REVIEW Motorola Edge 20 Pro – Flagship-ul Ready For (aproape) anything

REVIEW Motorola Edge 20 Pro – Flagship-ul Ready For (aproape) anything

Scris de | 7 octombrie, 2021

În urmă cu un an, Motorola își aducea aminte că știa să facă flagship-uri, lansând atunci o serie complet nouă, denumită Edge, și alcătuită din două device-uri, Edge și Edge+, care se remarcau prin marginile curbate și specificațiile de top, lucru pe care nu îl mai văzusem de ceva timp pe device-urile producătorului. 

Design și ce găsești în cutie

Anul acesta, seria flagship a Motorola și-a păstrat „edge”-ul din nume, însă a renunțat la cel din design. Telefoanele din noua gamă Edge 20 nu mai sunt curbate, au margini drepte, însă își păstrează aceleași specificații de top. Pe masa noastră a ajuns cel mai bun dintre acestea, Motorola Edge 20 Pro, într-o culoare Midnight Blue, un negru cu accente albăstrui care arată superb atunci când lumina se reflectă pe spatele device-ului. Este primul element care îți sare în ochi odată ce scoți telefonul din pachet, un pachet care vine cu ceva ce nu vei găsi la niciun alt flagship.

Mă refer bineînțeles la cablul HDMI la USB-C, (care vine într-o cutie separată) pe care îl poți utiliza pentru a beneficia de funcția Ready For, pe care noile flagship-uri Motorola o au și care permite conectarea telefonului la un ecran – monitor, televizor, you name it – pentru a lucra pe acesta sau, de ce nu, pentru a te juca pe el. În cutia telefonului se mai află și încărcătorul pe 30W cu cablul aferent și o husă de protecție din silicon.

Revenind la design-ul telefonului, există alte două variante de culoare pentru acesta, pe lângă Midnight Blue-ul primit de noi: Blue Vegan Leather și Iridescent Cloud. Logo-ul Motorola se observă pe spatele telefonului, poziționat central și uneori poate dispărea complet dacă lumina nu se reflectă în el, un element de design pe care l-am apreciat foarte mult, fiind un fan al acestor logo-uri discrete, care nu ies în evidență.

În partea de jos se află portul de încărcare, sertarul SIM (fără slot de card de memorie) și singurul difuzor de pe acest telefon, sunetul nefiind așadar stereo – o absență notabilă pentru un telefon flagship. Pe partea dreaptă se situează butoanele de volum și cel de power, cu un senzor de amprentă integrat pe suprafața acestuia, în timp ce laterala stângă și cea de sus sunt aproape netede.

Motorola Edge 20 Pro are un cadru din aluminiu, cu sticlă pe față și pe spate (Gorilla Glass 5) și un design pe care producătorul îl numește „Water-repellent”. Asta înseamnă că va avea o oarecare rezistență la apă, dar tot nu ți-aș recomanda să îl iei cu tine în mare sau în piscină. Mărturisesc și că nu sunt neapărat un fan al schimbării de design, întotdeauna am preferat marginile curbate pe device-urile de top, însă aici e vorba mai mult de preferința personală. În fine, în termeni de greutate, este unul dintre cele mai ușoare flagship-uri pe care le vei găsi pe piață, la 185 de grame (190 pentru versiunea cu piele vegană pe spate).

Ecran

Edge 20 Pro vine cu un ecran OLED de 6,7 inci cu rată de refresh de 144Hz și certificare HDR10+. Calitatea sa este FullHD (1080 x 2400 de pixeli) și din fericire nu are acel ratio de 21:9 pe care îl găseam până recent pe unele device-uri Motorola, astfel că atunci când te uiți la conținut pe YouTube, Netflix sau alte platforme și faci pinch-to-zoom, nu vei pierde foarte mult conținut în margini. Și apropo de margini, marginile lui Edge 20 Pro sunt destul de ușor de observat, dar te vei obișnui rapid cu ele și se vor pierde în background.

Culorile sunt bune, iar experiența de vizionare a conținutului este una demnă de nivelul unui flagship. Problema vine în combinație cu experiența auditivă, pentru că faptul că Motorola Edge 20 Pro are doar un difuzor, în condițiile în care este totuși un flagship, mi se pare dezamăgitor. Da, sunetul e puternic, dar faptul că vine dintr-o singură direcție face ca atunci când te uiți la un film sau un serial să nu ai o spațialitate prea bună.

