REVIEW Beoplay Portal: Primele căști de gaming de la Bang & Olufsen

REVIEW Beoplay Portal: Primele căști de gaming de la Bang & Olufsen

Scris de | 5 august, 2021

În martie, Bang & Olufsen anunța o premieră, care avea să poarte numele de Beoplay Portal, primele căști de gaming realizate de brand-ul suedez de produse audio premium. Bineînțeles, fiind vorba de Bang & Olufsen, prețul acestora trebuia să fie și unul destul de piperat, lucru care a făcut rapid ca Beoplay Portal, căștile realizate special pentru noua serie de console de la Microsoft, Xbox Series X și Xbox Series S, să devină cele mai scumpe căști de gaming existente pe piață. Însă de la început, ele promiteau mult mai mult.

Beoplay Portal au reprezentat o adevărată obsesie pentru mine cam de când s-au lansat, lucru care poate fi confirmat și de colegii mei, pe care i-am bătut îndelung la cap să facem rost de o astfel de pereche. Așa se face că am avut probabil cam cele mai mari așteptări pe care le-aș fi putut avea pentru o pereche de căști.

Design premium, cu amprenta Bang & Olufsen

Beoplay Portal vin într-o cutie de transport foarte elegantă, care pare destul de rezistentă și conține înăuntru și un jack de 3,5mm, în cazul în care vrei să asculți muzică sau să te joci pe fir și nu wireless, precum și un cablu de încărcare USB-A la USB-C. Nu știu sigur dacă diferă cutia de transport în funcție de varianta de culoare a căștilor pe care o cumperi, pentru că sunt trei la număr: cele primite de mine, pe negru, unele pe alb (cărora Bang & Olufsen le spune Grey Mist) și unele navy, un fel de bleumarin cu auriu pe exteriorul cupelor (versiunea aceasta fiind și cea care îmi place cel mai mult).

E un pachet simplu, dar care arată al naibii de bine, și aici mă refer și la căști, care nu ies din tiparul produselor Bang & Olufsen, care sunt de obicei foarte arătoase și extrem de bine construite. Așa stă treaba și cu Portal, care sunt ușoare și foarte confortabile și realizate cu materiale premium – avem un mix de spumă de memorie și piele de miel pe cupe, metal pe benzile de ajustare și aluminiu pe discul exterior al căștilor, un aluminiu care face ca lumina să se reflecte foarte frumos cam de oriunde te-ai uita la ele.

Deci, de frumoase sunt frumoase, dar cel mai important aspect al unor căști este totuși sunetul și deja am menționat că aici aveam cele mai mari așteptări, pentru că, pe hârtie, Beoplay Portal ar trebui să fie acel „jack of all trades”, o pereche bună la toate, pe care să o folosești și în conferințe, și ca să asculți muzică pe stradă, și ca să afli de unde vine adversarul în Warzone.

Sunetul

Problema este că, atunci când ai așteptări mari de la ceva sau de la cineva, e foarte posibil să ai parte și de dezamăgiri, mai ales în lumea tehnologiei. Mărturisesc, după prima oră de ascultare, așa am crezut că e cazul și cu Beoplay Portal, dar pot spune cu multă fericire că m-am înșelat. Sunt căștile acestea perfecte, acel „jack of all trades” pe care îl promitea Bang & Olufsen? Nu, dar sunt suficient de bune cât să te păcălească cu privire la acest lucru.

În primul rând, dacă vrei să auzi cu adevărat ce pot aceste căști, primul lucru pe care îl vei face va fi să te duci în meniul device-ului la care le-ai conectat și să activezi sunetul Dolby Atmos, dacă nu e activat deja. Odată ce faci asta, soundstage-ul sau spațialitatea sau cum vrei să îi spui, pur și simplu explodează și căștile devin de două ori mai bune decât dacă ai asculta fără Dolby Atmos activat. Practic, îți poți da seama imediat din ce direcție vin sunetele, cum sunt plasate instrumentele și numărul lor exact, este o experiență auditivă excelentă.

