Unde au greșit Oscarurile (2025 edition). Trei categorii la care câștigătorii ar fi trebuit să fie alții

Scris de | 6 martie, 2025
Unde au greșit Oscarurile (2025 edition). Trei categorii la care câștigătorii ar fi trebuit să fie alții

Gala Premiilor Oscar din acest an a fost poate cea mai liniștită din ultima perioadă. Nu am avut scandaluri apărute în urma ei, nici momente jenante sau care să te facă să îți dai ochii peste cap, așa cum eram obișnuiți de cea mai importantă noapte din industria cinematografiei. Am avut însă, ca în fiecare an, câțiva câștigători care îți lasă un ușor gust amar, mai ales dacă ai văzut toate filmele incluse la o categorie și știi că mica statuetă aurie ar fi trebuit să meargă cu altcineva acasă. Deci, la fel ca anul trecut, am trecut în revistă trei categorii unde câștigătorii puteau să fie alții.

Best Cinematography

Best Cinematography, numită în română puțin eronat cea mai bună imagine, se referă la o multitudine de elemente vizuale, care alcătuiesc pentru privitor o experiență unică și greu de uitat. Iar The Brutalist a oferit cu siguranță asta, filmul despre un arhitect maghiar care încearcă să își facă o viață în SUA după cel de-al Doilea Război Mondial oferind perspective minunate, cadre largi și reci, construcții uriașe și un aspect granulat, unic în ziua de azi. Asta pentru că la filmarea sa a fost folosită VistaVision, o tehnologie care a fost utilizată ultima oară la Hollywood în anii ‘60.

Este deci un aspect unic, dar chiar și așa, unul care nu rivalizează cu Dune 2, un film care a reușit să facă nisipul unei planete deșertice să pară atractiv, care își compune aproape perfect cadrele și care a reușit să dea personalitate unei întregi planete printr-o schimbare aproape brutală și neașteptată. Oscarul acesta nu ar trebui să fie doar pentru filmul care arată cel mai bine, ci și pentru cel care reușește să ofere și puțin fond formei pe care o alege.

Best Supporting Actress

Victoria lui Zoe Saldana la Best Supporting Actress se putea vedea nu doar din avion, ci probabil și de pe Stația Spațială. Dar asta nu înseamnă că a fost și alegerea corectă. Saldana este o actriță extraordinară, cu una dintre cele mai spectaculoase cariere din Hollywood – implicată atât în cele mai de succes blockbustere din istorie, Avatar și Avengers: Endgame, dar și în filme cu buget mai redus și succes moderat.

Totuși, rolul său în Emilia Perez nu este nici pe departe unul care să te lase fără cuvinte sau să te pună în dificultate de a găsi o actriță care merita mai mult trofeul. Felicity Jones sau Ariana Grande au avut cel puțin la fel de multe motive ca Saldana să plece cu trofeul acasă, plus avantajul că filmele în care au evoluat cele două au fost și mult mai bune din punct de vedere calitativ. Saldana merita recompensată, dar nu pentru această interpretare.

Best Music (Original Song)

Foto: Universal Pictures

Am vorbit de imagine, de actorie și terminăm cu sunetul. Categoria Best Song nu este una care să producă prea multe controverse, recompensând în mod normal cea mai bună piesă dintr-o producție cinematografică din anul care tocmai a trecut. De aceea, atunci când ai mai multe musical-uri nominalizate la cele mai importante premii, te aștepți ca acestea să ofere majoritatea nominalizaților.

Și când unul dintre musical-uri, Wicked, este multipremiat pe Broadway și considerat unul dintre cele mai bune din istorie grație muzicii sale, te gândești că va avea o nominalizare și poate o victorie. Ei bine, Oscarurile nu s-au gândit așa și au recompensat El Mal, care de altfel a fost și singura piesă din Emilia Perez care poate face privitorul să bată puțin din picior. Insuficient însă pentru a salva un musical cu piese prost scrise, prost interpretate și care va rămâne în istorie mai mult pentru controversele create.

Etichete: , , , , , ,