Am construit un setup ideal pentru work from home sau gaming. Vezi ce gadget-uri am folosit

Am construit un setup ideal pentru work from home sau gaming. Vezi ce gadget-uri am folosit

Am încercat să facem un birou reglabil pe înălțime super tehnologizat. Nu l-am încărcat cu briz briz-uri și cu siguranță mai este loc de îmbunătățiri, dar am vrut să arătăm că nu este complicat și, fără îndoială, dacă folosești produsele potrivite poate să iasă ceva de la care să lucrezi cu plăcere.

Scris de | 15 iunie, 2021

Nu ne-am transformat în revistă de DIY, dar atunci când a venit ideea unei reviste în care să ne aplecăm spre gadget-uri care ne fac casa mai inteligentă și mai plăcută am zis că ar fi interesant să facem un setup de lucru de acasă sau pentru gaming. Sunt fan al paginilor de Instagram cu birouri cool, al clipurilor pe Youtube în care ni se prezintă setup-uri de lucru sau birouri cât mai geek, așa că am vrut să vedem ce ne iese.

După mai bine de un an în care viețile noastre au fost date peste cap și am fost obligați să petrecem mai mult timp în confortul propriilor locuințe, cei mai mulți dintre angajații din mediul privat încă lucrează în regim „work from home”, în mod special cei din corporații.

Efectul pandemiei a fost atât de mare pe acest plan încât s-ar putea să nu ne mai întoarcem niciodată la viața de la birou așa cum o știm, iar cei mai importanți angajatori autohtoni vorbesc deja despre un mod de lucru hibrid, în care angajații vor combina lucrul de acasă cu mersul la birou. În acest context am încercat să ne imaginăm un setup ideal pentru ceea ce este și va rămâne stația de lucru de acasă, acel loc unde poți intra cel mai ușor în mindset-ul de productivitate. Așadar, am ales să realizăm un birou electric reglabil pe înălțime și să-l echipăm cu cele mai noi tehnologii.

Birou cu înălțime reglabilă Viva Upgrade, Dual Motor Timotion

Se vorbește de mulți ani despre scaune de birou ergonomice sau postura ideală atunci când stăm la birou, dar un concept mai recent este acela de a lucra din picioare. De asta am ales să folosim un birou electric reglabil pe înălțime, o soluție tot mai practică și tot mai folosită în ultima vreme.

Prin natura sa, corpul uman funcționează cel mai bine în mișcare, iar poziția de șezut la birou staționară duce adesea la probleme de spate sau la articulații rigide, care îmbătrânesc în timp. Se recomandă în mod uzual ridicarea frecventă de la birou în decursul unei zile, ba chiar ceasurile inteligente au funcții speciale pentru astfel de notificări. Setupul realizat de noi poate fi folosit pentru două scenarii, cu lucratul în picioare pe timpul zilei și gaming seara de pe scaun, iar dacă ne luăm după studiile cercetătorilor, se recomandă șederea în 60% din timp, 30% din timp în picioare și mișcare activă în restul de 10%, în timp ce alți experți propun 50:25:25. Indiferent de varianta aleasă, fără îndoială un mod de lucru mai activ trebuie încurajat și ajută la concentrare și îndeplinirea sarcinilor într-un ritm mai alert.

Alegerea unui birou reglabil pe înălțime ține de gusturi. Noi am intrat pe eMAG și am luat primul furnizor cu cele mai bune recenzii. Așa am ajuns la cei de la birou-reglabil.ro, iar cei de la Viva Facilities ne-au livrat rapid un cadru electric cu două motoare de culoare neagră. Se mai găsește și pe gri sau alb. La nivel de specificații, vorbim de o structură metalică din oțel cu picioare rectangulare în 3 niveluri, cu o capacitate portantă de 120 de kilograme și un sistem anti-coliziune t-touch integrat, ceea ce înseamnă că dacă întâlnește un obstacol sistemul îl va detecta, se va opri și se va ridica 2 centimetri.

Biroul este acționat de două motoare și un transformator Timotion, vorbim de o operare extrem de silențioasă, care se acționează din butoanele disponibile pe consola cu afișaje LED, iar în termeni de înălțime reglabilă poate fi reglat între 625 și 1275 mm (fără a lua în considerare grosimea blatului). În afară de butoanele de sus-jos sunt disponibile 4 butoane cu funcție de memorare a înălțimii, astfel încât să salvezi înălțimea potrivită la care lucrezi din picioare, cât și de pe scaun, dar și două poziții suplimentare (eventual în cazul în care la birou mai lucrează ocazional și soția sau se joacă copilul). Datorită celor două motoare biroul se reglează cu o viteză de 40 mm/s.

