REVIEW Samsung Galaxy S21 Ultra 5G: Cel mai complet smartphone Android

Ne-a uimit cu un ecran generos, cu refresh rate la ecran adaptabilă (și da, merge 120 Hz la rezoluție maximă), 5 camere ce asigură versatilitate și cel mai bun zoom pe un smartphone. Rămâne cum am stabilit, nu are încărcător de priză în pachet.

Scris de | 3 februarie, 2021
REVIEW Samsung Galaxy S21 Ultra 5G: Cel mai complet smartphone Android

Surprize, surprize – seria Galaxy S din acest an a venit mai repede decât în anii precedenți și a adus o serie de modificări la nivelul întregului portofoliu. Este o veste foarte bună pentru pasionații de tehnologie lansarea mai rapidă, iar diferențierea mai clară a celor trei modele disponibile în serie este un lucru bun pentru cumpărători. Sigur, regretăm că S21 și S21+ vin cu ecrane OLED cu rezoluție mai mică decât Ultra sau cu camere diferite, dar delimitarea modelelor din serie are beneficii și dezavantaje, depinde din ce unghi privești. Niciunul dintre cele trei modele nu are brick-ul de priză și nici nu se mai poate extinde memoria cu ajutorul unui card microSD.

Citește și: REVIEW Samsung Galaxy S21+ 5G, alegerea optimă din gamă

S21 Ultra este ceea ce ar fi trebuit să fie S20 ultra – un telefon plin de caracteristici tehnice la superlativ, cu un ecran excelent, o cameră versatilă, baterie bună și fără steluțe în partea de jos a paginii. Mai exact, imediat după lansare i s-a reproșat că rata de refresh a ecranului nu poate fi împerecheată cu rezoluția maximă și au existat o serie de probleme inițiale cu camera, rezolvate în cele din urmă prin update-uri de soft. Eu am concluzionat scurt în review-ul meu pe termen lung (încă am un S20 Ultra în buznar): cel mai bun telefon cu Android de anul trecut. Punct.

samsung galaxy s21 ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra compensează totul. Are un ecran 1440p ce suportă o rată de reîmprospătare de 120 Hz, iar display-ul are suport pentru S Pen. Nu are un lăcaș de unde să-l scoți asemeni lui Note 20, dar poți opta să-l porți în buzunarul de la sacou sau să-l atașezi unei huse de protecție care îl face ceva cam bulky. Zvonuri că Samsung plănuiște să elimine gama de produse Galaxy Note există de câțiva ani, iar mișcarea de a realiza suport S Pen și pentru alte dispozitive Samsung a întărit aceasta idee. Alți analiști anticipează înlocuirea gamei Note cu noile modele pliabile, care ar putea dispune de un S Pen. Indiferent de zvonuri, pentru pasionații de notițe sau semnături digitale, este un plus binevenit seriei Galaxy S.

Display excelent

Samsung Galaxy S21 Ultra este singurul model din serie care vine cu un ecran OLED de 1440p față de modelele anterioare, care beneficiau la unison de ecranul de rezoluție înaltă. Tot răul spre bine, totuși, acum modelul Ultra poate funcționa cu o rată de refresh la 120Hz cu cea mai mare rezoluție, iar tehnologia Adaptive Refresh Rate variază între 10 Hz și 120 Hz pentru a eficientiza consumul de energie în funcție de acțiunea desfășurată pe ecran.

În termeni de specificații,  Galaxy S21 Ultra are un ecran Dynamic Amoled 2X de 6.8 inci, cu o rezoluție de 1440 x 3200 pixeli, adică o densitate de 515 ppi (pixel per inci). Panoul este protejat de un strat de protecție Corning Gorilla Glass Victus. Ecranul este adaptiv, adică poate ajunge până la 120 Hz sau poate scădea până la 10 Hz în funcție de conținutul care rulează. Contrar lui Galaxy S20 Ultra, S21 oferă o imagine cu 25% mai strălucitoare la o lumină maximă de 1.500 niți. Acest număr este de luat în seamă doar pentru conținutul HDR și în mod evident, S21 Ultra permite redarea acestui tip de conținut pe toate serviciile populare de video on demand.

