Casa inteligentă începe cu Samsung SmartThings. Am testat un televizor Neo QLED 2021, un soundbar Q950A, un purificator Cube AX9500 și un aspirator Jet 75

Casa inteligentă începe cu Samsung SmartThings. Am testat un televizor Neo QLED 2021, un soundbar Q950A, un purificator Cube AX9500 și un aspirator Jet 75

O casă mai inteligentă începe de la audio-video, iar noi am testat un televizor din noua gamă Samsung NEO QLED și un sound bar premium care ne-a completat experiența și ne-a transformat locuința într-un cinema. Apoi, am făcut curat cu un aspirator JET 75 și când am simțit că praful încă este la locul lui ne-am filtrat particulele cu un purificator excelent, Cube AX9500.

Scris de | 30 aprilie, 2021

Se vorbește la tot pasul despre integrarea dispozitivelor într-un ecosistem. Auzim adesea asta când vine vorba despre dispozitivele mobile, de exemplu integrarea smartwatch-căști earbuds-telefon-tabletă-laptop. De cele mai multe ori ne gândim la designul unitar, la funcțiile asemănătoare, la comutarea rapidă între dispozitive sau la partajarea de fișiere și informații de pe un dispozitiv pe celălalt fără a fi nevoie să le mai mutăm manual prin cablu sau Bluetooth (sau oricare altă funcție de transfer tip “wireless”). 

Dar dispozitivele mobile nu sunt singurele gadget-uri din activitățile noastre de zi cu zi.  Mai avem dispozitive și la birou, găsim dispozitive și în spațiul de acasă, electronice și electrocasnice, iar aici lucrurile încep de la segmentul audio-video și se duc spre electrocasnicele pentru bucătărie sau baie, zona de securitate (senzori de mișcare, camere, alarmă etc), iluminare sau sistemele de termoficare/răcire .

În numărul următor al revistei connect ne-am îndreptat atenția asupra dispozitivelor pentru casă care ne fac experiența mai plăcută, iar partea de audio-video (dar nu numai) am făcut-o cu produse de la Samsung. Am folosit pentru controlul dispozitivelor un telefon din noua serie S21, dar ecosistemul de dispozitive Samsung poate fi folosit și dacă ai un alt telefon cu Android sau iOS.

Samsung și-a concentrat atenția asupra conceptului de casă inteligentă și ecosistem la un nivel macro deja de mulți ani, când piața de dispozitive IoT nu era atât de largă, dar producătorul sud coreean nu s-a uitat doar în propria ogradă atunci când vine vorba despre interconectarea dispozitivelor, ci a oferit o soluție care să permită interconectarea și administrarea mai multor dispozitive.

SmartThings: o platformă, nu doar o aplicație

Dacă ai mai multe dispozitive Samsung ar trebui să le integrezi în aplicația SmartThings. Fie că este vorba despre un televizor, soundbar, purificator, aer condiționat, cuptor, frigider etc, îl poți adăuga în aplicație după ce ți-ai creat în prealabil un cont Samsung (gratuit).

SmartThings este “poarta” de automatizare și interconectare a dispozitivelor din casă pentru că permite să creezi reguli și rutine între servicii sau dispozitive. Este folosit de 63 de millioane de oameni în lume și practic, dacă ai o casă inteligentă (sau vrei să-ți faci una), Samsung a realizat o platformă care permite conectarea mai multor dispozitive și servicii care funcționează cu standarde și protocoale de comunicație diferită (Zigbee, Wi-Fi etc), astfel că poți aduce aici toate dispozitivele smart home compatibile ca să le controlezi dintr-un singur punct (și nu doar cele Samsung; în aplicație găsești o mulțime de produse compatibile).

Cu ajutorul aplicației, poți optimiza setările dispozitivelor din casă pentru un stil de viață adaptat nevoilor tale și poți controla totul la distanță. De exemplu, dacă ai o mașină de spălat de la Samsung, poți vedea când s-a terminat programul de spălat rufe, iar dacă ești plecat afară SmartThings va avea grijă să îți păstreze rufele proaspete pentru când revii, iar dacă ai un aer condiționat compatibil poți crea o rutină care să pornească aerul automat atunci când temperatura crește peste un anumit nivel.

Un element important al aplicației este reprezentat de scenarii și automatizări. Poți alege să spui Hei Bixby, I’m Home și să pornească luminile Philips Hue sau televizorul. Sunt disponibile și automatizări de genul If this then That și cu setări care țin de timp, statusul dispozitivului, locația unui membru sau vreme. Eu am ales să apăs butonul de pe SmartTag lung și să pornesc purificatorul, dar poți alege să apeși butonul și să pornești lumini, televizor sau aer condiționat.

