REVIEW Samsung Galaxy Z Fold3 5G: A venit, în sfârșit, era pliabilelor?

REVIEW Samsung Galaxy Z Fold3 5G: A venit, în sfârșit, era pliabilelor?

Scris de | 27 august, 2021

Una dintre cele mai importante întrebări care este pe buzele tuturor celor care urmăresc mai puțin sau mai mult acest fenomen al telefoanelor pliabile este legată de timing-ul acestora. Este, oare, momentul pentru lumea întreagă să migreze către astfel de dispozitive? Putem vorbi deja de un mainstream aici? Mai sunt telefoanele pliabile veritabili „extratereștri” pe rafturile offline sau online ale magazinelor?

Și noi vom încerca să răspundem la aceste întrebări. Astăzi avem pe masă unul dintre cele mai mediatizate telefoane ale ultimilor ani, chiar dacă nu este primul astfel de device de la Samsung. Odată cu 2021, cred că a sosit în final momentul să luăm în calcul terminalele foldable atunci când vrem să facem un upgrade, iar Samsung a dat deja startul de câțiva ani în acest domeniu. Samsung Galaxy Z Fold3 5G este unul dintre cele mai interesante telefoane cu care și pe care m-am jucat în ultima vreme, însă te-ai putea întreba cu ce diferă el de modelele precedente.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G: Design

La prima vedere, Z Fold3 este aproape identic cu predecesorul său pliabil, iar diferențele de design nu sar prea tare în ochi. Într-adevăr, cel mai nou flagship Samsung este ceva mai subțire și ceva mai ușor, ceea ce pe mine unul mă bucură destul de tare. Terminalul pliabil de anul trecut era destul de generos în dimensiuni, iar manevrarea cu o singură mână se dovedea dificilă pe alocuri. Ecranul secundar, cel pe care îl vezi atunci când telefonul e „folded” este o idee mai mic decât cel de pe Fold2, iar ăsta e un lucru foarte bun, fiind totodată și mai manevrabil și mai ușor de folosit în modul pliat.

Designul telefonului din acest an este poate cel mai fericit și mai inspirat de până acum, cu o gamă de culori care îți fac ochii să lăcrimeze, într-un sens cât se poate de bun al expresiei. Phantom Black, Phantom Silver și Phantom Green e oferta cu care ne întâmpină în acest an producătorul sud-coreean, iar acel verde este absolut senzațional. La noi pe masa de test a poposit modelul negru mat, unul cu un finisaj care îmi amintește foarte tare de Matte Black-ul de pe iPhone 7, poate culoarea mea preferată all-time de pe un telefon. Deci, la acest capitol, nice job, Samsung!

Un alt element care diferă față de modelul lansat în anul de grație 2020 este învelișul de plastic de pe ecranul principal, care este ceva mai „alunecos”, în sensul că este mult mai ușor să navighezi prin diversele aplicații sau meniuri, iar cuta de pe mijloc este la fel de prezentă, deși atunci când luminozitatea este dată spre maxim devine „cam” neobservabilă, să zicem. Cred că aici este de fapt limitarea ecranului pliabil, limitare ce probabil va fi rezolvată la variantele viitoare.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G: Display

Samsung a renunțat la gama Note, cel puțin pentru anul 2021, după cum știm deja, pentru a îndemna fanii respectivelor device-uri să migreze spre gamele de pliabile. Însă pentru a-i convinge pe aceștia că nu au nevoie de unele dintre modelele cu cele mai bune display-uri de pe piață, în speță Note-urile, producătorul sud-coreean trebuie să vină cu ceva capabil pe gama Fold. Și a reușit. Displayul principal al lui Z Fold3 este unul calibrat foarte bine, căruia i se poate recunoaște calitatea de la o poștă.

Iar acel feeling de phablet este cumva estompat, pentru că vorbim aici de un ecran mai pătrățos, cu o dimensiune de 7,6 inci. Pe scurt, dacă ai nevoie de un telefon care să te ajute la consum de conținut multimedia pe Netflix, YouTube sau ce aplicații de streaming mai folosești, Z Fold3 este răspunsul. Unde mai pui că avem aici și funcție HDR și un refresh rate de 120 Hz numai bun pentru joacă, ambele pe un Dynamic AMOLED 2X. Și dacă nu ai încercat să te joci pe un telefon pliabil cu o astfel de tehnologie în spate, cam este cazul să o faci.

