Cum vrea Sony să ajute la fluidizarea traficului în viitoarele orașe smart

Scris de | 27 mai, 2021
Cum vrea Sony să ajute la fluidizarea traficului în viitoarele orașe smart

Trei proiecte pilot vor debuta în luna iunie, având scopul de a reduce blocajele și poluarea din parcări, diminuarea numărului de accidente în care sunt implicați pietoni și reducerea aglomerației din autobuzele orașului

Sony Europe a anunțat că senzorii de imagine IMX500 cu funcționalitate de procesare AI se află în centrul a trei proiecte de tip Smart City derulate de Envision în orașul Roma. Acestea își propun să reducă poluarea asociată transportului în comun, dar și accidentele rutiere la trecerile de pietoni.

Obiectivul principal al întregului proces este acela de a evalua și furniza un sistem de parcare inteligent care utilizează senzori IMX500 pentru a reduce poluarea și blocajele în care sunt implicați cei care caută un loc de parcare.

Pentru a reuși acest lucru, unul dintre scopurile acestor proiecte este evaluarea eficacității unui asemenea sistem, conducătorii auto fiind notificați prin intermediul unei aplicații pentru smartphone înainte de a fi direcționați către cel mai apropiat loc de parcare gratuit având în vedere destinația aleasă. 

În plus, testul include un studiu al sistemelor urbane inteligente, care va optimiza și spori utilizarea rețelei de transport public, prin implementarea unor stații inteligente pentru autobuze, prin care să se facă numărarea persoanelor care se află în fiecare mijloc de transport, pentru a identifica supraîncărcarea și pentru a asigura o mai bună gestionare a autobuzelor, precum și optimizarea costurilor.

Nu în cele din urmă, un sistem de alertă amplasat la trecerile pietonale va fi activat progresiv pentru a notifica șoferii atunci când pietonii traversează, utilizând iluminarea inteligentă a șoselei, cu latență scăzută, pentru a fi mai vizibile, cu scopul de a reduce accidentele care au loc la trecerile de pietoni. 

Întregul proces va debuta la începutul lunii iunie

IMX500 este primul senzor de imagine din lume care integrează o funcție de procesare AI. Configurația utilizată pentru acest proiect pilot permite extragerea în timp real a metadatelor care oferă informații referitoare la un loc de parcare gratuit, la prezența unui pieton care intenționează să traverseze strada sau la numărul de persoane care urcă ori coboară dintr-un autobuz. Nicio imagine nu este stocată pe senzor și nu este transmisă mai departe, în conformitate cu cerințele de confidențialitate. 

Acest proiect permite orașului să reducă lățimea de bandă necesară, să o scaleze cu ușurință utilizând rețelele existente și să reducă, în același timp, costurile de alimentare și cele asociate comunicațiilor. În plus, acest sistem păstrează confidențialitatea cetățenilor.

Sony Europe este implicată în dezvoltarea și implementarea proiectelor Smart City, cu scopul de a ajuta orașele să-și rezolve diferite probleme printr-un model de afaceri de tip „Sensing as a Service” (SeaaS).

Probleme ale orașelor mari: trafic, aglomerație și siguranța pietonilor

Aglomerația cauzată de cei care doresc să parcheze este văzută de cetățeni ca un factor-cheie care contribuie la congestionarea traficului, iar proiectul pilot încearcă să cuantifice amploarea problemei. Utilizarea tehnologiei imagistice Sony are rolul de a servi cauzelor sociale din orașe și demonstrează modul în care senzorii IMX500 pot atenua unele dintre problemele cu care se confruntă mediile urbane aglomerate.

Distanța medie dintre pietoni și vehicule este un factor important în măsurarea gradului de siguranță a pietonilor. Proiectul pilot își propune să furnizeze o analiză cantitativă a acestui aspect și să prevină accidentele pietonale prin mecanisme de semnalizare ce vor fi instalate pe trecerile de pietoni.

Implementarea tehnologiei

Unitățile smart Genius au fost instalate în centrul orașului Roma. Într-o fază preliminară s-a antrenat o rețea neuronală pentru identificarea locurilor de parcare disponibile, precum și a numărului de persoane care așteaptă în stațiile de autobuz, urcă sau coboară din vehicul sau care intenționează să traverseze ori traversează, efectiv, strada.

Fiecare unitate smart Genius este formată din senzori care monitorizează străzile din apropiere, precum și locurile de parcare. Senzorii trimit date în timp real gestionate de rețelele neuronale, cu privire la locația exactă a unui spațiu liber, prezența pietonilor și numărul de persoane care așteaptă în stațiile de autobuz.

Aplicație pentru spațiile de parcare gratuite

Locul exact definit de datele corespunzătoare spațiului de parcare liber este transmis în timp real prin intermediul unității smart. Apoi, datele sunt procesate imediat de către senzorul integrat, utilizând rețele neuronale, și transmise către platforma de software în cloud a companiei partenere, Envision. Coordonatele poziției spațiului de parcare liber sunt suprapuse în timp real pe o hartă care este afișată pe un dispozitiv mobil utilizat de către conducătorul auto care se îndreaptă spre acea zonă.

Siguranța pietonilor

Prezența pietonilor este măsurată și comparată în diferite locuri. Sistemul de rețea neuronală detectează oamenii aflați pe trecerea de pietoni, iar conducătorii auto vor fi notificați printr-un semnal luminos.

Stații de autobuz Smart

Datele privind lungimea cozii și numărul persoanelor care urcă sau coboară din autobuz sunt procesate de senzorul integrat în unitatea smart, prin intermediul rețelei neuronale, și trimise către platforma software Envision care le agregă și le pune la dispoziția personalului ce gestionează rețeaua publică de autobuze pentru planificarea și optimizarea rețelei de transport cu autobuzul.

Este, astfel, determinată o cifră maximă la care spațiul este considerat aglomerat, pentru a semnala atunci când autobuzul funcționează la capacitate maximă, pentru a evita supraaglomerarea autobuzelor, pentru a gestiona mai bine rețeaua de transport și pentru a îmbunătăți experiențele de călătorie ale cetățenilor. Proiectul pilot se desfășoară în Roma și este realizat în colaborare cu mai multe companii noi din ecosistemul italian și cu sprijinul Sony Europe.

Etichete: , ,