Ecosistemul Samsung în 2022 – O implementare reușită

Ecosistemul Samsung în 2022 – O implementare reușită

Scris de | 29 septembrie, 2022

Material realizat cu sprijinul Samsung România.

„Ecosistem” este un cuvânt pe care îl auzim constant în lumea tech de mai bine de 5 ani, și care a ajuns să fie motiv principal pentru fanii unui anume brand de a continua să utilizeze produsele sale. Da, mă refer la Apple, care a popularizat cumva acest trend, de a „aduna” utilizatorii unui produs de-al lor în jurul întregului sistem de produse, de a le face pe acestea să comunice între ele, să funcționeze într-un mod cât mai bun și să devină astfel o parte integrală a vieții utilizatorului și a felului în care se raportează acesta la tehnologie.

Compania din Cupertino este recunoscută însă pentru faptul că face orice încercare de plecare din ecosistemul său foarte dificilă, atrăgându-și și ceva critici pentru asta. Cu toate acestea, nimic nu i-a împiedicat pe mulți producători de Android să încerce să creeze propriul lor ecosistem, unul cu poate ceva mai multă permisivitate decât cel al Apple.

Una dintre aceste companii este Samsung, care lucrează intens la ecosistemul său de ani buni, și produce în ziua de azi telefoane, tablete, căști, ceasuri, televizoare, proiectoare, laptop-uri și alte tipuri de gadget-uri. Multe dintre acestea sunt făcute să funcționeze împreună cu celelalte dispozitive ale producătorului încă de la bun început, iar cei de la Samsung ne-au propus să aruncăm o privire mai îndelungată asupra acestor legături dintre device-uri. Așadar, în ultimele câteva săptămâni, casa și ghiozdanul meu s-au umplut de gadget-uri de la Samsung, și zic să vedem împreună ce poate ecosistemul sud-coreenilor și cum e experiența în interiorul acestuia.

Device-urile

Înainte de toate, hai să facem un inventar a ceea ce am utilizat în ultima perioadă. Avem așadar una bucată telefon Samsung Galaxy Z Fold 4 pe care l-am utilizat în paralel cu daily driver-ul meu, una bucată ceas Samsung Galaxy Watch 5, o pereche de căști Samsung Galaxy Buds 2 Pro care au stat în urechile mele aproape constant, una bucată tabletă foarte mare Samsung Galaxy Tab S8 Ultra și, în fine, un proiector Samsung Freestyle (sau, mă rog, Samsung The Freestyle).

Mai menționez și că nu o să fac un review detaliat al fiecăruia dintre ele, e mai degrabă o privire asupra felului în care funcționează aceste 5 gadget-uri împreună, cum sunt ele utile și cum le-am folosit eu în ultimele săptămâni.

Trebuie totuși să îi trag de urechi pe cei de la Samsung, pentru că am testat nu mai puțin de 5 device-uri diferite și ghici ce! Unul singur oferă un brick de încărcare, și acela este proiectorul. Mi se pare extraordinar de puțin, mai ales dacă alegi să cumperi toate aceste produse, pentru că ar fi un total de vreo câteva mii de euro cheltuiți, la care primești doar un mic brick, cu care va trebui să încarci toate device-urile. Vă rog, producători de gadget-uri, aduceți înapoi brick-ul de încărcare în cutie.

Best together: telefonul și tableta

Acestea fiind zise și producătorii fiind rugați, să trecem la treabă: am pus contul Samsung pe toate device-urile care mi l-au cerut, și am început să le folosesc, prilej cu care am remarcat câteva lucruri. În primul rând, cât de mult pare să dureze procesul de setup atunci când îl faci pentru 5 device-uri simultan, și apoi cât de mult simți nevoia să folosești un gadget atunci când are un ecran mare.

Atât Galaxy Z Fold 4, cât și Tab S8 Ultra sunt uriașe, primul fiind un telefon care atunci când este depliat ajunge de dimensiunile unei mini tablete, în timp ce tableta are și ea 14,6 inci, făcând-o de dimensiunile unui ecran de laptop. De fapt, cam asta e și ideea cu Tab S8 Ultra, să îi atașezi o tastatură și eventual S-Pen-ul inclus în cutie și să o transformi într-un laptop cu acte, care să înlocuiască device-ul pe care îl cari cu tine zilnic până la muncă sau în deplasări.

