REVIEW Lenovo Yoga Slim 7: Ultrabook elegant și performant

REVIEW Lenovo Yoga Slim 7: Ultrabook elegant și performant

Scris de | 28 septembrie, 2021

Recent am ajuns la o lună de utilizare cu un Lenovo Yoga Slim 7, unul dintre laptop-urile anunțate de Lenovo la începutul anului, un ultraportabil cu Ryzen 7 de la AMD și o culoare care cu siguranță va atrage atenția: Orchid, o nuanță elegantă și frumoasă, care se potrivește destul de bine cu nota generală a gamei Yoga.

În cutia lui Yoga Slim 7 nu vei găsi altceva în afară de laptop în sine și brick-ul său de încărcare, unul destul de mic și care are în capăt un USB-C. Încărcarea pe USB-C pe ultrabook-uri nu mai este o noutate, dar parcă tot simt un sentiment de bucurie de fiecare dată când descopăr un laptop care utilizează un astfel de port. Există variante mai „portabile” decât brick-ul inclus de Lenovo în cutie, însă chiar și așa, faptul că îți poți încărca și telefonul cu încărcătorul laptop-ului reprezintă un plus pentru orice ultrabook de generație nouă.

Design și porturi

În termeni de aspect, sunt puține lucruri care surprind la Yoga Slim 7 cu excepția culorii Orchid, care nu se regăsește prea des pe laptop-uri. Remarcăm logo-ul YOGA în colțul din dreapta sus și sigla Lenovo aplicată pe stânga, relativ discret. Greutatea nu e tocmai foarte redusă pentru un ultrabook, undeva la 1,4 kilograme, conform Lenovo, însă trebuie să iei în calcul și faptul că ecranul are 14 inci, fiind la limită practic pentru încadrarea laptop-ului ca ultrabook. La grosime, Yoga Slim 7 punctează cu aproape 15mm.

Pe partea inferioară se află fantele de aerisire, în timp ce pe latura din față regăsești cuvintele „Yoga 7 Series”. Pe latura din dreapta avem butonul de Power, două porturi USB-A 3.1 Gen 2, și un card MicroSD, în timp ce pe latura din stânga se află USB-C-ul cu Power Delivery care servește ca port de încărcare, un HDMI, un USB-C care beneficiază și el de Power Delivery, și jack-ul de căști. Practic, ai cam tot ce e necesar în materie de porturi, indiferent de nevoile tale – poate doar un DisplayPort ar mai fi lipsit din tot acest ansamblu. 

Touchpad și tastatură

Touchpad-ul are dimensiunea perfectă, în opinia mea, fiind suficient de lat și înalt pentru a ajunge dintr-un capăt în celălalt al ecranului la un singur swipe. Tastatura este însă puțin bizară, în sensul în care tastele sunt curbate în zona inferioară, lucru pe care nu-mi amintesc să îl fi întâlnit pe vreun alt laptop până acum. E o alegere estetică care îi dă cu siguranță un aspect diferit tastaturii, care în rest nu se diferențiază prea mult de altele similare de pe laptop-uri: are o cursă medie, tastele sunt suficient de mari și bine spațiate, pentru a nu te încurca în ele. Din nefericire, eu nu prea am putut să mă obișnuiesc la fel de bine pe cât mi-aș fi dorit cu forma acestor taste, și typing test-ul clasic pe care l-am făcut a dus la o medie de aproximativ 75 de cuvinte pe minut, destul de jos față de media mea personală, de vreo 85 de cuvinte.

Tastatura este și luminată, și poți activa iluminarea de sub taste dacă ții apăsat tasta Function (Fn) și apeși Space. Iluminarea nu e foarte puternică, însă este suficient de bună pentru a-ți permite să utilizezi laptop-ul noaptea sau în camere întunecate. În partea de sus vei remarca și o cameră cu infraroșu, care poate fi folosită pentru deblocare facială a device-ului, ce se va și închide atunci când pleci de la laptop, pentru a-ți proteja informațiile și munca.

Display și sunet

Display-ul vine cu margini destul de mici, și este un IPS de 14 inci, cu rezoluție FullHD (1920 x 1080 pixeli), și luminozitate de 300 de niți. Vei remarca reflecții pe acesta dacă lucrezi cu spatele la o fereastră sau într-o cameră puternic luminată, dar nu sunt deloc deranjante, și per total și luminozitatea ecranului este satisfăcătoare pentru a lucra chiar și afară, în cazul în care e nevoie. Reprezentarea culorilor este destul de bună, deși nuanțele sunt parcă puțin cam șterse, însă pentru vizionarea unui serial pe Netflix sau altă platformă de streaming la sfârșitul orelor de muncă, Lenovo Yoga Slim 7 va fi perfect. 

În privința unghiurilor de vizionare, trebuie să știi că ecranul se vede destul de bine din cam orice unghi sub 45 de grade, după aceea decolorarea începând să fie vizibilă. Lenovo oferă și o versiune 4K a ecranului pe cealaltă variantă de culoare, astfel că, dacă vrei culori mai fidele și un ecran puțin mai luminos, ai la dispoziție și această opțiune.