Samsung Galaxy S21 Ultra are un ecran fenomenal. Este extrem de luminos, chiar și în lumina puternică a soarelui (cu zăpada inclusiv), culorile sunt excelente, ia funcția de filtrare a luminii albastre (Eye Comfort Shield) a fost și ea actualizată cu o setare adaptivă care modifică tonul culorilor ecranului pentru a spori confortul. Culoarea default a ecranului este puțin cam prea intensă, Samsung optează să livreze smartphone-ul cu opțiunea Vivid selectat, dar poți oricând să treci la un mod Natural din setări, acolo unde la zona dedicată Display ai o pleaidă de posibilități, Dark Mode inclusiv.

În ce privește senzorul de amprentă de sub ecran, și acesta a primit o actualizare, dar nu îl găsesc mai rapid decât senzorul de pe S20 Ultra. Samsung spune că a mărit suprafața senzorului, iar asta ar trebui să ajute în practica de zi cu zi, dar sunt de părere că sud-coreenii au îmbunătățit suficient de bine iterațiile vechi prin actualizări software încât punctual la acest capitol nu simt un plus masiv. Sau sunt suficient de mulțumit de cum se descurca și până acum.

Trebuie să menționez și perforația camerei frontale din ecran, care este centrală și de aceeași dimensiune ca cea a modelelor S20 și Note de anul trecut. Este neintruzivă și nu mă deranjează în niciun scenariu. De amintit și faptul că Samsung livrează toate modelele S21 cu folie de protecție peste ecran.

Galaxy S21 Ultra 5G Phantom black, acest Batman al smartphone-urilor

La nivel de construcție, Samsung nu mai surprindea de câteva generații. În fapt, universul smartphone-urilor ne aduce în mână o bucată dreptunghiulară de peste 6 inci îmbrăcată în aluminiu și sticlă, dacă vorbim despre flagship-uri, sau plastic și sticlă când vorbim de modele mai ieftine. Cu toate astea, nava amiral din toamnă lansată de Samsung, modelul Galaxy Note 20 Ultra, a reușit să ridice ștacheta la capitolul design. Nu s-a reinventat roata sau apa caldă, dar l-au șlefuit excelent.

Samsung ne-a obișnuit să puna camerele pe mijloc sau în unul din colțuri până acum, nefiind integrate în cadrul metalic sau la nivelul carcasei. Lucrurile se schimbă acum cu toată familia S21, care folosește un design denumit contur tăiat (Countur Cut) și chiar dacă la nivel tehnic carcasa camerei este separată și semnalizată printr-un bumb de dimensiuni generoase, acum acest monobloc este conectat la marginea metalică. O gură de aer proaspăt în lumea smartphone-urilor.

Știu, îmi lipsește Batmobilul, dar am măcar smartphone-ul lui Batman în buzunar. Culoarea Phantom Black este clasică, elegantă și nu m-a făcut să mă gândesc la o husă pe perioada de testare. În plus, șlefuirea mată nu atrage amprentele și nu este nici alunecos dacă nu ai mâinile foarte uscate. Spatele are protecție Corning Gorilla Glass Victus și să nu uităm de certificarea la apă și praf IP68.

În ceea ce privește butoanele și porturile, partea dreaptă găzduiește butoanele fizice Power și cele pentru volum, partea stângă este lipsită de elemente, sus avem două găuri pentru microfoane, în timp ce la bază găsim portul de încărcare, un difuzor și tray-ul pentru cartela SIM.

Un singur element din construcție mi se pare deranjant, anume faptul că marginile din aluminiu sunt lucioase și adună amprentele. Să vedem cât rezist fără o husă.

