REVIEW Sonos Era 100, un smart speaker cu Alexa și sunet „cât se poate de premium”

Scris de | 28 martie, 2023
REVIEW Sonos Era 100, un smart speaker cu Alexa și sunet „cât se poate de premium”

Și chiar mă gândeam să fac un upgrade la camera de joacă, având în vedere că soundbar-ul meu „legat” la sistemul de gaming, un Razer Leviathan V2, nu este chiar atât de bun și la muzică așa cum este la jocuri. Astfel că fericirea mi-a fost destul de mare atunci când am auzit de la colegul Andrei că urmează să sosească cele mai noi speakere de la Sonos, eu având ocazia să folosesc în ansamblul meu Era 100.

Fiind deja fan al companiei americane, și mândru posesor de Ray la TV-ul meu din living, am decis că îmi pot mângâia urechile așa cum trebuie și în fața PC-ului, atunci când nu mă joc și nu intră în funcțiune Leviathan V2. Profitând și de control Spotify de pe telefon, experiența mea audio are să fie una care nu implică sistemul. Și nu am fost deloc dezamăgit, acum având un motiv în plus să petrec și mai mult timp în camera mea preferată din casă.

Design

În termeni de design, Sonos Era 100 este foarte similară cu predecesoarea sa, Sonos One, una dintre cele mai apreciate boxe din lume, din segmentul ei de preț. Și Era 100 ține și ea stindardul sus, oferind o experiență audio demnă de toată lauda, dar și o potriveală bună cu orice piesă de mobilier din împrejurimi. Culoarea albă face din device unul care se potrivește din punct de vedere estetic în mai orice setup, însă poți opta și pentru un negru clasic, dacă ți se pare că ar merge mai bine așa.

În ceea ce privește mărimea sa, Era 100 este extrem de similară cu One, și doar puțin mai înaltă decât Roam, una dintre boxele portabile ale companiei. Deci nu va trebui să îi faci prea mult spațiu pentru a o integra în locuința ta, și poate fi așezată cu ușurință oriunde există acces la o priză. Iar dacă vrei să fii și mai „posh” de atât, poți să-ți comanzi direct de pe site-ul Sonos un suport elegant de perete pentru accesoriile tale audio.

Cum spuneam și la început, în setup-ul meu „home office” intervine ideal și sparge laitmotivul „RGB”, și cel mai mult apreciez că absolut nimic din designul Era 100 nu țipă a gaming. În opinia mea, a fost o adiție perfectă unui decor poate prea jucăuș pe alocuri. Un alt lucru care mi-a plăcut foarte tare este amplasarea mufei de conexiune la priză, care este pe partea dorsală a lui Era 100, adică pe partea pe care stă așezată. Această decizie a Sonos mi se pare una inspirată, și este totodată una care ascunde în mod elegant cablul, și care rezolva și problema wire managementului, mai ales dacă ai de gând să așezi boxa pe biroul personal.

Sunet

Și iată-ne ajunși la cel mai important capitol. Pentru că la ce bun un speaker de cameră, dacă device-ul nu se ridică la înălțimea așteptărilor. Din fericire, nu este cazul aici, iar Era 100 dă dovadă de un sunet extrem de fidel pentru dimensiunile sale mai reduse, sau pentru price range-ul din care face parte. Este surprinzător de tare în ceea ce privește volumul și are potențial de amendă din partea poliției, așa cum a scris și Andrei aici, despre fratele mai mare, Era 300.

Sound stage-ul nu este unul incredibil, însă este mai mult decât pot cere de la un device cu astfel de dimensiuni, iar înaltele și joasele sunt calibrate excelent. Iar din variile mele conversații, pe care le-am avut de-a lungul timpului cu audiofilii, categorie în care sunt cât se poate de sigur că nu mă încadrez, mai toți recunosc că Sonos este un brand care oferă destul de multe pentru prețul la care se comercializează. Deci asta mă face, desigur, optimist.

Sunetul este foarte clar, în experiența audio pe care o poți avea într-o cameră de dimensiuni mici spre medii, iar Era 100 este o completare excelentă pentru mancave-ul tău. La fel ca și în cazul celorlalte produse Sonos, boxa poate fi calibrată prin intermediul Trueplay de pe un iPhone, adică te plimbi cu telefonul prin cameră preț de câteva zeci de secunde, iar sunetul va fi calibrat în mod automat de către aplicație pentru a fi cât mai potrivit pentru locul în care vei amplasa boxa.

De asemenea, avem și funcția care „leagă” produsele Sonos între ele, pentru a crea un efect surround, și nu o pot recomanda suficient de mult celor care vor să-și alcătuiască un setup complet în living sau în vreo cameră destinată filmelor sau muzicii. Toate device-urile companiei sunt dezvoltate în așa fel încât să meargă seamless împreună și să ofere o experiență premium la un preț ceva mai redus decât în cazul altor branduri.

Conectivitate

Și aici dăm peste o problemă, să-i spunem așa, care ar putea nemulțumi câțiva oameni. Sonos Era 100 nu dispune de conectivitate cu Google Assistant, ceea ce cu siguranță nu va fi pe placul celor și-au au construit un ecosistem smart home în jurul serviciilor Google. Sonos este într-un litigiu cu gigantul american și este foarte posibil ca acesta să fie raționamentul din spatele deciziei de a interzice asistentul, însă compania motivează acest lucru prin faptul că Google a îngreunat condițiile pentru ca producătorii de boxe third-party să îl includă pe produsele lor.

Însă există Alexa. Și cum sunt utilizator al ecosistemului Amazon, mi-a fost foarte ușor să „leg” Era 100 la tot ce înseamnă produse smart home, și să îl folosesc și pe post de punct de control pentru acestea. Totul e foarte simplu în ceea ce privește setup-ul inițial, doar că trebuie să ai grijă să îți „muți” contul Amazon pe USA, pentru ca aplicația Alexa să poată învăța skill-ul necesar. Bine, acest procedeu este deja familiar pentru cine mai are în casă produse Sonos pe care le folosește împreună cu un ecosistem Alexa.

O altă noutate pe Era 100 este și posibilitatea de conexiune prin USB-C a unui device prin care să redai muzică, pentru cei care nu vor să se „încurce” cu Bluetooth, și poți chiar atașa și un dongle USB-C la jack audio. Un astfel de scenariu merge cel mai bine pentru acei „puriști” care sunt de părere că doar o conexiune pe fir poate da cele mai bune rezultate. Și, ca de obicei, avem parte și de un port Ethernet pe Era 100, pentru conexiune wired la Internet.

Concluzia connect

Sonos Era 100 este un speaker smart ideal pentru camera de zi sau pentru o cameră ceva mai specială, de hobby-uri, spre exemplu. Sunetul său extrem de clar, cu înalte, jose și medii foarte bine echilibrate și cu un bass destul de puternic, contribuie spre experiența premium pe care o poți avea cu acest device ce costă aproximativ 1400 de lei. 

Îți pot recomanda cu ușurință acest produs, mai ales dacă ești în ecosistemul Sonos sau Alexa, și ai nevoie de un controller pentru casa ta inteligentă care să fie și extrem de capabil în ceea ce privește redarea calitativă a muzicii.

Etichete: , , , ,