REVIEW Huawei MateBook 14S – Eleganță pe un ecran de 90Hz

REVIEW Huawei MateBook 14S – Eleganță pe un ecran de 90Hz

Scris de | 9 decembrie, 2021

A trecut ceva vreme de când mi-a ajuns pe mână un laptop Huawei, așa că sosirea lui MateBook 14S în redacția noastră a fost scuza perfectă pentru a testa unu dintre gadget-urile cele mai interesante pe care le propune producătorul chinez pentru 2021 (ținând cont că P50 Pro nu pare să mai sosească anul acesta în România). Așadar, mi-am suflecat mânecile proverbiale, am deschis MateBook 14S și am trecut la treabă în ultimele zile, alături de el.

Design

MateBook 14S este disponibil în două culori, Space Gray și Spruce Green, acesta din urmă fiind și cel care a ajuns în redacția noastră. Cântărește aproximativ 1,43 de kilograme, conform celor de la Huawei, astfel că nu îți va fi foarte greu să îl iei cu tine în ghiozdan, iar cadrul din aluminiu îi conferă un aspect elegant, mereu rece la atingere, cu muchii ușor curbate. Varianta verde este superbă, fiind cu siguranță o culoare atipică pentru un notebook.

Carcasa este subțire, la 16,7mm grosime, și Huawei a mărit și logo-ul de pe spate, poziționat central (față de generația anterioară, bineînțeles). Dedesubt sunt fantele de aerisire, iar în ceea ce privește porturile, producătorul din Shenzhen a ales să pună pe partea dreaptă un USB-A și pe partea stângă un jack de căști de 3,5mm, un port HDMI și două porturi USB-C (dintre care unul este folosit pentru încărcare).

E un design simplu, elegant și care nu va ieși în evidență prea mult, chiar și în culoarea verde neobișnuită. Practic, MateBook 14S este genul de laptop pe care îl vei descoperi în birouri sau în aeroporturi, potrivit din punct de vedere al aspectului cel puțin unui utilizator „de business”.

Display

Huawei MateBook 14S are un ecran LTPS de 14,2 inci, cu format 3:2 și un raport ecran-corp de 90%. Marginile sunt subțiri, iar faptul că ecranul este mai înalt decât laptop-urile cu format de 16:9 îți oferă practic mai mult ecran pentru a-ți îndeplini sarcinile. Bineînțeles, la acest aspect (mai mult ecran) pot fi luate în calcul și posibilitățile pe care ți le oferă ecosistemul Huawei – spre exemplu, poți folosi laptop-ul pentru a realiza o prezentare și o tabletă MatePad pentru a vorbi cu colegii de birou într-o videoconferință. Despre Huawei Share și posibilitățile sale vom vorbi însă puțin mai mult imediat.

Revenind la display, acesta este superb: o rezoluție de 2520 x 1680 de pixeli cu 213 ppi (pixels per inch) și o acoperire 100% a gamei de culori sRGB. L-am folosit pentru vizionarea de conținut pe YouTube în mare parte în primele zile de utilizare, și clipurile au arătat excelent. Fie că vorbim de scene dintr-un film precum Ad Astra, videoclipuri 4K sau cele mai importante momente din ultima cursă de Formula 1, clipurile au arătat excelent, culorile sunt destul de apropiate de realitate, iar experiența de vizionare este una dintre cele mai bune pe care le poți avea pe un laptop.

Luminozitatea este și ea puternică, atingând un maxim de 400 de niți, astfel că nu vei avea probleme cu vizualizarea de conținut în lumină puternică. În plus, ajută și raportul de contrast de 1500:1, care face ca negrul să pară foarte întunecat și culorile aprinse să iasă și mai mult în evidență.

În fine, ultimul aspect important al ecranului este rata de refresh, pentru că Huawei MateBook 14S vine cu posibilitatea de a urca viteza display-ului până la 90Hz. Întrebarea firească este dacă se simte această viteză, și dacă ai și nevoie de ea, ținând cont că vorbim de un laptop care este conceput mai degrabă pentru sectorul de business, nu pentru gaming.

Ei bine, primul lucru pe care l-am făcut odată ce am deschis MateBook 14S a fost să verific fix acest lucru. Așadar, timp de vreo 10 minute am folosit laptop-ul alternând între 60Hz și 90Hz, pentru a vedea cât de mult ar putea conta această schimbare. Ei bine, pot să spun că da, chiar poți observa diferența, până și în simpla navigație prin meniuri și browser. MateBook 14S este un laptop rapid și se poate simți asta în mai toate aplicațiile pe care le folosești, iar funcția de touchscreen cu care este dotat ecranul pare și ea să răspundă puțin mai bine odată ce faci trecerea pe 90Hz.

