REVIEW MSI Stealth 15M – „Cameleonul” de la MSI

REVIEW MSI Stealth 15M – „Cameleonul” de la MSI

Scris de | 4 iunie, 2021

MSI Stealth 15M a fost laptop-ul care m-a însoțit timp de aproape două săptămâni, într-un scurt periplu prin țară, în care nu am vrut să renunț complet la gaming, însă nici să îmi „rup” spatele cu o mașinărie foarte puternică, dar care vine cu o greutate direct proporțională.

Așadar, am pus mâna pe acest Stealth 15M, l-am pus în ghiozdan și am mers la drum cu el, pentru a vedea ce poate și mai ales dacă este un device potrivit atât pentru muncă, cât și pentru cei care vor să se și joace puțin.

Design

Stealth 15M este unul dintre laptop-urile mai „incognito” ale companiei din Taiwan, așa cum o sugerează și numele de altfel („Stealth”). Are un design pe care MSI îl numește Carbon Gray, practic un gri care bate foarte tare înspre negru, însă există și o variantă de culoare albă, pentru cei care plănuiesc să își țină laptop-ul într-un mediu curat (pentru că mă îndoiesc că îi vei putea aprecia culoarea altfel). Dragonul celor de la MSI se observă într-un logo de mărime medie, poziționat central pe partea superioară a capacului.

Într-un cuvânt, aș spune că acest laptop este unul elegant, mai ales pentru un dispozitiv de gaming. Sigur, odată ce îi ridici capul observi fantele multiple pentru aerisire și tastatura luminată într-un albastru puternic, însă fără aceste două elemente, nimic din design-ul lui Stealth 15M nu „trădează” principala sa funcție, anume gaming-ul. Ajută la acest aspect și greutatea, una destul de mică pentru un laptop de gaming: aproape 1,7 kilograme cu tot cu acumulator, însă și subțirimea sa, de 16mm.

Porturi și ecran

În ceea ce privește porturile, laptop-ul se prezintă destul de bine. Avem pe partea dreaptă un USB Type-C (Thunderbolt 4) cu Power Delivery, prin care îți poți încărca telefonul, alături de un HDMI (care poate oferi calitate 4K la 60Hz), și un USB-A 3.2, în timp ce pe stânga găsim, alături de portul de încărcare, încă un USB-A 3.2, un jack de căști și un port pentru cardul micro SD. Este destul de bine echipat, și ar trebui să mulțumească 99,9% din utilizatori la acest aspect.

Ecranul lui MSI Stealth 15M are 15,6 inci, calitate FHD (rezoluție de 1920 x 1080 pixeli) și este alcătuit dintr-un panou IPS cu rată de refresh de 144Hz. Există și o variantă de 240Hz, însă dacă vrei un ecran atât de rapid, mai bine alegi un laptop mai puternic ca specificații, pentru a te bucura pe deplin de el.

Experiența de vizionare este plăcută, ecranul fiind mat și având margini destul de mici. „Bărbia” iese puțin cam mult în evidență (acolo poți găsi și logo-ul MSI), însă nu e foarte deranjantă, iar în marginea de sus se poate observa o cameră web de 720p, utilă pentru conferințe și întâlniri online. Culorile arată bine, destul de fidele, fie că vorbim de jocuri sau videoclipuri pe diferite platforme, iar unghiurile de vizionare sunt destul de largi. În lumină puternică o să remarci totuși ceva reflexii.

Tastatura și touchpad-ul

Combinația de tastatură și touchpad este una bună, îmi place mărimea tastelor și faptul că sunt destul de bine spațiate. Pe un test de scriere de dificultate medie, am atins aproximativ 80 de cuvinte pe minut, puțin sub media pe care o am de obicei. Aspectul mai serios al laptop-ului este completat și de faptul că tastele sunt destul de silențioase, iar iluminarea RGB, albastră by default, poate fi personalizată după dorințele tale în Dragon Center, aplicația MSI care servește ca un centru de comandă.

