Hands-on cu noile pliabile Samsung: Fold 4 și Flip 4. Au fost lansate și noua generație de smartwatch-uri, Watch 5, dar și căștile Galaxy Buds Pro 2

Scris de | 10 august, 2022
Hands-on cu noile pliabile Samsung: Fold 4 și Flip 4. Au fost lansate și noua generație de smartwatch-uri, Watch 5, dar și căștile Galaxy Buds Pro 2

Perioada verii nu e tocmai cea mai aglomerată în peisajul tech, pentru că de obicei avem un număr redus de lansări, iar dispozitivele care își fac debutul în temperaturile caniculare din iunie sau iulie tind să nu atragă cea mai mare atenție. Sigur, există și excepții, precum foarte interesantul Nothing Phone 1, pentru care poți vedea un review pe canalul nostru, realizat de colegul meu Iulian. 

De obicei însă, august este perioada care marchează startul sezonului de lansări din toamnă, care este foarte lung și include și lunile septembrie și octombrie. Știu, e ciudat, dar cam așa funcționează zona tehnologiei, pe propriile sale anotimpuri. Și încă un lucru care a devenit un obicei de mulți ani este ca Samsung să deschidă sezonul de lansări din toamnă, printr-o nouă serie flagship, fie că vorbim de defuncta gamă Note, care a prins viață nouă în persoană lui Samsung Galaxy S22 Ultra, sau de noua și pliabila gamă Fold.

Galaxy Z Fold 4 și Z Flip 4

Înainte de toate, câteva lucruri care țin de housekeeping: telefoanele ne-au fost prezentate la Londra, în spatele unor uși închise, și nu am petrecut cu ele decât aproximativ o oră și jumătate, poate două ore, deci ceea ce veți citi va fi mai degrabă experiența mea hands-on, nicidecum un review al noilor device-uri. De asta ne vom ocupa mai târziu, în viitorul apropiat, după ce am petrecut un timp mai lung pe ele și avem suficiente detalii despre experiența cu Fold 4 și Flip 4.

Dacă te aștepți la vreo schimbare majoră de design, regret să te dezamăgesc, pentru că atât Fold 4, cât și Flip 4, arată destul de similar cu predecesorii lor. Flip 4 plusează însă cu o extindere considerabilă a gamei Bespoke Edition, care îți va permite acum să îți personalizezi cele două panouri de pe spatele telefonului într-o varietate uriașă de culori, pentru a-l face să iasă în evidență cât mai mult sau poate doar pentru că vrei să ai un telefon cu o nuanță aparte. 

În termeni de specificații, dacă ai petrecut ceva timp pe site-urile de știri din tehnologie (inclusiv pe connect.ro), probabil că ai văzut deja o varietate de zvonuri, și nu va veni ca o surpriză faptul că mai toate se confirmă.

Fold 4 vine cu un ecran mare de 7,6 inci, în formatul depliat, în timp ce formatul pliat îți oferă 6,2 inci de display, ambele fiind AMOLED și având o calitate foarte bună. Rata de refresh este de 120Hz pe ambele ecrane, astfel că experiența de utilizare va fi identică, iar pe ecranul interior vei putea observa acea cameră underdisplay, pe care Samsung a introdus-o pe Fold 3 și care are rolul de a se integra în ecran, fără să vină cu un notch sau alt element deranjant din punct de vedere vizual. În continuare nu este neapărat cea mai bună cameră pe care ai putea-o găsi pe un flagship, având doar 4MP cu f/1.8, însă mă bucură faptul că Samsung continuă să o folosească, fiind o tehnologie care merită îmbunătățită.

Apropo de camere, pe principală vei remarca și cea mai importantă modificare față de telefonul anterior, pentru că Samsung a introdus pe noul Fold 4 un senzor de 50MP (f/1.8), care ar trebui să fie mai potent, o îmbunătățire vizibilă față de versiunea anterioară cu 12MP. O să examinăm asta în detaliu în review-ul telefonului, la pachet cu celelalte două camere prezente pe Fold 4, un ultrawide de 12MP (f/2.2) și un tele de 10MP (f/2.4), cu zoom optic 3x și un Space Zoom care urcă până la 30x.

Pentru motorizare știm că e vorba de un Snapdragon 8 Gen 1 Plus, realizat pe un proces de 4nm. Asta mai ales în contextul în care pare să fie din ce în ce mai sigur faptul că Samsung și Qualcomm vor lucra împreună și pentru întreaga serie S23, care se va lansa anul viitor și care va abandona procesoarele Exynos pentru piața europeană. 

O să observi și un nou taskbar, unde poți pune și mai multe aplicații, pentru a le accesa mai ușor și mai rapid, și vei putea folosi până la 3 aplicații în același timp pe ecranul mare al dispozitivului. Așadar, ca de obicei în cazul pliabilelor, sud-coreenii au pus mult accent pe multitasking, un element foarte atrăgător în cazul lui Fold 4, pe al cărui ecran poți folosi două aplicații în același timp fără probleme. 

Despre multi-tasking și productivitate s-a vorbit și în cazul lui Flip 4, micuțul și mai ieftinul pliabil al celor de la Samsung, care acum e disponibil într-o varietate și mai mare de culori.

