Surface Laptop 5 (13.5 inch) – Ultrabook elegant, cu amprenta Microsoft (REVIEW)

Surface Laptop 5 (13.5 inch) – Ultrabook elegant, cu amprenta Microsoft (REVIEW)

Scris de | 23 februarie, 2023

Microsoft este, înainte de toate, o companie de software, însă produce de ceva timp și laptop-uri, deși nu sunt atât de populare în țara noastră. Cu toate acestea, la sfârșitul anului trecut, am participat la un eveniment de prezentare a câtorva dintre device-urile din gama Surface pe care Microsoft le aduce în țara noastră, iar unul dintre acestea a și ajuns la noi în teste, în această lună. Este vorba de Surface Laptop 5, care ajunge astfel primul device Surface care îmi intră pe mână, lucru pe care abia îl așteptam, de când am văzut prima oară mai multe Surface-uri aliniate la sediul Microsoft din Suedia, într-o vizită pe care am făcut-o acum câțiva ani.

Așadar, a venit momentul să vedem dacă a meritat toată așteptarea asta, și dacă Surface Laptop 5 poate fi luat serios în considerare ca un potențial device pe o piață dominată de o companie mică numită ASUS și una și mai mică, cu sediul în Cupertino.

Design și porturi

Ce mi-a plăcut tot timpul la design-ul Surface-urilor este că e extraordinar de simplu: o bucată de aluminiu, cu logo-ul Microsoft plasat fix pe mijloc, având o culoare unitară. Varianta pe care am testat-o eu este un Matte Black, însă mai există încă 3: Platinum, Sage și Sandstone, adică un gri metalizat, un verde pal și un soi de auriu șters. E un aspect elegant, simplu, și care se potrivește în orice peisaj. De asemenea, faptul că suprafața e mată face ca ștergerea amprentelor să fie destul de ușoară, atunci când acestea pot fi văzute, pentru că în majoritatea timpului o să le observi doar în lumina directă.

Avem așadar un dreptunghi negru, cu colțuri ușor rotunjite, nu foarte gros și suficient de ușor pentru a putea fi luat cu tine la drum lung, cântărind puțin peste 1,2kg. Vei dori însă să ai grjiă pe unde ții laptopul acesta, sau să îl protejezi cumva, pentru că zgârieturile fine se vor observa mult mai ușor pe suprafața sa.

Varianta de care vorbim azi este cea de 13,5 inchi, și mai există și una de 15 inchi. Personal, am rămas fanul laptopurilor de 13 inchi, mai ales acum că acestea pot oferi suficientă putere pentru mai toate task-urile de care ai nevoie. Sunt mai ușoare, e mult mai convenabil să le iei după tine în deplasări sau prin oraș, și sunt suficient de compacte fără să sacrifice lucruri foarte importante, sau de care eu aș avea nevoie de cele mai multe ori. Așa e și cazul lui Surface Laptop 5, pentru că reușește să fie suficient de elegant și bine construit, deși am observat un lucru care m-a deranjat destul de tare la unitatea testată, și sper să fie doar o problemă cu aceasta – faptul că uneori scârțâie ușor când îl deschizi, lucru pe care sincer nu ai vrea să îl remarci la un laptop la acest preț. Din fericire însă, nu am remarcat vreun alt review care să spună asta despre laptop, deci o să rămân la presupunerea că a fost doar un caz singular al unității mele de test.

Surface Laptop 5 se încarcă printr-un port proprietar al celor de la Microsoft, iar cablul de încărcare are un mic LED care se aprinde atunci când este conectat la laptop. Brick-ul de încărcare are 65W și este destul de mic pentru un laptop. Pe laterala stângă se mai găsesc un USB-A, un USB-C (Thunderbolt 4) și un jack de căști, astfel că în termeni de porturi, ai o selecție destul de restrânsă.

Tastatură și trackpad

Tastatura are o dispunere bună, cu taste mari, bine spațiate, și cu o cursă normală pentru una de laptop. E destul de silențioasă și îmi place feeling-ul pe care îl ai atunci când o folosești, și e și destul de comodă pentru scris – am ajuns la 84 de cuvinte pe minut la un typing test rapid, rezultat satisfăcător. Mai trebuie notat și că poți găsi inclusiv butonul de power pe tastatură, în zona din dreapta sus.

Trackpad-ul este suficient de mare în opinia mea, deși nu se ridică la dimensiunile uriașe ale unui MacBook. Pentru un laptop de 13,5 inchi însă, ar trebui să fie mai mult decât suficient, astfel că nu vei fi nevoit să te cari cu un mouse după tine. 

