REVIEW Xiaomi Mi 11 Ultra: Un flagship veritabil

REVIEW Xiaomi Mi 11 Ultra: Un flagship veritabil

Cum definim statutul de smartphone flagship? Ei bine, în primul rând prețul dictează, dar apoi trebuie să ne uităm și la echiparea telefonului: să avem performanță de top, cameră bună, autonomie mare și o interfață ușor de parcurs. Să fie un pachet complet.

Scris de | 1 septembrie, 2021

Xiaomi Mi 11 Ultra, vedeta noastră de astăzi, le bifează pe toate acestea și intră în lupta directă cu Samsung Galaxy S21 Ultra. Nu doar datorită sau din cauza numelui, deși trebuie să notăm și această coincidență. Cred că Mr Whose the boss zicea ceva de genul că Mi 11 Ultra strigă de departe “I eat Samsungs for Breakfast” și n-am cum să nu-i dau dreptate. Scurt pe doi despre vedeta din sufrageria noastră, Xiaomi Mi 11 Ultra: un ecran excelent cu refresh rate mare, un ansamblu de multe camera, un ecran secundar pe spate, performanță cu semnătura Snapdragon 888 și o încărcare extrem de rapidă.

Xiaomi este brandul de telefoane cu cea mai mare creștere la nivel global în ultimul an. Sau chiar ultimii ani dacă mă gândesc mai bine. S-au concentrat pe produsese cu raport preț-calitate bun, au jucat tare pe zona midrange și entry, au început timid în Asia și acum acaparează Europa. Potrivit unor date din România, Xiaomi este pe doi la livrările de telefoane, chiar dacă e puțin discutabilă treaba asta.  

Așa cum ne-a arătat istoria, e foarte importantă percepția din piață, și dacă vrei să intri la categoria flagship și să faci valuri aici, trebuie să arunci în joc și produse bine echipate, arătoase, dar totodată scumpe. Vezi Samsung. Sau un exemplu mai potrivit ar fi Huawei, care s-au chinuit o vreme să intre în această liga a smartphone-urilor de top. E foarte mult marketing în spate.

Excelentă construcție

Revenind la Xiaomi Mi 11 Ultra, spun din start că nu-i lipsește nimic din cutie, ba chiar are și în plus. Avem încărcător de priză, cablu de alimentare pe USB C, manuale de instrucțiuni și garanția, dar și o husă transparentă din silicon. Bună la casa omului, dar care-i nu-i suficientă pentru a egala camera bumpul de pe spatele telefonului, așa cum ne-am obișnuit până acum de la alte smartphone-uri.

Asta pentru că avem cel mai mare camera bump pe care l-am văzut până acum la un smartphone din secolul astă. Nu doar că avem 3 camere aici, ci avem și un ecran secundar pe care poți afișa ora și alte câteva gimmick-uri. Ecranul secundar are 1.1 inci, a fost împrumutat de la Mi Band 5 și știe să afișeze ora, dar are și multe opțiuni Always on Display în meniu. Poți folosi ecranul mic și pe post de oglinda la selfie-uri cu camera principală, iar atunci când telefonul este pus cu fața în jos printr-un tap dublu îl vei activa și vezi rapid ora, o poză predefinită sau un mesaj de întâmpinare. Este un lucru interesant și inedit, dar utilitatea acestuia rămâne de discutat. Nu mi-am amintit prea des să-l folosesc, dar l-am folosit la câteva selfie-uri.

Mi 11 Ultra este generos în dimensiuni și greutate, 234 de grame, dar pe mine unul nu m-a speriat prea tare. Este ceva mai greu decât Samsung Galaxy S21 Ultra și iPhone 12 Pro max, dar sunt câteva grame aproape insesizabile. Pe de altă parte, n-am cum să  nu remarc că partea superioară este mai grea, iar aici chiar trebuie să fii puțin atent pentru că telefonul va tinde să se balanseze spre față și asta înseamnă că o să pice direct în modulul de cameră. Puțină atenție o să te scape de belele.

Spatele nu este din sticlă așa cum am crezut eu la prima vedere. Xiaomi a adus ceramică, iar modelul alb pe care l-am testat este elegant și nu adună atât de multe amprente ca versiunea închisă la culoare. De fapt le adună, dar sunt mai puțin vizibile. Lateralele sunt din aluminiu și vedem pe dreapta butoanele de volum și Power, iar la bază avem tray-ul pentru SIM, un difuzor și portul de încărcare. Un difuzor secundar găsim în marginea de sus, tot aici avem și un senzor infraroșu, un element mai puțin întâlnit astăzi la telefoane.

