Vlad Andriescu, start-up.ro: „Pentru mine, cea mai importantă invenție tehnologică este iPod-ul”

Vlad Andriescu, start-up.ro: „Pentru mine, cea mai importantă invenție tehnologică este iPod-ul”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 22 august, 2022

Vlad Andriescu este jurnalist în presa de tehnologie și antreprenoriat din România de 11 ani. Și-a început cariera la Adevărul, iar astăzi este redactor-șef al publicației start-up.ro, care spune poveștile antreprenorilor și startup-urilor de tehnologie din Europa de Est și din România. Este atras de orice tehnologie care-i poate simplifica viața, de la cele mai noi telefoane, la laptopuri și inteligență artificială. Gadgetul lui preferat a fost Google Glass și-i pare rău și astăzi că nu a confirmat pe piață pentru a fi folosit pe scară largă. Iar dacă ar trăi într-o lume perfectă, ar folosi și astăzi un BlackBerry.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Vlad Andriescu: Prima mea întâlnire cu jurnalismul de tehnologie a fost în jurul anului 2012, pe când lucram la ziarul Adevărul. Nu cred că a fost vreun gadget care să mă fascineze spre acest domeniu, pot să spun că eram relativ „analog” și „îmbătrânit” pe vremea aceea. Faptul că s-a întâmplat (eram cel mai tânăr din redacție, așadar am fost pus să mă ocup de zona de tehnologie) m-a adus mai aproape de dispozitivele tehnologice. Pentru mine sunt două dispozitive care m-au fascinat cu adevărat la începutul meu în domeniul tech – întâi iPod-ul, un lucru pe care nu-l mai văzusem până atunci, cu un user experience fascinant pentru acea perioadă și care părea la ani lumină de restul dispozitivelor. Cred că iPhone-ul a fost dispozitivul mai influent, dar iPod-ul a fost cel care a deschis drumul. Al doilea dispozitiv care știu sigur că m-a fascinat și m-a făcut să-mi placă domeniul a fost un laptop Sony, primul laptop pe care l-am primit la review. Nu știu ce model era, dar era din gama Vaio, iar ceea ce era fascinant la el era ecranul HD, iluminarea din tastatură și faptul că era alb. Nu aveam nevoie de multe lucruri pentru a fi fascinat de tehnologie în momentul acela, dar față de orice alte dispozitive pe care le-am folosit era la ani lumină.

Și mai zic un lucru magic care mi s-a întâmplat cu tehnologia. Un coleg de-ai mei de la Adevărul pleca într-o deplasare în Statele Unite. Țin minte că într-o după-amiază m-am împrumutat de la vreo 5 oameni și i-am dat bani ca să-mi cumpere un MacBook Air. Momentul când l-am scos din cutie și am simțit mirosul de Mac a fost fascinant. Iar apoi sunetul de start al unui MacBook. Cumva, în momentul acela simțeam că m-am realizat.

Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?

Vlad Andriescu: Primul meu telefon a fost un Sendo S300, mi l-a trimis maică-mea din Italia când eram în clasa a 8-a și eram doar 4 oameni cu telefon mobil în clasă atunci (undeva prin 2002). Știu că mândria mea e că telefonul ăsta avea un joc de bowling și se deschidea doar la o singură apăsare de buton, nu trebuia să ții apăsat ca la altele. În momentul ăsta am ca telefon principal un iPhone 13 Pro, iar ca telefon secundar un Oppo Reno 3.

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Vlad Andriescu: Cred că după o zi aș începe să fiu stresat de existența lui. Pentru că știu că era cât două degete, era lent și chiar dacă pot să fac și astăzi cu el lucrul de bază pentru un telefon, adică apeluri, nu cred că aș putea rezista mai mult.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Vlad Andriescu: Trișez un pic, pentru că e un pic mai vechi decât două decenii, fiind lansat în octombrie 2001, dar pentru mine cea mai importantă invenție tehnologică este iPod-ul, așa cum menționam anterior. În primul rând, a deschis drumul către conținut media nerestricționat oamenilor. A schimbat industria muzicală pentru totdeauna, iar pe noi ne-a făcut să avem în buzunar mii de melodii. Iar astăzi, odată cu streaming-ul, avem oportunități infinite. iPod-ul a deschis drumul spre iPhone, iar apoi spre iPad, pentru că tehnologia era pregătită deja. Primul iPhone a venit pe toate învățăturile iPod-ului. În toate dispozitivele media de azi e ceva din ideea inițială a iPod-ului.

