REVIEW ASUS ROG Swift PG32UQ – Gaming în 4K la 144Hz

REVIEW ASUS ROG Swift PG32UQ – Gaming în 4K la 144Hz

Scris de | 21 februarie, 2022

La final de 2021, pentru acea ultimă săptămână în care venim la muncă pentru a „lucra” (a se citi de fapt „pentru a ne juca cât mai multe jocuri după ce ne terminăm munca dintr-o zi”), a ajuns pe biroul meu un ASUS Swift PG32UQ, un monitor de gaming de 32 de inci, potrivit atât pentru iubitorii jocurilor pe PC, cât și pentru cei care preferă consolele.

Ce găsești în cutie și design

ROG Swift PG32UQ a sfârșit prin a sta în redacția noastră mai bine de două luni, așa că se cuvine să explorăm și motivele exacte ale acestei șederi de durată a monitorului alături de noi.

În primul rând, așa cum am spus, este un monitor de 32 de inci, ceea ce înseamnă că vei avea la dispoziție un ecran generos, ce necesită la rându-i ceva spațiu, pentru că și suportul este destul de solid și mare. Asamblarea se face ușor și rapid, iar monitorul și standul ating împreună o greutate de aproape 10 kilograme, astfel că poți fi sigur că, odată ce l-ai fixat într-un anume punct, ROG Swift PG32UQ nu se va mai mișca de acolo.

În cutie mai găsești un cablu DisplayPort, un cablu HDMI Ultra High Speed cu ajutorul căruia poți beneficia de conținut 8K, un cablu USB 3.0, un sticker ROG ca să îl lipești pe ce vrei tu și, lucru pe care l-am apreciat destul de mult, un raport al culorilor pre-calibrare, pentru a știi exact cu ce te confrunți înainte să te joci cu setările monitorului.

Design-ul monitorului este unul excelent, fiind pe cât de solid, pe atât de frumos. Se remarcă logo-ul ROG în partea de jos, suficient de mic cât să nu fie văzut de la kilometrul 0 și suficient de mare cât să iasă ușor în evidență. Spatele este și el excelent fiind împărțit în două pe diagonală, cu logo-ul ROG (care are și iluminare RGB) și un aspect ușor futuristic pe una din zone, și cu butoanele de control pe cealaltă. Se potrivește cu ușurință în cam orice setup de gaming ai avea și nu atrage atenția prea mult, ci doar suficient cât să impresioneze la prima vedere.

Porturi și mișcare

ROG Swift PG32UQ este un monitor cu adevărat next-gen, având cam tot ce ți-ai putea dori în materie de porturi. Se găsesc așadar pe spatele său un DisplayPort 1.4, două HDMI-uri 2.1, două porturi USB 3.0 și un jack de căști. Asta îl face perfect pentru gaming atât pe PC, cât și pe cele mai noi console de la Sony și Microsoft, pentru că te vei putea bucura la maxim de capabilitățile lor.

Bineînțeles, monitorul se poate mișca sus-jos și stânga-dreapta (pe o distanță de 50 de grade), și poate fi și montat pe un perete, cu ajutorul unui suport VESA. Există și un Kensington Lock, pentru un plus de securitate.

Calitatea panoului

Design-ul fiind unul excelent nu înseamnă însă mare lucru, atât timp cât ceea ce vezi pe un monitor nu se ridică la standardele pe care le aștepți. Vestea bună este că ASUS a implementat pe ROG Swift PG32UQ un panou IPS excelent, cu rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli) și o rată de refresh de 144Hz.

Panourile IPS sunt cele mai bune când vine vorba de calitatea culorilor pentru monitoarele de gaming, fiind și suficient de rapide, cu un timp de răspuns de 1ms, în cazul acestui exemplar de la ASUS. Într-adevăr, când vine vorba de culori și experiența de vizionare a conținutului, PG32UQ se descurcă excelent, având o acuratețe a spectrului de culoare DCI-P3 de 98% și una a spectrului sRGB de 160%. Am ales clasicul Our Planet, de pe Netflix, pentru a vedea cum arată conținutul în 4K și este cu adevărat splendid. Culori vii, puternice, o luminozitate a panoului solidă, la 450 de candele pe metru pătrat (și poate urca până la 600 de candele) și un negru destul de întunecat – bineînțeles, la capitolul acesta se poate și mai bine, dar pe un panou OLED, care nu e tocmai potrivit pentru gaming-ul competitiv.

