Huawei Mate 50 Pro – Design de top, cu o cameră pe măsură

Huawei Mate 50 Pro – Design de top, cu o cameră pe măsură

Scris de | 23 noiembrie, 2022

În urmă cu câțiva ani, dacă întrebai marea majoritate a utilizatorilor de telefoane Android la ce device-uri și-ar dori să facă trecerea, probabil mulți dintre ei ar fi menționat un terminal din gama Mate a celor de la Huawei. Telefoanele din această serie au fost foarte apreciate, atât de jurnaliști, cât și de utilizatori, fiind aproape unanim considerate terminale bune, pe care te poți baza, și potrivite pentru mediul de business.

A urmat însă ceea ce știi deja, ordinul guvernului american care a oprit colaborarea dintre Huawei și firmele din Statele Unite, și odată cu el problemele cu care producătorul din Shenzhen încă se mai confruntă, pe partea de mobile. Telefoanele sale au apărut mai greu, cu întârzieri, iar cea mai afectată în urma acestor evenimente a fost gama Mate, tocmai din cauza faptului că aceste telefoane erau poziționate ca fiind excelente pentru utilizatorii din mediul de afaceri, la fel ca o altă gamă acum defunctă a rivalilor din Coreea de Sud. 

Mate însă mai există, și a trecut prin 2 iterații de la acel moment zero, ajungând acum la cea de-a treia, care a stat în posesia noastră câteva săptămâni. Ne-am jucat cu ea, am pus-o la treabă, și urmează să vedem dacă Huawei Mate 50 Pro mai poate fi considerat o variantă de luat în calcul pentru utilizatorii din sfera de business, care au totuși un nivel mai ridicat de cerințe pentru un telefon.

Design

În termeni de design, seria Mate nu prea a cunoscut schimbări în ultimii ani, și cumva păstrează aceeași estetică, cu un spate care prezintă un cerc uriaș în partea superioară, unde sunt adăpostite camerele (3 la număr). Spatele în cazul modelului testat de noi nu mai este mat, ci unul glossy, din sticlă, care reține cu ușurință amprente. Telefonul e disponibil în patru variante de culoare, la noi a venit cea neagră, însă mai există și versiuni violet, argintii și portocalii, iar unele dintre ele au un finisaj mat, din piele vegană.

Marginile sunt subțiri și mă bucur că Huawei a preferat să păstreze ecranul curbat pe laterale, în loc să treacă la acel ecran drept pe care alți producători l-au încercat în câteva rânduri pe flagship-uri. Mate 50 Pro are 8,5mm în grosime și cântărește puțin peste 200 de grame. În termeni de rezistență, noul flagship al producătorului din Shenzhen are certificare IP68 la praf și apă, și un ecran mai rezistent ca până acum, realizat din sticlă Kunlun, care presupune folosirea unor nanocristale care întăresc structura sticlei aplicată peste display. Nu am testat rezistența ecranului la lovituri sau zgârieturi, fiindcă nu am avut totuși curajul acesta, dar din câteva clipuri văzute pe YouTube, cei de la Huawei par într-adevăr să fi realizat ceva remarcabil aici.

Indiferent de reproșurile pe care vrei să le aduci celor de la Huawei în legătură cu device-urile lor din ultimii ani, un lucru e sigur: nu ai cum să îi critici la nivel de design, unde chinezii s-au prezentat exemplar chiar și cu midrange-urile din gama Nova. Mate 50 Pro nu se abate de la această regulă, și arată absolut superb, contrastul dintre spatele negru și inelul argintiu din jurul camerei fiind extrem de inspirat și oferind telefonului posibilitatea de a ieși ușor în evidență.

În cutie vei găsi, pe lângă device, o carcasă din silicon transparentă, bună pentru a-l proteja o perioadă, până când achiziționezi o variantă mai solidă, precum și un brick de încărcare cu tehnologia Huawei SuperCharge de până la 66W, împreună cu cablul aferent (așa cum ar fi normal să găsești la orice flagship).

Display

Ecranul lui Mate 50 Pro este un superb OLED cu un miliard de culori și rată de refresh de 120Hz, cu dimensiuni „sănătoase”, măsurând 6,74 inci în diagonală. Rezoluția este puțin atipică, de 1212 x 2616 pixeli, însă experiența de vizionare este excelentă. Ecranul este extraordinar de luminos, astfel că nu vei avea probleme să te uiți la el în lumină directă, iar videoclipurile pe YouTube sau filmele și serialele de pe platformele de streaming se vor vedea foarte bine pe Mate 50 Pro.