Ca să putem testa integrarea smartphone-ului cu electronicele Samsung am folosit în ultima perioadă un televizor din noua gamă Neo Qled 2021, un sound bar flagship din familia Q, un purificator și un aspirator inteligent Jet 75 și o să prezentăm mai departe avantajele acestora și integrarea lor într-un ecosistem Samsung prin SmartThings.

Samsung Neo QLED QN95A, un televizor cu rezoluție 4K

Samsung anunța la începutul anului familia de televizoare QLED pentru 2021, iar noi am testat un model Neo QLED QN95A, un televizor 4K de 55 de inci care adoptă o serie de caracteristici de la modelele flagship 8K din familia QN900A. Sunt multe inovații care stau la baza celor mai noi modele Samsung, dar în primul rând este vorba despre Quantum Mini LED, o matrice de mini led-uri plasată în spatele ecranului și care iluminează cu o precizie mult mai bună. Sunt de 40 ori mai multe astfel de mini LED-uri față de o matrice cu LED-uri convenționale, astfel că lumina este controlată mai bine, negrul este mai profund și contrastul mai ridicat.

Practic, tehnologia Quantom Mini Led asigură o calitate mai bună a imaginii, iar de controlul precis al imaginii se ocupă tehnologia Quantum Matrix și procesorul de imagine, Neo Quantum, care are acum capacități de upscalling îmbunătățite. Sunt 16 modele neuronale diferite care se ocupă de fiecare aspect care contează la un televizor inteligent în 2021, de la inteligență artificială, upscalling, sunet sau gaming.

În termeni de afișaj, avem un ecran cu rezoluție 4K cu strat antireflexie, certificat HDR10+ și cu un volum de culoare de 100%. Fie că vorbim de conținutul de la providerul de televiziune (iNES în cazul meu), la conținutul de pe Netflix( care este acum la o calitate excelentă în format UHD și cu HDR10) sau Youtube (care acum aduce multe producții la rezoluție 4K), imaginea este una excelentă, iar acolo unde imaginea nu este la calitate 4K se va ocupa de asta procesorul de imagine care va face upscalling.

Sunt disponibile multe moduri, de la Natural, Dinamic, Film sau joc și până la un mod inteligent. Eu am folosit televizorul pe modul inteligent, care reușește să îmbunătățească experiența de vizionare prin recunoașterea conținutului, a modului de utilizare și a mediului din jurul televizorului.  Astfel, imaginea se adaptează în funcție de luminozitatea din cameră și a conținutului urmărit, vocea de pe TV se adaptează la zgomotul și spațiul din jur, iar sunetul și volumul se adaptează și ele în funcție de intrările disponibile pe TV.

Dincolo de specificații tehnice, Samsung a echipat noile televizoare din 2021 cu o multitudine de caracteristici. Dacă plecăm de la design, trebuie să menționăm că avem un TV de 55 de inchi cu un ecran aproape fără rame care oferă o experiență de vizionare 4K captivantă într-un design elegant, cu un form factor care permite mascarea cablurilor într-un Connected Box, un dispozitiv pe care îl poți plasa în comodă și care integrează toată conectica. Gama 8K din Neo QLED 2021 permite chiar mascarea acestui box pe piciorul televizorului, dar noi avem la teste un model 4K din familia Q90A, astfel că am plasat cutia independentă în comoda în care avem și receiverul de la operatorul de televiziune.

Samsung s-a concentrat serios asupra segmentului de gaming pe televizoare, iar noile modele au acum posibilitatea de îți permite să te joci într-un mod ultrawide cu un format 32:9, ai integrată tehnologie AMD Freesync Premium Pro, input lag de 5.8 ms, te poți juca la o rezoluție 4K cu 120 de cadre pe secundă, dar pentru asta va trebui să ai o consolă care să suporte 4k@120fps . Noi am avut la dispoziție un Playstation 5.

Telecomanda este una clasică Samsung, iar acum puteți scăpa de chinul bateriilor descărcate pentru că se încarcă solar (și funcționează inclusiv cu lumina artificială) sau direct pe USB de tip C. Practic, pe spate ai un “panou solar” care captează lumina și încarcă telecomanda, iar dacă ai uitat să o lași la soare vei putea să optezi rapid pentru o încărcare pe televizor. Telecomanda este una minimalistă, cu butoane relativ puține față de modelele competiției, dar te adaptezi rapid și înveți să acceszi rapid zonele preferate. Din butonul de Home te duci rapid în zonele dorite (conexiuni, sursă, aplicații etc), iar pentru serviciile preferate de Video on Demand ai direct butoane pe telecomandă (Netflix, Rakuten, Amazon Prime). Telecomanda poate să comande și alte dispozitive compatibile, ai în meniu opțiuni de configurare și pentru receiver sau sistemul audio, astfel că poți opta să controlezi totul dintr-un singur loc.

