Sonos Era 300 – Cum m-am îndrăgostit de o boxă (REVIEW)

Sonos Era 300 – Cum m-am îndrăgostit de o boxă (REVIEW)

Scris de | 27 martie, 2023

În ultimele săptămâni, la loc de cinste în sufrageria mea, a poposit Sonos Era 300, lucru pe care ar fi trebuit să îl păstrez relativ secret până astăzi, însă nu m-am putut abține să nu le spun apropiaților și să îi chem să audă cu urechile lor ce poate boxa aceasta (eram prea entuziasmat). Astăzi însă, pot în sfârșit să vorbesc despre device-ul care îmi va aduce minim o amendă de deranjare a ordinii și liniștii publice în viitorul apropiat (it’s totally worth it!). 

Design

Sonos Era 300 are un design cum nu am mai văzut până acum pe nicio boxă. Ușor rotunjit la margini, cu o mică adâncitură înspre centru, dar nu tocmai în centru, Era 300 pare împărțită în două jumătăți inegale, și pare să fie acasă într-o galerie de artă contemporană, mai degrabă decât într-o sufragerie. Este grea și destul de voluminoasă, astfel că îți recomand să îi găsești un loc fix din prima, ca să nu mai fii nevoit să o muți prea curând. Eu am testat varianta albă, însă ca la orice produs Sonos, există și una neagră, astfel că poți alege ce crezi că se potrivește mai bine casei tale. Compania spune că Era 300 este și rezistentă la umiditate, însă asta cred că se referă mai degrabă la faptul că nu e un capăt de lume dacă ajung 2-3 stropi de apă pe ea, deci recomand să o ții totuși la interior.

Toate controalele sunt pe partea superioară, și se pot efectua prin touch. Ai buton pentru play sau pauză, pentru a trece la piesa următoare sau la cea precedentă, mai ai și unul pentru activarea asistentului digital și o bară de volum, pe care o controlezi cu swipe, care mi s-a părut o adiție foarte classy și bine implementată. De altfel, întreg designul lui Era 300 „țipă” classy în cel mai bun mod, reușind să facă din cel mai nou gadget Sonos mai mult decât o boxă.

Conectare și configurare

Nu pot să uit cât de frustrat eram în urmă cu vreo 3 ani când testam Sonos Arc, care nu voia să se conecteze și basta la telefonul meu de-atunci prin aplicație, și cât de mulți nervi a provocat încăpățânarea acelui soundbar altfel excelent. Ei bine, mă bucur să spun că aplicația Sonos a trecut printr-o groază de schimbări de la acel moment, și acum oferă una dintre cele mai ușoare metode de conectare din piață. Practic, te poți conecta fie la rețeaua de acasă, prin WiFi, fie direct prin Bluetooth, sau, în cazul în care ai un pick-up, prin conexiune Line-In. Odată conectată și adăugată la rețeaua Sonos deja existentă sau proaspăt creată, boxa va putea fi controlată de toate device-urile care folosesc același Wi-Fi ca ea, în cazul în care optezi pentru modalitatea aceasta de conectare (cum am făcut și eu).

Instalarea se realizează foarte ușor și ești ghidat pas cu pas de aplicație, astfel că nu prea ai cum să dai greș. Ți se recomandă și să pui Era 300 pe o suprafață plată, lăsând un spațiu de aproximativ 8 inchi liber împrejurul ei (deci nu, nu e ok să o lipești de perete). Dacă preferi conexiunea prin Bluetooth, ai un buton separat, pe care îl poți apăsa pentru ca boxa să intre în pairing mode.

Sunet

Ok, și acum ajungem la punctul principal al review-ului: cum se aude frumusețea aceasta de boxă. Ei bine, am o mică veste proastă, anume că una dintre funcțiile sale principale, Spatial Audio, nu e încă disponibilă în România. Va fi disponibilă chiar începând de mâine, 28 martie, pe device-urile Apple, și o să revin cu o impresie după ce mă voi juca cu ea, dar până atunci, trecem mai departe. Tot de pe un device Apple poți activa însă Trueplay, care configurează sunetul în funcție de camera în care plasezi boxa, optimizând automat equalizer-ul în acest sens.

