ASUS ROG ZEPHYRUS M16 GU603H: un laptop excelent pentru gaming sau productivitate cu Intel Core i7-11800H la interior

Nu avem în față doar un simplu laptop de gaming, ci o mașinărie excelentă pentru gaming sau creatori de conținut. Se remarcă printr-un ecran generos de 16 inci cu numeroase facilități pentru gaming (refresh rate mare, rată de răspuns mică, acuratețe Pantone, spectru DCI-P3 100% etc), un șasiu mat elegant și o pereche de boxe stereo mult mai bune decât alte produse similare, cu certificarea Dolby Atmos.

Scris de | 7 decembrie, 2021
ASUS ROG ZEPHYRUS M16 GU603H: un laptop excelent pentru gaming sau productivitate cu Intel Core i7-11800H la interior

Laptopurile cu afișaje de 14 sau 16 inci nu au fost dintotdeauna populare. Cele mai comune diagonale pentru ecrane sunt de 13 și 15 inci, iar 17 este o diagonală deja pentru “connoisseuri”, adică acei utilizatori care au nevoie de un panou mai mare pentru gaming, editare foto/video on the go etc. Odată ce producătorii au reușit să reducă raportul corp-ecran tot mai mult au început și furnizorii de panouri să livreze panouri de 14 sau 16 inci, iar asta înseamnă că avem un ecran mai mare într-un corp cât mai redus.

La interior, unul dintre cele mai noi laptopuri Asus din familia ROG Zephyrus vine cu un procesor Intel din generația a 11a, chipsetul i7-11800H. Vorbim despre o echipare nouă, care vine cu port Thunderbolt 4 pentru transferuri de până la 40 GB/s, PCIe de nouă generație pentru a accesa cât mai rapid spațiul de stocare și suport Wi-Fi 6E care asigură o conectivitate rapidă și un timp de așteptare mai mic în gaming pe Wi-Fi.

Negru mat și RGB-uri

La nivel vizual, Zephyrus M16 se integrează perfect în peisajul de gaming. Vorbim despre un laptop în nuanțe închise, cu un panou mat cu perforații ușoare, și care reflectă lumina în funcție de cum cade pe el. Odată deschis, găsim o mașinărie de gaming solidă, dar care poate funcționa excelent și ca un laptop dedicat de muncă pentru cei care fac editare foto/video sau creatorii de conținut.


Este foarte asemnător cu un laptop de 15 inci datorită raportului corp-ecran. Odată deschis capacul găsim un panou antiglare de 16 inci cu o rezoluție maximă de 2560 x 1600 pixeli și avem primul laptop cu o ramă super îngustă pe toate cele patru laturi ale panoului. Vorbim despre un afișaj validat Pantone cu o rată de refresh de 165 Hz și o rată de răspuns de 3 ms, cu un spațiu de culoare DCI-P3 de 100%. Multe specificații tehnice, dar vorbim despre unul dintre cele mai bune panouri pe un laptop dedicat sectorului de gaming, la sfârșitul zilei, și care asigură cea mai imersivă experiență.

Tastatura laptopului este una RGB, fără numpad, iar în partea superioară se găsesc butoanele dedicate pentru volum, microfon și un buton special care pornește aplicația dedicată Armoury Crate. Feedback-ul tastelor este unul destul de ferm și se observă foarte clar punctul de acțiune. Dacă vii de la o tastatură similară Asus te vei obișui rapid, dar dacă vii de la un alt model vei avea nevoie de timp pentru acomodare.

Armoury Crate este centrul de comandă unde ai o privire de ansamblu asupra configurației, statusul hardware-ului și a tuturor celorlalte elemente care țin de putere, răcire, memorie sau luminițe. De la Game Visual poți schimba rapid modul ecranului și al afișajului RGB de pe tastatură, iar dacă ai dispozitive cu Aura Sync vei putea să le sincronizezi dintr-un meniu dedicat. Sunt multe setări în aplicația Armoury Crate, a devenit foarte vast și merită aruncată o privire dacă ești fan brizbriz-uri. Eu am mers pe varianta basic în majoritatea scenariilor, am intrat aici doar ca să modific puterea sau să-mi fac o idee despre eficiența procesorului și temperaturile.

Dacă ești nemulțumit de afișaj, laptopul este echipat și cu Intel Graphics Command Center, o zonă de unde poți aranja la un nivel foarte fin detalii precum luminozitate, contrast, hue, saturație etc. Tot de aici poți scădea refresh rate-ul (cine vrea să-l scadă?) sau rezoluția, iar aplicația are și opțiune pentru înregistraea ecranului.

