Genesis Radium 300 XLR – Microfon de studio accesibil, pentru streaming și nu numai

Scris de | 1 august, 2022
Genesis Radium 300 XLR – Microfon de studio accesibil, pentru streaming și nu numai

Zona microfoanelor este una în care nu ne aventurăm prea des, însă asta s-a schimbat odată cu sosirea în birou a lui Genesis Radium 300 XLR, un microfon de studio realizat, bineînțeles, de cei de la Genesis. Este un microfon cardioid, adică recepționează doar sunetele din fața sa și ușor din laterale, astfel că va trebui să îl îndrepți direct spre tine pentru a obține cele mai bune rezultate, având o zonă de pick-up a vocii tale mai redusă, dar foarte precisă.

În cutie vei descoperi, pe lângă microfon, un cablu de 2 metri și jumătate de tip XLR la mini jack, un mic sock și un pop filter, care ajută la blocarea acelor cuvinte cu multe „P”-uri în ele, care nu sună tocmai bine de multe ori. Ai și un braț de care poți atașa microfonul, pentru a-ți alege poziția optimă pentru setup-ul tău.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale lui Genesis Radium 300 XLR îl reprezintă faptul că este practic plug and play, adică va fi gata de utilizare imediat ce îl conectezi, fără să fie nevoie să descarci vreun software special sau vreo aplicație pentru el. Microfonul are o greutate de aproximativ 350 de grame, având metal în construcția sa, și un răspuns în frecvență între 30 și 16000Hz. 

Sensibilitatea este de -38 de decibeli, iar impedanța urcă până la 2200Ohm. Sunt specificații destul de competitive față de ce mai poți găsi pe piață, și la un preț deloc mare, despre care vom vorbi imediat.

Genesis Radium 300 XLR este un microfon destinat streaming-ului în principal sau înregistrării de clipuri pentru YouTube (sau podcasturi, ca și-așa nu avem destule), însă l-am testat mai degrabă în jocuri, pentru comunicare cu prietenii și colegii de echipă, sau un simplu dialog pe Discord. 

Avantajul unui microfon cardioid atunci când îl folosești în jocuri sau în conversații cu alte persoane este reprezentat fix de acest soi de unidirecționalitate pe care o prezintă. Practic, pentru că este făcut să stea într-un singur loc și să recepționeze sunetele din fața sa, nu va lăsa să treacă înspre interlocutorul tău sunetul tastaturii (și în cazul meu chiar e util acest lucru, pentru că folosesc o tastatură mecanică), sau vocea altor persoane din cameră.

Iar calitatea sunetului pe care îl preia și reproduce Genesis Radium 300 XLR este și ea bună: mi s-a spus că mă aud clar și destul de tare – bineînțeles, atunci când nu mă îndepărtam fără să îmi dau seama de zona de pick-up a vocii.

În fine, un alt avantaj pe care l-am observat la acest microfon este faptul că poate fi utilizat cu echipamente de studio, datorită conectivității XLR. Sigur, prețul său, care se învârte în jurul sumei de 250 de lei (chiar sub aceasta, la momentul la care scriu rândurile astea), poate nu inspiră neapărat „microfon profesionist”, însă performanța tinde să contrazică acest aspect.

Concluzia connect

Genesis Radium 300 XLR este un microfon surprinzător cu siguranță, unul de care nu mă așteptam să fiu atât de mulțumit. Reușește să cuprindă într-un pachet destul de accesibil o mulțime de lucruri, este ușor de utilizat și, cel mai important, sunetul reprodus este unul corect și bun.

Plusuri

  • Este plug and play.
  • Performanță bună.
  • Preț accesibil.

Minusuri

  • Faptul că este un microfon cardioid înseamnă că va trebui să stai constant în cam aceeași poziție pentru a păstra nivelul de performanță.

Etichete: , , , , ,