Tastatură și touchpad

Odată ce îți cobori privirea către touchpad, vei observa un alt element de design care mie mi-a plăcut destul de mult, acesta având o tentă diferită de verde față de restul laptop-ului, puțin mai închisă. Aceeași tentă se observă și pe butonul de power, care poate fi configurat și ca modalitate de deblocare a laptop-ului, datorită senzorului de amprentă integrat.

Am mai lăudat în alte rânduri touchpad-ul celor de la Huawei, astfel că se va întâmpla la fel și aici, bineînțeles. Este mare, responsive și destul de solid ca să reziste și unor apăsări mai „furioase”.

Tastatura se înscrie și ea în succesul celor de pe laptop-urile precedente ale Huawei. Avem taste mari, bine spațiate și cu un travel mediu, iar senzația de scriere la MateBook 14S este foarte plăcută. În typing test am obținut un rezultat de 85 de cuvinte pe minut, la aproximativ o oră de la începutul utilizării laptop-ului, astfel că nu pot să zic că eram încă 100% familiar cu tastatura. Este destul de silențioasă și poți remarca și o iluminare ușoară sub taste, care te va ajuta atunci când scrii în medii mai slab luminate.

Performanță

Huawei MateBook 14S a venit cu un procesor Intel Core i5-11300H la bord, cu grafică integrată Intel Iris Xe, iar varianta de stocare + RAM pe care am avut-o noi este de 512GB + 16GB RAM.

Este clar o configurație care nu îți va permite să te joci cele mai noi jocuri la performanțe considerabile decât prin serviciile de streaming de jocuri precum GeForce Now de la NVIDIA, însă până la urmă nici nu vorbim de un laptop creat pentru asta. MateBook 14S este făcut să se simtă cel mai bine în săli de conferințe sau în lobby-uri de aeroport, fiind un laptop construit pentru portabilitate și putere cam oriunde ai merge.

Combinația aceasta de specificații este excelentă pentru mai toate task-urile „office” pe care le ai de făcut în mod normal, și chiar și pentru editare foto/video. Bineînțeles, nu vorbim aici de nivel profesional, însă pentru editarea unui clip pe YouTube sau a unei fotografii în Lightroom, ar trebui să te descurci fără emoții. Există inclusiv o scurtătura pentru intrarea în modul Performance, pentru momentele în care vrei să „forjezi” laptop-ul la puterea sa maximă.

Huawei Share joacă la rândul său un rol important în performanța acestui laptop, mai ales dacă ai alte device-uri Huawei. Cum menționam anterior, poți transforma laptop-ul într-un ecran secundar, fie folosindu-te de o tabletă, fie de un monitor MateView. De asemenea, dacă ai un telefon Huawei, te poți conecta imediat la laptop și îl poți controla inclusiv de pe display-ul MateBook-ului.

Pentru încărcare, MateBook 14S vine cu acel încărcător SuperCharge cu o putere maximă de 90W, care îți poate încărca în același timp și telefonul, pentru a nu mai căra după tine două brick-uri. Este mic, nu foarte greu și foarte bun în special pentru deplasări.

În fine, câteva rânduri despre sunet, care este puternic și clar, perfect pentru a umple o cameră cu cel mai nou serial de pe Netflix sau cea mai nouă peliculă de pe Amazon. MateBook 14S mai are și o cameră, de calitate HD (720p), care e suficient de bună pentru videoconferințe, însă care ar mai avea loc de îmbunătățiri serioase.

Concluzia connect

Huawei MateBook 14S se înscrie cu succes în linia de laptop-uri foarte bune pe care Huawei a reușit să o creeze și continuă să o dezvolte de câțiva ani. Cu un design simplu, dar foarte elegant, specificații capabile să facă față la mai toate task-urile de zi cu zi și un ecran excelent, acest laptop reușește să fie un all-rounder foarte bun, mai ales pentru cei care sunt pregătiți și să „sară” în epoca streaming-ului de jocuri.

Există însă și un minus: prețul. Laptop-urile anterioare Huawei aveau un raport calitate-preț excelent, iar aici deja începe să scadă spre „bun”. Ce-i drept, producătorul din Shenzhen a încercat să „sweeten the deal” cu câteva cadouri în valoare de peste 1000 de lei – un ghiozdan, un mouse, o boxă Huawei Sound și garanție extinsă pentru 12 luni – însă sectorul acestor laptop-uri rămâne unul extrem de competitiv, iar pierderea avantajului pe care îl oferea un preț considerabil mai redus decât competiția directă ar putea să afecteze puțin vânzările lui MateBook 14S.

Plusuri

  • Ecranul de 90Hz.
  • Design elegant, cu materiale premium.
  • Funcția Huawei Share oferă o integrare excelentă cu alte produse din ecosistemul Huawei.
  • Tastatură și touchpad excelente.

Minusuri

  • Prețul este puțin cam mare față de laptop-urile anterioare din acest segment ale Huawei.
  • Calitatea camerei lasă de dorit, ținând cont că este un laptop care va fi folosit inevitabil la videoconferințe.

Etichete: , , , , ,