Samsung nu a mai avut răbdare și a lansat cele trei modele noi din seria Galaxy A peste weekend. Telefoanele vor fi disponibile începând de astăzi la Mobile World Congress pentru a fi „admirate”, însă lansarea oficială va avea loc foarte curând. Avem acum, în mod oficial detalii despre hardware-ul intern, noile funcții software, cât și prețuri pentru Galaxy A56, A36 și A26, modele despre care am tot auzit în multe leak-uri din ultimele câteva săptămâni.
Galaxy A56 primește cele mai mari upgrade-uri de performanță
Galaxy A56 este modelul cel mai performant al gamei, și cel care probabil că îi va atrage pe cei care vor un telefon bine construit și performant. Acesta va fi disponibil în patru variante de culoare, Awesome Lightgray, Awesome Graphite, Awesome Olive și Awesome Pink, și adoptă un chipset Exynos de la Samsung.
Vorbim despre Exynos 1580, noul procesor octa-core pe 4 nm (1x Cortex-A720 @ 2.9 GHz + 3xCortex-A720 @ 2.6 GHz + 4xCortex-A520 @1.95 GHz). Acesta face trecerea la ARMv9 și folosește un GPU proprietar, construit pe tehnologia RDNA3 de la AMD, aceeași tehnologie folosită pentru dezvoltarea GPU-urilor Radeon. Configurația este completată de 8 sau 12 GB memorie RAM și 128 sau 256 GB Stocare.

Design-ul general nu s-a schimbat. În continuare acesta este construit folosind aluminiu pe margini (cu Key Island în jurul butoanelor), alături de sticlă Gorilla Glass Victus+ pe ecran și pe spate. Camerele sunt încadrate acum într-un modul unitar, diferit de ceea ce vedem pe seria Galaxy S, dar în ton cu modelele Z Fold. Rezistența la apă și praf IP67 rămâne. Alte lucruri care nu s-au schimbat? Camerele. Avem un sistem identic cu cel de anul trecut (50MP wide, 12 MP ultrawide, 5MP macro), cât și aceeași baterie de 5.000 mAh. Încărcarea crește la 45W, la fel ca pe flagship-ul S25 Ultra. Camera frontală primește un mic upgrade, putând filma 4K30 FPS sau 1080p 60 FPS în HDR.
Ecranul pare să fie același, cu panel Super AMOLED, diagonală de 6,7” și refresh rate la 120 Hz. Acesta are o luminozitate maximă de 1.200 nits în High Brightness Mode și 1.900 nits în HDR. Ar trebui să ofere, în general, o experiență bună de vizualizare.
Galaxy A56 va porni de la 479 euro în Europa, adică în jur de 2.400 lei, un preț similar cu cel de introducere de anul trecut pentru A55. Așa cum suntem obișnuiți deja, probabil că acest preț nu va fi valabil pentru prea mult timp, așa că recomandarea ar fi să nu îl cumpărați imediat ce apare, dacă vreți să primiți cea mai bună ofertă.
Noul Galaxy A36 trece pe Snapdragon
Galaxy A36 vine la rândul său în cu design-ul aliniat la A56. De fapt, aceste două telefoane arată aproape identic, dar A36 are ramă de plastic, în locul uneia de aluminiu. Chiar și așa, telefonul beneficiază de rezistență la apă și praf IP67, cât și de sticlă Gorilla Glass Victus+ pe ambele părți. Ecranul este identic, însă hardware-ul intern nu.
Pentru acest model, Samsung apelează la un chipset Snapdragon 6 Gen 3 (tot pe 4nm), octa-core: 4xCortex-A78 @ 2.4 GHz + 4xCortex-A55 @ 1.8 GHz, cu un GPU Adreno 710. Configurațiile pentru acest model pornesc de la 6 GB RAM și 128 GB stocare și pot atinge 12 GB RAM și 256 GB stocare.



Nici A36 nu primește un upgrade de camere anul acesta, păstrând sistemul cu 50 MP wide + 8 MP ultrawide + 2MP macro de anul trecut. Camera frontală este și ea puțin mai performantă, oferind filmare HDR în la 30 de cadre pe secundă în 4K sau Full HD.
Modelul Galaxy A36 pornește în Europa de la un preț de 379 euro, adică aproximativ 1.900 lei.
Galaxy A26 „moștenește” hardware-ul lui A35 de anul trecut
În cele din urmă, avem Galaxy A26, care este mai modest decât restul variantelor la nivel de configurație și capabilități. Are construcție identică cu cea a lui A36, adică plastic și sticlă, dar beneficiază de un ecran dintr-o clasi inferioară, tot de 6,7” la 120 Hz, dar cu notch decupat în zona camerei și cu margini mai groase. Acesta păstrează rezistența la apă, și pornește de la o configurație cu Exynos 1380, același procesor de pe Galaxy A54 și Galaxy A35 din trecut. Există modele cu 6 sau 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare.



Camera principală este de 50 megapixeli, dar pe un senzor mai mic, de 1/2.76”, cu același ultrawide de pe A36 și un macro de 2 megapixeli. Acesta are o cameră frontală de doar 13 megapixeli cu filmare la maximum Full HD 30FPS.
Galaxy A26 pornește de la 299 euro, adică în jurul a 1.500 lei.
6 ani de actualizări și Awesome Intelligence
Toate cele trei telefoane trec la o perioadă de suport extinsă, de 6 ani de actualizări de sistem și securitate, cu un an în plus față de modelele din 2024. Asta înseamnă că vor primi actualizări până în 2031. Telefoanele Galaxy A din 2025 sunt livrate cu OneUI 7.0 și Android 15, ceva ce nici măcar flagship-urile din 2024 nu au primit prin update. Asta înseamnă că primesc cele mai noi funcții, cât și acces la AI.




Pentru prima dată, seria Galaxy A primește „Awesome Intelligence”, o versiune diferită a AI-ului de la Samsung. Față de Galaxy AI, aceste capabilități sunt limitate în funcționalitate și majoritatea rulează în cloud, nu direct pe dispozitiv. Vorbim despre Circle to Search, despre îmbunătățirea procesării camerelor cu AI, ștergerea elementelor nedorite din imagini și funcții precum „best face” și realizarea de filtre din imagini deja existente. A56 primește cele mai mari îmbunătățiri software, precum procesare mai avansată pe fotografii pe timp de noapte (nightography).
Nu avem încă o dată de lansare pentru România, dar ne așteptăm să le vedem în viitorul foarte apropiat în magazine, probabil înainte de sfârșitul lunii martie.