Și am zis să ating puțin mai pe larg și subiectul display-ului frontal. Deși este destul de ciudat, având un aspect de 25:9, este foarte confortabil în folosire, și de multe ori nici măcar nu am simțit nevoia să „deschid” artileria grea despre care vorbeam mai sus. Cred că Samsung a nimerit-o de data asta cu dimensiunile și greutatea, precum și cu ergonomia și materialele folosite la build.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G: Camera Foto

La acest capitol, Samsung Galaxy Z Fold3 5G se laudă cu nu mai puțin de 5 camere. Trei pe insula foto principală, una pe ecranul secundar frontal, pentru selfie-uri sau apeluri video, deși le poți realiza și cu senzorii principali (revenim la asta imediat), și una ascunsă sub ecran, atunci când telefonul este deschis pe ecranul principal. Deși calitatea ei este discutabilă, Samsung a făcut o treabă bună și aici reușind să o camufleze destul de bine în majoritatea aplicațiilor, iar atunci când te joci sau navighezi pe YouTube, ea este abia sesizabilă.

Să începem discuția despre camera foto principală prin menționarea faptului că cei trei senzori au același număr de megapixeli, și anume 12. Desigur, fiecare se ocupă cu altceva și avem, după cum urmează: un senzor wide cu f/1.8, unul telephoto cu f/2.4 și unul ultrawide cu f/2.2. Pozele ies foarte bine, deși parcă o idee mai puțin calitative decât în cazul lui S21 Ultra. Dar nu este vorba despre cameră aici. Ea este mult mai mult decât decentă, iar fotografiile proprii pe care le poți vedea pe ecranul superb sunt de o calitate ridicată.

De asemenea, mi-a plăcut destul de tare modul portret, al cărui AI decupează excelent subiectul fotografiei, pentru a-l diferenția de fundal și pentru a putea aplica așa cum trebuie efectul de bokeh. În plus, tot în ceea ce privește camera foto principală vedem aici un alt design al insulei foto unul mai rotund, față de cel pătrățos de pe Samsung Galaxy Z Fold2 5G.

Modurile de fotografie sunt și ele destul de variate, fără să te pierzi prin ele, iar zoom-ul optic își face și el treaba așa cum trebuie. Beneficiem aici și de OIS (Stabilizarea Optică a Imaginii), un alt lucru destul de important, mai ales că s-ar putea să ai nevoie de el atunci când faci poze cu telefonul deschis, iar operarea cu o singură mână devine destul de riscantă.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G: One UI 3.1.1

Și să trecem acum și la partea software. Am spus-o destul de des în cazul telefoanelor Samsung și o să o spun și de acum înainte până ce va exista o schimbare semnificativă. Deși nu mai e chiar ca pe vremuri, să ai parte de un bloatware interminabil care să te scoată din sărite, și deși acum poți selecta ce aplicații să fie preinstalate atunci când faci pentru prima dată setup-ul telefonului, telefoanele de la Samsung încă încearcă să îți bage pe gât aplicațiile din ecosistem.

Și știm cu toții că aceasta nu e o practică întâlnită doar în cazul companiei din Coreea de Sud, ci și în alte cazuri mai mult sau mai puțin cunoscute. După ce reușești să treci de „bariera” de bloatware vei reuși, totuși, destul de facil să îți instalezi aplicațiile preferate pentru fiecare task, în cazul meu fiind vorba de suita Google, de la browser, până la mail și cloud de poze.

