REVIEW Huawei MateBook X Pro și Huawei MateBook D15, două soluții excelente pentru întoarcerea la birou

Scris de | 11 iunie, 2021
REVIEW Huawei MateBook X Pro și Huawei MateBook D15, două soluții excelente pentru întoarcerea la birou

Huawei rămâne în continuare un jucător extrem de serios pe piața de laptopuri, acolo unde lansează device-uri extrem de interesante, echipate cu cele mai recente generații de procesoare de la AMD sau Intel. Astăzi vorbim despre două dintre cele mai noi laptopuri ale companiei, MateBook X Pro, un device care se încadrează pe segmentul ultrabook-urilor high-end, și MateBook D15, un laptop cu ecran ofertant, numai bun pentru întoarcerea iminentă la lucrul de la sediul companiei.

În plus, pentru cei care nu au nevoie de un laptop cu ecran atât de mare și preferă o soluție ceva mai compactă, dar la fel de puternică, Huawei propune MateBook D14, varianta cu display mai mic a fratelui său care a ajuns la noi în redacție. Am pus aceste două laptopuri la treabă ca să vedem ce pot în ceea ce privește productivitatea dar nu ne-am putut abține și am rulat și câteva jocuri care nu sunt atât de pretențioase cu cerințele hardware. În ambele situații, notebook-urile s-au descurcat mai mult decât onorabil, urmând a detalia experiența de utilizare.

Huawei MateBook X Pro

Huawei MateBook X Pro este unul dintre cele mai performante ultrabook-uri de pe piață și este concurent direct pentru Apple MacBook Pro. Acesta se remarcă încă de la unboxing prin calitatea build-ului. Observăm că producătorul chinez nu s-a zgârcit deloc la materialele alese și a mers pe un șasiu de aluminiu, care vine disponibil în trei culori destul de elegante. Cum eu sunt adeptul Space Grey, m-am bucurat foarte tare că device-ul care mi-a picat pe mână a sosit în această culoare.

În ceea ce privește raportul dintre tastatură și trackpad, el este unul mai mult decât ok, având aici o suprafață de control destul de mare, care nu lasă de dorit prin dimensiunile sale. Astăzi vedem din ce în ce mai multe laptopuri, de la diferiți producători care încearcă să reinventeze acest concept, care fac rabat la spațiul de pe șasiu pentru a introduce ecrane secundare, fapt care atrage după sine o poziționare mai ciudată a tastaturii și implicit a trackpad-ului.

Huawei MateBook X Pro este acel model clasic de ultrabook care nu se va învechi niciodată prin design, chiar dacă nu dispune de cine știe ce gimmick-uri precum alte modele de pe piață. MateBook X Pro este un device onest, care prezintă și o greutate redusă, pentru un plus de portabilitate, atunci când vrei să lucrezi remote. Și dacă tot am vorbit despre tastatură și trackpad, să trecem și la display.

Ecranul lui Huawei MateBook X Pro este unul de rezoluție mare, 3000 x 2000 (3K), care vine echipat și cu touchscreen. Acesta oferă un raport ecran/carcasă  de 91%, ceea ce înseamnă că marginile acestuia sunt extrem de subțiri, aproape insesizabile. Sincer, nu îmi amintesc ultimul moment în care am văzut un ultrabook cu rame de display de dimensiuni atât de reduse. În plus, acesta beneficiază și de o gamă cromatică sRGB2 (100%), ceea ce înseamnă că afișarea culorilor va fi una de top, acestea fiind mai bine definite decât în alte cazuri.

În ceea ce privește procesorul, MateBook X Pro vine echipat cu un Intel Core i7 de generație a 11-a, care s-a comportat destul de bine în Cinebench R15, unul dintre testele benchmark pe care le rulăm destul de des. Acesta a obținut un scor de 737 în testul multi-core, respectiv de 208 în preformanța single-core, ceea ce este mai mult decât suficient atunci când vorbim despre task-uri de productivitate. Pe scurt, laptopul va face față cu brio la sarcinile de zi cu zi. Mai trebuie specificat că CPU-ul care îl echipează este unul quad-core, cu opt thread-uri, setat la o frecvență de 2,81 GHz.

În ceea ce privește performanța grafică, MateBook X Pro echipat cu Intel Iris Xe se clasează onorabil în testul 3D Mark Time Spy, având un scor de 1361, cifră ce îl clasează în partea superioară a clasamentului chiar dacă este un ultrabook. Nu pot spune că l-am încercat cu jocuri prea pretențioase, însă într-un clasic CS:GO este foarte ok, sau chiar Hearthstone pentru cei care sunt pasionați de alte genuri, în afară de shootere.

