REVIEW LG A1 48A13LA, un OLED entry-level perfect pentru filme și seriale

REVIEW LG A1 48A13LA, un OLED entry-level perfect pentru filme și seriale

Scris de | 30 august, 2021

De ceva vreme, în redacția Connect se aude foarte des replica „aș vrea să îmi iau un televizor nou”. Nu pentru că nu am fi mulțumiți cu cele pe care le avem deja, ci mai degrabă pentru că, la fel ca orice alt entuziast al tehnologiei, simțim la un moment dat nevoia de a face upgrade, de a trece la nivelul următor în materie de gadget-uri – mai mare, mai puternic, mai strălucitor.

Printr-o coincidență, sau nu, tot în redacția Connect a aterizat domnul LG 48A13LA, un televizor OLED al celor de la LG de tip entry-level (da, îl putem considera entry-level în ciuda prețului, dar vorbim mai târziu despre asta), cu o calitate 4K și o diagonală de 122 de centimetri.

Acum, să fim sinceri, noi ne uitam la diagonale mai mari și deja ne visam cu televizoare-monstru, de 150 plus de centimetri, însă odată ce a sosit acest OLED în redacția noastră, ne-am mai calmat puțin. Da, încă ne uităm cu jind la frați mai mari din gama sa, dar nu realizezi cât înseamnă 122 de centimetri decât atunci când îi ai în față, cum s-ar spune.

LG A1 48A13LA: Instalare și webOS

Hai să o luăm însă cu începutul și să examinăm ce ne-a plăcut și unde credem că e loc de mai bine pentru acest model de OLED (spoiler alert: ne-au plăcut foarte multe). În primul rând, instalarea lui LG48A13LA este destul de simplă și poate fi făcută de o singură persoană, dar necesită ceva atenție, din motive evidente: chiar dacă are „doar” 122 de centimetri în diagonală, tot va fi o mică bătaie de cap să îl manevrezi în format „solo”, mai ales că are o greutate de vreo 15 kilograme.

În pachet găsești și telecomanda LG Magic Remote, care îți permite o mai ușoară navigare prin meniul televizorului și, mai ales, o căutare pe Netflix după titlurile favorite mult mai rapidă, doar pentru a fi dezamăgit că nu au filmul pe care voiai să îl vezi.

Sistemul de operare este webOS și înăuntru se află un procesor Alpha 7 de generația  a 4-a, cu AI, care face ca navigarea să fie destul de fluidă și rapidă. Nu o să câștige vreun concurs de viteză la deschis aplicații, dar nici nu te va lăsa să stai cu telecomanda în mână în fața lui, așteptând.

E important să menționăm și porturile, pentru că acestea sunt destul de abundente: avem 4 care deservesc rolul de HDMI sau eARC, două porturi USB, un port Digital Optic OUT, un jack de căști pentru audiofilii care au cabluri suficient de lungi pentru a se uita la TV cu căștile, și un slot RJ-45.

LG A1 48A13LA: Calitatea panoului

A venit momentul să tratăm însă și elementul principal – panoul OLED și calitatea sa. Ei bine, dacă nu ești fan al OLED-ului, ne pare rău, dar aici vor începe să curgă ceva laude. În primul rând, acel negru infinit caracteristic acestor panouri își face apariția și pe LG48A13LA și arată absolut superb. Este o nuanță curată, un negru în care te pierzi atunci când îl privești și pe care îl poți admira în special în filme precum cele horror sau thriller-ele, care au multe scene întunecate. 

Bineînțeles, aceasta se întâmplă datorită faptului că televizoarele OLED pot opri fiecare pixel în parte, astfel că nu rămâne niciun fel de blooming, iar contrastul rezultat este unul ideal. Într-o cameră întunecată vei observa și mai ușor acest contrast și cât de bine se vede pe panoul televizorului, astfel că vei putea fi foarte ușor convins de faptul că OLED-ul este regele acestui capitol.

Televizorul are un unghi de vizualizare de 178 de grade, conform specificațiilor, însă vei pierde din calitatea de vizionare mult mai devreme, în mod evident. Din experiența noastră, undeva pe la 65-70 de grade este momentul în care vei observa color washout-ul, acea modificare a culorilor care apare pe măsură ce îți închizi unghiul de vizionare și care face ca acestea să pară ușor „șterse”, și tot atunci vei vedea cum luminozitatea începe să se piardă. E un lucru normal, ba chiar acest model stă mai bine la capitolul acesta decât multe alte televizoare concurente de pe piață.

