De doi ani, Motorola s-a întors în bătălia din lumea flagship-urilor, însă cu pași destul de mici inițial. Motorola Edge a avut destule slăbiciuni, lucruri care au fost în mare parte cizelate de Motorola Edge 20, seria de anul trecut, al cărui membru de top a primit și un review pe site-ul nostru, pe care îl poți citi aici. Pentru un flagship însă, Edge 20 Pro mai avea clar de lucrat la anumite lucruri, pe care le specificam și un review, precum absența difuzoarelor stereo sau procesorul, care nu era tocmai cel mai puternic pe care îl oferea Qualcomm la acel moment.
Ei bine, în ultima săptămână am avut pe mâini Motorola Edge 30 Pro, ediția din 2022 a flagship-ului Motorola care, pe hârtie, vine cu o mulțime de îmbunătățiri față de predecesorul său. A venit însă timpul să vedem dacă aceste îmbunătățiri se și traduc în utilizarea de zi cu zi.
Design
Motorola Edge 30 Pro aduce câteva modificări de design destul de importante și notabile față de predecesorul său. În primul rând, ansamblul de cameră este acum ovalizat, spre deosebire de acel dreptunghi pe care îl aveam pe Edge 20 Pro. Spatele este din nou mat, cu doar două variante de culoare disponibile – alb și negru. Cea de-a doua este cea care a ajuns în posesia mea și mă bucur că producătorul a renunțat la acele mici striații de pe spate, fiind complet neted acum. La fel ca pe varianta anterioară, spatele reflectă foarte frumos lumina și are logo-ul Motorola plasat pe centru.
Pe partea dreaptă se află butoanele de volum și cel de power, acesta din urmă fiind puțin cam sus plasat, în opinia mea. Am avut de multe ori senzația că este plasat mai jos decât era și m-am chinuit să deblochez telefonul.
Cântărește puțin sub 200 de grame (194g) și are o grosime de 8,5mm. Vine cu protecție Gorilla Glass 5 pe față și spate, și acel design „water-repellent” care îți sugerează practic că poți folosi telefonul și în vecinătatea unei piscine spre exemplu, fără să te temi că va fi distrus dacă ajunge apă pe ecranul sau spatele său.
Ecran
Motorola Edge 30 Pro vine cu un ecran mare, de 6,7 inci, drept, cu un panou OLED superb. Culorile sunt bune, foarte precise și calde și fiind vorba de un ecran OLED, zonele negre se văd foarte bine. Menționez însă și un aspect negativ, legat de luminozitate, care urcă doar până la 700 de niți în High Brightness Mode, nefiind astfel cel mai luminos panou. Este însă suficient de bun pentru utilizarea în lumina soarelui fără mari probleme, dar vei găsi cu siguranță panouri mai bune la alte flagship-uri din piață.
Avantajul mare al acestui panou este însă viteza – 144Hz îl fac pe Edge 30 Pro să fie „blazing fast”, navigarea prin meniu fiind o adevărată plăcere. Bineînțeles, viteza acestui panou se vede și în jocuri, mai ales cele care oferă suport pentru 144Hz, precum unele jocuri de curse (clasicul Asphalt). Rezoluția este clasică, 1080 x 2400 de pixeli, un FullHD corect și complet, potrivit unui astfel de flagship.
Am urmărit câteva episoade din Titans, un serial care are destul de multe episoade în care acțiunea are loc seara, tocmai pentru a testa acel contrast excelent al OLED-ului și pot confirma că experiența de vizionare, ajutată și de dimensiunea generoasă a ecranului, este una foarte plăcută și suficient de bună pentru un smartphone.
Performanță
Spuneam anul trecut că Edge 20 Pro nu avea la bord cel mai puternic procesor disponibil la acel moment, însă iată că în acest an situația s-a schimbat radical. Cel mai nou flagship Motorola vine cu excelentul Snapdragon 8 Gen 1, cel mai potent procesor al Qualcomm, realizat pe un proces de 4nm, cu 8 nuclee și cu performanțe excelente. I se alătură și un GPU Adreno 730, pentru un combo care nu are cum să fie îngenunchiat de niciun joc pentru mobil. Asta se traduce și în rezultate excelente în testele Geekbench 5, obținând 1196 de puncte în Single-Core și 3719 puncte în testul Multi-Core.
Aici este importantă și combinația de RAM și stocare, pentru că aceasta din urmă este ultrarapidă de tip UFS 3.1, în timp ce Motorola pune la dispoziția utilizatorilor configurații cu 8GB RAM sau 12GB RAM.