Per total, MateBook X Pro m-a impresionat cu build-ul său calitativ, cu multitudinea de porturi cu care vine echipat (USB-C x 2, USB-A 3.0 x 1, jack 3,5 mm pentru căști și jack pentru microfon), un display vibrant cu touchscreen și un procesor care pune așa cum trebuie umărul la treabă. Însă hai să vedem ce are de oferit și celălalt model de pe masa noastră de teste, cel care se comercializează unui alt tip de utilizatori.

Huawei MateBook D 14 și D15

Deși nu este atât de compact precum MateBook X Pro, MateBook D15 are un alt fel de public țintă și este ideal pentru cei care au nevoie de „workhorses”, așa numitele device-uri care trag din greu pentru activitatea unei companii. Pentru că atunci când ai mulți angajați pe care trebuie să îi echipezi cu laptopuri de birou, MateBook D15 se poate dovedi o soluție foarte inspirată.

Laptopul are specificații pe care le regăsim poate pe modele mai scumpe decât prețul său de raft, iar atât forma sa cât și build-ul nu lasă deloc impresia unui produs care este ceva mai ieftin. Ecranul este unul mare, marginile sale nu sunt atât de pronunțate precum vedem la alte laptopuri din această gamă de preț, iar raportul ecran/carcasă este de 71%, unul destul de ridicat.

Pe lângă elementele de design, MateBook D14 și D15 vin echipate cu tastaturi ergonomice dispuse convenabil pe șasiu, un trackpad mai mult decât decent, dar și numeroase porturi de conectare (USB 3.2 Gen1 x 1, USB 2.0 x 2, USB-C x 1, HDMI x 1), datorită faptului că acestea au parte de o carcasă ceva mai groasă. De asemenea, tot la capitolul display mai trebuie punctat și faptul că vorbim aici despre un panou Full-HD setat la o rezoluție de 1980 x 1080.

La capitolul motorizare, Huawei dispune de un CPU Intel Core i5 de generație a 11-a, care s-a clasat promițător în Cinebench R15, nefiind cu mult mai slab decât procesorul i7 care echipează MateBook X Pro, având un scor de 633, comparativ cu 737. În task-urile de birou s-a comportat exact așa cum trebuie și cum mă așteptam, însă nu pot spune că l-am încercat și la ceva mai mult, pentru că pur și simplu nu avea rost. Din nou, dacă îți place să joci CS:GO de recreere, MateBook D15 este potrivit pentru o experiență cu setări medii, însă nu e corect să-l judecăm după acest aspect. Grafica integrată a acestuia este asigurată tot de Intel Xe.

În plus, MateBook D15 vine și cu o echipare Intel i3, pentru a acoperi o gamă mai joasă de preț, pentru cei care nu au nevoie de puterea suplimentară. Acesta se comercializează la 1999 în perioada de desfășurare a programului rabla și la 2799 de lei în cadrul promoției Flash Sale pe Huawei Store.

Per total, Huawei MateBook D15 s-a dovedit a fi un partener de încredere pentru cei care lucrează cu preponderență din locuri fixe, cum ar fi de acasă sau de la birou, acesta nefiind la fel de portabil ca MateBook X Pro, care face parte însă dintr-o gamă superioară de preț. Ambele device-uri sunt foarte bune pe segmentele pe care sunt comercializate.

Huawei Share

Și ca să fie totul complet, laptopurile vin la pachet și cu Huawei Share, sistemul prin care poți „lega” cele mai noi telefoane de la Huawei direct la Windows-ul cu care vin echipate notebook-urile. Astfel, poți avea parte de o experiență completă pe ambele dispozitive și poți trece la fel de ușor de la un ecran la altul, în funcție de ce ai de făcut în ziua respectivă și de task-urile la care folosești ecosistemul.

De asemenea, transferul de fișiere se face mult mai ușor, fiind nevoie doar să aplici drag&drop de la un ecran la altul, așa cum apar ele pe displayul laptopului. Per total, pentru o productivitate sporită, un combo Huawei telefon + laptop este bun pentru îndeplinirea mai ușoară a sarcinilor de zi cu zi.

Disponibilitate Huawei Matebook X Pro și Huawei Matebook D15

Huawei MateBook X Pro și Huawei MateBook D15 sunt disponibile în magazinul oficial Huawei, din sursa oficială. Le poți găsi aici.

Etichete: , , , , , ,