Și dacă tot am menționat de culori, merită să atragem atenția și asupra faptului că acest televizor acoperă aproape în întregime spectrul de culoarea DCI P3, cel folosit de majoritatea conținutului HDR, iar culorile arată excelent. Ne-am uitat la câteva episoade din Our Planet de pe Netflix, iar verdele junglei iese imediat în evidență, în timp ce albastrul oceanelor reușește să îți ia, la rându-i, fața, cum apare pe ecran.

LG A1 48A13LA: HDR 10

Televizorul are certificare HDR10, astfel că va rula tot conținutul de pe aplicațiile de streaming și nu numai la calitate excelentă, însă este și „umplut” cu tehnologiile celor de la LG. Printre acestea, menționăm Pixel Dimming, care are rolul, așa cum am spus mai devreme, de a opri fiecare pixel în parte, Eye Comfort Display, care reprezintă acea certificare a faptului că display-ul nu îți va afecta ochii, 4K Upscaling prin AI pentru conținutul care nu este nativ 4K, Dolby Vision și, ca să terminăm în sfârșit, Filmmaker Mode.

Pe acesta din urmă l-am încercat și noi pe câteva producții, și da, diferența față de un „picture mode” relativ clasic este destul de vizibilă, însă cred că utilizarea sa ține mai degrabă de preferințele fiecăruia. Sunt sigur că vor fi fani ai cinematografiei care își vor dori să experimenteze o producție în felul în care și-a închipuit-o regizorul, deci cu siguranță este o caracteristică binevenită.

Singurul punct pe care l-ai putea considera slab al acestui panou OLED este reprezentat de reflexii, mai exact de faptul că, într-o cameră destul de luminată, vei avea ceva probleme cu ele. Panoul este semi-glossy, astfel că dacă lumina cade pe TV, vei avea parte de reflexii considerabile, deci ar fi bine să tragi jaluzelele sau să încerci să întuneci cât mai mult încăperea în care te afli.

LG A1 48A13LA: Sunet

Câteva cuvinte și despre sunet, pentru că e o parte totuși esențială a unui televizor, pentru că foarte puțini dintre noi investesc, după cumpărarea unui TV, în soundbar-uri sau speakere mai competente. Avem aici un sunet cu certificare Dolby Atmos, care provine din difuzoare de 20W, fiind astfel suficient de puternic pentru a umple o cameră de dimensiuni medii spre mari. Este și destul de clar, dar bineînțeles, dacă vrei ce e mai bun în materie de experiență audio, va trebui să „cuplezi” TV-ul la un soundbar sau speaker.

Bun, și pentru că nu puteam să lăsăm un televizor de 122 de centimetri să plece de la noi fără să ne jucăm puțin pe el, l-am conectat la o anume consolă numită Xbox Series X, de pe care am rulat FIFA, Assassin’s Creed: Valhalla și, evident, Forza Horizon 4.

LG A1 48A13LA: Gaming

Chiar și așa, jocurile sunt fluide și arată superb – în special Forza Horizon 4, în care vei observa o mulțime de detalii, datorită tehnologiilor de gaming integrate, precum LG Game Optimizer, care fac ca fiecare trecere printr-o baltă la viteză mare să arunce în aer stropi de apă ce rămân fie pe mașină, fie pe ecranul televizorului. Nu, nu este cel mai bun televizor de gaming, cu siguranță, însă pentru cei care vor un televizor competent și la acest capitol, LG48A13LA nu va dezamăgi.

Spuneam că acesta este un model entry-level, însă în lumea OLED-urilor, asta înseamnă că are totuși un preț destul de mare – în jur de 4500 de lei. Bineînțeles însă, pentru un televizor bun vei găsi rareori un preț mai scăzut, mai ales dacă vorbim de un OLED de 122 de centimetri, iar ținând cont de ceea ce oferă, putem spune că este o sumă justificată. Bineînțeles, ai oricând varianta de a alege o diagonală mai mare.

Concluzia connect

Și iată că am ajuns și la finalul acestui review. LG48A13LA este un OLED care nouă ne-a plăcut foarte mult și pe care ți-l recomandăm, cu siguranță, mai ales dacă vrei acea calitate superioară a panoului și acele nuanțe extrem de bine definite de negru, care sunt trademark-ul unui astfel de panou. Televizorul este unul versatil, este bun la toate, și mai ales la filme, și noi ne-am bucurat la maxim de fiecare moment petrecut cu el.

Etichete: , , , , ,