REVIEW LG 34GK950G, monitor ultra-wide pentru gaming

Scris de | 6 aprilie, 2021
REVIEW LG 34GK950G, monitor ultra-wide pentru gaming

Monitoarele de gaming au evoluat foarte mult în ultimii ani, acestea oferind diagonale din ce în ce mai ofertante, iluminare RGB pe toate părțile, rate de refresh din ce în ce mai mari și câteva exemple de design care ies într-adevăr în evidență. LG 34GK950G punctează destul de bine la toate capitolele și este o alegere optimă pentru cei care au nevoie de un display destinat jocurilor.

În ultima lună am avut ocazia să mă joc destul de mult cu LG 34GK950G, monitor de gaming ultra-wide care face parte dintr-un segment de preț superior, prin prisma specificațiilor și a calității. Acesta dispune de un panou de 34 de inci, fapt care reiese și din numele său „de cod”, de compatibilitate G-Sync, iluminare RGB în formă circulară pe partea din spate și de versatilitate în ceea ce privește poziționarea și unghiurile de vizionare.

Design

La prima vedere, designul monitorului ultra-wide „țipă” gaming, mai ales că vorbim aici despre un ecran curbat, unul potrivit display-urilor gândite pentru jocuri, față de cele destinate consumului de conținut multimedia sau productivității. Un alt lucru care sare în ochi în ceea ce privește aspectul vizual este foma piciorului, care ocupă destul de puțin loc pe birou și îți permite să faci un management al cablurilor mai eficient, lucru destul de important atunci când vorbim despre un setup de gaming.

Monitorul LG 34GK950G oferă un aspect fresh și interesant locului în care îl amplasezi și are opțiunea să lumineze peretele din spatele său cu ajutorul unui inel RGB situat pe partea de spate. Acesta poate fi programat să lumineze în scheme diferite de lumini cu ajutorului butonului de control de tip joystick, care se află sub display. Pe parcursul utilizării am remarcat că, mai ales la lăsarea serii, lumina acestuia se observă chiar și de afară, ceea ce înseamnă că este suficient de puternică și pentru cei mai pretențioși.

La prima conectare a lui LG 34GK950G, am observat că monitorul nu poate fi setat să ruleze în 100-120 de Hz atunci când este conectat printr-un port HDMI, astfel că este nevoie musai de un cablu Display Port dacă vrei să scoți tot ce poți din acest display. Odată cu „legarea” printr-o conexiune ceva mai ofertantă, monitorul îți permite reglarea la 100 de Hz, având și posibilitatea de a urca la 120 Hz prin overclocking.

Specificații

Monitorul LG 34GK950G vine setat la o rezoluție 2K, de 3440 x 1440, ceea ce înseamnă că este mai mult decât potrivit pentru titlurile de gaming AAA, iar atunci când este ajutat de o placă video pe măsură, rezultatele sunt cele scontate. Am avut ocazia să testez display-ul de gaming de la LG cuplat la un laptop cu Nvidia RTX 2080 SUPER, iar funcția de G-Sync și-a spus imediat cuvântul.

G-Sync este o tehnologie adoptată de majoritatea producătorilor de monitoare pentru a oferi o compatibilitate sporită între display și hardware-ul grafic, și pentru a reduce input lag-ul atunci când vorbim de folosirea panoului în condiții de gaming. De fapt, Nvidia G-Sync este echivalentul lui AMD FreeSync, tehnologie care este prezentă și ea pe versiunea „în oglindă” a monitorului LG 34GK950G, cea destinată utilizatorilor de plăci video dezvoltate de Echipa Roșie.

Timpul de răspuns al display-ului de la LG este unul bun, de 5 ms, acesta dispunând și de un contrast nativ de 1000:1. În ce privește culorile, ecranul are o gamă de 16,7 milioane, și are grijă să îți protejeze ochii cu ajutorul tehnologiei Flicker Safe. Un alt lucru foarte interesant de punctat este posibilitatea adăugării din setările display-ului a unei ținte care să fie amplasată exact la mjlocul panoului, care are rolul de a te ajuta în jocurile de tip shooter. Poate părea doar un „gimmick”, însă diferența se simte, iar în situațiile 1v1 din CS:GO se există o oarecare diferență.

Conectivitate

În ceea ce privește porturile lui LG 34GK950G, acestea sunt destul de diversificate, însă parcă ar fi fost mai bine ca LG să integreze ceva mai multe, mai ales că vorbim despre un monitor premium, care face parte dintr-o gamă de preț superioară. Display-ul dispune de o ieșire HDMI, o mufă Display Port pentru a putea atinge o rată de refresh mai mare, doi conectori USB 3.0 și un jack de 3.5 mm destinat căștilor.

Chiar dacă nu este foarte ofertant prin prisma conectivității pentru creatorii de conținut, LG 34GK950G este potrivit pentru cei care optează pentru un astfel de model exclusiv pentru gaming. Faptul că poți ajunge la 120 Hz prin Display Port pe un panou curbat 2K este totuși un lucru bun, care nu trebuie neglijat.

Concluzia connect

Monitorul LG 34GK950G este o alegere mai mult decât decentă pentru gaming, neavând neapărat prea multe puncte negative. Un lucru important de notat aici este prețul său, de aproape 5000 de lei, preț care îl plasează pe un segment superior de pe piață. Într-adevăr, monitorul îți oferă tot ceea ce ai nevoie pentru joacă și nu te va face să regreți alegerea.

Deși există display-uri cu rate mai mari de refresh pentru acest buget și poate cu o conectivitate sporită, totuși, LG 34GK950G punctează foarte bine la alte capitole, precum design, rezoluție, calitate a imaginii și culori. În plus, trebuie să recunoaștem că gamingul pe un display curbat cu aspect 21:9 nu are cum să fie o idee rea.

8Nota connect

Etichete: , , ,