Am vorbit deja cam mult și n-am zis nimic despre ecran. Long story short, un ecran excelent de 6.8 inci, rezoluție 1440 x 3200 pixeli și refresh rate șa 120 de Hz. Un AMOLED cu suport HDR10+ și protecție Gorilla Glass Victus. Ai o multitudine de opțiuni în meniu, ceva mai multe decât ești obișnuit și cu siguranță mult mai puține decât vei folosi. Dar sunt aici și le trec rapid în revistă, poate chiar le vei folosi. Poți alege să folosești luminozitatea automată, dar ai și o opțiune denumită Mod Lumină Soare pentru expunerea la lumină puternică. Ai mod anti-pâlpâire, mod de citire, scheme de culori dacă vrei ca ecranul să fie mai saturat sau mai natural, poți să alegi o temperatură caldă, rece sau să-ți personalizezi ecranul așa cum îți place ție. Nu lipsește nici Dark Mode, așa că ești acoperit cam pe toate planurile.

Ar trebui să trag și o concluzie legată de aspectul general al lui Xiaomi Mi 11 Ultra. Pe mine m-a dus cu gândul la Nokia 808 Pureview sau Samsung Galaxy S4 Zoom, acele smartphone-uri care ieșeau în evidență prin modulele lor de cameră. Mi 11 Ultra iese clar în evidență și este remarcat instant atunci când îl pui pe masă, e țipător prin aspect, iar faptul că îl remarci rapid cred că este de impact și este un lucru bun. Mie îmi place cum arată, dar rămâne de pus la îndoială cât de repede se va zgăria tot ansamblul care depăsește cu mult nivelul carcasei sau cât de des îl vei scăpa din cauză că este ceva mai greu în partea superioară. Per total, un design excelent și un ecran foarte bun.

Snapdragon 888 la interior

Când vine vorba despre performanță, avem multe de spus și încep în primul rând cu procesorul. Tot ce vine echipat cu Snapdragon 888 vrea să intre în categoria smartphone de top, iar Xiaomi a plusat și cu până la 12 GB de memorie RAM și stocare până la 256 GB pe UFS 3.1.

N-are sens să mai zic că rulează orice aplicație din Google Play și vei juca cam tot ce are grafică detaliată fără niciun fel de probleme. PUBG rulează la setări maxime, Asphalt 9 e deja prea puțin pentru capabilitățile de performanță ale acestui model. Xiaomi a implementat în interfață și un mod de gaming, care va îmbunătăți parametrii de performanță și va ajusta interfața cu unele comenzi. E rapid, iar la asta contribuie procesorul, dar și ecranul, care preia rapid orice comanda.

Dacă sunteți curioși și de benchmark-uri, am rulat Geekbench 5 și 3DMark. Avem 1131 puncte în single-core și 3651 puncte la MultiCore în Geekbench și 5665 puncte în WildLife-ul celor de la 3DMark.

La capitolul autonomie, avem o unitate de 5.000 mAh care se descurcă onorabil pentru o zi întreagă de funcționare. Sincer să vă zic, a ajuns să mi se pară suficientă o zi de folosire, iar asta și pentru că telefoanele se încarcă acum extrem de repede. Xiaomi Mi 11 Ultra are în pachet un brick de priză de 67 de W care încarcă telefonul de 0 la 100% în numai 36 de minute, iar încărcarea wireless se face în 39 de minute. Bine, trebuie să ai și încărcătorul wireless potrivit pentru asta, dar tot este impresionant la ce s-a ajuns. Are și încărcare reversibilă la 10W, dar asta e așa mai mult ca să se noteze că o are, pentru că în realitate sunt puține scenariile în care vei ajunge să încarci alt telefon sau dispozitiv.

La capitolul conectivitate, suntem în 2021 așa că nu avem nici jack pentru căști și nici card microSD. Nu mai reiau ideea de căști wireless sau carduri de proastă calitate, cred că ați reținut-o deja. Avem în schimb conectivitate 5G, WiFi 6e, NFC și toate cele legate de localizare, GPS, GLONASS, Galileo etc. Am uitat să menționez și de senzorul de amprentă optic din ecran, unul care se descurcă onorabil, dar nu la fel de rapid ca cele capacitive. Mai e ceva până acolo.

