REVIEW ASUS ROG Phone 6, o „bestie” cum rar vedem

REVIEW ASUS ROG Phone 6, o „bestie” cum rar vedem

Scris de | 12 august, 2022

Nu știu de ce am catalogat acest telefon precum „o bestie precum rar vedem”, pentru că, să fiu sincer, nu am mai văzut un astfel de telefon până acum, cel puțin nu cu asemenea specificații. Însă până să intrăm cum trebuie în pâine, să facem o scurtă introducere pentru ROG Phone 6, un telefon care duce mai departe ideea ASUS cum că un smartphone poate să deservească ca mașinărie de gaming, cel puțin la fel de bine ca o consolă portabilă.

Încă de la primul model ROG Phone, ASUS a mizat pe nișa gamerilor de pe PC, sau consolă, care, în mod evident, au nevoie și de telefoane. Astfel că a creat un model cu ceva mai multe briz-briz-uri decât altele, inlcusiv lumini RGB și o tematică orientată clar spre gaming. Nu faptul că era mai puternic sau mai puțin puternic decât alte terminale îl diferenția sau îl făcea „appealing” pentru jucători, ci forma, designul și acel cool factor.

Și iată că anii au trecut și ASUS a ajuns deja la al șaselea device din gamă, una pe care a perfecționat-o constant și care a devenit din ce în ce mai tentantă pentru cei care caută un telefon care arată cu adevărat inedit. Mărturisesc că până și eu, personal, care sunt fanboy Apple de când mă știu, am luat serios în calcul și iau în continuare, să fac totuși un switch spre acest telefon. Sincer, toată treaba cu gamingul chiar funcționează la mine și pot să spun că mă simt ușor dat pe spate. Însă să revenim la clientul nostru de azi.

Design

ASUS ROG Phone 6 impresionează destul de mult chiar de la primul contact. Încă de când îl vei scoate din cutie, vei remarca finisajul futurist de pe spate, împreună cu un soi de display secundar, desigur cu rol mai mult estetic decât utilitar. Sticla folosită la build nu este una lucioasă și nu atrage chiar atât de multe amprente precum ai crede, iar ecranul despre care vorbeam se aseamănă destul de mult ca și funcții cu cel de pe Xiaomi Mi 11 Ultra. Adică va lua ochii lumii, desigur, însă te vei plictisi de el destul de rapid și vei uita deseori că e acolo.

Iar în ceea ce privește dimensiunile sale, acestea sunt destul de generoase, de 173 x 77 x 10,3 mm. Practic vorbind, încă de la prima utilizare, telefonul este destul de masiv însă nu și foarte greu, în schimb probabil, pe alocuri, se va dovedi incomod în ceea ce privește utilizarea cu o singură mână. Însă dacă e să judecăm după faptul că el e proiectat să fie folosit mai mult în mod landscape, atunci când te joci, aceasta nu e o problemă prea mare. De fapt, cred că ASUS a găsit rețeta potrivită de a împăca și capra și varza și de a realiza un terminal care este și de gaming, dar și bun de daily driver.

Și aici mai avem un feature destul de interesant. În speță, Air Triggers, adică două butoane haptice pe laterala din dreapta a telefonului, care vor funcționa pe post de, da, triggers, atunci când te vei juca shootere sau racing games. Trebuie să menționez aici că răspunsul acestora este unul foarte precis, mai ales pentru că nu vorbim despre o interfață fizică de control, și sunt foarte comod de utilizat atunci când ai nevoie de ele.

Display

Și ajungem și la capitolul la care avem parte de o premieră, cel puțin în cazul meu. Da, știu că există și Nubia Redmagic 7, care vine echipat cu un display de 165 Hz, însă ASUS ROG Phone 6 este primul astfel de telefon care trece pragul acestei redacții. Dacă la început nu mă gândeam că diferența poate fi atât de mare, odată ce l-am trecut în modul de 165 Hz, pentru că are rată de reîmprospătare reglabilă, device-ul a început să zbârnâie. Ajutat fiind și de componente de top, experiența de utilizare este precum nimic din ce am experimentat până acum.