Performanță

S21 Ultra este alimentat de cel mai avansat procesor care a fost introdus pe un dispozitiv Galaxy până în acest moment. Acesta oferă viteza mai bună, calcul avansat și o eficiență energetică mai mare, vorbim aici de chipsetul Exynos 2100, împerecheat cu 12 GB de memorie RAM  și 128, 256 sau 512 GB spațiu de stocare intern. Trebuie reținut că memoria nu mai poate fi extinsă cu ajutorul unui card extern, Samsung a eliminat această opțiune pe smartphone-rile din seria S de anul acesta.

Performanța nu poate fi pusă la îndoială în niciun mod. Exynos 2100 prezintă îmbunătățiri la nivel de GPU și o performanță mai bună față de procesorul care motoriza smartphone-urile high end de anul trecut. M-am jucat PUBG și Call of Duty Mobile și jocurile rulează la 40-50 de fps-uri constant, fără semne de încetinire provocată de temperaturile crescute. Este un telefon performant, dar când vine vorba despre flagship-uri nu mai pot face diferența între terminale, toate rulează la superlativ când vine vorba despre aplicațiile din Google Play.

La nivel de autonomie, avem 5.000 de mAh, ceea ce ne arată că Samsung este din nou dispus să mizeze pe baterii cu capacitate mare după problemele din trecut. Nu mai intrăm în detalii, dar trebuie să recunoaștem că trecem oricând o zi de utilizare într-un scenariu mixt, ba chiar ne îndreptăm spre două zile cu o utilizare mai moderată și opțiunea de adaptare a ratei de refresh activată, și fără sesiuni masive de Youtube sau Gaming.

La capitolul conectivitate, S21 Ultra are capabilități 5G și noul standard Wi-Fi 6e, dar nu am putut încă testa această caracteristică. Este primul telefon din lume echipat cu Wi-Fi 6e după ce anterior Samsung Galaxy S10 a fost primul smartphone cu conectivitate Wi-Fi 6. Noul standard wireless utilizează spectrul de 6 Ghz pentru a dubla viteza teoretică de transfer de date de la 1.2 Gbps la 2.4 Gbps cu ajutorul unui chipset Broadcom BCM4389 care oferă și Bluetooth 5.0. Odată cu Wi-Fi 6e, transferul de fișiere de mari dimensiuni sau descărcarea de fișiere sau jocuri mari ar putea fi mai ușoară.

Samsung folosește tehnologia UWB pentru detectarea obiectelor

Ultra dispune, de asemenea, de UWB, o tehnologie wireless, practic un protocol de comunicație fără fir cu rază scurtă de acțiune care funcționează cu ajutorul undelor radio la frecvențe foarte mari. Cu ajutorul acestei tehnologii se poate realiza tracking precis al obiectelor de care este atașat. Se pot astfel detecta obiecte cu precizie de până la 15 cm, față de tehnologiile precedente de acest fel care aveau o precizie de până la câțiva metri. Această tehnologie, Ultra-Wide Band permite extinderea în multe domenii și poate fi trecută de la gadget-uri precum Samsung Smart Tag la identificarea și localizarea poziției autovehiculelor sau chiar la automatizări în domenii industriale prin identificare și supraveghere sau localizarea paleților, a utilajelor etc.

Odată cu lansarea oficială a noii serii S21 am început utilizarea unui accesoriu Samsung Smart Tag, pe care l-am atașat la chei. Se folosește interfața aplicației SmartThings și în afară de localizarea precisă, pot fi realizată mai multe automatizări dacă alegi să apeși butonul de pe dispozitiv. De exemplu, poți alege să pornești luminile Philips Hue înainte să ajungi acasă prin apăsarea butonului de pe Smart Tag sau poți localiza telefonul prin apăsarea dublă a butonului. Automatizările funcționează de forma IFTT, adică ai opțiunea de a alege o acțiune de forma: dacă se apasă butonul se întampla x acțiune și funcționează și la nivel de locație.