Ecran și sunet

Marginile ecranului lui Surface Laptop 5 sunt măricele, în sensul în care pare că ecranul mai putea fi lărgit puțin, până pe la un 13,9 – 14 inchi și îi conferă cumva un aspect mult mai masiv ecranului decât ar trebui, făcându-l să pară pe Surface Laptop 5 mult mai vechi decât este de fapt. Display-ul în sine arată însă absolut superb, și se folosește de un format de 3:2, excelent în opinia mea pentru productivitatea și în general pentru cei care folosesc laptopul ca mașinărie de lucru în primul rând, și apoi ca entertainment center. Există și o cameră HD (da, doar 720p), încastrată în marginea superioară a ecranului.

Ecranul are o rezoluție de 2256 x 1504 pixeli, puțin bizară grație formatului de 3:2. Avem un panou LCD care urcă până la 400 de niți la luminozitate maximă, fiind astfel suficient de luminos pentru a putea fi văzut într-o cameră unde intră mult soare, însă vei mai observa câte un glare, o strălucire, din când în când pe suprafața sa. Culorile sunt corecte și ai și posibilitatea de a viziona conținut HDR, care este oferit de majoritatea platformelor de streaming în ziua de azi.

Sunetul este certificat Dolby Atmos, și Surface Laptop 5 este într-adevăr unul dintre cele mai bune laptopuri pe care le-am testat vreodată la acest capitol. Pe lângă faptul că și la volum foarte ridicat reușește să nu „spargă” și să fie destul de curat, are o spațialitate remarcabilă, care îl face perfect pentru vizionarea unui film sau serial.

Performanță

La interiorul lui Surface Laptop 5 se află un procesor Intel Core i7 din a 12-a generație, ajutat de grafică Intel Iris Xe. Varianta testată de noi vine cu 16GB de memorie RAM și o stocare destul de mică de 256GB, pe care recomand să o upgradezi cât mai repede posibil, pentru că nu va fi suficientă nici în cazurile în care vrei să utilizezi laptopul doar pentru muncă. De când îl pornești sunt ocupați aproximativ 45 de GB de stocare, astfel că trebuie să ai și asta în vedere.

Felul în care l-am utilizat eu de-a lungul ultimei săptămâni nu a fost cel mai solicitant, o spun de pe-acum, și dacă vrei să vezi benchmark-uri sau direct cifrele reușitelor acestui laptop, atunci sunt sigur că vei găsi o mulțime de alte review-uri care adresează aceste aspecte. Eu m-am concentrat însă pe experiența mea de utilizare a laptopului, mai ales că este vorba de primul device de acest tip de la Microsoft pe care îl testez, și am vrut să văd cum m-aș putea înțelege cu el. Astfel, l-am folosit pentru scris, browsing, puțin entertainment seara și Spotify, cam cum aș utiliza un laptop într-o deplasare, în general. Temperaturile au rămas constante, nefiind vorba nici de niște task-uri foarte solicitante, însă în căutarea mea frenetică despre informații cu privire la generațiile anterioare ale acestui laptop, am aflat că Surface Laptop 4 folosea un procesor AMD, lucru care, cel puțin în unele task-uri multi-core, îl fac să fie mai bun decât Laptop 5 și al său i7. Așadar, este poate un lucru de luat în calcul, în funcție de ceea ce dorești să faci cu laptop-ul, ai putea eventual să și economisești puțin mergând către o generație mai veche, mai ales că design-ul este unul extrem de similar.

În ceea ce privește gaming-ul, evident, laptopul acesta nu este destinat unui astfel de lucru. Însă, dacă mai descoperi uneori că ai nevoia asta, un serviciu de streaming de jocuri precum NVIDIA GeForce Now sau Xbox Cloud Gaming ar trebui să fie mai mult decât suficiente și să ruleze foarte bine – în special cel de-al doilea, fiind vorba de un serviciu al celor de la Microsoft. 

Bateria este suficient de bună pentru a rezista la o zi de muncă, în cazul meu, adică 8 ore, cu activități diverse, ca cele menționate anterior, adică browsing, scris, mail-uri… you know, muncă de birou. Sistemul de operare este, ce surpriză, Windows 11, cu al său aspect modern și extrem de interesant. Încă am unele mici probleme când îl utilizez, însă cumva începe să îmi placă din ce în ce mai mult de fiecare dată.

Concluzia connect

Surface Laptop 5 este un laptop cu un design superb, simplu și elegant. Prețul său pornește de la 899 de dolari, și urcă în funcție de configurația pe care o vrei, iar cea pe care am testat-o noi se învârte undeva în jurul prețului de 1399 de dolari. Concurentul său direct este cel mai probabil MacBook Air cu M1 sau M2, și e o bătălie destul de dificilă, însă dacă din varii motive vrei să fugi de ecosistemul Apple sau te atrage mai mult Windows-ul, Surface Laptop 5 este pentru tine.

Plusuri

  • Design.
  • Ecran excelent, cu format 3:2.
  • Performanța.
  • Tastatura și trackpad-ul.

Minusuri

  • Numărul redus de porturi te obligă să folosești un dongle.
  • Camera este doar HD.
  • Prețul s-ar putea să pară puțin prea mare comparativ cu alți rivali din piață.

Etichete: , , , , ,