REVIEW LG Gram 16 2022: mega subțire, mega ușor, mega durabil

Laptopurile Gram de la LG mizează pe o trăsătură principală: greutatea. Sunt construite să fie ușoare, cu ecrane mari și bune, dar în același timp durabile și numai bune pentru productivitate.

Scris de | 31 august, 2022
REVIEW LG Gram 16 2022: mega subțire, mega ușor, mega durabil

În 2021, LG a început să comercializeze din nou laptopuri în România și anunțau noi modele Gram cu design elegant, iar în 2022 au venit noile generații care oferă portabilitate, design ușor, software bun și hardware de ultimă generație.

Nu ești pregătit pentru cât de ușor este un laptop Gram. Te bate efectiv logica și te aștepti ca un laptop cu o diagonală de 16 inci să aibă greutate, la propriu. Astfel că atunci când îl ridici de pe masă și vezi că greutatea lui se învârte pe la aproximativ 1.2 kilograme te întrebi ce procedeu diferit de construcție a reușit producătorul. De ce ei au putut și alții nu?

Greutatea unui produs înseamnă în mod normal și calitate dacă ne gândim la materiale, componente etc. Dar nu este cazul și la LG Gram 16, care în ciuda unei cifre bune în dreptul cântarului are un șasiu realizat din magneziu, un ecran de calitate și promite și o performanță demnă de un laptop bun pentru productivitate.

În fapt, cam pentru activitățile mele uzuale de birou l-am folosit pe perioada testării, iar plimbatul de colo colo a fost unul din ingredientele principale din aceasta testare. Și i-am pus la încercare ecranul IPS, bateria și performanțele multitasking. Spoiler alert: sunt campion la deschis ferestre în Chrome, suita Office e prietena mea, iar prin perioadele libere dintre două deplasări folosesc la greu NEtflix și Disney Plus.

Design elegant, ecran de calitate

Înainte să ne aplecăm cu toate forțele spre design, haideți să vorbim puțin despre ecran. Versiunea testată de noi are un panou IPS de 16 inci cu o rezoluție maximă 2560 x 1600 pixeli și luminozitate maximă de 350 niți. Este un ecran care acoperă 99% din spațiul de culoare DCI-P3, iar în linii mari apreciem luminozitatea, culorile bine calibrate și calitatea panoului care scoate în față unghiuri largi de vizualizare. Rezoluția se potrivește bine cu dimensiunea per total a laptopului și pe perioada testării am apreciat că avem un ecran mai mare în locul celor 13-14 inci pe care îi acceptăm de principiu pentru deplasările noastre.

 

Conectica cuprinde multe opțiuni, pe stânga găsim două porturi USB de tip C, un port HDMI și portul de încărcare, în timp ce pe dreapta avem două porturi de tip USB A, un Kesington Lock și un cititor de carduri microSD.

Acum apare în peisaj și cea mai atractivă caracteristică a acestui laptop: cântărește doar 1.2 kilograme cu o grosime de 16.8 mm. Asta se datorează datorită șasiului și a structurii interne realizate din aliaj de magneziu, care oferă o greutate excelentă pentru un laptop de asemenea dimensiun, dar și o rezistență sporită la șocuri. Ca să certifice și mai bine acest lucru, LG a adăugat standardul militar de rezistență și durabilitate MIL-STD-810G care testează laptopul la vibrații, praf sau temperaturi ridicate sau joase. Pe scurt, chiar dacă laptopul este ușor, asta nu înseamnă că este fragil. Capacul flambează la o atingere mai puternică, dar mai degrabă are legătura cu fizica decât cu grija că se strică.