În ce privește interfața, avem Tizen, interfața proprietară Samsung pentru televizoare. Trecerea prin meniuri este rapidă, totul este ajustabil și poate fi reprogramat sau mutat ca să ai acces facil la funcțiile dorite. Din zona SmartThings ai acces la toate dispozitivele conectate la platformă și poți alege să vezi sistemul de cameră pe televizor, să pornești purificatorul din living sau să pornești o scenă prin comandă vocală. Eu am ales să folosesc Bixby atunci când mă trezesc, iar când zic “Hey, Bixby, Good morning”, televizorul va porni automat împreună cu soundbar-ul.

În ceea ce privește sunetul, sunt 4 caracteristici cheie pe care acest model le încorporează: AVA, Spacefit Sounds, OTS și Q-Symphony. AVA este Active Noise Amplifier, adică o tehnologie care amplifică vocea care iese din difuzoare atunci când televizorul determină că un sunet perturbator a apărut în casă (sunetul de bormașină, cineva care vorbește la telefon etc), iar OTS este Object Tracking Sound, o caracteristică care va urmări un obiect în funcție de poziția lui pe ecran, îl va urmări și va ajusta sunetul difuzoarelor pentru a crea spațialitate. Spacefit sound este o tehnologie care funcționează asemeni unui sonar, va transmite un semnal în încăpere pentru a determina care sunt obiectele de care se lovește, analizează acest aspect și va livra un sunet potrivit pentru ambientul în care televizorul este plasat, astfel încât vei avea un sunet diferit dacă ești într-un living spațios sau într-un dormitor de dimensiuni mai reduse.

Q Symphony, conectează televizorul și soundbar-ul pentru un sunet surround

Toată gama de televizoare noi de la Samsung din 2021 are caracteristica Q Symphony. Dacă alegi să folosești un soundbar non-Samsung împreună cu televizorul tău Samsung, sunetul va fi livrat doar de soundbar, dar dacă vei opta pentru un soundbar Samsung, sunetul se va auzi de latelevizor + soundbar. Iar ca să testăm această caracteristică am folosit în ultima vreme un model Samsung Q950A, un model cu Dolby Atmos 11.1.4, iar sunetul produs de bara de sunet și televizor poate fi comparat cu o experiență ca la cinematograf.

La capitolul design, nu pot să zic că suntem neapărat impresionați, dar avem o estetică de design plăcută, materiale de bună calitate și în general o construcție premium. Avem un soundbar clasic, cu un material textil care îmbracă părțile vizibile, în special grila difuzorului, iar spre marginile stânga-dreapta avem o zona teșită și care împinge sunetul spre aceste grile. Pe partea de sus există un afișaj LED, în jurul căruia avem butoane fizice pentru controlul volumului, activarea/dezactivarea microfonului și Power. Pe burtă sunt plasate porturile de conectare: 2 porturi HDMI, un HDMI eARC, optic. Avem opțiuni de conectare și prin Bluetooth, Airplay sau WiFi.

Subwooferul păstrează același design, este suficient de mare și partea frontală este mascată sub un mesh, avem doar un port de alimentare și un buton pentru asociere cu soundbar-ul, iar cele două difuzoare din pachet sunt similare ca aspect și conectică.

Un lucru extrem de important este faptul că integrarea dintre subwoofer și soundbar se face wireless, la fel și celelalte două difuzoare, astfel că nu veți fi nevoit să trageți fire prin casă sau să vă chinuiți să le mascați. Odată cu asta, vă recomandăm să plasați difuzoarele în partea din spate a încăperii, în acest mod veți avea un sunet spațial, surround, care va umple camera în fiecare zonă.

Pentru conectarea la televizor puteți alege opțiunea prin Bluetooth sau să optezi pentru conectarea prin cablu HDMI eARc. Totul este recunoscut instantaneu, iar Spacefit Sound o să vă ajute la calibrarea sunetului, astfel încăt să aveți cel mai bun sunet pentru camera în care ascultați. Dacă ai un TV Samsung, așa cum spuneam mai sus, poți alege să folosești o singură telecomandă pentru controlul sunetului pe TV și soundbar.