O cameră potentă

A venit momentul să vorbim și despre elefantul din încăpere. E vizibil de la o poștă la Xiaomi Mi 11 Ultra și mai scrie și 120x pe ea. Camera! Sunt 3 camere pe spate: una wide de 50 de megapixeli cu f/2.0, un senzor de 1/1.12 inci și practic ne apropiem de senzorii mult-asteștați de 1 inci. A doua cameră este una ultrawide de 48 megapixeli cu o deschidere a diafragmei de f/2.2, iar camera de zoom este un periscop de 48 de megapixeli  cu f/4.1, stabilizare optică și zoom optic de până la 5X.  Filmează 8K la 24 fps, iar camera frontală este de 20 de megapixeli cu f/2.2.

Multe specificații, dar hai să vedem cum fotografiază. Este cel mai bun telefon Xiaomi pe partea de cameră și am urmărit multe comparații foto cu alte modele, Samsung Galaxy S21 Ultra sau iPhone 12 Pro Max. Le iau pe ele ca referință în principal datorită prețului, care este aproximativ la fel pentru modelele menționate.

Rezultatele comparațiilor pe care le-am urmărit variază, dar totul diferă de mâna fotografilor, de lumină și de scenariu. Nu neapărat în ordinea asta. Ce e mai important pentru mine e faptul că Xiaomi a devenit un concurent serios la acest capitol și a câștigat unele bătălii, iar asta în linii mari ne arată că este capabil să facă fotografii foarte bune indiferent de condiții.  Rulăm și noi pe ecran o serie de imagini ca să va faceți o idee despre ceea ce poate. Per total, imaginile sunt excelente, cu culori vii, luminozitate mare și un dynamic range bun pentru imaginile trase cu camera wide în lumina naturală a zilei. Dacă trecem la modulul ultrawide lucrurile nu se schimbă prea mult, ba chiar vă încurajez să utilizați acest modul atunci când fotografiați clădiri, arhitectură sau peisaje din căltătorii. O sa-mi mulțumiți mai târziu.

La capitolul zoom, chiar dacă avem scris 120x pe spate, rămân de părere că imaginile fotografiate cu zoom mai mare de 10x sunt doar o pictură frumoasă și eu zic că ar fi bine să nu depășiți acest nivel dacă vreți să folosiți imaginile alea la ceva. Ba chiar v-aș sugera să rămâneți în capabilitățile zoom-ului optic în mod normal, 5x e maximul când vine vorba de Mi 11 Ultra.

În lumina scăzută recomandăm utilizarea modului de Noapte, care va stabiliza imaginile și va obține imagini bune. Dacă le comparăm cu S21 Ultra sau iPhone 11 Pro Max, o să vedem că diferențele sunt minore și sunt subiective, toate obțin rezultate similare și cu un zgomot de imagine minim dacă nu vei face zoom prea mult.

Concluzia connect

Xiaomi a luat tot ce e mai bun în piață și a pus pe acest smartphone: ecran, procesor, baterie, cameră sau conectivitate. Designul rămâne subiectiv, mie îmi place, iar camera bump-ul este generos și destul de țipător. Ecranul secundar a fost elementul de distincție, iar prețul ne arată că producătorul este pregătit să joace și la liga mare, nu doar la smartphone-uri midrange sau entry. 1200 de euro este prețul pentru Europa, n-am vrut să vă sperii și să-l dezvălui fix de la început.

Plusuri

  • Ecran excelent cu refresh rate la 120 Hz, rezoluție 1440p
  • Design bun, camera bump-ul îl face impunator
  • O cameră versatilă și foarte bună, la nivelul altor flagship-uri
  • Procesor de top la interior (Snapdragon 888). Nu are probleme sau încetiniri
  • Ecranul de pe spate este un gimmick interesant, inedit
  • Bateria de dimensiuni mari
  • MIUI 12 s-a rafinat în ultimul timp și devine o interfața tot mai ușor de parcurs

Minusuri

  • Este robust și greu de folosit cu o singură mână
  • Are un camera bump masiv pe spate
  • Ecranul secundar, chiar dacă un element de noutate și folositor, rămâne doar un gimmick

Etichete: , , ,