Al doilea lucru important în lumea tehnologiei, deși nu sunt un fan Tesla sau Elon Musk, e reprezentat chiar de… Tesla și Elon Musk. Cred că Tesla are meritul de a aduce în atenția publicului mașina electrică și mașina autonomă, concepte care vor schimba modul în care ne vom deplasa în următorii ani, modul în care vom comunica și modul în care vom plăti. Mașinile vor fi conectate, vor fi dispozitive media și ne vor transporta, nu le vom mai conduce. Cred că Tesla are meritul de a fi arătat că acest lucru se poate întâmpla, iar ceilalți producători au reacționat.

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Vlad Andriescu: Există un mix de personaje. Bill Gates a creat computerul personal. Jeff Bezos a creat comerțul online. Steve Jobs a creat piața telefoanelor, tabletelor și a transformat industria muzicală. Elon Musk a transformat percepția asupra industriei auto.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Vlad Andriescu: Cred că oamenii au ajuns să nu mai știe că folosesc tehnologie. Ceea ce e cu plusuri și minusuri. Nu ne dăm seama cât de mult am avansat tehnologic. Cei mai simpli oameni au astăzi un smartphone sau un televizor smart, folosesc servicii de streaming sau plătesc cu cardul cu ajutorul telefonului mobil. Cred că nu ne dăm seama cât de înconjurați suntem de tehnologie și chiar dacă ne descriem ca „atehnici”, suntem de fapt plini de tehnologie. Aici vine și un risc, pentru că oamenii nu-și dau seama cât de vulnerabili sunt când vine vorba de datele lor.

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Vlad Andriescu: Cred că toți putem observa cât de multă tehnologie este în jurul nostru. Dacă acum 20 de ani mândria casei era o „combină muzicală” cu CD și un televizor cu tub de o dimensiune considerabilă, astăzi toată casa e tehnologizată. Am acum 3 dispozitive Amazon Alexa în casă, peste 60% din becuri sunt smart și conectate la asistentul vocal, televizoarele sunt smart, aerul condiționat e smart și cumva numărul dispozitivelor crește pe zi ce trece. Cred că tehnologia a adus mai multă informație și mai mult divertisment în casă. Mai multă informație despre cât consumăm, despre cum putem să ne optimizăm viața, iar când vine vorba de divertisment, a adus practic orice conținut media aproape de noi și a deschis noi universuri. În același timp, cred că orice casă are nevoie de un colț analogic, în care tehnologiile să nu mai fie atât de smart, unde să te poți retrage pentru a fi liniștit, pentru a asculta muzică fără niciun feedback extern (mă fascinează modul în care oamenii se adunau în jurul unui radio în trecut sau în jurul unui plăci de vinil), pentru a putea citi.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Vlad Andriescu: Cred că smartphone-ul acoperă cam toate nevoile tehnologice astăzi. Aș putea vedea viața fără televizor, fără ecrane mari, fără asistenți virtuali, tablete, ceasuri smart, inele inteligente. Tocmai pentru că în telefonul mobil sunt cuprinse toate acestea. Așadar, cred că aș putea renunța la cam tot ce am spus mai sus dacă aș rămâne cu un telefon pe care să-l poți conecta poate și la un monitor, ca să poți să și muncești cu ajutorul lui.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Vlad Andriescu: Fără îndoială. Și mă voi întoarce la mașini. Din punctul meu de vedere mașina va deveni terenul de joacă al producătorilor de tehnologie. Drumul spre mașini autonome înseamnă drumul spre adevărate centre de control tehnologic pentru viața noastră. Imaginează-ți o mașină la care ai conectat cardul, deci vei plăti automat când o încarci sau când pleci de la un supermarket, pe baza geolocalizării. Mașina ne va duce în locurile unde ne dorim noi, ne va ajuta să facem cumpărături, ne va transporta la muncă și poate chiar deveni un birou mobil. Și cred că-n momentul de față suntem abia la 10% din ceea ce va însemna această industrie în următorii ani. Și dacă azi pare că e indispensabil să conducem, în 10 ani cred că va fi indispensabil să ai o mașină autonomă pentru a putea să te integrezi în orașe smart, într-o autostradă digitală continuă. Iar a avea o mașină non-smart sau chiar pe combustie e ca și cum astăzi ai avea un telefon din 2002.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Vlad Andriescu: Aici e destul de simplu – aș vrea ca oamenii să ajungă și să se stabilească pe o altă planetă. E momentul esențial al transformării umane de la civilizație planetară la una universală.

Etichete: , , , ,