Touchpad-ul e puțin cam mic pentru gusturile mele, însă te poți descurca cu el, mai ales că în majoritatea jocurilor vei folosi un mouse sau, cine știe, poate chiar un controller. Totuși, ar fi putut să se întindă puțin mai mult înspre dreapta, acolo unde „tronează” un sticker mare cu specificații și feature-uri ale laptop-ului.

Performanță

Ajungem și la interiorul acestui laptop, acolo unde ne așteaptă un procesor Intel Core i7 de a 11-a generație, alături de o placă grafică de la NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, ce are design Max-Q și 6GB GDDR6. E o combinație puțin bizară, trebuie să recunosc, pentru că procesorul, deși destul de puternic, trebuie să se bazeze pe o placă grafică destul de veche, ale cărui limitări se văd în unele titluri mai noi, iar asta și pentru că dimensiunea redusă a laptop-ului impune niște limitări asupra plăcii video. Chiar și în Wreckfest, un joc lansat acum ceva timp, performanța grafică nu a fost extraordinară, deși jocul s-a comportat destul de bine, fără să „agațe” sau să aibă probleme de stuttering în general. Ideea pe care ar trebui să o reții însă e că, dacă vrei un laptop pe care să te joci spre exemplu cel mai nou joc Asssassin’s Creed (Valhalla), MSI Stealth 15M nu ar fi recomandarea mea.

Cam toate jocurile pe care le-am încercat au rulat destul de bine, pe undeva pe la 60fps, însă un alt lucru pe care trebuie să îl remarc este faptul că laptop-ul va deveni destul de zgomotos imediat ce pornești un joc și nu numai – chiar și pentru streaming-ul cursei de Formula 1 de la Monaco din aplicația F1 TV, ventilatoarele lui Stealth 15M nu au fost deloc „stealthy”.

Poți vedea exact viteza la care funcționează ventilatoarele și alte informații despre laptop în Dragon Center, centrul de comandă al laptop-urilor MSI, unde ai opțiuni clasice precum posibilitatea de a vedea memoria ocupată, procentajul de utilizare al CPU-ului și GPU-ului, configurarea iluminării RGB, precum și posibilitatea de a trece PC-ul în „Gaming Mode”, pentru un plus de performanță, atunci când ai nevoie.

MSI Dragon Center

Procesorul și placa sunt completate de o stocare de 1TB pe un SSD M.2 și 16GB de memorie RAM DDR4, cu frecvență de 3200MHz – aici nu prea ai motive de nemulțumire, combinația fiind una bine aleasă, simplă și eficientă. Nici în ceea ce privește conectivitatea nu lipsește nimic, Stealth 15M având un modul Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.1.

În fine, bateria: dacă vrei să te joci în aeroport, așteptând un avion sau te afli undeva unde nu ai acces la priză, atunci vei avea cam o oră și jumătate – două ore la dispoziție, în funcție bineînțeles și de joc. La o utilizare normală, cred că poți să scoți undeva spre 6 ore de autonomie din MSI Stealth 15M.

Concluzia connect

MSI Stealth 15M este un laptop aparte, un fel de verigă între laptop-urile „clasice”, așa-numite „de birou”, care găsesc eleganță în simplitate și „bestiile” de gaming, acele mașinării cu o greutate considerabilă, capabile să ruleze cele mai noi jocuri fără probleme. Ei bine, Stealth 15M este undeva pe la mijloc, oferindu-ți acea experiență elegantă pe care o găsești spre exemplu pe alte game MSI (seria Prestige îmi vine în minte), combinată și cu light gaming, pentru cei care vor puțină distracție după muncă. În privința prețului, configurația testată de mine costă, la momentul scrierii review-ului, aproximativ 5500 de lei.

Plusuri

  • Design-ul elegant „ascunde” capacitățile de gaming ale lui MSI Stealth 15M.
  • Ecran bun și rapid, perfect pentru light gaming.
  • Configurație competentă pentru mai toate titlurile AAA lansate până în 2020.

Minusuri

  • Se simte puțin underpowered în cele mai noi jocuri.
  • Foarte zgomotos nu doar în jocuri, dar și în sarcini mai simple.
  • Touchpad puțin cam mic.

Etichete: , , , ,