La capitolul conectică, laptopul are o multitduine de opțiuni. Majoritatea porturilor sunt pe stânga și avem o mufă Ethernet RJ45, o ieșire pentru microfon, o mufă HDMI, 3 porturi USB 3.2 și un port Thunderbolt 4, dar și un cititor de carduri microSD. Portul Thunderbolt este cel mai mare avantaj din acest ansamblu, deoarece poate realiza transferuri de date de mare viteză, poate emite semnal video și poate și furniza energie dispozitivelor compatibile – cu alte cuvinte, îți poate încărca fără probleme telefonul. Astfel, poți conecta la Zephyrus M16 GU603H fără probleme un monitor pe DisplayPort sau pe HDMI 4K de 60Hz, un SSD, sau chiar, printr-un adaptor, te poți conecta la o rețea Ethernet de 10GB de mare viteză. 

Intel Core i7-11800H la interior

Motorul central al lui Zephyrus M16 GU603H este un procesor Intel Core i7-11800H de generația a 11a, cu 8 nuclee și 16 fire de execuție la o frecvență maximă de 4.6 GHz, ajutat de o placă video Nvidia GeForce RTX 3060 Mobile, 16 GB de memorie RAM și un SSD NvME de generația a 4a de 1 TB. Procesoarele noi de la Intel din seria H sunt procesoare mobile care optimizează puterea și performanța pentru gameri sau creatori de conținut. Procesorul este fabricat în proces de litografie de 10 nm SuperFin și are o frecvență maximă de 4.6 GHz pe mai multe nuclee, asta asigură un aport de performanță excelent pentru jocuri.

Există și o sumedenie de tehnologii înăuntrul acestui laptop, iar una dintre cele mai importante este prezența Wi-Fi 6E (Gig+) de la Intel. Aceasta permite accesarea canalelor de mare viteză ale benzii de 6GHz, astfel că rețeaua nu înregistrează atât de mult trafic. În plus, dispozitivele cu Wi-Fi 6E pot preveni întreruperile de conexiune și pot atinge mai ușor viteza maximă a rețelei, conform Intel. Ele folosesc șapte benzi de 160MHz și au astfel mai puțin trafic și interferențe în banda de 6GHz.

La capitolul autonomie, avem o baterie mare de 90 Wh cu capabilități de încărcare rapidă, producătorul promite 50 de procente la o tură rapidă de încărcare de 30 de minute. Se mai promit și 10 ore de autonomie pentru clipurile video, dar n-am reușit să testez o sesiune completă de Netflix până la epuizare, ci doar l-am putut pune la lucru în testul Productivity din PowerMark și a rezistat pentru aproximativ 9 ore. Lucrurile se schimbă masiv când se trece la gaming, dar asta este un lucru pe care îl așteptam. Se asigură până la 3-4 ore de jocuri fără conectarea la priză, ceea ce cred că este un rezultat foarte bun pentru acest tip de produs.

 

Dacă ne uităm la temperaturi, în timpul rulării Cinebench se atingeau aproximativ 78 de grade și acustica sistemului se afla pe la 51 dBa. Nivelul de zgomot este ceva cam ridicat în Turbo, dar sistemul nu intră în throttle și nu s-a apropiat vreodată de limită. Șasiul rămâne rece în zona rest palm-ului chiar și în sesiuni masive de gaming, singura zonă care se încălzește este porțiunea de deasupra tastaturii. De amintit că ROG Zephyrus M16 are sistemul ROG Intelligent Cooling, ce implică o multitudine de elemente pentru răcire care să asigure performanțe bune. Unul dintre elemente este compusul termic din metal lichid, iar prin utilizarea acestuia temperatura procesorului este redusă cu 10 grade prin comparație cu pasta termică tradițională.

Concluzia connect

ASUS Rog Zephyrus M16 GU30H în varianta testată vine echipat cu un procesor Intel de generația a 11a, modelul i7-11800H, care aduce o mulțime de avantaje, în special în ce privește conectivitatea, transferul de date și mai ales performanțele. Este un laptop dedicat de gaming sau productivitate, cu un ecran excelent pentru ambele situații, un sunet excelent și o baterie suficientă pentru momentele când priza este la distanță.

Etichete: , , , , ,