BenQ MOBIUZ EX3210U – Monitor de gaming future proof (REVIEW)

BenQ MOBIUZ EX3210U – Monitor de gaming future proof (REVIEW)

Scris de | 27 decembrie, 2022

BenQ MOBIUZ EX3210U este ultimul monitor de gaming care a ajuns pe masa mea în 2022, și Dumnezeule, ce gigant mi-a fost dat să testez. Construcție solidă, calitate 4K și rată de refresh de 144Hz pentru o experiență de gaming excelentă, cam cu asta vine EX3210U. Să nu ne grăbim însă, și să începem în ordinea firească a lucrurilor, cu…

Ce găsești în cutie și instalarea

Trebuie să laud faptul că în cutia acestui monitor vei găsi o mulțime de cabluri, pentru că niciodată nu ai prea multe, indiferent ce zic alte persoane. Așadar, vei regăsi aici un cablu HDMI la HDMI, un DisplayPort la DisplayPort, precum și, spre surprinderea mea, un cablu VGA. Așadar, poți conecta cam orice îți dorești la monitor, fără probleme, și fără să mai folosești cablurile tale.

Procesul de montare este extrem de simplu, chiar și pentru o persoană, deși monitorul are 32 de inchi. Asta se datorează în principal faptului că mai toate monitoarele BenQ, fie că sunt din gama de gaming MOBIUZ sau dintr-una de productivitate sau dedicate profesioniștilor, au un mecanism de montare extrem de simplu, care nu necesită folosirea unor imbusuri sau a altor unelte. Practic, piciorul vine pe suport, se strînge cu ajutorul unui șurub deja montat în partea de jos a suportului, iar apoi monitorul se așază pe suport, auzindu-se un „clic” în momentul în care e în poziția corectă. De acolo, urmează doar reglajele tale, pentru că monitorul poate fi deja folosit.

Și apropo de reglaje, MOBIUZ EX3210U se poate înclina cu -5 grade în jos, și -15 grade în sus, iar pivotarea se realizează pe 15 grade în stânga sau în dreapta. Asta îi conferă o mobilitate suficient de bună pentru un monitor de gaming, la care se adaugă și un unghi de vizualizare foarte bun, de 178 de grade.

Design

MOBIUZ EX3210U arată extraordinar de bine, combinând un soi de design industrial, cu un suport din gri metalic, cu unul curat, alb, pe spatele ecranului. Mi-e teamă totuși ca acest alb de pe spate să nu se îngălbenească la un moment dat, așa cum se întâmplă de obicei la gadget-urile care optează pentru această nuanță. Dacă se întâmplă sau nu asta, poți vedea doar la o utilizare mai îndelungată, deci nu sunt în măsură să confirm. Îmi mai plac mult și inserțiile roșii de pe picioarele suportului, oferind o combinație foarte interesantă și care atrage imediat atenția. 

Spatele are același look pe care l-am mai văzut și pe alte monitoare MOBIUZ, cu linii drepte care aproape că formează un X și o inscripție care arată că sunetul este asigurat de treVolo. Tot aici se găsește și iluminarea RGB, care este mult mai variată decât m-aș fi așteptat, meniul oferindu-ți o mulțime de opțiuni. Poți seta o culoare individuală sau poți merge pe un efect. Eu unul m-am jucat mult cu modurile Morse, care fac ca iluminarea RGB de pe spate să transmită un mesaj anume în codul Morse, din cele 5 prestabilite (Win, Go, Love, Peace sau SOS).

Ecranul are margini destul de mici, pe care le observi doar la o privire de ansamblu, dar odată ce ești captivat de jocul pe care îl vei juca sau de serialul/filmul la care te vei uita, nu le vei mai băga în seamă. Partea de jos vine cu logo-ul BenQ și cu butonul HDRi care îți permite să treci rapid de la un mod specific la altul, pentru cazurile în care vrei să închizi jocul și să te uiți la un episod din serialul favorit.

Trec repede în revistă și porturile, care pot fi ascunse cu un capac inclus în cutie, pentru o mai bună organizare a cablurilor. Așadar, MOBIUZ EX3210U vine cu un DisplayPort (1.4), un USB-B (Upstream), patru USB 3.0 (Downstream) și, cel mai plăcut lucru, două HDMI-uri 2.1, pentru ca cei mai norocoși (și bogați) oameni, cu PS5 și Xbox Series X/S, să le aibă conectate pe amândouă în același timp la el. Lăsând gluma la o parte însă, acest monitor este extrem de bine pregătit să facă față ani buni într-un setup puternic, și sunt șanse mici să îți dorești să îl înlocuiești prea curând.

