Internetul lui Elon Musk (Starlink) ajunge şi în avioane; Ce curse oferă conexiuni în zbor

Scris de | 28 aprilie, 2022
Internetul lui Elon Musk (Starlink) ajunge şi în avioane; Ce curse oferă conexiuni în zbor

Înainte să vorbim zilnic despre Elon Musk pentru preluarea lui Twitter, el era subiect de ştiri deoarece activase constelaţia de sateliţi Starlink deasupra Ucrainei. La puţin timp după serviciul avea să ajungă disponibil şi în România, iar acum aflăm că e disponibil şi în avioane.

Hawaiian Airlines are premiera acestui serviciu, oferindu-l sub formă de conexiune Wi-Fi. Serviciul de Internet prin satelit va fi disponibil din 2023 pe zborurile trans-Pacifice ale liniei aeriene, un pas important pentru Starlink. Serviciul creat de SpaceX include o constelaţie de mii de sateliţi plasaţi în orbita joasă a Pământului. Ei au provocat ceva controverse, crescând cantitatea de „space junk” care obturează vederea astronomilor şi provoacă riscuri de coliziune cu rachetele ce călătoresc spre Staţia Spaţială Internaţională.

Linia aeriană va începe instalarea antenelor dedicate pentru anumite aeronave în 2023, pentru zboruri între insulele din arhipelagul Hawaii şi SUA continentală, dar şi Asia şi Oceania. Echipamentele vor fi instalate pe modele de nave Airbus A330 şi A321neo, dar şi pe viitorul model Boeing 787-9s. Starlink semnase deja un prim contract cu o firmă aeriană, JSX, care se ocupă cu avioane private. 100 dintre ele au fost dotate cu terminale Starlink.

Delta Airlines poartă discuţii cu SpaceX şi face teste cu tehnologia sa. Compania lui Elon Musk aşteaptă încă aprobările de la autorităţile federale din SUA, iar odată primite, îşi va putea integra echipamentele pe avioane, dar şi pe nave maritime. S-au făcut deja şi teste cu reţeaua Starlink pe avioane Gulfstream şi avioane militare.

Etichete: , , , ,

Sursa: Reuters