Structura biroului Viva Upgrade este realizată din oțel, cu vopsire în câmp electrostatic. Cadrul a fost proiectat să funcționeze cu cele mai comune tipuri și dimensiuni de blaturi, traversa este reglabilă și permite utilizarea unui blat cu lungimea cuprinsă între 1200 și 2000 mm, în timp ce lățimea poate varia între 650 și 800 mm. Noi am mers pe un blat din cireș cu dimensiunea de 1800 x 800 și grosime de 4 centimetri și am optat să realizăm un înălțător de 100 x 20 x 15 cm și practic, ceea ce ne face biroul și mai înalt.

Înălțătorul nu l-am realizat neapărat ca să avem un setup și mai înalt, ci ca să putem amplasa sub el laptopul și alte brizbriz-uri pe care de obicei le aveam în preajma spațiului de lucru(pixuri, agende, cabluri etc), practic permite un management mai facil al elementelor. Este de altfel și minusul major al biroului, am creat un înălțător “prea înalt”, 15 centimetri este ceva cam mult și am în vedere scurtarea picioarelor, în timp ce 20 de centimetri se dovedesc uneori prea puțin pentru unele picioare de la monitoare.

Cadrul se livrează într-o cutie de dimensiuni mari, suficient de grea, dar asta dezvăluie încă din start că vom avea un birou robust, care nu va fi mișcat de toate vibrațiile care apar. Avem toate accesoriile (traversă, picioare, motoare, cabluri și consolă),  manual de instrucțiuni și șuruburi pentru poziționarea blatului, iar instalare durează aproximativ 30 de minute dacă urmezi manualul de instrucțiuni.

În pachet se găsesc câțiva șoricei pentru cable management, dar pe site-ul producătorului se găsește un sistem de management de cabluri sau o tava metalică care poate fi atașată pe blat și care ajută la mascarea cablurilor, are 3 puncte de fixare și disponibilă pe alb, negru sau gri, în aceleași nuanțe ca și cadrul metalic. Noi nu am găsit o tăviță pe stoc, dar am folosit un sistem șarpe de mascare pentru cabluri, realizat din plastic dur, cu o formă dreptunghiulară și 4 spații pentru trecerea cablurilor.

Cadrul electric se găsește pe birou-reglabil.ro, iar tot acolo găsiți și alte accesorii, printre care sistemele de management de cabluri, un covor egronomic, încărcător wireless pe care îl poți încorpora în blat, rollbox metalic cu sertare, organizatoare sau chiar și suport pentru monitor. Trebuie să menționăm și faptul că biroul poate fi livrat direct cu blat, noi am ales să facem noi un blat pe gusturile și dimensiunile preferate de noi.

Cel mai bun scaun de gaming: Gamdias Aphrodite MF1 negru

Aveam deja un scaun cu semnătura SINUMM care se potrivea în peisaj, dar în afară de faptul că era mai mult elegant decât practic, nu am ce să vă spun despre el. Chiar dacă spuneam că se recomandă utilizarea modului de lucru din picioare la birou, un sistem hibrid de lucru este cel mai ideal, iar un scaun de gaming este perfect pentru sesiunile de după muncă. Sunt multe scaune disponibile pe piață, iar noi am apelat la cei mai buni din România când vine vorba despre segmentul de gaming, partenerii de la PCGarage.ro, care ne-au recomandat un scaun cu un raport preț bun și care să bifeze funcțiile pe care le doream: ergonomic, ușor de reglat, cu suport lombar și o tapițerie închisă la culoare, aerisită, care să nu “obosească” în timp.

Și așa am ajuns la scaunul de gaming Gamdias Aphrodite MF1 pe negru, un scaun în care te scufunzi la propriu și cu care te bucuri de gaming, dar pe care îl poți folosi și pentru lucratul la birou. Costă 1.149 lei și în termeni de specificații, vorbim de un scaun realizat dintr-un material de piele vinil, cu cotiere reglabile, înclinare și un unghi reglabil al spătarului la 150 de grade.

La capitolul design, vorbim despre un scaun all black, cu cusături negre și un galben pentru logo-ul GAMDIAS din partea superioară a scaunului, frumos inscripționat și pe perna de cap. La nivel vizual emană gaming prin muchiile drepte și unghiurile tăioase, dar și eleganță prin paleta de culori disponibilă.

Are o greutate de aproximativ 15 kilograme, iar Aphrodite MFL1 este perfect pentru sesiunile prelungite de stat la birou. Are un cadru din oțel, componentele sunt de calitate și sunt cu siguranță durabile.  În termeni de ergonomie, poți regla scaunul pe înălțime sau îl poți lăsa pe spate, iar cotierele 2D sunt reglabile și în pachet găsești suport lombar și o pernă pentru cap ajustabilă pentru o poziție favorabilă.

