REVIEW Acer Predator Helios 300 (PH317-56-75D2) – Mașinărie de gaming cu 3070 Ti la bord

REVIEW Acer Predator Helios 300 (PH317-56-75D2) – Mașinărie de gaming cu 3070 Ti la bord

Scris de | 1 iulie, 2022

În ultimele săptămâni, gaming-ul pe care îl făceam pe PC s-a mutat pe o adevărată bestie, numitul Acer Predator Helios 300 – subiectul acestui review. Un laptop al cărui ecran generos este asistat de niște specificații foarte potente, precum o placă grafică cu Ti în coadă sau un procesor din generația a 12-a de la Intel. Să nu ne grăbim însă, și să începem cu începutul (cum altfel?).

Design și porturi

Dacă te așteptai la un laptop ușor, perfect pentru a fi cărat cu tine în deplasările de muncă sau vacanțe, atunci clar nu cunoști gama Predator Helios de la Acer. Gama aceasta cuprinde laptop-uri „aduse pe lume” cu un singur scop: acela de a fi mașinării puternice de gaming, care să ia locul unui desktop eventual și să nu fie plimbate foarte des.

Așa e construit și Helios 300 în iterația testată de noi, având o greutate considerabilă, la pachet cu un brick de încărcare la fel de serios. Amândouă sunt justificate, pentru că specificațiile de sub capotă sunt cu siguranță remarcabile. 

În termeni estetici, Helios 300 nu iese foarte mult în evidență. Sigur, e masiv și poți vedea logo-ul Predator fix pe mijlocul capacului, însă varianta neagră care a ajuns la noi este simplă și destul de elegantă. Nu vei păcăli pe cineva că laptop-ul acesta nu ar fi destinat gaming-ului, dar nici nu o să fie primul lucru pe care le cad ochii musafirilor tăi atunci când intră în casă. 

Helios 300 vine cu o mulțime de soluții de conectivitate, fiind și o „mașinărie” de porturi. Are 3 porturi USB-A 3.2, un USB Type-C 3.2, un port Thunderbolt 4, un HDMI 2.1, un DisplayPort și nelipsitul jack de căști, alături de portul de Ethernet RJ45. Ai așadar cam tot ce ți-ai putea dori pe un laptop în materie de porturi, poate doar cu excepția unui card SD (însă totuși, vorbim de un laptop de gaming, nu de productivitate).

Tastatură și touchpad

Tastatura este (aproape) full-size, are și NumPad și, bineînțeles, este luminată. Tastele au o cursă obișnuită, nici prea lungă, nici prea scurtă, cam ce te aștepți să găsești pe un laptop, dar sunt mari și destul de bine spațiate. Evident, nu m-am putut abține să nu fac un typing test, iar rezultatul a fost unul satisfăcător pentru tastatura unui laptop de gaming – în jur de 80 de cuvinte pe minut în medie. Cel mai deranjant lucru (pentru scris) ar fi faptul că Right Shift este half-sized. Pentru gaming însă, este foarte bună și vei putea să ajungi cu ușurință la mai toate butoanele „in the heat of the battle”.

Touchpad-ul este mare și generos și ai și spațiu suficient în dreapta și stânga sa ca să îți sprijini mâinile. Nu am putut să îl folosesc în jocuri, din motive evidente (chiar aș vrea să văd o persoană care poate utiliza competent touchpad-ul pentru gaming), însă pentru navigare este excelent și se simte solid.

Display

Ecranul are 17,3 inchi, și este format dintr-un panou IPS LCD, cu un format de 16:9. Rezoluția e poate singurul aspect unde poți considera că Acer a mai economisit bani, ținând cont de ce oferă la interior Helios 300, pentru că avem „doar” 1080p. Bineînțeles, e suficient pentru jocuri atât singleplayer, cât mai ales multiplayer, acolo unde oricum rezoluția default este de obicei de 1080p, pentru a nu sacrifica din viteză.

