Marea Britanie (CMA) blochează achiziția Activision Blizzard de către Microsoft

Scris de | 26 aprilie, 2023
Marea Britanie (CMA) blochează achiziția Activision Blizzard de către Microsoft

Achiziția de 68,7 miliarde de dolari a Activision Blizzard de către Microsoft a fost blocată în Marea Britanie de CMA (Competition and Markets Authority). După luni de analiză a nu mai puțin de 3 milioane de documente ale Microsoft și Activision, și 2100 de emailuri, CMA a concluzionat că afacerea ar putea ”altera viitorul pieței de cloud gaming, aflată într-o expansiune rapidă, și ar putea conduce la mai puțină inovație și libertate de alegere pentru gamerii din Marea Britanie în anii ce urmează”.

Microsoft a anunțat deja că va apela decizia, însă anunțul reprezintă cu siguranță o lovitură pentru achiziția pe care gigantul american spera să o finalizeze curând. Un eventual eșec la apel ar putea însemna chiar eșecul încheierii achiziției.

”Microsoft are o poziție puternică în cadrul serviciilor de cloud gaming, iar dovezile pe care CMA le are la dispoziție au arătat că Mcirosoft ar avea un beneficiu comercial din a face jocurile Activision exclusive pentru propriul său serviciu de cloud gaming” notează CMA. Aceștia estimează că Microsoft controlează între 60 și 70% din piața de servicii globale de cloud gaming, și că adăugarea unor francize precum Call of Duty, Overwatch sau World of Warcraft ar oferi companiei un avantaj semnificativ în acest sector.

În ultima perioadă, Microsoft a încercat să înlăture îngrijorările cu privire la poziția sa în sectorul de cloud gaming. A semnat recent parteneriate în acest sens cu Boosteroid, Ubitus și NVIDIA pentru a permite jocurilor din propriul serviciu de cloud gaming să apară și pe alte platforme rivale. În luna decembrie, Microsoft a mai ajuns la o înțelegere similară cu Nintendo, pentru asigurarea prezenței francizei Call of Duty și a altor jocuri Activision pe următorii 10 ani pe consolele companiei japoneze.

CMA spune că a examinat aceste înțelegeri însă ele conțin ”mai multe deficiențe semnificative”. Acestea ar fi ”prea limitate”, însemnând că gamerii ar trebui să cumpere dreptul de a le juca ”prin achiziționarea jocurilor de pe diferite platforme sau prin abonarea la anumite servicii”. Înțelegerile nu ar fi inclus posibilitatea ca Microsoft să ofere acces la aceste jocuri în serviciile de subscripție ale rivalilor sau abilitatea acestora de ”a oferi versiuni ale jocurilor pe alte sisteme de operare pentru PC decât Windows”. Autoritatea britanică a mai spus și că aceste înțelegeri ar ”standardiza termenii și condițiile după care sunt disponibile jocurile”, în locul deschiderii competiției în piața de cloud gaming. ”Am ajuns la concluzia că, fără achiziție, jocurile Activision ar urma să devină disponibile pe serviciile de cloud gaming din Marea Britanie în viitorul apropiat”.

CMA a fost inițial de partea celor de la Microsoft în conflictul cu PlayStation cu privire la prezența lui Call of Duty pe consola rivală, menționând luna trecută că transformarea jocului într-o exclusivitate Xbox ar fi un lucru dăunător americanilor. Ulterior, autoritatea a spus că a luat în considerare dacă beneficiul de a avea conținutul Activision în Game Pass este mai mare decât îngrijorările cu privire la cloud gaming în Insulă. ”Am avut o discuție constructivă cu cei de la Microsoft cu privire la aceste probleme și le suntem recunoscători pentru asta, însă propunerile lor nu au avut efectul de a ne face să renunțăm la aceste îngrijorări și ar fi înlocuit competiția într-o piață nouă și dinamică cu o decizie ineficientă” a declarat Martin Coleman, șeful experților care au realizat investigația asupra achiziției.

Într-un comunicat oferit celor de la The Verge, Brad Smith, președintele Microsoft, spune că gigantul rămâne ”dedicat acestei achiziții și va face apel asupra deciziei, care refuză o cale pragmatică de a adresa îngrijorările competiției și descurajează inovația tehnologică și investiția în Marea Britanie. Am semnat deja contracte pentru a aduce jocurile populare ale Activision Blizzard pe încă 150 de milioane de device-uri. Suntem dezamăgiți mai ales de faptul că, după îndelungi deliberări, această decizie pare să reflecte o înțelegere greșită a pieței și a felului în care tehnologia de cloud relevantă funcționează cu adevărat”.

CEO-ul Activision Blizzard, Bobby Kotick, spune că munca la un apel asupra deciziei a început deja: ”Alături de Microsoft, putem și vom contesta această decizie. (…) Suntem încrezători în acest lucru deoarece faptele sunt de partea noastră: această tranzacție este bună pentru competiție”.

Apelul celor de la Microsoft va întârzia planurile companiei, care își dorea să rezolve problema achiziției până la sfârșitul lunii iulie. Dacă înțelegerea va cădea, Microsoft va fi cea nevoită să plătească celor de la Activision 3 miliarde de dolari. Aceasta a fost deja aprobată în mai multe piețe din întreaga lume, iar o decizie în ceea ce privește Uniunea Europeană este așteptată pe 22 mai, cei de la Reuters sugerând că achiziția va fi aprobată și aici. Situația stă altfel în Statele Unite însă, unde FTC (Federal Trade Commission) a cerut blocarea achiziției anul trecut, într-o investigație care se află încă în desfășurare.

Etichete: , , , , , , ,