REVIEW MOBIUZ EX2710Q – Monitor de 27 de inci cu 165Hz și sunet treVolo

REVIEW MOBIUZ EX2710Q – Monitor de 27 de inci cu 165Hz și sunet treVolo

Scris de | 30 iunie, 2022

Pe biroul meu a poposit de curând un nou monitor de gaming de la BenQ, MOBIUZ EX2710Q, pentru acele mici momente în care simți că ai nevoie de o pauză în timpul programului, precum și pentru momentele de după program, când poți porni FIFA în voie. Sub pretextul că trebuie să îl testez, am conectat așadar Xbox-ul la el, precum și un laptop de gaming și am dat startul la joacă.

Design

Trebuie să laud însă întâi simplitatea cu care se montează monitoarele MOBIUZ – te poți descurca cu foarte mare ușurință de unul singur și întregul proces de asamblare durează cam 2 minute, până scoți ecranul din cutie și îmbini standul și picioarele. Este rapid, ușor și fără prea multe griji. În cutie se mai află și cablurile aferente, un HDMI la HDMI și un DisplayPort la DisplayPort, de care vei avea nevoie ca să conectezi monitorul la un PC.

În termeni de design, EX2710Q se înscrie în tema monitoarelor MOBIUZ: două picioare lungi, un stand solid și o dominantă cromatică gri-roșie, cu elemente negre. Nu prea ai cum să nu îți dai seama că ai de-a face cu un monitor de gaming. Se observă și o „bărbie” destul de mare, unde se află logo-ul BenQ pe stânga și inscripiția HDRi în partea dreaptă, deasupra unui buton care îți permite să setezi tipul de HDR pe care îl dorești. Ajungem însă imediat și la asta.

Numele MOBIUZ se poate citi pe spate, acolo unde observi și un difuzor considerabil, cu certificarea treVolo. Porturile pot fi ascunse cu o mască din plastic, pe sub care poți trage cablurile pentru un management al acestora mai curat. Ai astfel două porturi HDMI, un DisplayPort, două porturi USB-A, un port USB-B și un jack de căști de 3.5mm. 

Ecran

Ecranul are un unghi de vizibilitate de 178 de grade, și pot confirma că se vede într-adevăr la fel de bine și dacă nu stai direct in fața lui. Se poate regla atât sus-jos, cât și stânga-dreapta, și se poate și înclina ușor.

Panoul este un LED IPS cu rată de refresh de 165Hz, rezoluție de 2560 x 1440 de pixeli și dimensiune de 27 de inci, așa cum sugerează și numele (EX2710Q). Are și un coating mat pentru a putea fi folosit în lumină fără reflexii mult prea deranjante.

Am pornit așadar un PC cu Apex Legends și i-am dat drumul la joacă întâi pentru a testa rata de refresh de 165Hz și timpul de răspuns de 1ms. Este o combinație foarte utilă în jocuri competitive, orice înseamnă shootere sau chiar aș zice și racing games, mișcările fiind mai fluide și mai rapide. Te poți juca cu preset-urile HDRi și nu numai pentru a găsi și o variantă potrivită pentru tine, din punct de vedere al culorilor, luminozității și nu numai.

Am trecut apoi la Xbox și am pornit Gears 5, cu preset-ul Game HDRi activat. Gears 5 e un joc cu peisaje foarte diverse, de la dune de nisip la întunecimi înghețate, și acestea s-au văzut destul de bine pe subiectul review-ului. Nu știu dacă Game HDRi e modul meu favorit, mi s-a părut puțin prea întunecat în anumite momente, dar partea bună e că ai la dispoziție destule variante.

De altfel, MOBIUZ EX2710Q vine cu 3 preset-uri diferite de HDRi, ce pot fi schimbate cu ușurință apăsând pe butonul de pe partea frontală. Ai la dispoziție Game HDRi, Cinema HDRi sau Display HDRi, fiecare venind cu setări diferite de luminozitate și culoare. Din OSD te poți juca și descoperi și alte moduri realizate special pentru jocuri de curse, RPG-uri, FPS-uri și chiar și un mod alb-negru, dedicat cititului. 

Funcții

Bineînțeles, ca orice monitor modern, și pe MOBIUZ EX2710Q se găsesc acele funcții de protecție a ochilor, BenQ folosindu-se de o tehnologie numită EyeCare pentru acest lucru.

Foarte importantă este prezența lui AMD FreeSync, tehnologia proprietară a companiei americane care asigură că probleme precum tearing-ul sau stuttering-ul nu vor apărea, iar gameplay-ul va rămâne cât de fluid posibil.

În fine, un element foarte important și care îmi place cam de fiecare dată când testez un monitor MOBIUZ – sunetul. În mod normal, în gaming, apelezi fie la căști sau la boxe dedicate, însă la birou ne mai folosim uneori și de sunetul monitoarelor, fiind o bună ocazie de a le testa.

Iar sunetul lui EX2710Q este excelent (pentru un monitor), provenind din două speaker de câte 2W și una de 5W, un sistem audio remarcabil pentru un astfel de device. E destul de puternic și clar și poate înlocui cu ușurință o pereche de boxe dedicate, dacă vrei să economisești puțin. 

Fiecare mod amintit mai sus vine și cu propriile sale „perks” de sunet, precum spre exemplu o claritate maximă pentru modul SPG (sports games), o tonalitate mai bună pentru modul Pop/Live sau un soundstage îmbunătățit pentru modul FPS, pentru a auzi exact de unde vin inamicii. 

Concluzia connect

BenQ MOBIUZ EX2710Q este un monitor extrem de capabil, din mai toate punctele de vedere. E și plăcut ochiului, are un ecran suficient de mare și rapid și vine cu un sistem audio neașteptat de bun pentru un monitor. Costă aproximativ 2000 de lei, un preț nici prea mare, dar nici prea mic, însă dacă ești dispus să faci investiția asta, vei descoperi probabil că nu o să ai vreun motiv de supărare. 

Plusuri

  • Ușurința cu care se instalează.
  • Sunetul „by treVolo”.
  • Rata de refresh.

Minusuri

  • Unele moduri de imagine nu par să fie tocmai potrivite pentru tipul de jocuri pentru care ar trebui să fie folosite.

Etichete: , , , , , ,