Un lucru pozitiv, totuși, este faptul că telefonul face foarte rapid trecerea de la un ecran la altul. În eventualitatea în care vrei să comuți de pe ecranul frontal și să folosești Fold3 în modul phablet, aplicația pe care o aveai deschisă, indiferent dacă e vorba aici de un joc sau de altceva, se va transpune fără aproape nici un timp mort pe formatul mai ofertant. Nu mai are rost să completez aici că specificațiile tehnice ale lui Z Fold3 permit un multitasking fără cusur, iar tu vei fi capabil să împarți ecranul în mai multe zone de lucru, grație software-ului adaptat la pliabilitatea „clientului” nostru de astăzi.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G: Sub capotă

Specificațiile tehnice ale lui Samsung Galaxy Z Fold3 sunt „top drawer”, cum ar zice englezul. Noi am avut la test varianta de 256GB spațiu de stocare, cuplați cu 12GB de memorie RAM, însă mai poți opta și pentru cealaltă variantă, cu aceeași memorie RAM, dar cu 512GB ROM. Iar pe lângă memorie și stocare, avem parte și de Qualcomm Snapdragon 888, poate cel mai folosit procesor high-end din ziua de azi, pe majoritatea flaghsip-urilor diverșilor producători de device-uri cu Android. Pentru că, desigur, Apple are propriile CPU-uri pe care le integrează pe iPhone.

Dacă Samsung a mai „strecurat” în Europa de-a lungul timpului flagship-uri cu procesoare Exynos, iată că aici nu este cazul de așa ceva. Experiența de utilizare este demnă de un telefon al cărui preț se apropie de 9000 de lei, unul care poate părea exorbitant dintr-un anume punct de vedere. Mie însă mi se pare unul aproape corect. Vorbim, totuși, de un device cu „aproape” trei display-uri, 5 senzori foto, Corning Gorilla Glass pe spate și pe ecranul frontal, finisaje premium și specificații de top. Unde mai pui că îți oferă probabil cea mai bună experiență de vizionare multimedia de pe orice dispozitiv, atunci când e folosit în modul „deschis”. Despre ce vorbim aici?

Și ca să nu uit, Samsung Galaxy Z Fold3 este primul telefon pliabil rezistent la apă. Da, ai citit bine. Telefonul ăsta care se îndoaie are protecție IPX8 și poate rezista scufundat la o adâncime de 1,5 metri timp de 30 de minute. Desigur, în apă dulce, nu îți recomandăm absolut deloc să faci vreun astfel de experiment la mare, mai ales cu un device care face parte dintr-o gamă de preț ceva mai inaccesibilă. S-ar putea să te trezești cu buza umflată.

Din punct de vedere al bateriei, nu pot spune că Galaxy Z Fold3 m-a impresionat teribil, dar nici că m-a dezamăgit. Are o baterie decentă, care rezistă la o zi de utilizare, desigur dacă nu te pierzi prea repede cu jocurile. Ecranul ala superb cu HDR consumă destul de mult și este avid de energie, cam ăsta e prețul pe care trebuie să-l plătești pentru calitate. Avem totuși parte de o baterie de 4400 mAh, iar dacă stai mai mult cu device-ul în mod pliat, ar trebui să nu ai nici un fel de problemă cu durata de viață a unui ciclu de încărcare.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Z Fold3 este unul dintre cele mai bune telefoane pe care le-am utilizat vreodată. Deși încă pot considera că este cam prea devreme pentru un telefon pliabil, Samsung se îndreaptă cu siguranță în direcția cea bună. Acest device m-a făcut să iau serios în considerare o astfel de alternativă pentru telefonul meu din epoca de piatră care are un singur ecran și nu se-ndoaie, însă semntimentele mele sunt în continuare împărțite.

Un alt lucru pe care l-aș putea adăuga este că Z Fold3 mi-a arătat că se poate și altfel și se poate chiar bine. Cine știe, poate peste câțiva ani voi reciti aceste rânduri de pe un pliabil și îmi va veni să-mi dau palme că nu am făcut acest pas mai devreme. Ca să închei poetic, vorba clișeului, „viitorul sună bine”, iar Samsung ne arată că tot viitorul este și pliabil.

Plusuri

  • Ergonomie
  • Ecran Impecabil
  • Camera Foto de Top
  • Wow Factor
  • Ascunderea cu brio a camerei foto frontale sub display

Minusuri

  • Baterie
  • Camera Foto Under Display ușor sub medie

Etichete: , ,