Și dacă tot am amintit mai sus de partea de entertainment, aceasta este completată de cele două difuzoare de 2W cu certificare Dolby Atmos, care sunt suficient de puternice pentru a „umple” o cameră și au o claritate foarte bună chiar și la volum maxim, permițându-ți să auzi clar dialogurile personajelor (atât timp cât nu e vorba de un film românesc în care toată lumea pare că vorbește cu jumătate de gură). 

Specificații

În interior se află un procesor AMD Ryzen 7 4700U, cu 8 nuclee tactate la 2GHz, unul dintre cele mai puternice pe care le poți găsi în laptop-urile compacte (sau ultrabook-uri, cum vrei să le spui), la care se alătură o memorie RAM de 16GB, stocare pe SSD de 512GB (există și un slot liber pentru extindere) și grafică integrată Radeon Vega 8. 

Am rulat CineBench R23 pe Yoga Slim 7, pentru a măsura capacitățile procesorului, iar în Multi Core a obținut 7006 puncte, lucru care îl plasează deasupra unor device-uri cu i7 de a 11-a generație, sau cu Intel Xeon X5650. În Single Core, laptop-ul a adunat 1146 de puncte, fiind plasat peste Threadripper sau Intel Xeon. Pentru utilizare obișnuită, Yoga Slim 7 este foarte aproape de ceea ce ai numi un laptop perfect – se descurcă excelent cu acele multiple tab-uri de Chrome pe care probabil că le deschizi în fiecare zi, e capabil și de editare și toate astea cu un ventilator foarte silențios. L-am folosit și în timpul unei filmări, iar în afară de momentele în care am rulat benchmark-ul pe el, ultrabook-ul celor de la Lenovo a „tăcut” mâlc. 

Fiind vorba aici de un ultrabook, este clar că gaming-ul nu este principalul său atribut, însă vei putea să îl folosești și pentru așa ceva, mai ales dacă te folosești de un serviciu de streaming de jocuri precum xCloud sau GeForce Now de la NVIDIA. Chiar și fără acestea, Yoga Slim 7 este destul de competent și îți va permite să te joci în 1080p câteva titluri importante – deși, din nou, dacă gaming-ul este primordial pentru tine, mai bine eviți complet categoria ultrabook-urile și te focusezi pe un laptop echipat special pentru asta. 

Autonomie

În fine, pe partea de autonomie, Lenovo a făcut din Yoga Slim 7 un competitor excelent în această gamă a ultrabook-urilor. Compania indică până la 19 ore de utilizare, în condiții de test controlate, bineînțeles. Asta în realitate se traduce pe undeva pe la 10 ore de autonomie, cu luminozitate variabilă, dar niciodată redusă sub jumătate, cu navigare pe web și puțină vizionare de conținut – practic, cam tot ceea ce faci într-o zi de muncă obișnuită. Deci, dacă vrei un laptop care să te ducă întreaga zi la muncă fără să te întinzi după încărcător, Yoga Slim 7 poate fi cu siguranță această soluție (depinde și ce fel de muncă faci, normal).

Și pentru că în ziua de azi e esențial ca brick-ul unui ultrabook să fie cât mai mic posibil și cât mai versatil, Lenovo a inclus cu Yoga Slim 7, un acumulator destul de mic (puțin mai mare decât unul de telefon), pe 65W, care poate fi luat cu ușurință cam pe oriunde te-ai duce și îți poate încărca și telefonul, având un conector USB-C. Nu, Lenovo nu este încă la nivelul liderului în opinia mea în ceea ce privește brick-urile de încărcare pe laptop – Huawei – însă se apropie foarte tare. 

Concluzia connect

Lenovo Yoga Slim 7 este unul dintre cele mai bune ultrabook-uri pe care le poți avea în momentul de față, fără îndoială, cel puțin în versiunea cu procesor AMD Ryzen 7 4800U. Este genul de laptop pe care îl vei aprecia imediat ce începi să îl folosești, fiind puternic, mai mult decât capabil pentru munca de zi cu zi și având și un design elegant și suficient de ușor pentru a fi cărat cu tine pe oriunde ai merge. Provocarea adevărată este să și încerci să găsești unul, pentru că varianta care a ajuns în redacția noastră nu prea se întâlnește nicăieri. Însă, dacă ai ocazia să cumperi unul, și ești și în căutarea unui nou ultrabook, nu prea ai cum să dai greș cu acesta.

Plusuri

  • Design elegant, „easy on the eye”, și ușor.
  • Touchpad-ul are dimensiuni perfecte, fiind foarte responsive.
  • Procesorul AMD Ryzen 7, extrem de performant și capabil să ruleze excelent în sarcini de zi cu zi și nu numai.
  • Brick-ul de încărcare are dimensiuni reduse și poate fi transportat cu ușurință cu tine dacă ai nevoie (deși autonomia este deja foarte bună).

Minusuri

  • Forma puțin bizară a tastaturii.
  • Nu prea se găsește pe nicăieri, la momentul scrierii review-ului.
  • Culorile par puțin prea șterse.

Etichete: , , , , , , ,