Însă, cu Spatial Audio sau fără, nu pot nega faptul că Era 300 se aude absolut extraordinar. Un bass puternic, pe care îl simți și în suflet, și în podea, înalte superbe și medii corecte răsună din configurația impresionantă de sunet care se ascunde la interiorul acestei boxe. Avem 6 amplificatoare care au rolul de regla sunetul în funcție de arhitectura camerei tale (aici intervine Trueplay), patru tweetere, care se ocupă de medii și înalte și trimit sunetul în față, în laterale și în sus, fiecare având rolul său (de exemplu, cel orientat în sus reflectă sunetul din tavan atunci când ai conținut Dolby Atmos), și două woofere, pentru joase, orientate spre dreapta și stânga, pentru a oferi sunet stereo.

Și doamne, ce experiență de sunet stereo și surround poți avea dacă mai ai cumva vreun device Sonos prin casă. Eu am un soundbar Beam Gen2, la care m-am legat pentru a crea un mic sistem cu Sonos Era 300, iar experiența de ascultare a fost excelentă. Sunetul te înconjoară parcă, bass-ul se simte și mai pregnant, dar nu te deranjează, iar întreaga cameră devine un soundstage unde dacă închizi ochii poți să dibuiești instrumentele și locul din care vine sunetul acestora.

Bineînțeles, ai un Equalizer în aplicație, de unde îți poți personaliza sunetul după bunul plac și te poți juca mai în detaliu cu aspectele acestuia. Poate ești un fan al bass-ului sau poate preferi să îl mai „tai” pe timp de noapte, ca să nu trezești vecinii – orice ai dori de la sunetul lui Era 300, găsești un răspuns în zona Equalizer-ului.

Ai și opțiunea de a activa un asistent digital pe Era 300, aceasta fiind dotată cu un microfon pe care îl poți însă dezactiva printr-o simplă apăsare a unui switch, dacă ești genul care nu vrea să comunice cu Alexa. Vei fi avertizat de fiecare dată cu o lumină atunci când asistentul digital ascultă ceea ce spui, deci poți verifica foarte ușor dacă acesta e pornit sau nu.

Pentru muzică, te poți folosi de oricare dintre serviciile pe care le ai. Eu am ales Spotify, însă poți opta și pentru TIDAL, Deezer și multe altele. Poți folosi inclusiv Sonos Radio sau TuneIn, în cazul în care vrei să te lași pe mâna altcuiva. Am ascultat de toate pe Era 300, însă am avut o predispoziție către rap și piese care se folosesc mult de medii și bass: Plain Jane de la A$AP Ferg, Say Wassup de la badmonsham și Swing a lui Connor Price au răsunat cel mai des probabil în boxă, însă am acordat atenție și unor piese de la Ben Howard, precum I Forget Where We Were, care i-a pus și mai mult vocea în valoare britanicului.

Concluzia connect

Sonos Era 300 este o boxă superbă, atât din punct de vedere al designului, cât și al sunetului pe care ți-l oferă. O să revin cu un material dedicat și pentru funcția de Spatial Audio, care reprezintă până la urmă marele pariu al Sonos pentru acest produs, deci considerați review-ul undeva pe la 75% gata momentan. Până atunci însă, merită să trecem în revistă că Sonos cere o sumă destul de piperată pentru Era 300, de 2499 de lei. Este disponibilă de mâine pe piața din România și, cum obișnuiesc să recomand în general pentru produsele audio scumpe, e bine să profiți de showroom-urile care le și expun și să vezi dacă ți se pare că e potrivită pentru tine. Sau poți face un pariu mai ieftin pentru Sonos Era 100, pe care a testat-o colegul meu Claudiu, și pentru care vei putea citi un review în cursul zilei de mâine.

Plusuri

  • Sunet surround excelent, într-un sistem cu alte device-uri Sonos.
  • Bass puternic.
  • Posibilitatea de a dezactiva microfonul foarte ușor.
  • Configurarea foarte rapidă.

Minusuri

  • Preț destul de piperat.
  • Ai nevoie de un adaptor USB-C pentru a folosi conexiunea prin line-in.

Etichete: , , , , , ,