Bogdan Ivașcu, ASUS România: „În 2020, laptopurile noastre au reprezentat prima alegere în rândul publicului larg”

Bogdan Ivașcu, ASUS România: „În 2020, laptopurile noastre au reprezentat prima alegere în rândul publicului larg”

2020 a fost un an atipic pentru toată lumea, iar zona de de electro-IT a avut de suferit în ceea ce privește aprovizionarea și logistica. Cu toate acestea, ASUS România a avut un an de creștere datorată cereri mari de laptopuri în piață, iar planurile companiei pentru anul în curs includ extinderea gamei de produse și servicii. Am stat de vorbă cu Bogdan Ivașcu, Country Manager al ASUS România pentru a vedea care sunt provocările și tendințele anului 2021 pentru piața locală de produse destinate gaming-ului, dar și evoluția eSports în România.

Scris de | 3 martie, 2021

connect: Potrivit unui sondaj recent, aproape 8 milioane de români cu vârste între 15 și 64 de ani joacă jocuri video, în medie pe 2-3 dispozitive. Putem astfel concluziona că: industria de gaming a ieșit pe plus în 2020. Ce cotă de piață a avut compania ASUS anul trecut și ce provocări au fost pe segmentul gaming?

Bogdan Ivașcu: Anul 2020, atât la nivel global, cât și în Romania, a fost un an de creștere nu numai pentru laptopurile de gaming, unde cererea înregistrată în piața din Romania a fost mai mare cu aproximativ 60%, dar și pentru laptopuri în general, unde piața locală a înregistrat o creștere de aproximativ 40%.

Foarte probabil, creșterile ar fi fost și mai mari dacă industria IT ar fi fost pregătită să facă față cererii foarte mari generate de contextul social diferit din 2020.

În ceea ce privește vânzările ASUS în România, conform studiilor de piață, și în 2020 laptopurile ASUS au reprezentat prima alegere în rândul publicului larg, inclusiv pentru laptopurile de gaming. Principala provocare a fost să asigurăm o aprovizionare pe măsura cererii.

connect: Care categorie de produse a performat pe partea de vânzări  în 2020? Cât de multe laptopuri s-au vândut (inclusiv pentru școala online) și cum a decurs aprovizionarea? Mai sunt produse pe stoc?

Bogdan Ivașcu: Cele mai bine vândute laptopuri ASUS în 2020 au fost cele din seria VivoBook, respectiv TUF. În general, vânzările de laptopuri ASUS au înregistrat aceeași rată de creștere ca a pieței. Nu avem o cifră pentru cât de multe laptopuri s-au vândut pentru școala online, dar, cu siguranță, școala online împreună cu toate celelalte scenarii generate de această criză medicală au fost la baza creșterii vânzărilor de laptopuri înregistrate în 2020.

În privința aprovizionării, nu a fost deloc ușor, chiar dacă în final am înregistrat un rezultat foarte bun. Nu am putut onora cererea în întregime, în contextul în care, la nivel mondial, industria de IT a suferit aproape încontinuu de sincope în aprovizionare și logistică. Ținând cont de context, cred că am reușit să ținem un nivel rezonabil de disponibilitate a produselor în piața din România.

connect: ASUS Republic of Gamers a prezentat modelele  Strix SCAR 15 și Strix SCAR 17.  Care sunt punctele forte și când vor ajunge pe piața noastră?

Bogdan Ivașcu: Modelele Strix SCAR 15 si Strix SCAR 17 sunt speciale. În general, Republic of Gamers se implică activ în comunitatea de gaming. Laptopurile Strix SCAR, care au ajuns acum la a V-a generație, au luat naștere în urma experienței noastre directe în zona de e-sports, sunt inspirate din cerințele sporturilor electronice și sunt dedicate jucătorilor profesioniști. Astfel, dacă alegi un ROG Strix SCAR vei avea unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming.