Prima dată când am observat acest aspect a fost atunci când am început să scrollez pe Google Chrome. Viteza este parcă ireală pentru un telefon, în cel mai „de bine” mod cu putință, iar timpii morți efectiv nu există. Asta ca să nu mai spun cât te va ajuta acest lucru în jocurile online competitive, precum PUBG sau Diablo Immortal, și chiar și în alte titluri non-competitive.

Iar în ceea ce privește specificațiile, display-ul lui ROG Phone 6 este un AMOLED cu 1 miliard de culori, HDR10+ și 1200 niți luminozitate. Este un ecran perfect atât pentru joacă, după cum precizam mai devreme, dar și pentru consumul de conținut multimedia pe varii platforme, de la Netflix la Disney Plus, HBO Max sau YouTube. Sincer, chiar îmi pare un chin, acum, să mă întorc la iPhone-ul meu daily driver cu 60 de Hz refresh rate. Asta e ceva ce nu credeam să spun vreodată, după o experiență cu Android.

Camera Foto

Și cine spunea că un telefon de gaming nu poate să facă poze bune? ASUS ROG Phone 6 se laudă cu un ansamblu foto cu trei senzori, după cum urmează: un wide de 50 MP cu f/1.9, un ultrawide de 13 MP cu f/2.2 și un macro de 5 MP. Aceștia lucrează foarte bine în tandem, și se ridică la nivelul unora demni de un model flagship, atât pe timp de zi, dar și pe timp de noapte, deși în cazul din urmă au câteva lacune, deși nimic foarte deranjant.

E lesne de înțeles că ROG Phone 6 nu a fost gândit ca un camera phone, din nici un punct de vedere, însă se achită cu brio și de această sarcină, de-asta spuneam că, în primul rând, device-ul este un foarte bun all-rounder. În condiții bune de lumină, camera foto scoate poze foarte naturale, având culorii vii, însă în același timp fără să exagereze cu înfrumusețarea acestora prin postprocesare. Pe scurt, „what you see is what you get”. Nu pot să-l compar nici cu unele flagship-uri chinezești care poate exagerează pe alocuri cu implicarea AI-ului, însă nici nu pot să merg spre zona iPhone, unde pozele sunt ceva mai „toned down” din punct de vedere al sharpness-ului.

E cumva o combinație destul de bună între cele două stiluri și pot să spun că-mi plac rezultatele obținute. Terminalul dispune, desigur, și de zoom optinc 2X, care funcționează destul de bine, deși nu m-a dat neapărat pe spate. Ce vreau să spun, de fapt, e că este clar că ai lua în calcul să-ți cumperi acest telefon, cel mai probabil, pentru jocuri. Însă n-ar strica să ai și ceva telefon, pe lângă, evident. Iar ROG Phone 6 te ajută și atunci când vrei să faci poze în vacanță.

În ceea ce privește capacitățile video, chiar pe insula foto se remarcă, „in your face”, sintagma „8K Ultra HD”. Deci, da, terminalul e capabil de filmare în rezoluție 8K la 24 de cadre pe secundă, dar și în 4K la 30, 60 sau 120 de FPS-uri, precum și la 1080p Full-HD cu până la 240 de cadre pe secundă.

Sub capotă

Și ajungem și la capitolul, poate, cel mai important. Hardware-ul. Care e primul lucru la care te uiți atunci când vrei să-ți cumperi un PC de gaming? Sau o consolă? Desigur, la componente. Iar ROG Phone 6 este într-adevăr o bestie, la toate capitolele. Este echivalentul unui sistem de ultimă generație, doar că transpus în lumea smartphone-urilor, cu tot cu RGB la pachet.

Avem parte sub capotă de un CPU Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, vârful de gamă al acestor vremuri în materie de „creiere” mobile, ajutat de un accelerator grafic Adreno 730, tot ansamblul fiind realizat cu un proces de fabricație pe 4nm, adică deja mai avansat decât vedem în cazul CPU-urilor de PC, acolo unde vorbim de un proces pe 7nm. Însă aceste specificații sunt normale atunci când vorbim de un flagship.

