Ideea de Windows 11 pe Mac-uri poate părea o blasfemie, dar iată că azi prinde contur, prin intermediul soluţiei Parallels Desktop. Ea se aplică doar în cazul Mac-urilor cu procesor Apple ARM. Cum funcţionează aflaţi mai jos.
Cea mai nouă versiune de Parallels Desktop poate aduce Win 11 pe Mac-uri şi asta cu aprobarea Microsoft. Soluţia a fost dezvoltată de către echipa Parallels şi Alludo. Unii se vor întreba de ce să aducem Windows pe Mac, dar în realitate ştim cu toţii că unele softuri şi tool-uri nu sunt disponibile pe Mac-urile cu ARM şi sunt vitale pentru unele job-uri. Parallels putea rula Windows şi până acum, dar precedentele versiuni suportau doar Windows 10.
Versiunea 18 de Parallels suportă Windows 11 Pro şi Enterprise pe toate modelele cu CPU Apple M. Ai nevoie de un Windows cu licenţă evident, folosind un Windows Subsystem for Android, o emulare de Windows 11 pe Android. Practic câştigi şi acces la aplicaţiile Android via Amazon App Store şi apoi le poţi rula şi pe ele pe Mac. Windows Subsystem for Linux merge şi el, transformând Mac-ul într-o maşinărie şi mai versatilă pentru dezvoltatori şi nu numai.
Evident nu totul merge perfect, iar DirectX 12 nu e pe listă de exemplu, nici OpenGL 3.3. Nu poate rula nici aplicaţii 32 bit ARM pentru Windows. Noul Parallels necesită 600 MB spaţiu de stocare pentru a instala aplicaţiile. E drept şi că Microsoft a început să renunţe la suportul pentru software 32 bit pe toate build-urile Windows asociate cu ARM. Evident tot ce am scris aici nu se compară cu suportul nativ Windows, cum aveam pe Mac-urile cu Intel şi cu Boot Camp-ul de la Apple.