Și fiindcă tot am menționat viteza, panoul are o rată de refresh de 165Hz, fiind astfel perfect și pentru titlurile competitive. Are un coating mat aplicat peste, ca să te poți juca și în mediile luminate, iar contrastul este de 1367:1. Este satisfăcător și dacă vrei să te mai uiți la un film sau un serial după o sesiune de gaming, oferind o acuratețe a culorilor bună și luminozitate maximă de 350 de niți.

De la lansarea lui Apex Mobile am simțit o chemare către originalul celor de la EA, Apex Legends, un battle royale care a reușit să treacă testul timpului, în opinia mea. Așadar, a fost primul joc pe care l-am instalat pe Helios 300, iar experiența vizuală a fost excelentă. Culorile sunt vii, texturile sunt foarte clare și nu am observat vreo urmă de bleeding sau orice altă problemă de ordin vizual.

Performanță

Și pentru că tot am făcut teasing la ce componente extraordinare se găsesc în interiorul lui Helios 300, a venit momentul să facem și marea dezvăluire. Așadar, sub capota acestui laptop de aproximativ 3 kilograme se află una bucată procesor Intel Core i7 12700H, tactat la 2.3GHz și care poate urca până la 4.7GHz în Turbo – și cu rezultate excelente în Cinebench și Geekbench 5, de peste 17.000 de puncte, respectiv 13.000.

Surpriza cea mai frumoasă vine însă la placa video, care este un GeForce RTX 3070 Ti, cu 8GB de memorie GDDR6. Asta înseamnă că beneficiezi și de toate funcțiile NVIDIA, de la binecunoscutul Ray Tracing, până la DLSS și multe altele. Este o combinație excelentă, perfectă pentru orice tip de jocuri, și care cu siguranță îți va permite să rulezi pe High mai toate titlurile care se vor lansa în următorii doi ani. Și memoria RAM este considerabilă, 32GB în varianta testată de noi, ajutați de 2TB de stocare (împărțiți, bineînțeles, în două). 

Revin la Apex Legends, pentru că a fost etalonul principal de performanță pe perioada testelor, fiind și titlul pe care l-am jucat cel mai mult. Gameplay-ul a fost smooth, inclusiv pe cele mai solicitante setări grafice și experiența de joc s-a desfășurat fără probleme. Am avut constant un frame rate ridicat și, din nou, nu am găsit vreun motiv pentru care m-aș putea plânge. Evident, la sesiunile de gaming mai lungi, vei remarca faptul că laptop-ul se încinge, însă ventilatoarele AeroBlade de a 5-a generație fac o treabă destul de bună pentru disiparea căldurii.

Sunetul este și el destul de bun și puternic. Pentru mai multă claritate și un soundstage mai bun, vei avea nevoie – normal – de o pereche de căști, însă dacă nu vrei să le porți în perioada aceasta caniculară, te poți baza și pe sunetul laptop-ului fără mari probleme.

Concluzia connect

Acer Predator Helios 300 este o mașinărie de gaming pe care niciun titlu nu o poate îngenunchea încă, și mă îndoiesc că acest lucru se va schimba prea curând. Specificațiile sunt excelente, comportamentul în jocuri la fel, însă problema sa principală va fi cu siguranță legată de preț. Din nefericire, nu am nicio idee care va fi prețul oficial la care va ajunge acest laptop în România și nici data exactă, dar în privința primului aspect pot să speculez. Mă aștept așadar la minim 12.000 de lei pentru configurația testată de noi, cine știe, poate chiar și mai mult, dar e clar că laptop-ul acesta nu va fi deloc ieftin.

Plusuri

  • Specificațiile de top.
  • Display-ul rapid.
  • Multitudinea de porturi.
  • Performanța în jocuri.

Minusuri

  • Prețul va fi cu siguranță unul piperat.
  • Greutatea și dimensiunile îl fac să fie destul de dificil de luat cu tine.

Etichete: , , , , , ,