Apple lansează noul iPhone 13: ecran de 120Hz pe versiunile Pro și notch mai mic

Scris de | 14 septembrie, 2021
Apple lansează noul iPhone 13: ecran de 120Hz pe versiunile Pro și notch mai mic

Apple tocmai a încheiat evenimentul său de prezentare al noilor sale produse, inclusiv gama de smartphone-uri iPhone 13, care aduce îmbunătățiri pe care fanii telefoanelor companiei din Cupertino le cereau de ceva timp.

iPhone 13 și iPhone 13 Mini

Prezentarea noilor device-uri a început cu iPhone 13 și iPhone 13 Mini, telefoane care au un design cu margini drepte și un look nou pe camerele de spate, care sunt acum aranjate pe diagonală. Pe față, se observă un notch mai mic cu 20%, iar display-ul noilor telefoane este un OLED Super Retina XDR cu 28% mai luminos decât versiunea anterioară. Dimensiunile celor două sunt neschimbate față de anul trecut, având diagonale de 5,4 inci (iPhone 13 Mini) și 6,1 inci (iPhone 13), și ambele au rating IP68.

La interior se află un nou procesor – A15 Bionic – realizat pe 5nm, care are înăuntrul său nu mai puțin de 15 miliarde de tranzistori. Vine cu un CPU cu 6 nuclee, fiind cu 50% mai rapid decât orice alt procesor, conform Apple, în timp GPU-ul este cu 30% mai rapid decât rivalii săi.

Camera este cea care primește poate cele mai mari modificări de pe noile device-uri: iPhone 13 și 13 Mini vor avea practic camerele de pe iPhone 12 Pro Max-ul de anul trecut, însă cu un senzor mai mare pentru principală (cu 47% mai mare, mai exact), pentru a capta mai multă lumină în mediile întunecate.

Astfel, noul senzor principal este o lentilă de 12MP cu f/1.6, în timp cealaltă cameră este un ultrawide cu f/2.4 și un field-of-view de 120 de grade. iPhone 13 va avea parte și de aceeași stabilizare optică pe care Apple a introdus-o anul trecut pe Pro Max și va include o nouă funcție numită Cinematic Mode, care îți permite schimbarea focusului în timpul filmărilor – tranziție care va avea loc automat, din background în foreground, atunci când intră oameni în cadru sau când se uită în altă parte decât spre cameră. Funcția va fi disponibilă și pe camera de selfie.

Apple a adus modificări importante și în ceea ce privește autonomia, bateria fiind îmbunătățită. Ca de obicei, compania din Cupertino nu a oferit cifre exacte pentru aceasta, deoarece acestea sunt oarecum irelevante, optimizarea procesorului fiind elementul esențial pentru rezistența ultimelor modele. Astfel, conform companiei, iPhone 13 Mini va rezista cu o oră și jumătate mai mult decât predecesorul său, în timp ce iPhone 13 va ajunge la 2 ore și jumătate de baterie în plus față de iPhone 13.

În ceea ce privește prețurile, nu au fost modificări față de anul trecut la „bază” – iPhone 13 Mini începe de la 699 de dolari, iar iPhone 13 de la 799 de dolari. Noutatea o reprezintă însă faptul că toate dispozitivele au acum cel puțin 128GB de stocare, fiind introdusă și o nouă opțiune maximă pentru aceste două telefoane, de 512GB stocare. Precomenzile încep vineri, iar lansarea oficială va avea loc la o săptămână distanță, pe 24 septembrie. Telefoanele sunt disponibile în culorile Pink, Blue, Starlight, Midnight și Product Red.

iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max

Ca de obicei, Apple și-a separat gama „Pro”, prezentându-le după modelele sale mai „ieftine”. Astfel, gama Pro de anul acesta vine cu modificări substanțiale, precum și cu lucrul pe care știam că îl vom vedea încă de la sfârșitul prezentării lui iPhone 12 – ecrane de 120Hz.

Design-ul telefoanelor Pro este același ca anul trecut, cu margini drepte și o zonă ușor curbată în dreptul camerelor de pe spate, și culorilor deja existente li se adaugă una nouă – Sierra Blue.

Bineînțeles, de la interior nu lipsește A15 Bionic, noul procesor Apple, care pe versiunea Pro are un GPU cu 5 nuclee, oferind cea mai rapidă performanță grafică de pe orice smartphone, conform producătorului din Cupertino.

Dimensiunile ecranului sunt neschimbate față de anul trecut – 6,7 inci pentru varianta Pro Max și 6,1 inci pentru varianta Pro -, și notch-ul redus în dimensiune poate fi găsit și pe aceste modele. Display-ul este un OLED Super Retina XDR, despre care Apple spune că este complet nou, având o luminozitate maximă de 1000 niți și Pro Motion – adică 120Hz rată de refresh. Aceasta din urmă este variabilă, și poate fi situată între 10Hz și 120Hz, în funcție de aplicație și (foarte interesant) de viteza cu care utilizatorul scrollează sau navighează prin aplicații și meniul telefonului.

Complet noi sunt și camerele, 3 la număr – o principală cu cel mai mare senzor introdus vreodată de Apple pe telefoane, un ultrawide de f/1.7 și un tele cu zoom optic 3x și 77mm care face ca zoom-ul optic de pe noile iPhone-uri să ajungă la 6x. Night mode-ul a ajuns acum pe toate 3 camerele, și noile device-uri introduc și un macro mode pentru fotografierea de la o distanță de doar 2 cm.

În ceea ce privește software-ul, Apple a introdus o funcție numită Photography Styles – practic filtre cu o doză mică de AI, cu ajutorul căreia tonurile pielii nu își schimbă nuanța. Pe video, nu va lipsi funcție Cinematic Mode, amintită mai sus, iar iPhone 13 Pro și Pro Max vor veni și cu filmări ProRes 4K la 30fps, un format video de o calitate mai mare, care le va oferi editorilor video mai mult control pentru reproducerea rezultatului dorit.

În fine, la capitolul autonomie Apple spune că iPhone 13 Pro va rezista cu 1,5 ore mai mult decât predecesorul său, iar versiunea Pro Max va avea 2,5 ore în plus.

Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut în ceea ce privește variantele deja existente – iPhone 13 începe de la 999 de dolari pentru varianta cu 128GB stocare, în timp ce iPhone 13 Pro Max începe de la 1099 de dolari, tot cu aceeași stocare. Există însă și o variantă de 1TB de stocare, care va oferi astfel cea mai mare stocare disponibilă vreodată pe iPhone. Precomenzile încep tot de vineri, iar livrările vor avea loc începând cu 24 septembrie.

Etichete: , , , , , ,