Ecranul

Bun, deci de arătat – arată bine, de montat – se montează ușor, însă cum se vede? Pentru că până la urmă acesta e lucrul esențial la un monitor, iar la capitolul acesta, MOBIUZ EX3210U punctează foarte bine. Avem o diagonală mare, de 32 de inchi, iar panoul este un IPS care urcă până la calitate 4K (rezoluție de 3840 x 2160 de pixeli). Are certificare HDR10, precum și certificare VESA DisplayHDR 600, astfel că luminozitatea maximă atinge 600 de niți, cu HDR-ul activ.

Ajungem imediat și la capitolele „de gaming”, însă voiam să punctez totuși aspectul luminozității ca un plus, pentru că mi s-a părut destul de important în jocuri, mai ales că am testat de obicei monitorul cu lumina aprinsă și într-o cameră destul de luminată. De asemenea, contrastul de 1000:1 a fost și el un punct forte, nuanța neagră din scenele întunecate din jocuri sau filme arătând într-adevăr foarte bine, cam cât de aproape poți fi pe un panou IPS de un negru infinit de pe OLED-uri. 

Culorile sunt și ele frumoase, vibrante, și monitorul oferă o reproducere de 98% în spectrul DCI–P3, respectiv 99% în AdobeRGB. Sfatul meu este însă să te joci puțin cu setările, mai puțin poate cu luminozitatea pe care aș lăsa-o la 100%. Spun asta pentru că, cel puțin în cazul meu, niciunul din modurile de culoare pe care le poți folosi din meniu, precum Cinema HDRi, DisplayHDR, FPS, RPG, sRGB etc., nu m-a satisfăcut în totalitate, astfel că am preferat să umblu puțin al setările de la modul de Game HDRi, pe care l-am folosit în marea parte a timpului.

Ecranul este mat, un lucru pe care îl vei aprecia enorm dacă lucrezi într-o cameră bine luminată, și vine cu mai multe tehnologii de protecție a ochilor (certificate TUV), inclusiv filtru de lumină albastră, tehnologie Flicker–free și chiar și un mod ePaper, dacă vrei să îl încerci.

Pentru gaming, lucrul pentru care te decizi să cumperi până la urmă un astfel de monitor, BenQ MOBIUZ EX3210U este excelent, oferind o rată de refresh de până la 144Hz, pe DisplayPort, și 120Hz, pe HDMI. Evident, am testat FIFA 23, alături de Gears 5 și MultiVersus, și toate au arătat și s-au mișcat excelent. Timpul de răspuns este de 2ms (GtG) sau 1ms (MPRT), astfel că input-ul se vede și se simte imediat în joc. Rata de refresh ridicată îl face potrivit și pentru jocuri multiplayer, însă cea mai bună experiență pe acest monitor este cu siguranță, în opinia mea, una singleplayer, mai ales în jocuri cu o atmosferă specială.

Am realizat că am uitat să menționez și poate cel mai util lucru din cutie: telecomanda, care îți permite să faci setări rapide, și să controlezi meniul mult mai ușor decât ai face-o din butoanele de pe monitor.

Sunet

Cum am menționat mai sus, sunetul este asigurat de treVolo, și sincer mi se pare că e suficient de bun cât să nu mai ai nevoie de un set de boxe, dacă nu ești genul care folosește de obicei căștile. Este puternic, suficient cât să umple camera și la 40% din volum, și vine din două difuzoare de 2W, plus un woofer de 5W. Nu este cel mai corect, evident, doar este vorba de un monitor, dar nici nu îți dă vreun motiv să te plângi, în opinia mea.

Concluzia connect

BenQ MOBIUZ EX3210U este un monitor excelent, perfect pentru cei care vor să asorteze o consolă de gaming din generația nouă sau un PC puternic cu un ecran pe măsură, foarte bun și cu specificații de top. Problema sa principală, la fel ca multe alte monitoare de gaming excelente pe care le-am testat, este prețul, unul considerabil - în România se găsește la aproximativ 6700 de lei. Dacă ești însă dispus să dai suma asta, vei avea parte de un ecran de la care nu prea vei mai avea ce să ceri, și care va fi excelent în orice tip de jocuri ai prefera.

Plusuri

  • Instalare ușoară.
  • Calitate excelentă a imaginii.
  • Telecomanda inclusă îți oferă un control mai ușor al setărilor.
  • Porturile HDMI 2.1.

Minusuri

  • Prețul.
  • Modurile default de imagine s-ar putea să mai aibă nevoie de câteva setări ca să ți se pară corecte.

Etichete: , , , , , ,