Principalul punct forte al modelelor anului 2021 este performanța de top, dată de trecerea la cea mai recentă serie de procesoare mobile AMD Ryzen 5000, combinate cu noile plăci grafice cu arhitectură NVIDIA Ampere GeForce RTX 3000. Sunt laptopuri foarte puternice și rapide, echipate cu un panel cu rata de refresh de 300Hz și un timp de raspuns de 3ms. Apoi vorbim de o altă îmbunătățire majoră pe care am reușit să o aducem pe seria Strix SCAR, și anume răcirea cu metal lichid, care este o răcire mai puțin zgomotoasă, mai eficientă si cu un consum al bateriei mult mai mic. Aș mai aminti și noua tastatură introdusă pe aceste laptopuri, o tastatură opto-mecanică, ce combină răspunsul rapid cu fiabilitatea și ergonomia sporite.

Cu toate avantajele prezentate, seria Strix SCAR este un etalon pentru ceea ce reprezintă un laptop de gaming în general și o serie reprezentativă pentru gama ROG, în particular. Primele comenzi din modelele noi sunt așteptate să ajungă în piață la finalul lunii ianuarie.

connect: Cum vedeți evoluția segmentului e-sport și când credeți că se vor relua competițiile cu public?

Bogdan Ivașcu: Restricțiile impuse de pandemie au propulsat popularitatea segmentului e-sport, întrucât a fost preferat de mai multă lume ca un mediu mai sigur de a socializa în această perioadă. Deși pentru noi, până în 2020, segmentul e-sport avea și o componentă offline, prin acele competiții organizate în diverse orașe din țară, unde obișnuiam să ne întâlnim fizic cu foarte mulți jucători și fani, în 2020 am fost nevoiți să ne limităm doar la evenimente online, acolo unde erau, de altfel, și așteptările comunității de gaming pentru această perioadă.

Ca să exemplific aceste așteptări, la Bucharest Gaming Week, eveniment online organizat în noiembrie 2020, Republic of Gamers a adunat peste 1.000 de jucători, 670.000 vizualizări pentru mai mult de 83 ore de conținut și câteva mii de interacțiuni între comunitate și cei mai admirați gameri și influenceri.

Ne dorim foarte mult să putem relua competițiile cu public (offline), unde să punem la dispoziția fanilor și publicului larg noile produse și tehnologii aduse de acestea. Însă nu vom putea face acest lucru până când restricțiile impuse de autorități nu vor permite organizarea unor astfel de evenimente.

connect: De curând a fost prezentat laptopul de gaming convertibil Flow X13 și placa grafică externă XG Mobile. Prin ce se remarcă ele și care credeți că va fi următorul pas tehnologic?

Bogdan Ivașcu: ASUS a fost întotdeauna recunoscut pentru pasiunea sa față de inovație. În acest an, am lansat un model de gaming convertibil, ROG Flow X13, care se situează într-o zonă de produs destul de greu de conceput, din punct de vedere tehnic: produs cu performanțe de gaming și cu portabilitate extinsă. Este o zonă de produs de obicei evitată de producători, întrucât, cu cât oferi mai multă performanță într-un dispozitiv, cu atât mai greu devine să oferi în același produs mai multă portabilitate (dimensiuni și greutate reduse, autonomie mai bună, etc.). Este o provocare pe care colegii noștri din departamentul de dezvoltare au acceptat-o, astfel luând naștere ROG Flow X13.

ROG Flow X13 este un ultraportabil de gaming de 13 inchi, cu o grosime de numai 15,8 mm și o greutate de 1,3 Kg, convertibil cu ajutorul balamalei ErgoLift 360°: din modul laptop se poate transforma foarte ușor, putând fi folosit ca tabletă, sau în modurile stand sau cort.

Convertibilul vine echipat cu procesoare până la AMD Ryzen 9 5980HS cu opt nuclee și grafică dedicată GeForce GTX 1650, iar în configuratiile de top poate veni cu un accelerator video extern, compact (având aproximativ 30% din dimensiunile comune pentru un astfel de dispozitiv), care urcă în gamă până la GeForce RTX 3080, cu interfață PCIe personalizată, hub I/O și adaptor de 280W.

