Porsche a început să producă benzină sintetică; Ce este „e-fuel”?

Scris de | 21 decembrie, 2022
Porsche a început să producă benzină sintetică; Ce este „e-fuel”?

Viitorul automobilelor e reprezentat de maşini electrice, dar bateriile încă nu au ajuns la autonomia dorită. Porsche are o alternativă, combustibilul sintetic, aşa numitul e-fuel. Ce este benzina sintetică aflaţi mai jos.

Ştirea săptămânii este că Porsche tocmai a deschis în Chile prima fabrică care „pompează” e-fuel. Proiectul apare după ani întregi de promisiuni şi multe milioane de dolari investiţi. Porsche a pus deja un plin cu acest e-fuel într-o maşină a sa, evident legendarul 911. Un moment important în evoluţia proiectului este 2020, când firma germană făcea o investiţie de 20 de milioane de euro într-un proiect co-dezvoltat cu Siemens Energy.

E-fuel este un metanol sintetic produs printr-un proces complex care implică apă, hidrogen şi dioxid de carbon. În prima fază Porsche produse 130.000 de litri de e-fuel, iar până în 2025 ajunge la 55 de milioane de litri.

A fost înfiinţată o fabrică pilot în Punta Arenas, Chile. Încă 75 de milioane de dolari au mai fost injectate în proiect la început de an 2022. Aceste e-fuels sunt alternative cu emisii neutre de carbon la benzină. Problema e tot mai multe state vor să interzică vânzările de vehicule cu combustie internă. California şi UE ţintesc spre anul 2035 pentru interdicţii de genul.

UE are totuşi o listă de excepţii pentru combustibilii cu amprentă neutră de CO2. eFuels sunt folosite exclusiv offroad, alimentând vehiculele din seria competiţională Porsche SuperCup. Cum Porsche tot încearcă să intre în Formula 1, ar putea să o facă folosind acest tip de combustibil. De altfel Formula 1 trece la combustibili cu amprentă neutră de carbon din 2026.

Etichete: , , , ,

Sursa: CNBC