În ceea ce privește memoria RAM și stocarea, abia aici am rămas ușor contrazis. Și spun asta deoarece, pe rig-ul meu de gaming de acasă, da, ăla desktop cu 3070Ti și Ryzen 5600X, nu am simțit niciodată nevoia de mai mult de 16 GB de memorie RAM. Cu ei m-am descurcat perfect în mai orice joc sau scenariu de utilizare. Ei bine, tot de atâta memorie RAM dispune și versiunea de ROG Phone care ne-a venit nouă la test. Dacă mi-ar fi zis cineva acum ceva ani că o să umblu în buzunar cu un telefon cu RAM cât PC-ul de acasă aș fi rămas ușor surprins.

Configurațiile disponibile pentru ASUS ROG Phone 6, în ceea ce privește RAM-ul plus stocare sunt după cum urmează: 128 GB + 8 GB, 128 GB + 12 GB, 256 GB + 12 GB, și versiunea pe care am avut ocazia s-o testăm noi, 512 GB spațiu de stocare și 16 GB de memorie RAM. Aceasta din urmă ar trebui să satisfacă orice utilizator de pe planetă pentru că efectiv nu ai ce să ceri mai mult, poate doar 1TB spațiu de stocare, dar în opinia mea oricum e overkill și în această situație, într-o perioadă în care toată lumea folosește serviciile cloud.

Atunci când vorbim despre utilizarea propriu-zisă, mai ales în gaming, pentru că asta interesează pe toată lumea, ROG Phone 6 poate fi asociat cu mai multe accesorii comercializatr tot de ASUS, de la controllere care pot fi atașate telefonului pentru o experiență mai bună de gaming, la un cooler special pe care îl vei folosi în timpul acelor sesiuni mai lungi. Bine, și coolerele de la interior fac față destul de bine, dacă mă întrebi pe mine, însă un boost de răcoare este întotdeauna binevenit atunci când e nevoie. Desigur, telefonul va deveni mult mai generos în dimensiuni.

Baterie

Bateria lui ROG Phone 6 are o capacitate de 6000 de mAh și este suficientă pentru gaming dar și treburile de zi cu zi, indiferent dacă vorbim de streaming, muzică sau chiar și task-uri office, pentru că, să recunoaștem, fiecare mai lucrăm din când în când chiar și de pe telefon. Însă aici intervine, desigur, și numărul de ore pe care îl petreci jucându-te. Dacă vei exagera ceva mai mult cu gamingul, bateria nu te va ține mai mult de o zi, iar asta va dăuna, cel mai probabil, și sănătății acesteia pe termen lung.

Însă, spre deosebire de alte flagshipuri „convenționale”, și nu de gaming, durata ceva mai mare a unui ciclu de încărcare se simte fără probleme, nefiind nevoie de comparații cu cronometrul în mână ca să îți dai seama de asta. În plus, telefonul are două porturi de încărcare, pentru a putea fi conectat la priză sau baterie externă atunci când te joci și îl utilizezi în modul landscape.

De asemenea, ROG Phone 6 vine și cu fast charging la 65W și ajunge de la 0% la 100% în aproximativ trei sferturi de oră. Părerea mea personală este că standardul de încărcare la 65W este suficient pentru a nu aștepta prea mult până la încărcarea completă a bateriei dar și pentru ca aceasta să nu se deterioreze mai rapid decât ar trebui. Deși vedem foarte mulți producători care includ brick-uri de priză și de 150W în pachet, precum e cazul nou-lansatului OnePlus 10T, ASUS a ales să meargă pe calea mai sigură.

Concluzia connect

ASUS ROG Phone 6 este un telefon care mi-a mers direct la inimă, prin prisma designului său inedit, a factorului „gaming”, care este puternic susținut de displayul secundar, de variile accesorii și de triggerele haptice de pe lateralul acestuia. Fiind comercializat la un preț de aproximativ 5500 de lei pentru varianta pe care am testat-o noi, telefonul poate fi considerat poate cel mai puternic terminal pe care îl poți cumpăra în schimbul acelei sume de bani.

Dacă ești pregătit să faci un foarte mic rabat în ceea ce privește camera foto, dar să beneficiezi cât cuprinde de celelalte capacități ale sale, și mai ales dacă ești gamer înrăit, ASUS ROG Phone 6 este cu siguranță un device spre care ar trebui să te îndrepți dacă vrei ceva mai deosebit, pe care să nu îl vezi „peste tot pe stradă”.

Etichete: , , , , , , , ,