Importantă este poziția, iar acest aspect este cel care primează la scaunul Gamdias Aphodite MF1. Spatele stă lipit de spătar, corpul nu alunecă sub birou datorită formei pe care o are șezutul.

Apple MacBook Pro 13 cu Apple M1, perfect pentru lucrul de acasă

Pe lângă alte gadget-uri, a trebuit să stabilim mai întâi ce alegem pe post de „creier” al acestei operațiuni, și anume laptopul. Atunci când ne-am hotărât asupra subsemnatului am luat în calcul portabilitatea (pentru ca va trebui să îl plimbi și pe la birou în viitorul apropiat), autonomia, calitatea display-ului dar și performanța. Astfel, cel mai potrivit nume care ne-a venit în cap a fost Apple MacBook Pro echipat cu procesor Apple M1, primul CPU pentru laptopuri lansat vreodată de compania din Cupertino.

În regim de lucru, Apple MacBook Air de 13 inci dotat cu procesor M1 este de 2,7 ori mai rapid decât generația anterioară, care venea echipată cu procesoare Intel, și de 3 ori mai rapid decât laptop-urile cu Windows care se laudă cu specificații asemănătoare. Nu numai că Apple a avut ocazia să dezvolte un procesor pentru notebook-urile produse in-house și nu mai are nevoie de Intel sau AMD pe acest segment, dar a făcut-o și foarte bine, asigurând un nivel mare de performanță și o durată de viață a bateriei care nu lasă deloc de dorit și care este impresionantă.

Deși la design nu vedem mari schimbări, noul MacBook Pro cu procesor Apple M1 este total diferit „sub capotă”, timpii de încărcare fiind extrem de reduși. Fiind de multă vreme utilizator de Mac, nu am putut să nu observ diferența de rapiditate în task-uri mai mult sau mai puțin complexe, modelul de tastatură de pe MacBook Pro 2015, care și-a făcut revenirea pe cele mai noi modele, sau trackpad-ul de dimensiuni foarte generoase care face din acest laptop unul dintre puținele care chiar pot fi utilizate în mod facil fără necesitatea conectării unui mouse.

Per total, MacBook-ul Pro cu chipset Apple M1 ne pare că face parte dintr-o clasă doar a lui, și care vine la un preț potrivit pentru ceea ce poate, chiar dacă unii ar fi tentați să spună că e ușor piperat. Pentru aproximativ 6500 de lei poți să îți cumperi un device care oferă peste 15 ore de autonomie, nefăcând rabat la performanță și care vine echipat cu un CPU realizat pe un proces de fabricare de 5nm. MacBook Pro 13 cu Apple M1 este disponibil în rețeaua de magazine iStyle.

Samsung S65UA Ultra WQHD de 34 de inci, completarea perfectă pentru un stil de viață productiv

Pentru că un laptop funcționează cel mai bine în biroul de acasă atunci când este acompaniat de un monitor extern, am decis să mergem pe mâna unui display Samsung pentru a suplini această necesitate. Și ce decizie bună a fost, mai ales pentru că am optat pentru un ultra-wide curbat de 34 de inci care vine setat din fabrică la rezoluție QHD.

Samsung S65UA Ultra WQHD este o alegere ideală pentru cei care au nevoie de mai mult spațiu virtual de desfășurare, precum cei care lucrează în industriile creative, în speță designerii, arhitecții, editorii foto și video, dar și creatorii de conținut pe diferite platforme. Un monitor extern cu o diagonală ofertantă, care nu face rabat de la calitatea panoului va completa în mod ideal portabilitatea și puterea unui laptop de ultimă generație.

Display-ul pe care l-am ales pentru biroul ideal dispune și de HDR 10, pentru o mai bună reprezentare a culorilor afișate, iar o adiție a unui port LAN în ceea ce privește conectivitatea, este o gură de aer proaspăt, în condițiile în care din ce în ce mai multe laptop-uri vin fără o astfel de mufă. În acest caz, poți conecta laptopul prin USB-C la Samsung S65UA Ultra WQHD și te poți folosi de portul Ethernet al acestuia.

În plus, faptul că vorbim aici despre un ecran curbat poate reprezenta un atu destul de important în ceea ce privește utilizarea eficientă a spațiului de pe birou. Monitorul dispune și de AMD FreeSync, pentru o sincronizare mai bună atunci când este folosit cu un laptop care dispune de un procesor grafic dezvoltat de AMD și poate fi dus până într-o rezoluție foarte mare, de 3440 x 1440, lucru care îi va ajuta în mod special pe cei care au nevoie de o claritate superioară a imaginii.