Un lucru interesant al acestei tehnologii este că va elimina nevoia de butoane fizice sau lucruri. Oferă oportunități nelimitate pentru inovație și îți va permite să deblochezi ușa de la mașină sau de la casă fără să mai folosești cheile sau butoanele de pe telecomandă.

Cameră

Camerele S21 Ultra aduc îmbunătățiri majore pentru Samsung. Senzorii largi au rămas relativ aceiași, un shooter de 108 megapixeli și o cameră de 12 MP, dar acum această vine cu focalizare automată. Sistemul de zoom a fost complet reproiectat, are acum doi senzori de 10 megapixeli, unul pentru zoom optic 3X și altul pentru zoom optic 10X printr-un sistem periscopic de 240mm.

Snapperele largi rămân relativ aceleași, un shooter de 108 megapixeli (f/1.8, 26mm) și o cameră de 12 MP cu diafragmă f/2.2, obiectiv de 13 mm, dar acum cu focalizare automată. Sistemul de zoom a fost complet renovat, are acum doi senzori de 10 megapixeli, unul pentru zoom optic 3X și altul pentru zoom optic 10x printr-un obiectiv persicopic de 240mm.

Este un sistem de camere extrem de versatil, cu multe posibilități, dar cel mai impresionat am rămas de zoom-ul optic 10X, care este o bijuterie în universul smartphone. Nu găsesc suficiente motive de pozat la distanță, dar este impresionant modul în care poate capta la depărtare. Avem în continuare zoom spațial 100x, iar acum un mod de blocare a zonei de fotografiere a fost adăugat.

Camera principală pare foarte bună, iar asta se datoreză schimbărilor de procesare. La 1X imaginile calibrează culorile excelent, au un contrast excelent, mai bun decât fotografiile realizate de S20 Ultra și sunt mai clare în zonele laterale. A fost remediat și un defect aclamat la S20 Ultra: imaginile realizate de aproape ale unui obiect ar fi focalizat o zonă mică din fotografie, iar restul pozei ar fi rămas neclară. Acest lucru se întâmpla datorită senzorului mare de pe S20 Ultra și diafragma f/1.8 nevariabilă. Contrar aparatelor clasice de fotografiat, la care modfici în mod normal diafragma atunci când vrei să surprinzi tot cadrul în focus, telefonul, chiar dacă dispune de un senzor mai mare, diafragma nu variază și stă tot timpul la f/1.8 pentru a capta cât mai multă lumină pe senzor, astfel încât generează adâncime de câmp foarte mică și cunoscutul efect de bokeh.  S21 a rezolvat la prima vedere acest neajuns, iar focusul este foarte exact. Ajută cel de-al cincilea senzor de focalizare de pe spate, care a fost adăugat tocmai pentru a elimina acest tip de probleme.

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizata la 1X
Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizata cu senzorul ultrawide 0.6X
Foto cu Samsung Galaxy S21 Ultra 5G
Fotografie realizata cu camera principala
Fotografie realizata cu camera principala
Cu ajutorul camerei ultrawide poti surprinde din acelasi unghi mai multe elemente. Este o camera excelenta pentru fotografiat cladiri de aproape sau incaperi
Fotografie realizata la 108 megapixeli

Pentru fotografia de noapte, Samsung a îmhunătățit senzorul Bright Night, iar în condiții de lumină slabă se obțin cadre bune, cu zgmot de imagine redus.

Fotografie realizata cu modul de Noapte activat
Aceeasi fotografie de mai sus, dar realizata cu modul auto
Fotografie cu modul Noapte activat

Camera frontală folosește un senzor de 40 de megapixeli, iar acum imaginile nu mai par “beautificate”, un lucru care mă bucură teribil de mult. Nu sunt selfie addicted, dar a folosit terminalul prietena mea și s-a declarat încântată de rezultat. Inclusiv de modul portret sau de opțiunea care asigură mai mult spațiu în imagine.

