Android 13 a debutat oficial, disponibil deocamdată pe telefoanele Pixel

Scris de | 17 august, 2022
Android 13 a debutat oficial, disponibil deocamdată pe telefoanele Pixel

Google ne-a surprins în această săptămână, lansând cea mai nouă versiune de Android cu luni bune înaintea termenului obişnuit. Ne-am familiarizat deja cu lansări de variante Android şi de telefoane Pixel în octombrie, dar iată-ne cu Android 13 lansat pe 16 august.

Pentru început doar telefoanele Google Pixel primesc Android 13, iar brandurile de telefoane care vor avea parte de acest release în viitorul apropiat includ următoarele nume: Xiaomi, Samsung, Asus, HMD Global, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, vivo, tecno, Sony.

Ce e nou în Android 13?

Continuă conceptul de Material You început în Android 12, care permite preluarea culorilor din wallpaper şi aplicarea lor la nivel de iconuri şi meniuri. Un engine de teme suportă acum iconuri third party care primesc acea „temă” şi acel colorit preluat din fundal. Media playerul îşi schimbă de asemenea look-ul în funcţie de melodia sau podcastul ascultat.

Putem acum asocia anumite limbi aplicaţiilor, nu toate trebuie să fie setat pe engleză sau română. Modul Bedtime devine mai personalizabil, cu o opţiune de Wallpaper Dimming şi o temă mai întunecată. Continuă şi accentul pus pe Privacy, iar aplicaţiile nu mai primesc acces la media library şi istoricul clipboard-ului este curăţat periodic, mai ales dacă tot copiezi date sensibile precum email, număr de telefon sau credenţiale de login. Aplicaţiile vor trebui să ceară în mod clar permisiunea de a îţi trimite notificări şi nu să o aibă activată standard.

Android 13 mai aduce şi Spatial Audio, disponibil doar dacă ai căşti compatibile. Bluetooth LE Audio este de asemenea suportat, din nou, dacă ai gadgeturi compatibile. Scad latenţele la conexiunea Bluetooth, creşte calitatea şi putem transmite sunet spre multiple dispozitive simultan.

Tabletele primesc odată cu Android 13 un taskbar actualizat, care îţi permite să vezi toate aplicaţiile dintr-un foc şi să faci drag and drop cu orice aplicaţie din library în mod Split Screen. Tabletele primesc şi „palm rejection”, respingând atingerile accidentale când scrii cu stylusul.

Avem şi suport pentru captură video HDR în aplicaţiile camera third party şi promiisunea de streaming cu aplicaţii de mesagerie de pe telefon spre Chromebook, odată cu un Androd 13.1.

Etichete: , , ,

Sursa: GSMArena