The Chain de la Fleetwood Mac e o piesă foarte bună pentru testat căști, pentru că are o varietate decentă de instrumente și pe Beoplay Portal le poți distinge pe fiecare perfect, iar acel solo de chitară se aude minunat.

Mă bucură mult și faptul că Bang & Olufsen a înțeles ceea ce pentru mulți alți producători de căști de gaming pare să fie limbă străină – anume faptul că aceste căști nu trebuie să fie un festival de bass, mai ales dacă vrei să și asculți cu ele muzică, fie și ocazional. Dacă în privința mediilor nu îmi făceam probleme, pentru că oricum pe acestea le găsești pe majoritatea pieselor din ziua de azi, deci e normal ca aproape fiecare pereche de căști să se audă bine pe acestea, ei bine înaltele m-au surprins – sunt mult mai puternice decât credeam și curate. Și da, nu-ți face griji, bass-ul tot e prezent din plin și îl vei simți și în jocuri și în piese imediat.

Și dacă tot am pomenit de jocuri, hai să vorbim și de partea asta, pentru că până la urmă sunt și căști de gaming. Le-am testat în mai multe titluri, de la Mass Effect la Warzone și Outriders, și partea bună este că spațialitatea pe care o regăsești la ascultarea muzicii se găsește și aici, în sensul în care în Warzone o să auzi foarte clar de unde vine adversarul și de unde se trage în tine, și în Mass Effect sunetul acela al Reaper-ilor se va auzi fenomenal și are șanse mari să îți ridice puțin părul pe tine. Te poți juca până la 12 ore cu ele la o singură încărcare, iar dacă le folosești doar prin Bluetooth autonomia va crește la 24 de ore.

Conectare instantă cu Xbox Series X/S

Unul dintre cele mai interesante și bune adiții ale Beoplay Portal se găsește pe casca stângă, sub forma unui buton care se ocupă cu conectarea wireless la consola ta Xbox – lucru care se va întâmpla imediat ce îl apeși. Mai mult, după ce ai terminat de jucat și vrei să te conectezi la telefonul tău pentru a pleca undeva, poți să apeși o dată pe același buton și conexiunea se va muta imediat. E o idee de utilizare aplicată foarte bine de Bang & Olufsen, și probabil principalul lucru care poate face din aceste căști un adevărat „jack of all trades”.

Și microfonul e foarte bun în jocuri, și îmi place că, spre deosebire de majoritatea căștilor de gaming, aici nu avem acel microfon retractabil/atașabil sau fix, practic lucrul care te împiedică să porți căști de gaming în public, indiferent cât de bune sunt.

Minusuri

Există însă și minusuri, și sunt semnificative. Am o problemă în special cu modul de control al volumului, care este extrem de incomod și sincer neplăcut de utilizat. E o mică bandă controlată prin atingere, mai exact prin swipe, cu inserții la capete, ca să știi când ajungi acolo fără să îți dai jos căștile. Problema e că arată foarte ciudat modul acesta de control, și nici nu este foarte intuitiv. Trebuie să dai vreo 3-4 swipe-uri până să ajungi la maxim cu volumul sau să îl oprești de tot, caz în care vei fi notificat de un mic sunet.

De asemenea, deranjant este și faptul că același tip de control îl găsim și pe casca stângă, de data asta pentru a seta două lucruri diferite: atunci când ești conectat la un Xbox, de aici vei controla balansul game-chat, practic echilibrul dintre cele două, dacă vrei să prioritizezi vocea colegilor de echipă sau sunetul jocului, ceea ce nu necesită un nivel de control atât de mare, pentru că nu e o setare pe care să o schimbi radical. Însă, atunci când ești conectat la un telefon sau un laptop, banda de pe stânga devine cea de pe care controlezi nivelul de Noise Cancelling, ceea ce aduce câteva probleme.

