O mică istorisire, înainte să trecem la review-ul propriu-zis al Sony WF-C700N: pe vremea în care eram la liceu, treceam prin căști ca prin brânză, în sensul în care aveam luna și perechea nouă. Iar asta se întâmpla dintr-un motiv destul de simplu: preferam să dau maxim 10 euro pe o pereche ieftină, așa-numitele „chinezării”, branduri fantomă, de care nu auzise nimeni și care se potriveau foarte bine cu sintagma „cât dai, atât face”.
Lucrul acesta s-a schimbat însă după a 4-a sau a 5-a pereche de căști ieftine pe care le-am stricat, moment în care am decis să „investesc” (adică să le cer bani alor mei) pentru o pereche de căști mai de doamne-ajută, de la Sony. Erau niște MDR-ZX600, dacă memoria nu mă-nșeală, și căștile acelea m-au servit atât de bine încât și azi mai funcționează, deși bureții nu prea mai au material textil pe ei și banda de sus arată de parcă ar fi trecut printr-un război.
Și acum pun pariu că te întrebi care naiba e legătura dintre povestea asta și review-ul lui Sony WF-C700N, cea mai nouă pereche de căști true wireless a gigantului japonez. Ei bine, e destul de simplu, după cum văd eu lucrurile: căștile accesibile, la un preț decent sunt cam prima interacțiune a multora dintre noi cu un brand audio. Foarte rar se întâmplă ca cineva să asculte direct muzică la cea mai bună calitate de la o pereche din seria XM5 de la Sony, vreun QuietComfort de la Bose sau Momentum de la Sennheiser. De altfel, și în cazul căștilor, ca și în cel al telefoanelor, grosul vânzărilor nu îl reprezintă segmentul premium, despre care vă vorbesc des, ci este de datoria device-urilor ceva mai ieftine să adune clienți și să îi fidelizeze, pentru a ajunge la un moment dat să cheltuiască și banii pe care îi cere o pereche de căști de top. Cam asta a făcut și Sony cu mine atunci când eram mic, pentru că prima oară când am putut să dau proprii bani pe o pereche de căști, m-am uitat direct la ce ofereau japonezii.
Suntem însă în 2023, iar segmentul căștilor accesibile a devenit unul extraordinar de competitiv, cu produse foarte bune și capabile, precum Huawei FreeBuds 5i, pe care le-am testat recent. Deci, a venit rândul celor de la Sony să ne arate pretendentul lor pentru zona true wireless, WF-C700N.
Design
Sony a început deja să ne obișnuiască de câțiva ani cu cutiile realizate din materiale reciclabile în care sunt oferite produsele lor noi, iar căștile WF-C700N nu fac excepție de la acest lucru. Vin într-o cutie de carton, micuță și compactă, care include o hârtie cu instrucțiunile de conectare, cablul de încărcare USB-A la USB-C care e extraordinar de mic și încă 2 seturi de capișoane de schimb pentru cazul în care nu îți convin cele preinstalate pe ele. Pachet standard așadar, fără vreo problemă.
Cutia este lunguiață, ca un fel de pilulă supradimensionată, foarte mică și ușoară, și are inscripționat logo-ul Sony pe capac. Am primit varianta albă, dar mai sunt alte câteva culori diferite, inclusiv unele care ies mai mult în evidență. Magnetul e destul de puternic, nu prea ai cum să deschizi carcasa cu o mână, iar înăuntru se află căștile, care nu sunt foarte diferite ca aspect de ultimul model din seria XM a japonezilor, adoptând însă un stil ceva mai compact. Au și rating de protecție IPX4 împotriva stropilor de apă, astfel că aș zice că le poți purta pe o ploaie ușoară fără să îți faci griji.
Conectarea la telefon se face ușor, prin aplicația Headphones de la Sony, odată ce pui căștile în modul de pairing. Nu ai parte de opțiunea de a te conecta la mai multe device-uri în același timp (momentan, înțeleg că va fi adăugată în curând printr-un update de software), deci ia în calcul faptul că dacă vrei să treci de la laptop la telefon cu ele va trebui să faci manual lucrul acesta, cel puțin câteva săptămâni.
Sunetul de pe WF-C700N
Avantajul tuturor căștilor Sony este faptul că te poți juca după pofta inimii cu Equalizer-ul din aplicație, pentru a regla sunetul în funcție de preferințele tale. Astfel, poți să optezi pentru mai mult bass, mai mult treble, focus pe voce sau poți să scrollezi printre preset-urile pe care le găsești.
