REVIEW ADATA XPG Gammix S50 Lite: SSD de 1TB pe PCIe 4.0

Scris de | 30 iulie, 2021
REVIEW ADATA XPG Gammix S50 Lite: SSD de 1TB pe PCIe 4.0

SSD-urile sunt probabil unul dintre componentele cele mai căutate, mulți utilizatori de PC-uri aflându-se destul de des în postura de a-și dori unul mai rapid sau pe o tehnologie diferită de ce au în acel moment. Am decis să mai aruncăm și noi o privire în lumea SSD-urilor, și am primit în teste un XPG Gammix S50 Lite, pe format M.2, cu interfața PCIe 4.0.

E important să specific și diferența dintre PCIe 3.0 și PCIe 4.0 – practic, acesta din urmă permite performanțe duble, adică un transfer de date și o lățime de bandă mai mare.

SSD-ul nu vine în cine știe ce pachet, e doar o cutie de culoare roșie, iar înăuntru vei găsi una bucată Gammix S50 Lite (argintiu, în cazul de față), care cântărește 7 grame și are 8 x 2.2 x 0.43 cm ca dimensiune. Printre alte specificații tehnice care merită menționate avem și suportul NVMe, Gammix S50 Lite fiind compatibil cu NVMe 1.4, dar și prezența unui heatsink integrat, care ar trebui să reducă temperaturile cu până la 20 de procente.

Instalarea este foarte simplă, și XPG (sau, mă rog, ADATA) are propriul său software pentru astfel de componente, numit SSD Toolbox, de unde poți să vezi informații legate de temperatura SSD-ului, utilitare și așa mai departe) și de unde poți face și update-ul de firmware.

În termeni de performanță, pentru că până la urmă asta contează cel mai mult, XPG Gammix S50 Lite s-a descurcat excelent. Pe cutie sunt promise viteze de până la 3900MB/s la citire și 3200MB/s la scriere, dar acestea pot fi atinse numai cu o combinație de cele mai noi componente și tehnologii – spre exemplu, foarte multe laptop-uri vechi de doar câțiva ani nu oferă suport PCIe 4.0.

Așadar, în Crystal DiskMark am scos aproape 3000MB/s pe citire, și cam tot atât și pe scriere – cifrele exacte sunt 2985 pe citire și 2950 pe scriere – sunt rezultate foarte bune, apropiate de spusele celor de la XPG, cel puțin pe partea de scriere. Sunt însă sigur că și pe citire pot fi obținute rezultate mai bune decât cele pe care le-am avut eu cu un PC cu ceva mai multă „forță”. De menționat este și faptul că temperatura a crescut cu 15 grade pe perioada testului.

Noi am primit versiunea de 1TB de stocare, însă poți găsi și versiuni care oferă mai mult, până la 2TB, sau mai puțin, de 512GB. Ideea este că, orice ai alege, SSD-ul are doar 4 canale, față de alte SSD-uri cu interfață PCIe 4.0, care vin cu 8, deci o să observi o performanță puțin mai scăzută față de „confrați” ai săi.

Cel mai mare avantaj al său este însă prețul, fiind una dintre cele mai ieftine soluții pentru un SSD pe PCIe 4.0, și fiind ajutat și de componente extrem de noi, precum o memorie Micron 96L TLC sau un controller Silicon Motion SM2267EN. Versiunea testată de noi costă în jur de 660 de lei, în timp ce varianta mai ieftină, pe 512GB, costă în jur de 399 de lei.

Concluzia connect

Dacă vrei un SSD ieftin pe interfață PCIe 4.0, atunci XPG Gammix S50 Lite poate fi cu siguranță o variantă mulțumitoare. Vine cu viteze bune, un design simplu și o răcire eficientă, și nu prea ai ce să ceri mai mult de la un SSD.

Plusuri

  • Design simplu, potrivit oricărui PC.
  • Performanță și răcire satisfăcătoare.
  • Raport calitate-preț bun.

Minusuri

  • Are doar 4 canale, față de alte SSD-uri cu PCIe 4.0, care vin pe 8.

Etichete: , , , ,