REVIEW Realme GT 5G – Cel mai ieftin telefon cu Snapdragon 888

REVIEW Realme GT 5G – Cel mai ieftin telefon cu Snapdragon 888

Scris de | 15 iunie, 2021

Realme a „aterizat” recent pe piața din România, însă a făcut-o cu mult zgomot – trei lansări de telefoane în ultimele câteva luni stau mărturie acestui lucru. Astăzi, Realme își crește familia de smartphone-uri disponibile pe meleagurile locale prin Realme GT 5G, cel mai nou flagship al producătorului chinez și, totodată, cel mai ieftin telefon cu un Snapdragon 888 înăuntrul său.

Mă joc cu Realme GT 5G de aproximativ 10 zile, și în tot acest timp nu am înțeles de ce telefonul vine cu o cutie atât de mare (foto jos). Înăuntrul ei se află doar încărcătorul și un cablu USB-C, astfel că dimensiunile sale sunt efectiv inexplicabile pentru mine, pachetul fiind unul similar cu cel pe care îl poți găsi pe orice midrange. Probabil că Realme a vrut să facă ceva mai special pentru flagship-ul său, însă rezultatul este o cutie (frumoasă, ce-i drept) lungă, mare și cu doar 3 elemente înăuntrul său.

Accesorii și construcție

În fine, nu cutia e importantă, ci ceea ce se află în interiorul său. Iar aici găsim una bucată Realme GT 5G (în versiunea de 8GB RAM și 128GB memorie de stocare), încărcătorul SuperDart de 65W și cablul USB-C. Mai primești și o husă de protecție din silicon, transparentă, suficient de bună pentru a-ți proteja telefonul câteva zile, până achiziționezi una de o calitate superioară.

Telefonul e foarte arătos, am primit o variantă neagră cu tente albăstrui (cel puțin eu așa o văd) cu un ansamblu de cameră destul de mic și logo-ul realme înscris în partea din stânga jos a spatelui. Pe față se remarcă o gaură pentru camera de selfie, în stânga sus, iar dimensiunile generale ale telefonului sunt normale, ținând cont de standardele din aceste zile – un ecran de 6,43 inci, o grosime de 8,4 milimetri și o greutate de 186 de grame.

Pe laterala dreaptă se află butonul de power, în timp ce pe stânga se regăsesc butoanele de volum și tray-ul pentru SIM (un Dual SIM cu nano-SIM și dual stand-by). Jos regăsim un lucru pe care nu credeam că o să îl mai văd vreodată pe un flagship, fie el și unul cu un preț mai redus decât în mod normal – jack-ul de căști de 3,5mm, alături de care se află și portul USB-C și un difuzor.

Ecran

Primul contact cu Realme GT 5G este o experiență extrem de plăcută, și asta se datorează în primul rând ecranului: un Super AMOLED de 120Hz, cu dimensiune de 6,43 inci și rezoluție de 1080 x 2400 de pixeli. În primul rând culorile se văd excelent pe acest ecran – am revăzut aproximativ 30 de minute din His House, de pe Netflix, iar scenele întunecate au ieșit excelent în evidență, datorită unei nuanțe de negru puternice și bine conturate. Asta nu înseamnă că dacă te uiți la ceva foarte luminat, cum ar fi spre exemplu trailer-ul celui mai nou joc Forza Horizon, nu o să te bucuri de ecran la fel de mult.

Bineînțeles, ajută și fluiditatea remarcabilă a meniului, garantată de rata de refresh de 120Hz. Da, o să îți „mănânce” bateria considerabil mai repede, dar ar fi păcat să nu o folosești și îți va fi greu să renunți la ea odată ce o activezi. Viteza a devenit una dintre caracteristicile principale ale ecranelor de smartphone-uri în ultimii ani, mai ales atunci când vorbim de flagship-uri, iar Realme GT 5G are parte din plin de ea, din fericire. Un foarte mic minus se remarcă la luminozitate, care cred că putea fi mai puternică în lumina soarelui, dar chiar și așa este destul de mare, și garantat te va orbi dacă o folosești la maxim pe timp de noapte – așa că nu o face.

