Cum afli dacă ți-au fost furate datele

Scris de | 8 aprilie, 2021
Cum afli dacă ți-au fost furate datele

Securitatea cibernetică a devenit una dintre cele mai mari priorități ale utilizatorilor de dispozitive conectate la internet în ultimul deceniu, iar importanța păstrării datelor personale cât mai ascunse nu mai poate fi neglijată.

Am început să scriem și să citim în mod frecvent despre breșe de securitate în care datele a zeci sau sute de milioane de utilizatori sunt expuse public, de la aspecte pe care le poți considera relativ minore, precum vârsta sau numele, până la lucruri mult mai personale, precum ocupația sau istoricul locațiilor.

Companii uriașe, precum rețelele sociale Facebook sau Twitter, au fost de-a lungul timpului victime ale unor atacuri cibernetice masive, care au condus la aflarea informațiilor utilizatorilor lor. La fel s-a întâmplat și în cazul unor nume mari din alte domenii, precum Marriott, UnderArmour (prin aplicația MyFitnessPal), Zynga sau Ashley Madison.

Probabil că te-ai întrebat la un moment dat, citind despre breșele de securitate care afectează site-uri pe care le utilizăm cu toții, dacă nu cumva și tu te numeri printre victime, și datele tale au ajuns la taraba de pe dark web sau în mâinile unui băiat care le va vinde mai departe celui care dă mai mulți bani. Din fericire, există o metodă destul de simplă pentru a afla acest lucru. Din nefericire, s-ar putea să afli că numărul tău de telefon, adresa de mail sau IP-ul ți-au fost expuse public. Dar hei, măcar știi că trebuie să ai mult mai multă grijă pe viitor.

Pentru a afla dacă ai fost victima unui atac cibernetic și informațiile tale personale au ajuns în mâinile altora îți poți introduce adresa de mail pe unul din site-urile care monitorizează și actualizează constant lista de atacuri cibernetice globale. Unul dintre acestea este Have I been pwned?, un loc în care îți poți adăuga mail-ul sau numărul de telefon pentru a afla care sunt leak-urile care te-au afectat și ce informații au fost aflate despre tine – IP, parole, nume de utilizator, adresă de mail, locație etc.

Există și alte site-uri similare însă, printre care se numără F-Secure, sau chiar site-ul celor de la Avast, care are un serviciu prin care poți vedea dacă cineva ți-a aflat datele personale.

Cum te protejezi

Dacă afli că ai fost victima unui atac cibernetic și datele tale se află acum undeva pe internet, vestea proastă este că nu prea ai nicio cale de a schimba ceva. Însă, unul din lucrurile pe care le poți face (și ar trebuie neapărat să le pui în aplicare) este schimbarea parolei, mai ales pe site-urile care au fost afectate de atacul respectiv. De asemenea, dacă folosești aceeași parolă pentru mai multe site-uri (lucru complet nerecomandat, însă de care mulți dintre noi suntem vinovați) asigură-te că o schimbi cât mai curând, poate chiar în mod regulat, odată la 2-3 luni.

Un alt lucru pe care îl poți avea în vedere este folosirea unui Password Manager. Acestea sunt unelte menite să te ajute să îți gestionezi parolele pentru fiecare site, în așa fel încât să nu te simți pierdut printre ele și să fii sigur și de securitatea lor. Recomandările noastre sunt Keeper, LastPass sau Dashlane care nu sunt gratuite, însă oferă un nivel de securitate ridicat.

Etichete: , , , ,