REVIEW Lenovo Legion 5 15″, un laptop de gaming accesibil

Lenovo Legion 5 15ARH05 este un laptop de gaming cu design compact, putere hardware la zi și portabilitate nesperată. Configurația aflată în test a rulat atât de bine, încât zilele au devenit ore.

Scris de | 15 martie, 2021
REVIEW Lenovo Legion 5 15″, un laptop de gaming accesibil

De la primii pași făcuți în lumea laptopurilor de gaming, compania a enunțat principiile de bază, de la care nu vrea să facă rabat – elegant la exterior, sălbatic la interior. Lenovo reconfirmă această promisiune prin lansarea modelului Legion 5, livrează performanță fără compromisuri, iar în unele momente de gaming intens rămâi plăcut surprins de cât de silențios este. Oricât de lin și fluid se mișcă. Dar să le luăm pe rând.

Design și ecran

Legion 5 vine cu o carcasă din plastic, într-o nuanță gri-închis sobră, cu linii de design aproape nemodificate față de generația precedentă, cu logoul imprimat atât pe capac cât și sub ecran. Construcția este solidă, iar ecranul se rabatează ușor, cele două balamale se pot deschide cu o singură mână.

 

Trebuie reținut aici un aspect care de multe ori trece incognito: piciorușele de cauciuc de dedesubt sunt o idee mai mari la Lenovo, față de ceilalți producători, iar acest aspect contează pe partea de stabilitate. Și nu numai, deoarece de la jumătatea tastaturii, în sus, în partea exterioară sunt amplasate orificiile de aerisire, de jur împrejur.

Laptopul dispune de sistemul Legion Coldfront 2.0, care răcește și disipează căldura printr-un mecanism termic pe două canale, cu 67 de lame acoperite cu polimeri de cristale lichide și heat pipe-uri dedicate din cupru. De știut: nu s-a încălzit în timpul sesiunilor lungi de gaming. Jos pălăria! Modul de amplasare al porturilor este și el neschimbat.

Avem câte o intrare USB pe fiecare laterală, în stânga găsim și mufa de jack. Prin urmare, intrările sunt concentrate în partea din față ( jos), sub ecranul rabatabil. Acolo găsim două intrări USB, una HDMI, mufa de încărcare, intrarea LAN și cheița Kensington Lock. Reiterez o evidență, Lenovo a gândit bine această formulă de management pentru porturi, deoarece riscul ca în timpul sesiunilor de joc să interferezi accidental între perifericele conectate este eliminat.

Și acum să ne îndreptăm atenția către ecran. Modelul este echipat cu un display IPS de 15,6 inchi, cu rezoluția Full HD, de 1920 x 1080 pixeli. Afișajul este curat, anti-glare. Se poate rabata la 180 de grade, puține laptopuri din această clasă pot face asta. Bezelul este din plastic, cu laterale subțiri și o cameră web amplasată în partea de sus.

Tastatura chiclet este completă, cu iluminare și are o secțiune NumPad mai redusă, dar cu taste direcționale mai mari și mai bine distanțate. Se numește Legion TrueStrike, are taste anti-ghosting și soft-landing, cu o cursă scurtă de deplasare, de numai 1,5 mm, totul pentru o experiență tactilă îmbunătățită. Trackpad-ul este unitar, o idee mai mare, mai neted și mai prompt decât la seria anterioară.

Dotări de top

Versiunea Lenovo Legion 5 primită în test era echipată cu un procesor Ryzen 7, modelul 4800H, octa core, tactat la 2,90 GHz, ce urcă până la 4,20 GHz per Max Boost, ajutat de 16 GB de memorie RAM DDR4 și cu un spațiu intern de stocare SSD de 1TB. Pe partea de placă grafică, era dotat cu una on board Radeon Vega și una Nvidia GeForce GTX 1650Ti, la 4 GB GDDR6.

Procesorul este bazat pe arhitectura AMD Zen 2, pe 7 nm, ce oferă viteză și putere din plin nu doar pe partea de gaming, ci și pentru alte operațiuni conexe. Cum ar fi: multitasking, rularea de programe de editare video complexe, randare 3D ori ducerea la bun sfârșit a unor sarcini solicitante, cum ar fi crawlingul.

Lansarea unui program business, editare text, navigare web și divertisment multimedia – sunt incluse în pachet. Iar controlul se face cu ajutorul aplicației Lenovo Vantage, care pune la dispoziția utilizatorului trei scenarii de funcționare: silențios (Quiet) – procesorul este limitat la 25W, zgomotul ventilatoarelor este foarte scăzut; echilibrat (Balance) – limitează procesorul la 45W, zgomot mediu pentru ventilator și performanță (Performance) – CPU cu putere maximă, rulează la 69W+, cu sistemul de răcire la capacitate totală.

Nici unul dintre ele nu a pus presiune pe configurația hardware, mai mult, într-o sesiune prelungită de gaming (aproape 9 ore de FPS), am sesizat doar pe alocuri că ventilatoarele au devenit un pic mai prezente.

CONCLUZIE connect

Lenovo a fost în 2020 lider al pieței globale de PC-uri cu o cotă de piață de 23,6%, iar la finele anului trecut Divizia Grupul PC și Smart Devices din cadrul companiei a înregistrat o creștere de aproape 8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut (până la 11,5 miliarde de dolari). Prin urmare calitatea are un preț, iar ”vinovat” de acest parcurs pozitiv este și Lenovo Legion 5 15ARH05, performantul laptop de gaming poate fi cumpărat online la prețuri ce se învârt în jurul valorii de 950 de euro.

Etichete: , ,