Driverele de 5mm ale Sony WF-C700N oferă un sunet bun, în nota clasică Sony, care nu pune prea mult din nimic, preferând cumva să îți ofere by default o friptură pe care pui tu sarea și condimentele după bunul plac. Ce vreau să spun prin asta e că nici basul, nici înaltele nu ies în evidență foarte tare, cel puțin nu în modul default. Am încercat să optez pentru mai mult bass (să trăiesc astfel visul oricărui posesor de Golf 4), însă mi se pare că modul Bass Boost e puțin exagerat. Un mare plus îl primesc aceste căști și pentru prezența DSEE, tehnologia de upscaling audio proprietară a celor de la Sony, pe care recomand să o activezi cât mai repede posibil.
Mediile sunt foarte bune, și asta este un lucru pozitiv, pentru că ele domină în majoritatea pieselor populare. Acum, dacă vrei să asculți operă sau muzică clasică, clar nu îți recomand să o faci pe căștile acestea și să te orientezi către alte variante, dar pentru utilizarea zilnică și mai ales pentru cineva care ar pune prima oară în urechi căști cu noise cancelling și cu o calitate a sunetului ceva mai ridicată decât în mod normal, aș zice că va fi o experiență excelentă.
Soundstage-ul de pe WF-C700N e bunicel, nu poți distinge fiecare instrument cu precizie de ceas elvețian, dar ai cumva o idee în legătură cu sursa sunetelor din urechile tale. Spațialitatea nu rupe gura târgului sincer, dar pentru asta căștile beneficiază și de 360 Reality Audio, funcția aceea de la Sony care ar trebui să facă experiența de ascultare și mai imersivă. Înțeleg de ce Sony ar miza pe asta ca pe un selling point pentru aceste căști, și mă bucur că o poți încerca și pe device-uri mai ieftine, fiind de obicei rezervată pentru produsele de top ale japonezilor.
Așa cum am menționat mai sus, Sony WF-C700N vin și cu noise canceling, un avantaj foarte mare pentru o pereche de căști disponibile la un preț accesibil. Sony oferă pe căștile sale o anulare a zgomotului activ excelentă, și acest model nu face discordantă. Astfel, la puțin peste 50% din sunet, deja nu îmi mai auzeam tastatura mecanică foarte zgomotoasă când scriam, iar persoanele care mă strigau erau nevoite să vină să mă și bată pe umăr, pentru că nu le auzeam vocea.
Funcția de Ambient Sound funcționează cam la fel ca pe orice altă pereche de căști, deși parcă e puțin mai capabilă aici, în sensul în care și pe la 40% din volum puteam purta o conversație fără să țip „hă?” la interlocutorul meu. De obicei, asta se întâmplă la maxim 30-35%.
Aplicație și baterie
Aplicația îți permite să faci mai toate lucrurile de bază la care te poți gândi, de la activarea noise canceling-ului sau a modului ambiental, până la setarea opririi automate după o anumită perioadă de inactivitate. Mai ai și opțiuni de analizare a formei urechii, pentru ca WF-C700N să îți ofere sunetul potrivit acesteia, sau posibilitatea de a prioritiza conexiunea sau sunetul. Am mai scris despre aplicația de la Sony în mai multe review-uri anterioare, precum cel de la Sony WH-1000XM5.
Ce mai vreau să menționez aici însă este modalitatea de control integrată pe căști, care mi se pare foarte fun și intuitivă. Practic, căștile au integrate două butoane mari pe exterior, pe care le și simți atunci când apeși, astfel încât nu trebuie să te chinui cu swipe, pinch sau mai știu eu ce metode mega smart de control. Nope, aici avem a good old-fashioned button, care e foarte inteligent integrat în design și foarte ușor de apăsat și activat.
Astfel, pe casca stângă apeși o dată pentru a schimba modul, fie Ambient Sound, fie Noise Canceling. Pe cea dreaptă ai butoanele „media”, adică apeși o dată pentru play/pauză, de două ori pentru următoarea piesă, de 3 ori pentru piesa precedentă, în timp ce o apăsare lungă va activa asistentul vocal.
În ceea ce privește bateria, Sony promite un total de 16 ore de utilizare cu tot cu ceea ce oferă carcasa. Asta în două reprize a câte 8 ore, lucru care m-a surprins puțin, pentru că rareori găsești căști true wireless care să reziste 8 ore la o încărcare (mă rog, 7,5, cu Bluetooth și ANC activ, conform Sony). Poate părea redusă durata generală a bateriei, dar asta înseamnă o încărcare la aproximativ 4 zile pentru mine, lucru cu care pot trăi fără probleme.