Samsung Galaxy S21 Ultra are mod macro de fotografiere. Apropie-te cu camera de obiectul dorit si vei obtine texturi inedite

La nivel de interfață, Samsung oferă cea mai completă gamă de opțiuni din universul smartphone-urilor. Pe lângă modurile clasice de fotografiere și filmare, avem și Single Taken, AR Doodle, Pro, Panorama, Food, Night, Portrait (redenumit din Live Focus), Portrait Video, Pro Video, Super Slow-Mo, Slow Motion, Hyperlapse și Director View.  Acest ultim mod, Director View, vă permite să capturați simultan videoclipuri de pe toate camerele de pe dispozitiv, ceea ce înseamnă că aveți acces la patru unghiuri diferite și puteți comuta între ele oricând.

One UI 3.1 la bord

Personal, mi-a plăcut întotdeauna abordarea Samsung în ceea ce privește interfața de utilizator. Fie că a fost vorba de TouchWiz sau mai nou, de OneUI 3, Samsung a reușit să păstreze trendul minimalist în materie de design și culori. Cu toate acestea, trebuie să recunosc că sunt prea multe opțiuni, mult prea multe caracteristici, iconițe și aplicații, dar slavă domnului că majoritatea pot fi dezactivate sau dezinstalate. Telefoanele Samsung se pot apropia ușor de interfața stock, fie că alegem personalizarea din meniul de setări, fie că optăm pentru un launcher din magazinul Google Play.

Samsung a făcut o treabă excelentă cu actualizarea OneUI 3.0 din ultimele săptămâni, iar S21 Ultra are chiar OneUI 3.1 cu Android 11 și a început deja să vină și pe alte dispozitive Samsung foarte rapid (Samsung Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus). Prima schimbare importantă este posibilitatea de a opta pentru Google Discover în locul Samsung Free pe ecranul din dreapta, iar acest lucru este posibil printr-un zoom out din ecranul principal și apoi un swipe în stânga. Puteți opta oricând să reveniți la portalul de știri proprietar Samsung sau puteți alege dezactivarea completă a acestui ecran atingând comutatorul din colțul din dreapta sus.

Samsung a colaborat mai strâns cu Google, iar acum apelurile video se pot realiza prin Google Duo, în timp ce în zona de setări rapide din bara de notificări avem un buton dedicat “Dispozitve” care permite controlul dispozitivelor Google Home și a altor aplicații compatibile.

Citește și: REVIEW Samsung Galaxy S21+ 5G, alegerea optimă din gamă

Dacă faci parte din ecosistemul Samsung și utilizezi mai mult de un dispozitiv, noua interfață oferă o nouă funcție interesantă. Se găsește în meniul de Setări avansate și odată activată permite să continui acțiunea utilizând aplicația pe un alt dispozitv, însă este nevoie să fii conectat la același cont Samsung. Poți utiliza acest feature și pentru a copia text, imagini și multe altele și să le transferi pe celalalt dispozitv, dar este nevoie să ai conexiunea Bluetooth activă și să te asiguri că sunt conectate la aceeași rețea Wi-Fi. De remarcat că momentan funcționează doar cu Samsung Internet și Samsung Notes, dar ar putea extinde suportul pentru mai multe aplicații pe viitor.

Concluzia connect

Fără îndoială, Sasmung Galaxy S21 Ultra este demn de acest nume. Are cel mai bun ecran, cel mai bun sistem de camere, o baterie care trece testul unei zile de utilizare, este performant și arată excelent. Nu sunt semne de întrebare la niciun capitol, iar asta spune multe despre potența acestui dispozitv. Dacă poți trece peste dimensiune și preț (6.099 lei astăzi), atunci Samsung Galaxy S21 Ultra este cel mai complet telefon cu Android al momentului. 

Etichete: , , , , , , , ,