Performanță

Dacă te-a atras titlul acestui review, atunci cu siguranță acesta va fi aspectul care te interesează cel mai tare. Realme GT 5G este cel mai ieftin telefon cu Snapdragon 888 la interior (cel puțin până acum), iar performanța este un capitol peste care trece fără nici cea mai mică problemă.

Configurația exactă este un Snapdragon 888 realizat pe 5nm, cu opt nuclee și combinat cu o placă grafică Adreno 660, ajutată de cei 8GB de memorie RAM și stocare ultra rapidă (UFS 3.1) de 128GB.

În mod normal nu sunt interesat de teste sintetice, însă de data aceasta nu am cum să nu menționez rezultatele lui Realme GT 5G.  În Geekbench 5 a scos 1142 de puncte în single-core și 3477 în multi-core, cu mult peste cele mai recente flagship-uri de la Samsung și Huawei, iar situația s-a repetat în 3D Mark, pe testul Wild Life, unde a adunat 5865 de puncte – peste OnePlus 8T sau Samsung Galaxy S21 Ultra 5G cu Exynos, telefoane care se găsesc la același preț sau sunt mult mai scumpe decât acesta.

Am încercat să rulez în 3D Mark și Sling Shot / Sling Shot Extreme, însă ambele mi-au oferit același rezultat – Realme GT 5G este prea puternic pentru aceste teste, astfel că am trecut la Wild Life Extreme, unde flagship-ul Realme a adunat 1549 de puncte, fiind bătut de un singur dispozitiv, Lenovo Legion 2 Pro, cu doar 8 puncte. În rest, Realme GT 5G a dominat orice fel de competiție, inclusiv OnePlus 9 și 9 Pro, ROG Phone 5, cele mai recente Samsung-uri sau Oppo Find X3 Pro. Asta în condițiile în care configurația pe care am testat-o eu nici măcar nu este cea mai puternică a acestui dispozitiv.

Ce pot să zic din experiența personală este că m-am jucat puțin Forza Street și Need for Speed No Limits și totul funcționează exact cum mă așteptam și cum indică și testele, adică fără cusur. I mean, vorbim de un Snapdragon 888 aici, deci era aproape imposibil să găsesc un joc de mobil care să nu poată rula perfect pe acest telefon. Realme GT 5G se potrivește mai degrabă streaming-ului de jocuri prin Cloud, de pe o consolă sau un PC, prin servicii precum xCloud de la Xbox/Microsoft, decât unor simple jocuri pentru mobil. E mult prea puternic pentru ele și pare că este o mașinărie făcută să ofere mai mult decât îi poți cere în momentul de față.

Interfață, conectivitate și baterie

Telefonul rulează Android 11 cu interfața Realme UI 2.0 aplicată peste. Este cred al treilea Realme pe care îl testez și al cincilea pe care pun mâna în ultimele 6 luni, și am avut timp să mă obișnuiesc cu această interfață și să o apreciez din ce în ce mai mult. E simplă, foarte ușor de personalizat și îți oferă posibilitatea să faci asta chiar din meniu. Partea proastă e că uneori s-ar putea să te pierzi în numărul de opțiuni pe care îl ai și să ajungi mai greu la unele setări pe care chiar îți dorești să le schimbi, precum rata de refresh, care e ascunsă în spatele unui buton de „More” de la setările display-ului, în timp ce opțiunea de a modifica mărimea font-ului este extrem de vizibilă, deși o utilizezi poate o singură dată, atunci când setezi prima oară telefonul.

Senzorul de amprentă este integrat în ecran și este extrem de rapid, deblocând telefonul aproape imediat ce îl atingi. Merge și cu degetul ud, în cazul în care îți iei telefonul la mare sau la piscină.

Așa cum ți-ai dat probabil seama din nume, 5G-ul nu lipsește de pe acest telefon. Sunt prezente și posibilitatea de a te conecta la Wi-Fi 6, dar și Bluetooth 5.2 și NFC.