De exemplu, să zicem că intri într-o cafenea (nu spun care, poate una la care aproape fiecare cafea costă 5 lei) și vrei să ceri ceva. Problema este că va trebui să dai swipe de 3-4 ori până când vei ajunge pe modul de Own Voice, care ar trebui să facă să îți auzi vocea cu mai multă ușurință. Sigur, alternativ poți folosi aplicația dar dacă tot scoți telefonul din buzunar, poți la fel de bine și să oprești muzica și să dai jos căștile.

Noise cancelling și aplicația

Noise cancelling-ul e bunicel, dar se putea mult mai bune, mai ales pentru niște căști over-ear, am simțit că ultima versiune de căști true wireless de la Sony, acele WH-1000XM4 pe care le-am testat în urmă cu câteva săptămâni, s-au descurcat mai bine, iar asta spune multe. La fel stă treaba și cu tehnologia Own Voice, la care Bang & Olufsen ar mai avea ceva de lucrat.

Aplicația e utilă, dar am ajuns la concluzia că, cu cât dai mai mult pe o pereche de căști, cu atât o să te chinui mai mult cu conectarea lor la aplicație sau vei da de o aplicație foarte prost realizată. Aici vei întâlni ceva probleme cu conectivitatea, iar mie în primă fază, după ce am pornit căștile, nici măcar nu îmi găsea modelul Beoplay Portal în aplicație. În ceea ce privește lucrurile pe care le poți face, ai mai multe funcții prin care poți seta sunetul în funcție de jocul pe care îl joci – Shooter, RPG, RTS sau altele, ai controlul volumului, al noise cancelling-ului și te poți juca și cu un EQ, dacă dorești.

Concluzia connect

Partea care te doare cel mai tare la aceste căști este însă prețul - 2500 de lei. E oarecum de înțeles, ținând cont de faptul că Bang & Olufsen promovează Beoplay Portal ca fiind în vârful dispozitivelor audio de gaming, și la capitolul acesta nu cred că îi pot contrazice. Ba mai mult, chiar mi se pare că au reușit cu brio să combine aspectul de gaming cu utilizarea căștilor în viața de zi cu zi, și de multe ori m-am găsit acasă în situația în care îmi puneam căștile să mă uit la un videoclip pe YouTube sau să ascult o melodie, deși nu pornisem deloc Xbox-ul în acea zi. Deci, e clar că partea cu „jack of all trades” le-a ieșit destul de bine.

Sunt câteva probleme minore de utilizare, pe care mi-aș dori să le văd rezolvate la o eventuală generație a doua a acestor căști, dar per total, aș spune că Beoplay Portal sunt un succes. Însă, din prisma prețului și a faptului că sunt realizate special pentru Xbox, e clar că au o bază de utilizatori destul de redusă în țara noastră. Dacă te interesează totuși, îți recomand să le asculți la AVStore (deși sincer, nu sunt sigur care sunt reglementările actuale, dacă mai poți proba căști ținând cont de pandemie) sau în orice alt loc le poți găsi înainte de a lua o hotărâre, pentru că, la sfârșitul zilei, segmentul de căști e probabil unul dintre cele mai subiective din tehnologie.

Plusuri

  • Sunet excelent, bine echilibrat, și lipsit de acel exces de bass pe care îl au de obicei căștile de gaming
  • Construcție premium - ușoare și foarte confortabile
  • Posibilitatea de a face switch-ul de pe Xbox pe altă sursă doar prin apăsarea unui buton
  • Soundstage-ul - oferă o localizare foarte bună a instrumentelor, mai ales în piese live, dar și a focurilor de armă în jocuri

Minusuri

  • Noise cancelling-ul ar putea fi mai bun
  • Benzile de control prin swipe nu sunt deloc intuitive - un simplu buton rotativ sau orice altă implementare ar fi fost mai utilă
  • Prețul - deși, nu l-aș trece neapărat ca pe un minus, ținând cont că nu au un produs rival pe piață în acest moment, Beoplay Portal fiind o specie aparte de căști

Etichete: , , , ,