De altfel, am și urmărit câteva clipuri de pe YouTube la calitate 4K pe Mate 50 Pro, iar culorile sunt excelente, vibrante și vii, îți sar în ochi practic și nu ai cum să nu le admiri. Navigarea prin meniu e și ea o plăcere grație vitezei de 120Hz, și întreaga interacțiune cu ecranul și calitatea sa sunt demne de un flagship. Singurul lucru care nu îmi place este acel notch din partea de sus care a devenit și el parte din gama Mate. Ce-i drept, îi conferă device-ului un aspect distinct, dar parcă tot prefer un ecran curat, mai ales când e unul așa de frumos ca în cazul lui Mate 50 Pro.

Performanță

La interiorul celui mai nou flagship Huawei bate un Snapdragon 8+ Gen 1, realizat pe 4nm, de la Qualcomm, însă… 4G. Producătorul din Shenzhen se confruntă cu aceeași problemă ca la precedentul flagship, P50 Pro, limitările impuse de guvernul american făcând imposibilă utilizarea unor procesoare 5G, cum găsim pe toate telefoanele de top din ziua de azi. Este practic metoda americanilor de a se asigura că Huawei pleacă în lupta cu alte companii cu un dezavantaj.

Ideea e însă că acest dezavantaj s-ar putea să nu fie atât de mare pe cât credeau ei inițial. Sigur, ne-am obișnuit cumva să găsim conectivitate 5G pe mai toate device-urile lansate în ultima perioadă, chiar și din zona midrange și unele chiar situate pe la 1000 de lei sau ușor sub acel prag. Însă realitatea din teren este că marea majoritate a utilizatorilor nu se folosesc de această posibilitate, așa cum arată un raport al celor de la Ericsson realizat recent – doar 2% dintre consumatorii de servicii mobile din România utilizează 5G.

Astfel, mai este lipsa serviciilor 5G un minus? Ei bine, da, cel puțin pe hârtie, nu ai cum să ignori acest aspect, însă în practică, mă îndoiesc că e ceva ce te poate face serios să te ferești de Mate 50 Pro, mai ales în contextul amintit mai sus. Bineînțeles, adopția 5G doar va crește în următorii 2-3 ani, însă chiar și așa, nu cred să fie suficient cât să încline balanța în defavoarea lui Mate 50 Pro, la momentul scrierii acestui review.

Mai ales că telefonul zbârnâie pur și simplu în aplicații și jocuri, datorită procesorului și celor 8GB de memorie RAM, ajutată de o stocare de ultra-rapidă, de tip UFS 3.1, de 256GB sau 512GB. Ai suficient loc și pentru cele mai mari și mai solicitante jocuri din AppGallery, sau pentru a filma la calitate 4K clipuri lungi. Și că tot veni vorba de filmare…

Camera

Mă rog, vreau să vorbesc de camere în general, nu doar de felul în care filmează acestea, dar nu mi-a venit în minte altă trecere la acest subiect. Deci, să vedem ce se află pe spatele lui Huawei Mate 50 Pro: una bucată senzor principal de 50MP, cu diafragmă fizică reglabilă pe 10 niveluri, între f/1.4 și f/4.0 și stabilizare optică, o cameră periscop (tele) de 64MP, cu f/3.5 și capabilă de zoom optic 3,5x (de asemenea cu stabilizare optică), și o cameră ultrawide de 13MP, cu f/2.2. 

Hai să tratăm întâi elefantul din cameră – sau, mai degrabă, din setări. Folosirea unei diafragme ajustabile nu e ceva nou pe telefoanele mobile, am mai văzut asta în câteva rânduri, însă aceasta este poate cea mai expansivă utilizare a sa de până acum. Cele 10 niveluri se simt însă cam multe, și unele dintre ele nu prea își justifică existența, în opinia mea.

Mă grăbesc însă puțin, așa că zic să ne întoarcem la o întrebare mai bună: de ce a ales Huawei să pună o diafragmă reglabilă pe acest telefon și ce face aceasta? Ei bine, rolul acesteia este de a te ajuta pentru o captare mai exactă a imaginii pe care ți-o dorești. Practic, cu ajutorul diafragmei poți controla nivelul de lumină din cadru și adâncimea acestuia (depth of field). Pentru a controla diafragma, va trebui să mergi în zona „Pro” a camerei, de unde vei putea cu ușurință să vezi toate modificările care au loc în imagine, în timp real, atunci când te joci cu această setare. Sau, alternativ, te poți duce la zona „Aperture”, de unde ai aceeași posibilitate, de a seta diafragma fizică, sau pe cea virtuală.

Este asta o funcție necesară pe un flagship? Nu, pentru că marea majoritate a utilizatorilor de telefoane, fie ele și flagship-uri, nu știu dacă intră să schimbe funcțiile din zona Pro vreodată. Este însă o funcție foarte „nice to have”, pentru că îți permite să te joci mult mai mult cu camera device-ului decât ai face-o poate în mod normal și îți oferă posibilitatea de a realiza rezultate complet diferite din același cadru, în funcție de preferințele tale.