Logitech MX Keys Wireless și Logitech MX Master 3, control total asupra task-urilor

Și pentru că este recomandat să completezi setup-ul de acasă cu o tastatură și un mouse care să vină în completarea laptopului și a display-ului extern, am ales Logitech. Astfel, avem device-uri ergonomice, confortabile, care ne-au ușurat task-urile de zi cu zi.

Logitech vine cu două produse numai bune pentru biroul de acasă: tastatura MX Keys Wireless, completată de mouse-ul MX Master 3, wireless și el. În această combinație, vei putea să scoți tot ce e mai bun din restul de produse prezentate în acest material, iar rapiditatea și comoditatea vor deveni cuvinte cheie în timpul programului tău de la job.

Tastatura Logitech MX Keys, este o alegere bună mai ales pentru cei care se ocupă cu programarea sau cu domeniile creative. Acesta este luminată pentru un plus de confort la ore mai înainte și dispune de un layout destul de ofertant în lungime, precum și de un Numpad. În plus, tastatura dispune și de un senzor de mișcare, astfel că ea va ști atunci când îți apropii mâinile și va iești în mod automat din standby, luminând tastele.

În ceea ce privește mouseul MX Master 3, acesta este cea mai recentă iterație a unuia dintre cele mai populare modele de mouși de productivitate din lume. El dispune de două mecanisme de scroll, unul pe orizontală, altul pe verticală și se laudă cu o autonomie extinsă, de până la 70 de zile cu o singură încărcare. În plus, forma mouseului îl face pe acesta unul deosebit de confortabil, mai ales pentru sesiunile mai lungi de lucru.

Ambele produse de la Logitech sunt compatibile, atât cu sistemele care rulează Windows, cât și cele cu MacOS sau Linux, și sunt disponibile la prețuri de aproximativ 180 de dolari pentru MX Keys Wireless, respectiv 100 de dolari pentru mouseul MX Master 3.

Cu Philips Hue am creat atmosferă

Ce ar fi fost un setup de birou fără lumini? Noi am mizat pe o bandă LED inteligentă de la Philips Hue, modelul LightStrip de 2 metri, care poate fi extins dacă ai nevoie de mai mult, și am folosit și o lampă Philips Hue Go. Banda Lightstrip creează o experiență extrem de captivantă dacă alegi să o plasezi pe partea din spate a blatului, se atașează cu bandă adezivă și poți regla lumina ori din aplicația dedicată de mobile sau direct de pe desktop. Banda LED necesită o consolă Hue Bridge.

LightStrip este o sursă de lumină flexibilă și ajustabilă. Poți alege să o pui în spatele blatului, dar poți alege să pui această sursă de lumină oriunde în casă, de exemplu în spatele biroului. Poți da o formă benzii de lumină, iar dacă este nevoie o poți tăia acolo unde sunt marcajele cu simbolul foarfecii. Poți opta pentru una dintre cele 16 milioane de culori, poți alege din aplicație rutine de pornire/oprire sau poți sincroniza luminile cu muzica și filmele care rulează în încăpere. Indiferent de alegere, creezi ambianța dorită în funcție de orice scenariu, de la lumină caldă la rece sau colorată, poți să lucrezi concentrat și să te umpli de energie.

Lampa portabilă Hue Go poate fi controlată prin Bluetooth sau Zigbee și are o autonomie de câteva ore dacă nu vrei să o legi la priză. Lumina este variabilă, forma rotundă permite plasarea acesteia culcată sau sprijinită pe piciorușul de pe spate.

Text de: Iulian Machi și Claudiu Râpan

Fotografii de: Aurel Șerban

Concluzia connect

Nu am creat un birou perfect, dar am creat un spațiu care să permită work from home sau gaming mult mai bine decât o făceam până acum. Biroul electric reglabil pe înălțime de la Viva Facilities îți permite să fii mai activ, scaunul de gaming Gamdias este ergonomic și versatil, în timp ce luminile de la Philips Hue creează atmosferă și o ambianță potrivită indiferent de scenariul ales, lucrat, relaxare sau gaming.

Partea de hardware poate fi oricând modificată sau îmbunătățită, noi am ales să mergem pe soluții care să faciliteze munca noastră de jurnaliști, în care scriem mult, edităm, multitasking este un cuvânt pe care îl respirăm. Așa am ajuns să folosim un laptop Apple Macbook Pro de 13 inci cu procesor M1, extrem de rapid și portabil la nevoie, iar adăugarea unui monitor curbat din seria lifestyle de la Samsung a completat experiența, alături de perifericele Logitech, extrem de precise și utile în tot scenariul nostru de utilizare.

Etichete: , , , , , , , , , , ,