Flip 4 are acel ecran exterior Super AMOLED, care are 1,9 inci, oferindu-ți mai multe opțiuni și widget-uri, inclusiv ceva ce se numește direct dial, opțiune ce îți va permite să suni rapid unul din trei contacte, sau o funcție care îți va permite să pui diferite documente pe ecranul secundar, precum boarding pass-ul, astfel că nu va mai trebui să depliezi telefonul. De asemenea, Samsung utilizează pe Flip 4 și o funcție Quick Shot, pentru fotografii rapide, direct de pe ecranul secundar. 

Ecranul interior are 6,7 inci și o rată de refresh de 120Hz, cu rezoluție de 1080 x 2640 de pixeli. Nu sunt în măsură încă să spun dacă acea cută ar putea fi o problemă la utilizare îndelungată, cum s-a mai întâmplat pe device-uri anterioare, însă în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție cu device-urile nu pot să spun că m-a deranjat foarte tare.

În ceea ce privește camerele, nu prea avem modificări, Flip 4 fiind dotat cu 2 senzori de 12MP fiecare, unul wide și unul ultrawide, pe partea din spate, respectiv un senzor de 10MP pe zona frontală – probabil aceleași camere ca anul trecut așadar. De menționat însă este prezența unui pixel sensor mai luminos cu 65% față de generația anterioară.

Bateria este însă mai mare, ajungând acum la 3700mAh, iar la interior se va afla același procesor ca pe Fold 4, Snapdragon 8+ Gen 1. Încărcarea se va face la 25W, deci nicio surpriză la acest capitol. 

Pe lângă telefoane, Samsung ne-a oferit și o privire la cele mai noi ceasuri ale sale, Galaxy Watch 5 și Watch 5 Pro, precum și la căștile Galaxy Buds Pro 2.

Watch 5 și Watch 5 Pro 

Ceasurile Samsung Galaxy Watch 5 și Watch 5 Pro arată foarte bine, având un design simplu și elegant, cu clasicul cadran circular al celor de la Samsung. Disponibile în variante între 40mm și 45mm, acestea vin cu un senzor nou BioActive, pentru monitorizare mai bună a bătăilor inimii, precum și a indicilor corpului. 

Vei putea și să monitorizezi sforăitul, printr-un snoring tracker, iar somnul pare să fie un element foarte important pe seria Watch 5, incluzând posibilitatea de a-ți crea un program pe 30 de zile pentru îmbunătățirea somnului. 

Bateria este mai mare cu 15% pe Watch 5, oferind o încărcare de până la 45% în jumătate de oră, iar ceasurile sunt mai rezistente la zgârieturi, fiind protejate de sticlă din safir. Watch 5 Pro este, evident, varianta cea mai durabilă de până acum a unui ceas produs de Samsung, venind cu un ansamblu din titaniu și sticla din safir, însă a primit și el îmbunătățiri semnificative la baterie. Astfel, poate funcționa până la 20 de ore cu GPS activ, și are o durată de viață de 80 de ore fără acesta activat, în utilizare normală. Samsung introduce și o funcție numită Track Back, care îți va permite să urmărești ruta pe care ai făcut-o până într-un anumit punct și să te întorci, în cazul în care crezi că te-ai rătăcit.

Galaxy Buds Pro 2 vin cu un look similar cu prima generație, deci nici aici nu sunt schimbări radicale. Design-ul lor este însă mai mic, cu 15% mai exact, iar căștile vor fi disponibile în 3 variante de culoare: alb, negru și Bora Purple, un soi de violet pe care Samsung îl va face disponibil pentru toate device-urile sale noi din cadrul acestei lansări. Cutia e mată, foarte micuță și o poți băga în cam orice buzunar fără griji.

N-am avut timp să ascult prea multe lucruri la ele, însă Samsung spune că a îmbunătățit noise cancelling-ul, blocând acum mai multe sunete din exterior, datorită unui scut de vânt dublat ca dimensiune. Noise cancelling-ul este un aspect care a devenit din ce în ce mai bun pe unele căști true wireless, deci abia aștept să pun mâna pe ele și să vedem dacă este într-adevăr așa. Căștile vor fi capabile să redea 24-Bit Audio și 360 audio, pentru o experiență de sunet surround.

Deci, să recapitulăm. Mi-au plăcut Galaxy Fold 4 și Flip 4, deși în termeni de design nu sunt mari modificări, iar Samsung pare că a lucrat mai degrabă la aspecte care țin de îmbunătățirile software. Sunt foarte curios cum se va transpune acest lucru în utilizare, și mai ales dacă acea cameră sub display a lui Fold 4 este mai bună decât pe versiunea anterioară. Galaxy Watch 5 și Watch 5 Pro vin cu noi funcții menite să concureze cu o altă lansare de smartwatch așteptată foarte curând, arată bine și elegant, iar în cazul căștilor nu mă pot pronunța încă, dar abia aștept să o fac. Lansarea aceasta de la Samsung pare mai degrabă să fie concentrată pe update-uri, pe îmbunătățirea unor device-uri deja bune, care au confirmat și care caută să devină variante solide pentru oricine, în cazul pliabilelor. Iar acesta nu e deloc un lucru rău, pentru că arată că piața ajunge ușor-ușor la maturizare.

Prețurile pentru Galaxy Z Fold4 pornesc de la 8,899RON, iar pentru Galaxy Z Flip4 de la 5,399RON.

Prețurile pentru Galaxy Watch5 pornesc de la 1.599RON, respectiv 2.299RON pentru Galaxy Watch5 Pro, iar pentru Galaxy Buds2 Pro de la 1.099RON.

Etichete: , , , , , , ,