Vorbim de un soundbar cu o configurație 11.1.4 canale, iar sunetul surround de pe Samsung HW-Q950A este fascinant. Experiența este incredibilă, fie că vorbim despre filmele prin Netflix sau sunetul ascultat pe Spotify (Tidal ar fi îmbunătățit probabil sunetul). Experiența filmului este excelentă datorită sunetului surround, a Q-Sympony și OTS (Object Tracking Sound), iar muzica redată are medii și înalte excelente, voci clare și un bass suficient de puternic încât să zguduie orice fereastră.

Este greu de pus în cuvinte experiența pe care un soundbar de acest fel o aduce sunetului în combinația cu un televizor Samsung și a caracteristicilor amintite mai sus, dar orice pasionat de muzică care a ascultat sunetul din sistemul Q950A a exclamat că este impresionat. Și noi am fost!

Telefonul se conectează rapid la soundbar prin NFC, astfel că o atingere deja permite redarea în flux a melodiilor preferate. În Smartghings sunt opțiuni pentru comutarea între modurile disponibile (standard, surround, game sau adaptive sound), există un Equalizer pentru Bass și Treble, iar în zona de setări avansate poți opta pentru a îmbunătăți vocea, bass-ul sau să activezi un mod de noapte, care va aduce un sunet “în surdină”.

Samsung Cube AX9500, un purificator premium

Purificatoarele au devenit tot mai populare în ultimii ani, iar modelul Cube AX9500 de la Samsung este vârful de gamă din portofoliul companiei. Este un purificator modular cu un design în formă de cub, care permite conectarea unui purificator suplimentar prin portul plasat în partea de sus, mascat în fază inițială. Datorită designului modular, poți acoperi mai mult de 47 de metri pătrați (recomandarea pentru un singur aparat).

La nivel de design, avem un aparat cu o estetică industrială, un aparat modern care se poate integra în orice spațiu. Avem un purificator cu o greutate de aproximativ 12 kilograme, cu un afișaj retro în partea din față și cu butoane de control rapid. Aparatul poate fi controlat cu ajutorul acestor butoane fizice sau direct din aplicația SmartThings, disponibilă în ecosistemul Android sau iOS.

În față, acolo unde avem afișajul digital, avem o sită care trage aerul din încăpere, iar în spate este o sită cu micro orificii care elimină aerul filtrat. Pe dreapta avem senzorii care măsoară PM-ul și gazul, iar în partea superioară este un capac care se întoarce pentru a plasa un purificator suplimentar.

Samsung Cube AX9500 poate fi ajustat din aplicația dedicată SmartThings pe mai multe trepte de intensitate: High, Medium, Low, dar poți opta și pentru auto, wind free sau sleep. Modul Wind Free este proprietar Samsung, a fost implementat de producător inițial pe sistemele de aer condiționat și te scapă de senzația de vânt din încăpere prin dispersarea ușoară a aerului prin micro orificiile dispozitivului.

Nivelul de PM10, PM2.5 și PM 1.0 sunt indicate atât pe afișajul digital, cât și în aplicație, acolo unde vezi și nivelul gazelor, iar dacă vrei să afli când este momentul să schimbi filtrele există un meniu dedicat în aplicație.

În termeni populari, PM10 sunt particule cu diametrul de 10 microni, PM2.5 sunt particule cu diametrul de 2.5 microni, iar PM1.0 sunt particule cu diametrul de un micron, iar în linii mari trebuie înțeles faptul că particulele de 10 microni ajung în nas și în gură, în timp ce particulele de 2.5 și 1 micron se duc în plămâni, cauzând diverse probleme de sănătate. Acestea fiind spuse, când am început testarea am aflat că indicatorii locuinței nu sunt chiar în parametrii. PM10 și PM2.5 erau la un nivel bun, dar niciodată excelent. Iar după utilizare am ajuns să fiu constant în parametrii buni pentru PM 10 (30 și sub) și moderată pentru PM2.5/PM1.0 (16-35).

Samsung Jet 75, aspirator premium fără fir

Unul dintre lucrurile pe care le urâm cel mai mult este să aspirăm. Nu de puține ori am auzit persoane care spun despre această activitate că ar fi una relaxantă sau că te-ar ajuta să te deconectezi de la rutina de zi cu zi și de la stresul de la birou. Nu cred le-am crezut niciodată, iar părerea nu mi s-a schimbat nici acum, după ce m-am „jucat” cu Samsung Jet 75.

