Ochelarii – accesoriul în care tehnologia este mai prezentă decât te-ai aștepta

Scris de | 13 august, 2021
Ochelarii – accesoriul în care tehnologia este mai prezentă decât te-ai aștepta

Din ce în ce mai des, observăm un trend al alegerilor noilor gadget-uri în concordanță cu stilul personal. Designul unui telefon sau al unui smartwatch a devenit aproape la fel de important precum specificațiile și funcționalitățile pe care le oferă. Cei mai pretențioși utilizatori caută chiar să își asorteze ținutele și accesoriile la gadget-urile pe care le au, dorind să ofere o primă impresie cât mai bună, capabilă să rămână întipărită în mintea celor pe care îi întâlnesc.

Așa se face că sacoul, ceasul sau ochelarii au ajuns să fie și ei luați în calcul atunci când vine vorba de alegerea unui gadget, mai exact felul în care aceștia se potrivesc, sinergia pe care o au. Ba mai mult, multe dintre aceste piese vestimentare și accesorii au ajuns și ele să fie o „pânză” pe care tehnologia lucrează, într-o oarecare măsură, și pe care o poate modela.

Ochelarii, spre exemplu, au căpătat o importanță din ce în ce mai mare în ultimii ani în lumea tehnologiei. Și nu, nu vorbim aici doar de ochelarii inteligenți, așa-numiții „Smart Glasses”, produși de companii de tech, dar și de ochelarii de lux, și tehnica de realizare a lentilelor și ramelor lor. Să luăm ca exemplu ochelarii Cartier, de la K-Optic.

Cum se fabrică ramele

Cartier este unul dintre cele mai celebre nume din Hexagon, astfel că tehnica de fabricare a ramelor nu putea fi alta decât una premium. Unul dintre cele mai edificatoare exemple în acest sense este reprezentat de procesul de galvanizare (denumit electroplating), care se folosește de electricitate pentru a acoperi un metal cu un strat subțire al unui alt metal prețios. Astfel, fiecare bucată individuală de metal este acoperită cu două straturi de metal prețios, iar pentru a garanta faptul că senzația de atingere a metalului nu este compromisă, aceste zone nu sunt niciodată acoperite cu lacuri transparente.

Acolo unde se aplică însă, tehnica de lăcuire este folosită pentru a crea elemente distinctive superbe, precum și în ornamentarea ramelor. De altfel, faimoasa panteră a celor de la Cartier este realizată cu ajutorul acestui proces, iar Kering Eyewear (compania din spatele construirii ramelor) aplică un lac sintetic care asigură păstrarea calităților estetic și tehnice ale ramelor, pe o perioadă lungă de timp. Practic, lacul este aplicat cu ajutorul unei seringi sau al unei pensule pe o suprafață de metal, fiind lăsat se usuce timp de 3 ore, după care urmează partea de polish până când lacul este distribuit în mod egal pe toată suprafața metalică.

Bineînțeles, nici la materiale nu se face rabat la calitate. Acestea sunt de cea mai bună calitate și reprezintă trei tipuri de aur: cel simplu, aur alb și aur roz. Producerea unei singure perechi de rame de ochelari necesită aur de 18 carate din lanțul de producție „Responsible Gold” al companiei și este realizat într-o locație specială a KE, de către artizani pricepuți. Durează cel puțin 6 luni până când produsul finit este livrat, după primirea comenzii.

Printre materialele folosite se numără și lemnul, care primește uneori un strat de fibră de carbon pentru a fi ranforsat, și care este folosit datorită calităților sale de a fi ușor, confortabil și hipoalergenic, dar și aliaje de cupru (pentru rezistența sa mecanică, flexibilitate și duritate), oțel inoxidabil (pentru faptul că este ușor și are o bună rezistență la coroziune), dar și titanul (realizat în Japonia, incredibil de ușor și flexibil și de asemenea rezistent la coroziune).

Lentilele și tratamentele aplicate asupra lor

Nu doar ramele sunt esențiale și trec printr-un proces complex de fabricație. Lentilele primesc și ele aceeași atenție, având însă și o mulțime de tratamente speciale aplicate asupra lor.

Dintre acestea, probabil cel mai cunoscut este tratamentul anti-reflectiv, sau anti-reflexii, care oferă o transparență mai ridicată lentilelor, reducând sau în unele cazuri chiar eliminând complet reflexiile pentru o mai bună viziune.

De asemenea, există și un tratament de polarizare, care are rolul de a elimina strălucirile, spre exemplu cele provenite atunci când conduci prin zăpăadă sau în apropierea mării, provenite din reflectarea luminii în aceste suprafețe. Alături de acesta este folosit și așa-numitul „mirror effect”, care poate avea mai multe intensități și este utilizat pentru a crea o lumină sau un efect de flash mai intens.

În fine, ultimul tratament aplicat asupra lentilelor este unul mai degrabă estetic, dar în continuare remarcabil din punct de vedere tehnologic. Pe acestea se aplică un strat foarte fin de aur de 18 carate (poate fi orice tip de aur), care conferă lentilelor un aspect cu adevărat premium, de lux.

Etichete: , , ,