Nici la capitolul autonomie nu prea am de ce să mă plâng – 4500mAh, cu încărcarea ultra rapidă de 65W, care poate duce telefonul de la 0 la 100% în 35 de minute. Realme GT 5G nu a cedat niciodată în timpul zilei, oricât de mult l-aș fi utilizat, astfel că, dacă ai îngrijorări cu privire la baterie, le poți lăsa acasă.

Cameră

În fine, camera. Ai spune că pentru asemenea specificații enumerate până acum și o performanță extraordinară în jocuri și nu numai, Realme trebuie să fi făcut rabat undeva. Ei bine, da și nu, pentru că într-adevăr, camera nu se ridică la nivelul celorlaltor capitole din punct de vedere al rezultatelor, însă în același timp nici nu pot spune că mă așteptam să o facă. Vorbim până la urmă de un dispozitiv care costă… ei bine, o să aflați imediat, dar important este că prețul nu este unul pe care l-ai considera „de flagship”.

Acestea fiind zise, configurația de pe spatele lui Realme GT 5G are în componență un senzor Sony de 64MP, cu f/1.8, un ultrawide de 8MP cu f/2.3 și un macro de 2MP cu f/2.4. Pe față regăsim un modul de 16MP cu f/2.5, iar în ceea ce privește capacitățile video, telefonul poate filma până la calitate 4K la 60fps (pe spate), respectiv 1080p la 30fps (pe față).

Principala este fără discuție cea mai impresionantă dintre camere – surprinde detaliile la o calitate foarte bună, culorile sunt mai tot timpul destul de fidele, deși își pierd din intensitate către marginile fotografiei, și per total mi se pare că în condiții de lumină bună nu ai cum să nu scoți ceva demn de Instagram.

Ultrawide-ul este satisfăcător. Bineînțeles, deformarea este vizibilă la formele drepte, iar culorile sunt parcă puțin mai șterse decât pe principală, dar per total nu ar trebui să te deranjeze prea tare și să ofere rezultate mulțumitoare. Dacă ești ca mine și oricum nu prea folosești ultrawide-ul, atunci e și mai bine, pentru că nu va conta.

Dezamăgirea mare vine la lentila macro, pe care mai bine nu o găseam deloc. Rezultatele sunt foarte slăbuțe, iar calitatea de 2MP nu îi face deloc cinste acestui telefon, și te face să vrei mai degrabă să folosești camera principală.

Camera de selfie e una cinstită – nu strălucește, dar nici nu te va face să vrei să ascunzi rezultatele. Totuși, dacă vrei un telefon a cărui galerie să o umpli de fotografii cu tine însuți, nu îl recomand pe acesta. Cam același lucru l-aș spune și în ceea ce privește filmarea – îl poți folosi, dar nu acesta ar trebui să fie scopul lui principal.

Concluzia connect

Realme GT 5G în versiunea cu 8GB RAM și 128GB stocare, de care am vorbit în acest review, va costa în România 2499 de lei și vine, între 16 iunie și 27 iunie, la pachet cu un smartwatch Realme Watch S. Rareori spun lucrul acesta la sfârșitul unui review, dar mi se pare că Realme GT 5G merită pe deplin fiecare leuț pe care îl dai. Oferă o performanță incredibilă pentru acest preț, o cameră mai mult decât competentă și un ecran superb și foarte rapid, reprezentând un pachet pe care nu ai cum să nu îl apreciezi. Acesta este telefonul care arată că Realme are intenții serioase de a crește cât mai repede și care demonstrează că producătorul chinez are acum și mijloacele de a face acest lucru.

Plusuri

  • Ecran de 120Hz, ultra-rapid și superb pentru vizionarea de conținut.
  • Performanță excelentă în jocuri și nu numai, fiind peste flagship-uri recente de la OnePlus, Xiaomi, Samsung și Oppo în testele sintetice.
  • Raport calitate-preț excelent.
  • Camera principală cu senzor Sony.

Minusuri

  • Cameră de macro foarte slabă, care nu te îmbie deloc să o utilizezi.
  • Interfața puțin prea aglomerată.

Etichete: , , , ,