Problemele continuă pentru Artemis I. Pentru ce perioadă a fost amânată misiunea spre Lună

Scris de | 5 septembrie, 2022
Problemele continuă pentru Artemis I. Pentru ce perioadă a fost amânată misiunea spre Lună
Foto: NASA

Racheta Space Launch System (SLS) a celor de la NASA nu va zbura, cel mai probabil, deloc în luna septembrie, ca urmare a problemelor întâmpinate în cele două încercări de pornire a misiunii Artemis I. „Nu vom lansa (racheta) în această perioadă” a declarat Jim Free, administratorul asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare, referindu-se la perioada de lansare care se termină pe 6 septembrie.

În dimineața zilei de sâmbătă, când a fost programată a doua încercare de lansare a misiunii Artemis I, o nouă scurgere de hidrogen a afectat racheta SLS, una care „nu a putut fi rezolvată”, așa cum a declarat Michael Sarafin, directorul misiunii Artemis. Inginerii au încercat în trei rânduri diferite să determine cauza problemei, însă nu au reușit acest lucru, motiv pentru care misiunea de sâmbătă a fost amânată.

Indiferent care a fost cauza scurgerii, agenția spațială se vede acum nevoită să înlocuiască garnitura care ar fi trebuit să mențină hidrogenul înăuntrul rachetei, lucru care s-ar putea întâmpla fie la platforma de lansare 39B, fie în Vehicle Assembly Building din cadrul KSC (Kennedy Space Center). Prima variantă ar permite NASA să testeze sistemul la temperaturi sub -150 de grade Celsius, însă ar fi necesară o construcție în jurul rachetei pentru acest lucru. Astfel, varianta a doua pare cea mai plauzibilă, mai ales că NASA trebuie să testeze bateriile din sistemul de terminare a zborului la fiecare 20 de zile. Acest sistem permite distrugerea rachetei, dacă aceasta deviază de la cursul stabilit sau altceva merge greșit în timpul zborului.

Astfel, următoarea perioadă de lansare a lui Artemis I se deschide pe 16 septembrie și se închide pe 4 octombrie. Aceasta include însă și un potențial conflict cu o altă misiune, zborul Crew-5 al celor de la SpaceX fiind programat pentru o lansare pe 3 octombrie de la Centrul Spațial Kennedy. Astfel, NASA ar putea să țintească mai departe, către perioada de lansare care se deschide pe 17 octombrie, și care durează tot restul lunii. Vom afla mai multe detalii despre acest lucru săptămâna viitoare, când agenția spațială va ține o nouă conferință de presă.

Etichete: , , , ,

Sursa: SLS fuel leak likely to delay Artemis 1 launch to October