REVIEW Samsung Galaxy Z Fold4: M-a convins să trec la un telefon pliabil!

Principalul element de atracție la telefoanele pliabile este ecranul mai mare. Iar dacă ești un șoarece de birou, adică un tip ca mine care face calcule în excel, lucrează cu multe fișiere sau mailuri, atunci s-ar putea ca acest telefon să  ți se pară o alegere bună, adică să treci rapid pe ecranul mare și să muți informații dintr-un fișier în altul. Să urmărești mai multe aplicații și conținut în același timp. Poate chiar la nevoie să treci în modul Dex, acel mod de lucru care simulează experiența de desktop de pe PC.

Scris de | 17 august, 2022
REVIEW Samsung Galaxy Z Fold4: M-a convins să trec la un telefon pliabil!

Aparent, Saamsung Galaxy Fold 4 nu aduce schimbări majore față de Fold 3, cel puțin nu dintre cele vizibile. Dar se vede că telefonul este acum mai bine finisat și aș putea spune chiar că a ajuns la maturitate. Stau pe el de aproximativ o săptămână și nu i-am găsit minusuri, ba chiar plusurile mă conving ușor ușor că aș putea lucra în fiecare zi pe un astfel de telefon care mizează pe un afișaj mai mare, pe capabilitățile multtasking și pe experiența optimizată de a lucra cu aplicații pe un format mai mare.

Citește și: Hands-on cu noile pliabile Samsung: Fold 4 și Flip 4. Au fost lansate și noua generație de smartwatch-uri, Watch 5, dar și căștile Galaxy Buds Pro 2

Design Samsung Galaxy Z Fold4

Începem partea de design cu elefantul din cameră. Crestătura. Cuta. Acea dungă de pe ecran. Mă întreabă toată lumea cum se simte sau cât de vizibilă este. Oameni buni, este fix ca o bacnotă pe care o împăturești și o bagi în portofel. Nu are cum să nu se se vadă îndoitura. Da, evident că lucrurile au mai evoluat de la o generație la alta, dar cută este încă aici, numai că este ceva cu care poți trăi bine mersi, care nu te încurcă, ba mai mult decât atât nici nu mai este așa vizibilă când rulezi conținut pe ecran. Pe mine nu mă încurcă cu absolut nimic și sincer să vă zic, nici nu-i așa de vizibilă.

La nivel de construcție, cel puțin vizual, Samsung Galaxy Fold 4, este relativ similar cu modelul de anul trecut. Practic, avem pe exterior un ecran de 6.2 inci, iar odată ce l-ai depliat vei avea un ecran mare de 7.6 inci. Ambele sunt AMOLED, cu rată de refresh rate de până la 120 Hz și în general un panou de o calitate foarte bună, așa cum Samsung ne-a obișnuit deja, deci experiența de utilizarea va fi identică când treci de pe un ecran pe altul. Bineînțeles, se schimbă experiența de utilizarea, dar despre asta puțin mai târziu.

Fold 4 este mai ușor, mai mic și marginile ecranului sunt și ele mai reduse. Vizual asta este cea mai mare schimbare produsă și din ce spune Samsung, are legătură cu o nouă balama. Primele trei iterații de dispozitive Fold de la Samsung foloseau o construcție tip angrenaj, cu roți dințate, iar acum Samsung folosește un efect de rotație care folosește mișcarea liniară, astfel că balamaua este mai compactă și mai ușoară. În ciuda designului schimbat, nu apar modificări de durabilitatea, astfel că sunt promise până la 200.000 de plieri și deplieri, chiar dacă testele din lumea reală spun că durează chiar mai mult de atât.

Datorită marginilor mai mici, ecranul mic nu mai este atât de atipic și de lung. Are tot 6.2 inci și este în continuare mai dubios decât cel de la smartphone-urile obișnuite, dar cumva se simte mai natural și ușor de folosit față de cel de anul trecut, asta și pentru că marginea cu balamaua este mai îngustă și mai ușor de apucat.