Viteza ecranului este însă excepțională, și navigarea prin meniu este o plăcere. Fie că deschizi o aplicație nouă, treci de la un joc la YouTube sau pur și simplu umbli prin setările telefonului, toate acestea se vor simți excelent pe Edge 20 Pro și se vor întâmpla cu ușurință, fără să aștepți.

Performanță

Ajută la acest aspect și procesorul, în mod evident, care este un Snapdragon 870 5G, realizat pe 7nm, cu opt nuclee și combinat cu un GPU Adreno 650. Aici intervine o altă dilemă, anume de ce a ales Motorola să nu pună cel mai bun procesor pe care îl au cei de la Qualcomm, acel Snapdragon 888, pe Edge 20 Pro. În mod normal, aș spune că motivul principal este de ordin financiar, însă acel procesor și-a făcut deja apariția pe telefoane mai ieftine decât flagship-ul Motorola, astfel că nu știu dacă poți scuza astfel prezența unui procesor mai slab. 

Să nu fiu înțeles greșit totuși, Snapdragon 870 5G este tot un procesor ultracompetent, capabil să ruleze cele mai noi jocuri pe mobil și să facă față în task-uri dificile. Eu l-am testat în Marvel Future Revolution, jocul pe care îl instalez mai nou pe orice device îmi ajunge pe mâini, și nu am avut probleme. După vreo 30 de minute de joc am remarcat că telefonul s-a încins puțin, dar nu aș spune că depășea limitele normale, în care s-au încadrat și device-uri cu Snapdragon 888, precum Realme GT 5G.

În ceea ce privește configurațiile de memorie RAM și stocare (care este de tip UFS 3.1), Motorola pune la dispoziție nu mai puțin de 4 variante diferite pentru Edge 20 Pro: 6GB + 128GB / 8GB + 128GB / 8GB + 256GB / 12GB + 256GB. Recomandarea mea ar fi una dintre variantele cu stocare mai mare, pentru că Edge 20 Pro poate filma inclusiv la calitate 8K și doar dacă încerci să vezi cum ar arăta o astfel de filmare vei avea nevoie de câțiva GB liberi. 

Camerele 

La capitolul foto-video, Motorola a pus pe Edge 20 Pro un ansamblu triplu pe spate, alcătuit dintr-o principală de 108MP cu f/1.9, o lentilă periscop de 8MP cu f/3.4 și zoom optic 5x și un senzor de 16MP cu f/2.2 pentru ultrawide. Pe față există și o cameră de selfie de 32MP cu f/2.2, iar telefonul poate filma până la calitate 8K la 24fps, dar și în 4K la 30/60fps, și bineînțeles și în 1080p.

Principala este, ca de obicei, cea mai bună cameră de pe Edge 20 Pro. Păstrează culorile la o nuanță destul de apropiată de cea reală, chiar dacă rezultatele sunt uneori puțin șterse, se descurcă bine și cu mulțimi de obiecte, precum frunzele unui copac și surprinde o cantitate apreciabilă de detalii, datorită celor 108MP. 

Camera tele este însă cea care mi-a plăcut cel mai mult, spre surprinderea mea. Stabilizarea optică a zoom-ului te ajută enorm la realizarea unor fotografii clare, fără noise sau alte artefacte, și culorile sunt în mare parte corecte. O poți folosi și pentru portrete de la distanță mai mare, însă dacă preferi să utilizezi funcția normală de portret, o să fii mulțumit și de aceea – deși uneori nu decupează tocmai bine contururile.

În ceea ce privește ultrawide-ul, dacă ai mai citit review-uri scrise de mine, știi deja că nu ne înțelegem excelent. Nu îmi place felul în care deformează, formele ciudate pe care pare că le oferă fiecărui obiect în sine și cred că e camera pe care o utilizez cel mai puțin pe fiecare telefon. Aici sunt cam aceleași concluzii și cred că o fotografie făcută cu principala va arăta mult mai bine decât una realizată cu ultrawide-ul.