Cum am zis însă, tocmai această dimensiune considerabilă pe care o au atât tableta, cât și telefonul, parcă te îmbie să le folosești mai des decât ai face-o, și să petreci mai mult timp pe ele. Tableta am folosit-o în principal doar acasă și culmea, nu ca să mă uit la filme sau seriale, ci ca să notez diferite idei, care tind să îmi vină în general seara. Apoi, fiindcă am activat Samsung Cloud Sync, le puteam vedea pe telefon a doua zi, la birou. Tableta este mare, chiar foarte mare și greu de ținut în brațe când stai în pat, însă asta nu înseamnă că utilizarea ei nu îți oferă o satisfacție uriașă, mai ales atunci când te joci ceva sau te uiți la un clip pe YouTube.

Notabil este că, tot prin Samsung Cloud Sync, îți poți sincroniza și calendarul și browser-ul de internet, pentru a folosi aceeași versiune pe toate device-urile tale. Aplicația de calendar și cea de browser default de la Samsung sunt bune și ușor de folosit, iar singurul impediment pe care l-aș vedea în utilizarea lor este cazul în care folosești deja sincronizarea pe contul de Google și eventual te-ai obișnuit cu Google Calendar și Chrome.

O altă funcționalitate interesantă, însă pe care am preferat să nu o utilizez aici, este cea de a primi apeluri pe telefon și a răspunde pe tabletă. Îi văd utilitatea, pentru cazul în care te afli în pat spre exemplu și te uiți la ceva, iar telefonul tău nu e în apropiere, însă niciodată nu m-am simțit confortabil să vorbesc la tabletă, sau la ceas, sau la orice alt dispozitiv cu excepția telefonului. Plus, faptul că Galaxy Z Fold 4 este deja un device uriaș în modul extins, îl face potrivit și pentru conferințe video, astfel că nu am recurs la Tab S8 Ultra decât pentru clipuri video și jocuri în mare parte. 

Tableta, telefonul și The Freestyle

În ceea ce privește entertainment-ul și vizionarea de conținut în general a existat totuși o variantă chiar mai bună decât tableta și telefonul, iar aceasta s-a numit Samsung The Freestyle (încă mi se pare extraordinar de ciudat acel The din nume). Sud-coreenii au făcut o treabă foarte bună cu acest proiector, iar The Freestyle oferă o imagine FullHD, într-un design portabil care îți permite să îl iei cu tine oriunde și să proiectezi imaginea inclusiv pe tavan, astfel că te poți uita la un film sau serial stând în pat. Este integrată și funcția de keystone correction, care fixează proiecția într-un mod corect și se asigură că nu o vezi distorsionată. E și unul dintre cele mai ușor de utilizat proiectoare pe care le-am folosit până acum, și îl poți controla direct din aplicația SmartThings, ca multe alte device-uri Samsung. 

În marea majoritate a timpului, am folosit proiectorul pentru a vedea clipuri de pe YouTube direct de pe telefon, prin mirroring, direct din aplicația SmartThings, sau prin Tap View, funcție care îți permite să atingi proiectorul cu telefonul și să transmiți imediat conținutul către acesta. Ușurința de utilizare și mobilitatea pe care ți-o oferă The Freestyle sunt excelente și, în opinia mea, principalele atuuri ale acestui proiector.

Samsung DeX

De Samsung DeX ai mai auzit până acum sigur, și l-am mai menționat și noi în câteva review-uri ale produselor Samsung, însă de această dată i-am simțit mai mult utilitate atât în ceea ce privește productivitatea, cât și zona de entertainment. Pentru că da, prin DeX te poți conecta la televizor și să pui un film sau un serial, oferindu-ți astfel încă o variantă de a vedea conținut pe un ecran mai mare. 

Aspectul pe care îl subliniază însă cei de la Samsung este legat de productivitate, iar la acest capitol, Samsung DeX chiar își face treaba foarte bine. Dacă legi o tastatură la tabletă, o vei putea folosi ca un mini laptop, ceea ce ți-ar permite teoretic să renunți la laptop-ul din dotare pentru călătorii. Bine, eu personal nu aș face totuși asta cu Tab S8 Ultra, pentru că un combo format din tableta asta și o tastatură se apropie de greutatea unui ultraportabil. Însă, am utilizat DeX Wireless pentru a vedea pe televizor fotografiile realizate într-o deplasare recentă, iar experiența a fost flawless. Poți să folosești DeX și ca să vezi sau să arăți prezentări, grafice sau diferite fișiere, tot în scop de productivitate.