Apoi vei trece la ecranul mare, care de desface asemeni unei cărți și care îți creează un nou mod de a interacționa cu aplicațiile tale obișnuite. Mie mi se pare ideal pentru muncă, pentru gaming, dar și pentru multimedia. Conținutul de pe Netflix sau Disney Plus rulează excelent aici, chiar dacă formatul 5:4 nu este neapărat unul de cinema, acel 16:9 care pune pe ecran tot filmul. Pe ecranul mare, Samsung insistă pe ideea de cameră under display, care acum pare mai bine mascată. Da, nu o vezi, cel puțin nu mereu, dar odată cu aplicarea unui strat peste cameră trebuie să ai în vedere că și calitatea imaginii scade, dar oricum camera asta o vei folosi mai mult pentru videoconferințe.

Spatele este acum mat și este disponibil în trei culori: negru, bej și un soi de gri verzui albăstrui. Chiar această ultimă variantă ne-a sosit și nouă la teste și nu prea văd verdele, în numele oficial este un Gray Green, nu prea green. Dar un spate moale la atingere, plăcut și de calitatea. Dacă continuăm cu construcția, vom remarca pe dreapta butoanele pentru Volum și Power, care funcționează și pe post de cititor de amprentă. Pe stânga este tray-ul de SIM, la bază găsim un difuzor și portul de încărcare, iar sus avem un difuzor secundar.

Specificații Samsung Galaxy Z Fold4

Sub capotă, Galaxy Z Fold 4 are un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, realizat în proces de fabricație pe 4 nm, alături de 12 GB de memorie RAM și 256 sau 512 GB memorie internă UFS 3.1, fără posibilitatea de a extinde spațiul de stocare cu ajutorul unui card de memorie. Există și o versiunea de 1 TB, care înteleg că va poposi și pe plaiurile mioritice și dacă e ceva ce-am mai remarcat la acest telefon, este faptul că poți folosi până la 3 SIM-uri simultan într-o combinație de 2  fizice și un eSIM.

Este un telefon performant, iar Samsung cred că a luat o decizie bună cu integrarea noului chipset Snapdragon, care acum e mai performant și intră mai greu în throtling. Ok, dacă vrei să-l sugi de energie și îi dai doar cu benchmark-uri grele o să se încălzească, nu cred că e vreun flagship care nu face nu se încinge când îi dai grele. Dar în operarea zilnică nu vei simți că e vreo problemă, iar noi ne-am jucat și l-am supus la mult multitasking și nu am simțit că sughiță.

 

Bateria are aceeași capacitate cu cea a lui Fold 3: 4.400 mAh, cu încărcare rapidă la 25W. Mă rog, nu chiar rapidă dacă ne gândim că alții deja încarcă la 150W, dar atât vrea Samsung să livreze astăzi. Poate nostalgia cu Note 7 sau cine știe ce alte limitări mai sunt. Revenind, Fold 4 știe să se încarce și wireless la 15W și are și reverse wireless charging, adică poate încărca wireless un alt telefon sau dispozitiv. Se va descurca onorabil pentru o zi întreagă de funcționare, la fel ca și modelul de anul trecut.

În rest, cred că vă imaginați că are un sunet stereo foarte bun, conectivitate WiFi 6 și Bluetooth 5.2 și nu cred că îi lipsește ceva. Le bifează pe toate, așa cum îi stă bine unui flagship.

Cameră Samsung Galaxy Z Fold4

La nivel de camere, avem și una dintre cele mai mari modificări. Samsung a introdus pe Fold 4 un senzor principal de 50 de megapixeli cu diafragmă f/1.8, care este o îmbunătățire la senzorul de numai 12 megapixeli de pe Fold 3. Alături mai găsim și un senzor ultrawide de 12 MP cu f/2.2 și un tele de 10 megapixeli cu f/2.4 și zoom optic 3X. Pe ecranul mic găsim o cameră selfie de 10 megapixeli cu f/2.2, iar camera under display de sub ecranul mare are doar 4 megapixeli.

Samsung a lucrat și la câteva lucruri în interfață care să te lase să folosești de exemplu camera principală de pe spate pentru selfie-uri. Dacă activezi din meniul aplicației opțiunea Cover view vei folosi ecranul mic pe post de viewfinder atunci când faci o fotografie de tip selfie cu camera principală. Merge și dacă faci o poză cuiva și vrea să vadă în timp real cum arată.