O mențiune și în ceea ce privește Night Mode-ul: este foarte slab. Sper că a fost o problemă la unitatea mea de review, pentru că pe cât de bine se descurcă acest device în condiții de zi, pe atât de slab este pe timp de noapte. Algoritmul camerei reușește să lumineze doar foarte ușor scena, și parcă o decolorează pur și simplu, astfel că, dacă ești genul care admiră fotografia nocturnă, nu aș avea cum să îți recomand acest device.

Software, autonomie și Ready For

Motorola Edge 20 Pro rulează Android 11, o versiune destul de curată, cu câteva aplicații Motorola preinstalate și funcțiile deja clasice Moto, la care producătorul ține foarte mult. În ceea ce privește versiunile „curate” de Android, Motorola o oferă cam pe cea mai simplă și ușor de customizat (în afară de cea pe care o găsești pe gama Pixel, evident). 

În ceea ce privește bateria, Edge 20 Pro vine cu 4500mAh, care se pot încărca rapid pe 30W, atunci când rămâi fără „juice”. E o baterie destul de mare și ar trebui să te țină întreaga zi la utilizare medie, chiar și cu rata de refresh de 144Hz pornită. Eu am reușit să o golesc complet doar în zilele în care am jucat și o oră-două de Marvel Future Revolution.

În fine, închei review-ul cu câteva cuvinte despre Ready For, această funcție pe care Motorola a introdus-o în 2021 și pe care încearcă să o promoveze ca o alternativă serioasă pentru un laptop atunci când trebuie să lucrezi dintr-un alt oraș sau dintr-o cameră de hotel, spre exemplu. Este similară cu DeX de la Samsung, în sensul în care îți oferă posibilitatea de a lucra pe telefon pe un ecran mult mai mare, însă integrarea și funcțiile sale mai au puțin de lucru, în special în ceea ce privește gaming-ul. 

La productivitate se descurcă destul de bine și odată ce te „cablezi” la un monitor vei descoperi o interfață foarte similară cu cea de pe Windows care îți permite să accesezi mai toate aplicațiile de care ai nevoie. Este într-adevăr o metodă excelentă de a scrie spre exemplu un articol în Word sau într-o aplicație de luat notițe, de a-ți verifica mail-ul și a răspunde la mesaje sau pur și simplu de a sta pe social media.

Cum am spus însă, pe partea de gaming, Motorola mai are un pic de lucrat. Nu pentru că jocurile nu s-ar vedea superb pe un ecran mai mare sau nu ar fi bine optimizate, ci pentru că integrarea controlului de pe telefon nu este tocmai strălucită. Spre exemplu, în Asphalt am avut uneori probleme cu mutarea controlului în modul landscape, care pur și simplu nu funcționa, fiind nevoit să controlez jocul în format portret. De asemenea, pentru că ecranul telefonului nu va sta aprins permanent dacă ești conectat la un display extern, vei avea probleme uneori cu identificatul controalelor. Mie mi s-a întâmplat asta în Marvel Future Revolution, care are și o mulțime de abilități diferite pentru fiecare personaj. Așadar, dacă vrei să te joci pe un ecran mai mare, îți recomand să ai la îndemână un controller, pentru a fi sigur că nu vei experimenta probleme de genul. Ready For este însă per total o funcție foarte bună, și sper ca Motorola să o mențină pe telefoanele sale flagship și nu numai, și să o și îmbunătățească.

Concluzia connect

Motorola Edge 20 Pro este pânza pe care Motorola o pictează cu cele mai noi funcții ale sale, inclusiv „vedeta” Ready For, o unealtă excelentă pentru productivitate. Adaugi la asta și performanța asigurată de un Snapdragon 870, o principală bună și un ecran luminos și ultrarapid și cel mai nou flagship al producătorului poate mulțumi, în ciuda unor carențe pe care le poți observa.

Plusuri

  • Integrarea Ready For pentru productivitate.
  • Ecranul luminos, cu o rată de refresh de 144Hz.
  • Camera principală de 108MP.

Minusuri

  • Sunetul nu este stereo.
  • Night Mode-ul de pe cameră are nevoie de îmbunătățiri serioase de software.
  • Lipsa celui mai puternic procesor de la Qualcomm.

Etichete: , , , ,