Continuăm să ne aplecăm asupra elementelor de construcție, iar în calitatea noastră de redactori tastatura reprezintă un selling point important. LG a adus pe Gram o tastatură completă, care are inclusiv Numpad, iar tastele sunt bine spațiate, cu o cursă suficient de bună și chiar și iluminare din spate, ceea ce reprezintă un plus pentru lucratul la orele târzii sau în spații întunecate. Verdict final: da, tastatura este generoasă și permite sesiuni prelungite de redactare de texte. Legat de touchbar, suprafața acestuia este una relativ mare, are implementate gesturi și răspunde la atingeri cu viteză și precizie bună.

Gram aduce și cameră web de 1080p, o cameră care produce o imagine bună, clară și mult peste media. La acest capitol, LG a adăugat și suita LG Glance by Mirametrix, un pachet cuprinzător de setări bazate pe webcom și care folosește cameră pentru a recunoaște când nu ești în fața calculatorului, astfel estompează afișajul, sau te poate avertiza când cineva se uită peste umărul tău. Sunt o duzină de opțiuni în aplicație, inclusiv unele care țin de video conferințe.

Dacă tragem o concluzie la capitolul design, apreciem construcția, greutatea, ecranul excelent și conectica suficientă. Datorită finisajului mat de pe capac, va fi un magnet de amprente, dar cred că veți putea trece rapid peste acest neajuns de estetică.

Procesoare de generație nouă de la Intel

Sub capotă se află cel mai nou procesor Intel® Core™ i7 din generația a 12-a, tactat la 2.1 GHz și susținut în activități de până la 16 GB de memorie RAM. Unitatea primită la teste are și un spațiu suficient de stocare pe SSD de până la 1 TB, iar o placă video onboard Intel® Iris® Xe gestionează grafica. Opțional, LG poate livra acest laptop cu un GPU dedicat NVIDIA RTX 2050, asta dacă aveți sarcini mai grele la care vreți să-l supuneți, dar trebuie avut în vedere că se modifică atât greutatea, cât și prețul de achiziție.

Performanța componentelor hardware nu este pusă la îndoială în activitățile de zi cu zi pe care le-am efectuat noi pe laptop și chiar și într-un scenariu mai solicitant nu a existat urme de sughițuri. De fapt, singura problema ar putea apărea în gaming și editare foto/video, dar nu este un laptop pentru asta și nici nu-l recomandăm în acest sens. Este un laptop destinat utilizatorilor care vor un laptop bun pentru activități de birou și

LG Gram 16 are o baterie de 80 Wh care promite o funcționare de până la 13.5 ore și până la 20 de ore de playback video. În practică, noi am stat pe laptop cam o zi întreagă de lucru, care se prelungea în general la 8-9 ore și rămâneam cam cu 30% autonomie. Încărcarea se face cu ajutorul unui adaptor de 65W cu mufa Type C.

Gram 16 rulează Windows 11 și are preinstalată o suită de aplicații LG. Remarcăm aici LG Smart Assistant, un program proprietar care îți permite să modific rapid scenariile de utilizare cu ajutorul unor preset-uri (Study, Cinema, Work, Outdoor, Prestabilit), să treci în modul security, să activezi sau să dezactivezi cameră sau microfon și să schimbi modul în care acționează ventilatorul (fără zgoot, încet, normal sau puternic). Tot din această aplicație poți face rapid modificări asupra iluminării tastelor sau să modifici aspecte ce țin de ecran (temperatură e culoare, trecerea în modul de citire etc).

Concluzie connect

La aproximativ 10.000 de lei, nu aș putea numi acest laptop unul ieftin sau ușor de cumpărat, dar dacă ești în căutarea unui laptop subțire și ușor, care se descurcă mai mult decât onorabil în activitățile tale de birou, dar și în afara acestuia, atunci merită aruncată o privire. Dincolo de asta, designul și finisajul sunt excelente, iar hardware-ul suficient de bun cât să nu ai emoții cu el. De bun augur și software-ul dedicat LG care îți permite să schimbi rapid scenariul de utilizare și să ai parte de o productivitate cât mai bună. Chiar și on the go.

Etichete: , , ,