Și când spun că nu mi s-a schimbat părerea, mă refer la activitatea în sine, cea de a aspira locuința. Dar asta nu înseamnă că nu poți face chinul ceva mai suportabil. Mult mai suportabil. Nu am fost niciodată tentat să îmi cumpăr un aspirator mai special și m-am mulțumit mereu cu cele clasice, știți la care mă refer, cele pe care le târăști după tine prin casă și care te forțează să schimbi mereu priza pentru a ajunge în cele mai izolate locuri care necesită curățare.

Locuind singur într-un apartament cu patru camere și două băi (first world problems, știu), aspiratul casei a fost mai mereu un lucru pe care l-am făcut fără prea mare tragere de inima și cu multă sudoare pe frunte. Asta până să am ocazia să testez Samsung Jet 75. Când am aflat că gadget-ul va poposi și la noi în redacție, mi-am zis că trebuie să îl încerc, trebuie să văd dacă există și alte modalități prin care îmi pot face viața mai ușoară.

Pe lângă cei 80 de metri pătrați, o altă problemă de care mă lovesc destul de des este pisica din dotare, care lasă ceva mai mult păr decât mi-ar plăcea mie. Am vrut să văd cum ar rezolva aceasta problemă un aspirator vertical fără fir, și din punct de vedere al practicității, dar și din perspectiva reducerii timpului dedicat pentru această activitate săptămânală.

Samsung Jet 75 se montează foarte ușor, încă din momentul în care îl scoți din cutie. Modularitatea pare să fie aici conceptul de bază, acesta dispunând de mai multe accesorii de curățare pe care le poți folosi după caz. De exemplu, mie mi s-a părut foarte practic capul cu perie pentru curățarea canapelei. La nevoie, aspiratorul Samsung se transformă într-unul de mână, care este destul de ușor de manevrat. Ce-i drept, greutatea își va face simțită puțin prezența, însă nu într-un mod deosebit.

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult este modulul Soft Action Brush, pe care l-am folosit și ca unealtă „principală” pentru aspirarea în casă datorită versatilității lui. Acesta poate pătrunde cu ușurință în zonele mai greu accesibile și dispune și de o perie rotativă pe partea care atinge podeaua, pentru a direcționa mai ușor firele de păr, firimiturile sau murdăria spre jetul de aer care duce spre containerul detașabil care colecționează tot ce trage aspiratorul.

Și dacă tot am ajuns la acest capitol, trebuie să specific că Samsung Jet 75 are un filtru de aer destul de complex, care filtrează 99,9% din particulele de praf. Astfel, atunci când aspiri, nu numai că lași suprafețele mai curate dar nici nu riști să împrăștii prea mult praf în aer. În plus, curățarea containerului se face foarte ușor, similar cu cele folosite la aspiratoarele fără sac. Acesta se detașează de filtru și se curăță într-un coș de gunoi.

În ceea ce privește autonomia lui Samsung Jet 75, aceasta e destul de ok, de aproximativ 40 de minute. Chiar dacă nu pare mult pe hârtie, mi mi-a luat 10 minute să aspir destul de atent toată casă, procedură ce mi-ar lua în mod normal, cu aspiratorul meu clasic, aproape o jumătate de oră. Asta înseamnă că vei economisi timp și efort. Încărcarea bateriei detașabile se face prin intermediul unei stații de încărcare care poate fi atașată pe perete, la nevoie, pentru depozitare, sau așezată separat pe orice suprafață plană.

Pe lângă accesoriile de podea și canapea, aspiratorul de la Samsung mai dispune și de un ansamblu de tip mop, pentru a curăța suprafețele mai sensibile. Acesta are două capete rotative pe care se pot monta lavete incluse în pachet și care au rol de a da un luciu suplimentar parchetului sau gresiei. Pe scurt, poți să lustruiești cu ușurință, fără să ai prea multe bătăi de cap. În plus, lavetele se pot spăla la mașină pentru reutilizare.

*La acest text a contribuit și Claudiu Râpan

Concluzia connect

Samsung are un ecosistem și este printre puțini producători care a putut duce acest concept la un nivel superior. Pe lângă dispozitivele mobile, compania deține o multitudine de alte produse și are o cotă de piață importantă, astfel încât să poată realiza procese și automatizări între produsele și serviciile sale. Soundbar-ul completează experiența de vizionare pe televizoarele Neo QLED, purificatorul completează experiența după aspirare, iar toate se integrează în ecosistemul SmartThings și pot fi controlate de pe dispozitivul tău mobil Galaxy sau prin asistentul vocal Bixby.

Etichete: , , , , , , ,