Există și suport Ready for, pe care Motorola l-a introdus odată cu gama Edge 20, care îți permite să te joci jocuri de pe mobil pe un alt ecran, sau să folosești aplicațiile tale favorite pe un monitor sau televizor printr-un simplu cablu. De data asta mi se pare că funcționează mai bine ca în trecut, deci e clar că Motorola a decis să lucreze puțin la implementarea și funcționarea aplicațiilor prin Ready for, și e foarte bine, pentru că poate deveni extrem de utilă în diferite situații, precum deplasări.
Camera
Motorola a introdus pe Edge 30 Pro 3 senzori pe spate – doi dintre ei acționează însă ca o adevărată cameră, cel de-al treilea fiind un senzor de adâncime de 2MP cu f/2.4, care are rolul de a ajuta cu diferite elemente ale fotografiilor tale.
Principala are 50MP și f/1.9, venind de asemenea cu stabilizare optică pentru filmare în 4K la 30fps, precum și filmare 8K, tot la 30fps. Mă bucur să spun astfel că, în sfârșit, fotografiile pe care le poți face cu Motorola Edge 30 Pro sunt demne de un flagship. Culorile sunt aproape de nuanța lor reală, imaginile având tonuri foarte ușor reci. Există mici artefacte în unele fotografii și câteva probleme în zonele de umbră, însă per total fotografiile cu această cameră arată foarte bine.
Ultrawide-ul are și el tot 50MP și un f/2.2, oferind astfel o claritate superioară multor altor astfel de camere și mărturisesc că îmi și place mai mult decât alte astfel de camere de pe flagship-uri. Pozele arată bine, deși problema clasică a telefoanelor pe Android – diferența clară între nuanțele de pe principală și ultrawide – se regăsește și aici. Bineînțeles, avem deformare, dar nu e atât de deranjantă și imaginile au totuși o notă plăcută, care pe mine m-a îndemnat să folosesc mult mai des această cameră decât m-aș fi așteptat.
Probabil că ai remarcat deja – lipsește camera tele. Într-adevăr, nu există nicio cameră periscop, pentru zoom optic, astfel că dacă vrei să faci fotografii în acest fel, va trebui să recurgi la clasicul „pinch-to-zoom” – pentru că nu există nici vreun buton care să îți permită să mergi imediat pe 2x sau 3x. Am încercat ca fotografiile din review cu zoom-ul digital să fie realizate cu 2x, însă cred că am scăpat și un 1.9x sau 2.1x pe-acolo, pentru că nu am fost tot timpul atât de precis. Ce contează însă este că se remarcă acea pierdere a calității vizibilă față de un zoom optic de pe alte device-uri. E o alegere bizară și una cu care nu pot să spun că sunt de-acord, însă parcă prefer ca Motorola să meargă pe sintagma „mai bine două camere bune, decât trei mediocre”, așa că nu o să îi trag foarte tare de urechi pentru asta.
Portretul și night mode-ul au primit și ele îmbunătățiri (mai mult al doilea, pentru că acolo era nevoie), iar prima reușește acum să facă un bokeh mai bun, în timp ce pentru cel de-al doilea mod se remarcă acum mai multă lumină captată decât pe Edge 20 Pro, lucru care face fotografiile un pic mai bune.
În fine, camera frontală are o calitate de 60MP, cu f/2.2, fiind probabil una dintre camerele de selfie cu cei mai mulți megapixeli disponibilă în piață. Asta se vede în claritatea fotografiilor, care surprind mult mai mult detaliu decât de obicei, iar nuanțele pielii sunt și ele destul de precise. Chiar pot spune că Motorola a acordat multă atenție și grijă acestor camere, și se și vede acest lucru.
Sunet și autonomie
În fine, ultimele capitole la care aș vrea să mai arunc o privire sunt sunetul și autonomia. De primul mă plângeam pe predecesorul lui Edge 30 Pro că nu era stereo, și iată că Motorola a luat decizia bună și acum avem difuzoare stereo, cu un sunet puternic și foarte bun chiar.
Iar în ceea ce privește autonomia, avem un alt punct forte: 4800mAh, care se pot încărca pe 68W, încărcătorul fiind inclus în cutie, așa cum e normal și frumos pentru un flagship. Este excelentă această decizie a celor de la Motorola de a aduce încărcare foarte rapidă pe Edge 30 Pro, și o altă caracteristică ce face din device-ul proaspăt lansat de producător un flagship redutabil.
Și pentru că nu mai am unde să introduc și aceste mențiuni, o să spun la sfârșit și că Motorola permite utilizarea unui stylus proprietar, care nu vine însă în pachet, cu acest telefon. Are și o husă dedicată, unde poate fi ținut stylus-ul. Senzorul de amprentă de pe laterală este și el foarte rapid, deși aș fi preferat să fie poziționat în ecran.