Îmi plac culorile, care au o acuratețe destul de ridicată, deși sunt poate puțin de tot mai întunecate decât ceea ce vede ochiul tău. La fotografiile de tip portret, nu se mai observă acea tentă Huawei de a lucra prea mult la înfrumusețarea feței, ceea ce făcea ca înainte astfel de poze să pară puțin nenaturale. Detaliile sunt bune, la fel și culorile, și nu prea o să ai ce să-i reproșezi în ceea ce privește camera principală.

Camera tele este și ea foarte bună, iar 3,5x-ul îți oferă o mulțime de detalii pe care nu le-ai remarca cu ochiul liber, la o calitate excelentă. La fel ca în cazul principalei, avem culori bune, destul de precise, chiar dacă ușor întunecate uneori. UItrawide-ul mărturisesc că nu prea l-am folosit, am mai menționat deja că relația mea cu acest tip de cameră este una destul de rece, însă din nou ofer un mare plus unui telefon Huawei pentru pozele de noapte, acolo unde producătorul chinez pare să nu poată da greș. Iluminarea artificială a zonelor mai întunecate este foarte discretă, și fotografiile își păstrează naturalețea pentru că telefonul nu încearcă să facă din noapte zi, lucru care afectează alte terminale rivale.

Pentru selfie-uri, Huawei Mate 50 Pro se folosește de o cameră de 13MP, cu f/2.4, iar eu m-am folosit de colegul meu, Iulian, care a realizat și alte câteva dintre fotografiile pe care le vezi aici. Sincer, m-aș fi așteptat la o cameră de 32MP pe partea frontală, pentru mai multă claritate, dar rezultatele au fost mulțumitoare chiar și așa. Tonurile pielii sunt corecte, detaliile sunt prezente și ele și destul de clare și în general se păstrează aceleași remarci ca la portrete.

Pentru video, Mate 50 Pro înregistrează până la calitate 4K la 30 sau 60fps, atât pe camera principală, cât și pe cea frontală. Poți filma cu mai multe camere, fie prin funcția Dual View, fie prin Multi-Cam.

Software, sunet și baterie

Nu cred că mai are rost să menționez că, evident, nu există servicii Google preinstalate pe Mate 50 Pro. Le poți obține din AppGallery, cu ajutorul GSpace, sau prin alte metode, nu mai intru acum în detalii, poți afla mai multe despre acest proces de aici. Ce contează însă este că poți folosi mai toate aplicațiile de care ai nevoie, fără mari probleme și fără să te chinui să le obții. Nu sunt însă un mare fan al bloatware-ului pe care încearcă să te facă să îl instalezi, care e într-un număr semnificativ.

În ceea ce privește sunetul, Mate 50 Pro recurge la două difuzoare stereo, foarte puternice, și care se aud excelent, astfel că poți renunța la căști dacă ești într-un mediu mai silențios.

Telefonul are la interior o baterie mare, de 4700mAh, care ar trebui să te țină o zi întreagă lejer cu utilizare normală și ceva gaming, iar pentru încărcare se folosește de brick-ul din cutie de 66W, însă suportă și încărcare wireless cu până la 50W. Există și reverse wireless charging, dacă ai nevoie să dai puțină baterie căștilor sau unui alt device mai mic, la 5W.

Concluzia connect

Huawei Mate 50 Pro vine cu o noutate importantă, cea a diafragmei ajustabile, însă este mai mult decât atât, mai degrabă o excelentă reprezentare a faptului că producătorul din Shenzhen știe care îi sunt atuurile și continuă să le folosească. Sigur, ansamblul de cameră este unul de top, dar tot la fel de multă atenție merită și designul și ecranul superb al acestui flagship. Mă întrebam la început dacă mai poate fi considerată gama Mate o variantă pentru utilizatorii de business, mai ales că prețul nu e deloc unul mic, deși cumva îndulcit cu câteva cadouri incluse pentru cei 5999 de lei ceruți pentru device. Concluzia la care am ajuns e că da, Mate 50 Pro încă mai constituie o variantă serioasă pentru cei care vor un flagship capabil, cu o cameră excelentă, autonomie și display remarcabile și un design care să iasă în evidență. Mai departe, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă minusurile bine cunoscute sunt sau nu suficiente pentru a te face să cântărești decizia asta. 

Plusuri

  • Design.
  • Camera și integrarea diafragmei reglabile.
  • Autonomia.
  • Ecranul.

Minusuri

  • Absența unui procesor 5G.
  • Problemele de software pe care deja le știi probabil.

Etichete: , , , , , , ,