Altfel, trecerea de la 12 megapixeli la 50 de megapixeli pentru modulul principal se simte ca o îmbunătățire, iar acum voi lăsa câteva imagini realizate de mine să curgă pe ecran. E o cameră Samsung, care calibrează bine culorile și se descurcă bine cu dynamic range-ul, contrastul și în general vezi foarte multe detalii în imagini. Zoom-ul optic este până la 3X, dar Samsung a implementat și zoom spațial până la 30X, chiar dacă imaginile rezultate arată mai degrabă ca o pictură decât ca o imagine digitală.

Ultrawide-ul la 12 megapixeli rămâne o adiție excelentă pentru un telefon, iar meritul Samsung este că nu se schimbă balansul de alb la trecere pe formatul ultralarg.

Singurul element pe care cred că Samsung va trebui să-l mai rafineze este camera under display, dar altfel, ansamblul de camere mi se pare unul versatil și corect pentru un telefon flagship.

Interfață Samsung Galaxy Z Fold4

La capitolul interfață, cred că cea mai importantă modificare vine de la adăugarea unui Taskbar, un soi de Start din Windows care îți aduce o bară jos cu câteva scurtături rapide și o zonă de căutare rapidă atunci când ești într-o aplicație.

Altfel, rămâne așa cum vă așteptați, Android 12 și One UI 4.1, interfața proprietară Samsung și care a fost rafinată bine în toți acești ani de glorie pentru brandul sud coreean. Iar interfața este de fapt o struțo cămilă adaptată la formatul telefon-tabletă, adică acest Galaxy Fold Z4. Cuvântul de ordine este multitasking, iar acel taskbar amintit anterior este cel care permite să treci rapid de la o aplicație la alta, să deschizi simultan până la 3 aplicații sau să pui altele în format floating.

Pe lângă taskbar ai și un Edge Panel în care poți arunca rapid aplicațiile pe care le folosești cel mai des. Multe opțiuni pentru a lucra rapid și a accesa cât mai repede diverse aplicații. A continuat și parteneriatul cu Microsoft și găsești preinstalată suita Office, One drive și Outlook. Nu ai parte de prea mult bloatware, în principal găsești preinstalate aplicații utile sau pe care deja le consider parte din ecosistemul Samsung: Health, Smarthings, Voice Recorder, Wearable, PenUP, Bixby, AR Zone, Samsung Notes etc.

Android rămâne așa cum îl știm, foarte multe opțiuni, iar Samsung a plusat și adaugă și altele. Poți folosi de exemplu butonul Power pe post de slider și poți deschide bara de notificări cu un Swype de sus în jos peste buton. Sau poți alege să atingi de două ori ecranul pentru a-l trezi sau opri, poți pune palma peste ecran ca să-l stingi etc. Zona de display e și ea plină de opțiuni, de la Dark Mode, la luminozitate extra, refresh rate sau Always on Display. Totul poate fi personalizabil și ușor de modificat din meniu.

Concluzia connect

Am ajuns la final și trebuie să tragem și o concluzie. Dacă vrei un telefon  pliabil, nu cred ca ai alte opțiuni mai serioase decât noile modele Samsung. Galaxy Z Fold 4 este pentru segmentul business, cei care fac multitasking și lucrează cu mai multe aplicații sau fișiere simultan, iar Flip Z4 este pentru cei care vor un telefon mic, șic, fashion, care intră rapid în buzunar sau poșetă. Ambele au un wow factor, ridică o sprânceană, deci dacă ești în căutarea unor tehnologii noi sau să te diferențiezi de ceilalți, atunci ele sunt pentru tine.

Eu m-am obișnuit rapid cu Fold Z4, nu sunt la prima utilizare și mi se potrivește acest format. Scriu rapid mailuri în timp ce consult un fișier Word sau Excel, fac split între trei ecrane și urmăresc o conversație în timp ce arunc un ochi peste un clip pe Youtube, iau câteva notițe în timp ce curg melodiile în Spotify. Trebuie să te obișnuiești cu formatul și să pui telefonul să lucreze pentru tine.

Prețul? Ei bine, el coboară încet încet și nu mai este atât de prohibitiv, dar nici ieftin nu este. Costă 8999 lei modelul testat de noi, cu 256 GB spațiu de stocare intern și 12 GB de memorie RAM. Probabil o va mai lua în jos odată cu trecerea timpului și cu apariția și altor concurenți pe acest segment. Momentan, sunt singurele produse viabile de acest fel și pe care te poți baza cel puțin 2-3 ani.

Etichete: , , , , ,