Vlad Barză, HotNews.ro: „Nu ne mai putem închipui vremurile în care ascultam la radio Cotele Apelor Dunării sau buletinul sportiv”

Vlad Barză, HotNews.ro: „Nu ne mai putem închipui vremurile în care ascultam la radio Cotele Apelor Dunării sau buletinul sportiv”

Odată cu aniversarea a 20 de ani de existență ai revistei Connect, am realizat o serie de interviuri cu oameni bine înrădăcinați în zona de tehnologie, despre progresul acesteia din ultimele decenii, precum și despre importanța pe care a ajuns să o aibă în viețile noastre zi de zi. Întreaga serie de interviuri poate fi găsită chiar acum, în numărul aniversar Connect.

Scris de | 1 septembrie, 2022

Vlad Barză a realizat primele articole în presa scrisă la Gazeta din Transilvania, la Brașov, în 2001 și primele articole despre tehnologie la agenția NewsIn, în 2007. Din 2008 este reporter la HotNews.ro, unde scrie despre tech, dar și despre mașini, trenuri, istorie și știință. Printre subiectele sale preferate din sfera tehnologiei se numără atacurile cibernetice, smartwatch-urile, metaversul și rețelele sociale.

Connect: În primul rând, de cât timp ești familiar și lucrezi în domeniul tech? A existat vreun gadget care ți-a aprins interesul pentru această ramură sau ai avut dintotdeauna o atracție pentru ea?

Vlad Barză: Primele articole despre tech le-am scris în 2008, țin minte că a fost atunci acel zvon că Microsoft ar fi vrut să cumpere Yahoo!, cu 44 miliarde dolari. Multe ar fi fost diferite dacă s-ar fi întâmplat asta.

La partea de gadget-uri iubirea este din primii ani când, fiindcă tata avea un frate în SUA, m-am putut juca încă de pe la 6-7 ani cu jocuri electronice fantastic de faine, din acelea „handheld” care nu se găseau la noi. Mergeau cu acele baterii de 9 V și aveau ecrane luminoase, deci noaptea era genial de jucat.

Connect: Care a fost primul tău telefon și ce telefon folosești acum?

Vlad Barză: Am avut un Nokia 3210 recondiționat. Acum am un Samsung Galaxy S10 și mai folosesc și alte telefoane.

Connect: Cât timp crezi că ai putea să reziști acum folosind primul tău telefon?

Vlad Barză: 2-3 zile cred că aș rezista, dacă îmi propun.

Connect: Care consideri că au fost cele mai importante invenții și repere ale lumii tech în ultimele două decenii?

Vlad Barză: Dincolo de iPhone a contat mult tot ce a făcut Google cu Android, Gmail și Google Maps. Plus Zuckerberg cu Facebook, practic cea mai mare bază de date mondială creată vreodată. Fantastice sunt și salturile la vitezele de internet mobil. În 2007, când am avut primul telefon cu internet, îți lua 2 minute să deschizi unele pagini web mai mari.

Connect: Crezi că există un personaj cheie în dezvoltarea lumii tech din ultimele decenii? Dacă da, care?

Vlad Barză: Dincolo de Jobs ar fi clar Larry Page, Zuckerberg, Nadella de la Microsoft. Peste toți l-aș pune pe Musk fiindcă știe să agite spiritele, să enerveze și să încânte. Știe și el că ce promite nu se poate realiza rapid, dar își pune și diverșii rivali „la treabă” când promite chestii nebunești. Musk este omul acestui secol fiindcă îi motivează pe mulți să încerce lucruri ieșite din comun.

Connect: Cum s-a schimbat percepția oamenilor despre tehnologie în ultimii 20 de ani?

Vlad Barză: În primul rând nu mai putem trăi fără ea, fie că plătim la supermarket cu ceasul sau ne monitorizăm somnul. Puțini dintre noi cred că am vrea să revenim la cozile de la Poșta Română pentru a ne plăti factura de telefonie mobilă…

Connect: Cum ți-a schimbat tehnologia viața de acasă în ultimele două decenii?

Vlad Barză: Am mai multe telefoane, ceasuri, boxă smart. Era mai simpatică într-un fel viața fără tehnologie, dar este bună și cu ea. Viața noastră s-a schimbat și nu mai putem să ne închipuim vremurile în care ascultam la radio „Cotele Apelor Dunării” sau când auzeam la buletinul sportiv ultimele rezultate din fotbal. Acum, datorită tehnologiei, trăim totul sub semnul lui LIVE.

Connect: Care sunt device-urile și tehnologiile fără de care nu îți mai poți vedea viața în ziua de azi?

Vlad Barză: Smartphone-ul, internetul, laptopul, cardul bancar.

Connect: Crezi că vom avea parte de noi tehnologii pe care să le considerăm indispensabile peste 10 ani?

Vlad Barză: Greu de zis, fiindcă deja avem tone de gadget-uri. Nu aș crede, spre exemplu, că vom ajunge să NU mai putem trăi fără căști VR, de exemplu, sau fără ochelari smart stil Google Glass.

Connect: Există vreo realizare tehnologică majoră pe care îți dorești să o vezi de-a lungul vieții tale?

Vlad Barză: Da, să văd oamenii pășind pe Marte. Real, nu în filme.

Etichete: , , , ,