O funcție pe care aproape fiecare producător a preluat-o și integrat-o într-un fel sau altul pe device-urile sale este cea de a transfera fișiere printr-o metodă proprietară. Bineînțeles că și Samsung are așa ceva și se numește Quick Share, iar aceasta îți permite să trimiți fișiere și fotografii, la calitate originală, către alte device-uri Samsung. Sincer, cred că ar fi o funcție și mai utilă dacă Samsung ar decide să aducă laptop-urile sale Galaxy Book în România, însă până atunci mai avem de așteptat.

Link to Windows

Ce poți face însă până sosesc niște Galaxy Book-uri pe plaiurile mioritice este să folosești un laptop cu Windows, pentru că există și această opțiune numită Link to Windows, care îți permite practic să folosești telefonul direct de pe laptop-ul sau PC-ul tău. Astfel, poți să citești și să răspunzi la mesaje, să vezi fotografiile din galerie, sau să folosești unele aplicații direct pe PC

Wearables

Să trecem deci și la wearables, acolo unde m-am plimbat atât de mult cu Galaxy Buds 2 Pro în urechi încât am decis să le fac și un review dedicat. Acolo vorbesc puțin și de funcția Seamless Connection, care e o particularitate ce permite schimbarea foarte rapidă a sunetului de la o sursă la alta, căștile conectându-se automat la device-ul potrivit. Spre exemplu, dacă te uiți la ceva pe tabletă și primești un apel, conexiunea va trece imediat la telefon, conținutul la care te uiți va fi pus pe pauză și vei putea vorbi fără griji. Recunosc că mi-ar plăcea să funcționeze și cu alte device-uri această funcție, nu doar cu cele de la Samsung, dar dacă ești parte din ecosistem, e bine de știut că ai un beneficiu în plus la o astfel de pereche de căști.

La mână am ținut în această perioadă și Samsung Galaxy Watch 5, a cărui integrare în ecosistemul sud-coreenilor este destul de simplă, dar eficientă. Sunt câteva moduri în care ceasul interacționează cu celelalte device-uri Samsung, unul dintre ele fiind inclusiv cu căștile, pentru a putea să asculți muzica de pe Spotify atunci când alergi, fără să mai fie nevoie de telefon. De altfel, cam acesta este și principalul atu al lui Watch 5, faptul că îți permite să îți realizezi exercițiile sau alergarea fără să mai fie nevoie să ai telefonul lângă tine, pentru că poți prelua apeluri la ceas sau să urmărești traseul pe care îl parcurgi. Un alt lucru pe care îl poți face, însă a cărui utilitate mi se pare destul de scăzută, este de a realiza fotografii direct de pe ceas, cu telefonul. 

SmartThings

Aplicația Samsung SmartThings este și ea o parte integrală a ecosistemului pe care Samsung l-a construit în ultimii ani. Chiar dacă device-urile pe care le-am folosit eu în ultimele săptămâni, cu excepția lui The Freestyle, nu sunt tocmai legate de aplicația de smart home a sud-coreenilor, aceasta rămâne una dintre cele mai bune integrări ale unui ecosistem de smart home pe care a implementat-o o companie până acum. Bineînțeles, ajută și faptul că la capitolul caselor inteligente, Samsung a fost una dintre primele companii care au venit cu ideea de a crea un ecosistem și cu o soluție pe măsură pentru realizarea acestuia. Dacă ești însă curios să afli mai multe despre SmartThings, te invit să citești materialul acesta, realizat de colegii mei.

Concluzia connect

Avantajul Apple de acum câțiva ani, de a avea un ecosistem unic pe piață, cu care nu se putea rivaliza, a cam pălit în ultimii ani. Nu mă refer aici la calitatea sa, ci la faptul că mai toți producătorii oferă acum variante pentru funcțiile cu care se lăuda până acum câțiva ani gigantul din Cupertino. Și nu, nu are rost să intrăm într-o polemică legată de imitare, pentru că, guess what, așa funcționează orice industrie, cineva face ceva și apoi un rival încearcă să facă același lucru, dar mai bine. Ce vreau să evidențiez după această perioadă în care mi-am transformat ghiozdanul într-unul similar cu al unui angajat Samsung este că producătorul sud-coreean oferă un ecosistem foarte bun, în care toate produsele sale pot interacționa între ele în diferite moduri și îți pot face, în final, munca mai ușoară.

Etichete: , , , , , , , , ,