Per total, vorbim de un produs cu design versatil, ce poate oferi performanțe de gaming excepționale într-o formă ultraportabilă.

În continuare, portabilitatea în această zonă de produs (cea de gaming, unde vorbim de putere de procesare foarte mare) este un aspect pe care se va pune accentul din ce în ce mai mult, fiind una dintre cerințele și necesitățile utilizatorilor.

connect: ASUS deține un portofoliul mare de produse dedicate segmentului gaming; de la monitoare și laptopuri, până la periferice. Numiți câteva produse ”cu lipici”, care ar trebui să fie un must pentru un începător, un jucător ocazional, respectiv unul înrăit.

Bogdan Ivașcu: Unui începator îi recomandăm laptopurile de gaming TUF. Pentru jucătorul ocazional, o alegere foarte bună este unul dintre noile modele TUF Dash, recent lansate la CES.

Pentru cei mai pretențiosi jucători, recomandăm modelele inspirate din experiența sporturilor electronice, ROG Strix SCAR. Și pentru toți recomandăm telefoanele din seria ROG, care sunt pregătite să ofere o experiență de gaming foarte intensă, în cele mai diferite scenarii de utilizare.

connect: Cum a fost primit ultimul smartphone de gaming pe piața din țara noastră? Ce rezultate a avut compania pe segmentul telefoane inteligente, dar tablete?

Bogdan Ivașcu: După ce compania a amânat destul de mult lansarea unui nou telefon Republic of Gamers, dispozivul a fost foarte bine primit de pasionații de jocuri și nu numai. Suntem deja la a treia generație de telefoane ROG și se lucrează intens la pregătirea următoarei generații, care să înglobeze cele mai noi și mai performante tehnologii în materie de putere de procesare.

În privința rezultatelor, chiar dacă vorbim de o nișă de piață (cea a telefoanelor premium), vânzările au depășit cu mult așteptările.

Referitor la tablete, compania a renunțat acum cativa ani la producerea lor și a considerat că cererea din această zonă este acoperită de telefoane cu ecran mai mare si de laptopurile cu diagonală mică, în piață fiind disponibile inclusiv modele de laptopuri 2-în-1 (convertibile)

connect: Care sunt planurile companiei pentru anul în curs? Cum vedeți evoluția pieței locale?

Bogdan Ivașcu: Pentru anul in curs, ne propunem să extindem gama de produse și servicii pe care le aducem în România și aici mă refer cu precădere la produse și servicii destinate segmentului academic și de birou.  În 2020 am văzut o creștere generată oarecum de contextul social, și în 2021 credem că va exista în continuare o tendință pozitivă a pieței, chiar dacă este posibil ca actuala criză medicală să nu mai aibă același impact puternic asupra vieții noastre sociale.

connect: Care credeți că sunt tendințele anului 2021 în industria de profil?

Bogdan Ivașcu: Contextul social generat de COVID a evidențiat și mai mult utilitatea laptopului în general și ne-a facut să fim mai atenți la anumite aspecte ale utilizării acestuia.

Foarte probabil, vom vedea introducerea ecranelor OLED pe cât mai multe serii de laptopuri (ecranul OLED având avantajul, printre altele, de a reduce considerabil impactul negativ al ecranului asupra vederii, impact sesizabil pe termen lung sau în cazul unei folosiri intense).

De asemenea, o altă tendință pe care o identificăm este laptopul cu 2 ecrane încorporate, care să ofere o parte din utilitatea unui monitor extern, fără să piardă nimic din portabilitatea oferită de laptop.

Și o altă tendință pe care o remarcăm este cererea tot mai mare de dispozitive portabile având o putere de procesare comparabilă cu cea a desktop-urilor.

connect: Ce dispozitive de ultimă generație folosiți zi de zi?

Bogdan Ivașcu: Laptop: ROG Zephyrus G14, care este cumva precursorul lui ROG Flow X13 prin balansul foarte bun dintre putere de procesare, autonomie și design subțire și compact.

Telefon: ZenFone 7 Pro.

Etichete: , , , ,