Contrastul este de 1000:1, și poate urca, cu HDR activ, până la 1000000:1, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme deloc cu zonele întunecate în jocuri sau filme/seriale.

Se adaugă și suport HDR10 pentru vizionarea conținutului de pe platforme de streaming, un alt lucru care ajută la experiența de vizionare. Adaugi la asta și excelenta rată de refresh de 144Hz, potrivită pentru mai toate jocurile competitive, și ai un monitor de gaming care dublează foarte bine și ca ecran pentru vizionarea de conținut.

Mai remarc și faptul că suprafața panoului este anti-glare, ceea ce înseamnă că te poți juca și într-o cameră mai luminată fără teama că vei vedea în ecran numai reflexii. Este și flicker free, un lucru la care te-ai aștepta, totuși, ținând cont de prețul și celelalte specificații ale monitorului.

În perioada în care l-am utilizat, ne-am jucat pe el mai toate tipurile de jocuri, de la Forza Horizon 5, la Far Cry 6 și FIFA 22, de pe un Xbox Series X și un laptop ASUS, iar experiența de gaming a fost aproape fără cusur. În afară de problemele pe care le are varianta de Series X a FIFA uneori, pe care le-am detaliat mai mult în acest review, nu am remarcat nici urmă de artefact, iar Forza Horizon 5 în special a arătat absolut superb.

Tehnologii și features

Ca orice monitor de gaming lansat în ultimii ani, și ROG Swift PG32UQ beneficiază de o mulțime de tehnologii de ultimă generație și nu numai. Avem așadar acel VRR (Variable Refresh Rate) și o latență redusă precum și posibilitatea de a te juca în 4K pe conexiunea DisplayPort 1.4 prin tehnologie DSC. De asemenea, pe cele mai noi plăci grafice vei putea avea parte de gaming în 4K la 144Hz.

Bineînțeles, nu avea cum să lipsească un element atât de esențial precum NVIDIA G-SYNC, care îmbunătățește experiența în jocuri pe plăcile grafice de la NVIDIA. Sunt prezente și ceea ce ASUS numește ELMB Sync (Extreme Low Motion Blur) și Adaptive Sync, care odată activate elimină artefactele precum ghosting-ul și tearing-ul, și este recomandat pentru folosirea mai ales în jocuri foarte dinamice, la moduri de peste 85Hz rată de refresh.

În fine, există o mulțime de preset-uri și diferite lucruri de care te poți ajuta în jocuri, precum un FPS counter, posibilitatea de a-ți modifica crosshair-ul, sau un timer, dacă ai nevoie. Preset-urile sunt 7 la număr și includ diferite scenarii, de la jocuri de curse, unde este redus input lag-ul, la modul Cinema, care saturează culorile și modul FPS care mărește contrastul pentru a vedea mai bine zonele întunecate.

Concluzia connect

ASUS ROG Swift PG32UQ este un monitor de gaming excelent, potrivit pentru cei care doresc să își completeze un setup de gaming de cea mai înaltă calitate. Prețul este unul piperat, cu siguranță, fiind aproape de 1000 de dolari, însă ceea ce primești este un ecran 4K superb, capabil de gaming la o rată de refresh de 144Hz și plin de tehnologii și features construite pentru jocurile tale favorite. E greu să găsesc puncte negative pentru acest ecran, iar cele pe care le remarc sunt oricum destul de mici pentru a nu conta prea mult sau sunt legate de preferințele mele personale pentru un monitor.

Plusuri

  • Panoul este excelent, perfect pt gaming în 4K la 144Hz.
  • Design simplu și arătos, potrivit pentru biroul oricărui gamer.
  • Multitudinea de tehnologii și features.

Minusuri

  • Prețul poate fi considerat destul de mare.
  • Controlul meniului nu este foarte strălucit, fiind destul de greu să ajungi la butoane, care sunt plasate în spatele ecranului.

Etichete: , , , , , ,