Modemul 5G creat de Apple va ajunge pe iPhone din 2023, spune Kuo

Scris de | 10 mai, 2021
Modemul 5G creat de Apple va ajunge pe iPhone din 2023, spune Kuo

Lansată anul trecut, prima serie de iPhone-uri 5G a obținut rezultate de vânzări excelente. iPhone 12 a beneficiat în sfârșit de cea mai rapidă tehnologie de comunicații, însă pentru Apple trecerea la 5G nu a fost făcută fără anumite concesii pe care ar prefera să le evite.

Astfel, compania din Cupertino lucrează la un modem 5G personal, creat in-house, care să îi permită să întrerupă colaborarea cu cei de la Qualcomm cât mai curând. Pentru moment, deși Apple produce singură CPU-ul și GPU-ul unui telefon, modemul celular este oferit de Qualcomm, care obține și un profit din fiecare vânzare a unui iPhone.

Cele două companii au fost la cuțite pentru o perioadă, atunci când au ajuns la un proces cu privire la ceea ce Apple numea „termeni de licențiere a patentelor nedrepți”. În acea perioadă, Apple încă spera că se va putea folosi de Intel pentru a lansa primul său iPhone 5G. A devenit însă clar destul de repede că nu va fi cazul, deoarece Intel a fost lăsată mult în urmă în privința dezvoltării modem-urilor 5G, iar Apple și Qualcomm au ajuns la o înțelegere, care oferă „mărului mușcat” 6 ani de colaborare cu Qualcomm, timp suficient pentru a-și crea propriul său modem 5G. De altfel, pentru a se asigura că are și personalul necesar pentru acest lucru, Apple a cumpărat cu un miliard de dolari divizia de modem-uri pentru mobile a celor de la Intel.

Într-o întâlnire internă de la sfârșitul lui 2020, vicepreședintele Apple, Johny Srouji, a confirmat angajaților săi că munca pentru crearea primului modem 5G al companiei a fost deja începută. Un raport din urmă cu doi ani spunea că Apple vrea să livreze primul său modem 5G in-house în 2022, însă astăzi, analistul Ming-Chi Kuo anunță că acest lucru nu este realizabil. În schimb, am putea vedea primul iPhone cu modem 5G creat de Apple în 2023.

Trecerea de la Qualcomm la modem-uri create de Apple va avea câteva avantaje semnificative pentru compania din Cupertino. Așa cum am menționat deja, aceștia nu vor mai trebui să plătească celor de la Qualcomm un procent din fiecare vânzare de iPhone, însă un alt aspect important este acela că Apple va avea control total asupra eficienței și performanței telefonului – care va putea fi astfel mai rapid și mai rezistent din punct de vedere al autonomiei.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Kuo: Apple-designed 5G modem shipping in 2023 iPhone ‘at the earliest’