REVIEW Razer Iskur – Scaunul de gaming care îți salvează spatele

REVIEW Razer Iskur – Scaunul de gaming care îți salvează spatele

Scris de | 29 iunie, 2021

Scaunele de gaming, deși reprezintă probabil elementul central al multor setup-uri, primesc rareori atenția meritată într-un review dedicat. Nu cred că mă înșel dacă spun că mulți dintre noi am cumpărat la un moment dat un scaun de gaming pentru că am fost atrași mai degrabă de aspectul său decât de ceea ce oferă.

Razer anunța la CES intrarea sa pe această piață, cea a scaunelor de gaming, prin Razer Iskur, primul său astfel de produs. Iskur se anunța atunci ca un scaun de gaming cu un aspect elegant, însă dotat cu câteva elemente pe care nu le regăsești pe majoritatea „rivalilor” săi. Ei bine, Iskur a ajuns și la noi în redacție de aproximativ o lună, și după multe „sesiuni de stat” pe el, putem să vă prezentăm ce ne-a plăcut și, mai ales, cât de confortabil este.

Montarea

Să începem cu începutul însă: procesul de montare al lui Iskur. În primul rând, notabil este faptul că scaunul vine într-o cutie care cântărește în jur de 40 de kilograme, deci ar fi bine să mai ai pe cineva pe lângă tine atunci când îl primești, pentru a te ajuta la procesul de cărat (și eventual și de montat). De altfel, Razer îți și recomandă asta printr-un mesaj care apare imediat ce deschizi cutia  – „2-Player Co-Op”. Îmi place și lista de atenționări cu privire la lucrurile pe care nu ar trebui să le faci cu scaunul sau pe scaun (foto jos).

Apoi, te întâmpină mesajul „It’s time to take your throne”, pe o foaie imensă, cât cutia, pe spatele căreia vei găsi și instrucțiunile. Apoi scoți elementele unul câte unul și vei descoperi și o cutie cu accesorii, unde se află șuruburile necesare, precum și singura unealtă de care vei avea nevoie.

Procesul de montare este destul de simplu, și probabil că merge mai rapid în două persoane. Singur, mi-a luat cam 45 de minute să mă ocup de Razer Iskur, însă trebuie să ai grijă, deoarece sunt câteva elemente destul de grele și în care te poți zgâria, dacă nu ești atent. Per total însă, nu am vreun motiv pentru a mă plânge de capitolul montării: a decurs repede, instrucțiunile sunt clare și, din fericire, nu lipsește niciun element din pachet.

Design

Odată montat, este momentul să faci un pas în spate și să admiri ceea ce a creat Razer aici: Iskur este un scaun foarte arătos, suficient de simplu și elegant pentru a nu fi o pată de culoare neplăcută în cameră, și cu îndeajuns de multe elemente care să îl facă să iasă totuși în evidență. Avem un logo Razer mare, aplicat în partea de sus (pe care îl poți acoperi într-o oarecare măsură cu o pernă foarte confortabilă aflată în cutie), precum și sintagma „For Gamers, By Gamers” scrisă pe partea din față a șezutului.

Acea pernă este fabricată din spumă de memorie de o densitate foarte ridicată, însă care este și foarte maleabilă, pentru a se putea modifica în funcție de forma capului tău. Același material (spumă de memorie) îl găsim și la șezut, iar scaunul poate susține o greutate de până la 136 de kilograme.

Șasiul său este ranforsat cu oțel (lucru care explică în mare parte greutatea scaunului), iar acesta nu este singurul element premium pe care îl găsești pe scaunul de gaming al celor de la Razer. Iskur este fabricat dintr-un material mai dur decât pielea, alcătuit din trei elemente diferite: avem un strat mare de bumbac și poliester, urmat de mai multe straturi de piele sintetică și deasupra, un strat de rășină care face ca pielea să lucească. La atingere, pot să spun că se simte exact asta: faptul că ai de-a face cu un material suficient de dur pentru a nu se zgâria ușor sau a se strica repede, însă și suficient de moale pentru a-ți asigura o sesiune de gaming confortabilă, indiferent cât de lungă este aceasta.

Confort

Înainte de Iskur, foloseam tot un scaun de gaming, al unui alt brand, însă considerabil mai ieftin decât „vedeta” celor de la Razer. Aș minți să spun că nu am fost mulțumit de el și că nu l-aș considera în continuare ca o opțiune viabilă, în cazul în care aș fi nevoit din nou să achiziționez un astfel de produs. Însă Iskur oferă ceva mai mult, un plus de confort și mai ales de personalizare, dându-ți senzația că într-adevăr poți găsi postura perfectă pentru joacă.

Bineînțeles, senzația de personalizare se datorează opțiunilor diverse și multiple de a mișca și repoziționa scaunul. Ai două manete diferite pentru controlul spatelui și al înălțimii, iar cotierele pot fi mișcate în patru direcții diferite – înainte și înapoi, stânga sau dreapta, sus și jos sau chiar pot fi rotite în interior sau în exterior.

Elementul definitoriu al lui Iskur (și probabil și cel care le-a permis celor de la Razer să pună un preț de 500 de dolari pe eticheta scaunului) este însă suportul lombar ajustabil, un mecanism extrem de util și de bine implementat și cel care face ca Razer Iskur să iasă cu adevărat în evidență.

Practic, Razer a înlocuit acea pernă care se află de obicei pe scaunele de gaming, în zona lombară, cu un mecanism care poate veni spre tine, oferindu-ți astfel suportul necesar pentru o postură cât mai corectă a coloanei vertebrale. Este adevăratul gamechanger al lui Iskur, acea funcție care te va face să nu vrei să te întorci la un alt scaun de gaming, mai ales odată ce îl ajustezi și găsești poziția perfectă pentru tine (ai răbdare totuși, pentru că s-ar putea să dureze ceva până reușești asta). Eu l-am folosit mai tot timpul destul de ridicat, și îți recomand și ție să încerci asta, dacă pui mâna (sau, mă rog, dacă te așezi, în cazul de față) pe Iskur, deși va arăta puțin ciudat.

Principala problemă a lui Iskur este clară: prețul. Pentru 500 de dolari (sau aproximativ 2350 de lei), Razer Iskur este unul dintre cele mai scumpe scaune de gaming pe care le poți găsi pe piață, asta în ciuda faptului că reprezintă prima încercare a americanilor în această categorie de produse. Da, este un preț mare, însă cei care sunt în căutare de ce e mai bun pentru setup-ul lor de gaming s-ar putea să fie interesați de scaun, în ciuda acestui factor.

Concluzia connect

Într-adevăr, dacă ești dispus să te desparți de 500 de dolari pentru un scaun de gaming, atunci Iskur nu are cum să te dezamăgească. Oferă un confort excelent, un nivel de personalizare remarcabil, peste alte scaune ale rivalilor săi și un aspect premium, disponibil și în nuanța de negru complet. În plus, suportul lombar ajustabil oferă ceva ce nu vei găsi la niciun alt produs similar, și merită, dacă nu cumpărat, măcar încercat, atunci când vei avea ocazia.

Plusuri

  • Montarea - surprinzător de rapidă și de ușoară.
  • Materialele premium din care este alcătuit Iskur.
  • Suportul lombar ajustabil - un adevărat gamechanger pentru acest scaun.
  • Posibilitățile multiple de configurare pe care Iskur le oferă.

Minusuri

  • Prețul.
  • Logo-ul Razer - puțin cam țipător și prea mare, nu poate fi acoperit nici măcar de pernuța din cutie.

Etichete: , , ,